Ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό top dressing από blueberries για καλή ανάπτυξη και άφθονη καρποφορία

Πρόσφατα, τα βατόμουρα έχουν γίνει δημοφιλή στους καλοκαιρινούς κατοίκους και τους κηπουρούς μας. Και αυτό είναι απολύτως άξιο, γιατί το μούρο κήπου έχει μια μοναδική, εκπληκτική γεύση και οφέλη. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτός ο φυλλοβόλος θάμνος είναι αρκετά απαιτητικός στις συνθήκες ανάπτυξης και φροντίδας. Επομένως, σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου, είναι σημαντικό να του παρέχεται η δέουσα φροντίδα. Είναι απαραίτητο να φροντίζουμε την καλλιέργεια με σύνθετο τρόπο, αλλά η σωστή σίτιση έχει ιδιαίτερη σημασία.

Χαρακτηριστικά της καλλιέργειας και της διατροφής των βατόμουρων

Η επιτυχής καλλιέργεια βατόμουρων σε ένα εξοχικό σπίτι είναι δυνατή μόνο σε μία περίπτωση: εάν το έδαφος στο οποίο αναπτύσσεται ο θάμνος θα είναι όξινο (pH 3,5-5). Σε γη με χαμηλή οξύτητα, ουδέτερη ή αλκαλική, το φυτό δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει! Θα είναι μόνο αδύναμο, νωχελικό και ελαττωματικό στη βλάστηση.

Γιατί τα βατόμουρα αναπτύσσονται μόνο σε όξινο έδαφος; Το γεγονός είναι ότι το ριζικό σύστημα του θάμνου δεν έχει τρίχες ρίζας, για αυτό το λόγο βρίσκεται σε συμβιωτική σχέση με τον μύκητα Ερικοειδής μυκόρριζα. Χάρη σε αυτό, ο θάμνος μπορεί να απορροφήσει τη διατροφή από το έδαφος. Έτσι, η ερικοειδής μυκόρριζα μπορεί να ζήσει μόνο σε έδαφος με υψηλή οξύτητα!

Ως εκ τούτου, κατά τη φύτευση ενός δενδρυλλίου, η τρύπα φύτευσης γεμίζει άφθονα με ένα κατάλληλο μείγμα εδάφους, για παράδειγμα, ένα μείγμα ξινής τύρφης με κωνοφόρα απορρίμματα και άμμο.

Ωστόσο, ένας εφάπαξ ανεφοδιασμός του λάκκου προσγείωσης δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε περιοδικά μέτρα για την οξίνιση του εδάφους: εφαρμόστε όξινα λιπάσματα ή ειδικούς οξινιστές.

Συνιστάται να έχετε στην περιοχή σας ειδική συσκευή μέτρησης pH του εδάφους (οξύμετρο) για να κρατάτε πάντα το δάχτυλό σας στον παλμό.

Όσο για το top dressing με παγκόσμια έννοια, τότε, φυσικά, η εισαγωγή θρεπτικών συστατικών βοηθά τον θάμνο να βλάστηση επιτυχώς: αναπτύσσεται ενεργά την άνοιξη, καρποί άφθονα και νόστιμα με νόστιμα και γλυκά μούρα. Ο θάμνος σε διαφορετικά στάδια (την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο) χρειάζεται ορισμένα μακροστοιχεία (άζωτο, κάλιο, φώσφορος) και μικροστοιχεία (μαγνήσιο, θείο, χαλκός, ψευδάργυρος, βόριο, μαγγάνιο).

 

Πότε να ταΐζετε τα βατόμουρα την άνοιξη και το καλοκαίρι

Ο χρόνος και η συχνότητα τροφοδοσίας του θάμνου σχετίζονται στενά με τη βλαστική φάση του φυτού και καθορίζουν άμεσα το γενικό σχήμα της διαδικασίας (συμπεριλαμβανομένης της επιλογής λιπασμάτων). Λιπάνετε τα βατόμουρα την άνοιξη και το καλοκαίρι με τον βέλτιστο τρόπο στις ακόλουθες περιόδους:

 • Πρώτο ντύσιμο στις αρχές της άνοιξης. Θα πρέπει να εκτελείται στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, δηλαδή αμέσως αφού ο θάμνος αρχίσει να ξυπνά από τη χειμερία νάρκη, οι μπουμπούκια του θα αρχίσουν να διογκώνονται. Στις αρχές της άνοιξης, τα βατόμουρα χρειάζονται αζωτούχα λιπάσματα (και ακόμη καλύτερα, σύνθετα λιπάσματα που περιέχουν, εκτός από άζωτο, κάλιο και φώσφορο).
 • Ο δεύτερος επίδεσμος πραγματοποιείται μετά την ανθοφορίαόταν αρχίζουν να σχηματίζονται οι ωοθήκες. Πραγματοποιείται με έναν πολύ σημαντικό στόχο: να βελτιωθεί η ποιότητα της καλλιέργειας μούρων (δηλαδή να αποκτηθούν μεγαλύτερα και πιο γλυκά μούρα). Είναι απαραίτητο να τροφοδοτείτε με κάλιο, η εισαγωγή ιχνοστοιχείων, ιδιαίτερα μαγνησίου, είναι επίσης χρήσιμη.
 • Τρίτο κορυφαίο ντύσιμο που πραγματοποιήθηκε τέλη καλοκαιριού (Αύγουστος) ή φθινόπωρο (Σεπτέμβριος). Μετά τη συγκομιδή, ο θάμνος πρέπει να αποκαταστήσει τη δύναμή του, να ενισχύσει την ανοσία, να προετοιμαστεί για το χειμώνα, την επόμενη σεζόν και την καρποφορία. Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε λίπασμα φωσφόρου-καλίου.

 

Ημερομηνίες για το σεληνιακό ημερολόγιο 2022

Πολλοί κηπουροί έχουν παρατηρήσει για περισσότερο από ένα χρόνο ότι όταν επιλέγουν το χρόνο για μια συγκεκριμένη διαδικασία κήπου με βάση τους κύκλους της σελήνης, το αποτέλεσμα είναι πιο αισθητό. Το ίδιο συμβαίνει και με την εισαγωγή θρεπτικών συστατικών για τα βατόμουρα. Μπορείτε να επιλέξετε ευνοϊκές ημέρες για τη διαδικασία από Σεληνιακό ημερολόγιο 2022:

 • τον Μάρτιο: 8-11, 19-22, 25-27.
 • τον Απρίλιο: 5-9, 18-23, 26, 27.
 • τον Μάιο: 6-10, 19, 20-23.
 • τον Ιούνιο: 3-6, 8-10, 20-24;
 • τον Ιούλιο: 6-9, 18, 20, 23-25.
 • τον Αύγουστο: 7-9, 18-21, 24, 30.
 • τον Σεπτέμβριο: 3-7, 19-23, 29.

 

Πώς να γονιμοποιήσετε τα βατόμουρα την άνοιξη και το καλοκαίρι: κανόνες και μέθοδοι

Πριν μιλήσουμε για τους κανόνες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το top dressing μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

 • Root top dressing. Δηλαδή, η επαναφόρτιση εφαρμόζεται κάτω από τη ρίζα, στο έδαφος στον κύκλο κοντά στον κορμό. Ταυτόχρονα, τα λιπάσματα μπορούν να είναι τόσο σε ξηρή μορφή όσο και σε υγρή μορφή (η τελευταία επιλογή είναι η πιο αποτελεσματική και δημοφιλής!).
  • Όταν ποτίζετε με υγρά λιπάσματα, πρέπει να προετοιμάσετε ένα διάλυμα σύμφωνα με τη σωστή συνταγή, με τη σωστή δοσολογία.
  • Και όταν εισάγονται ξηρές ουσίες (για παράδειγμα, οργανική ύλη ή ξηροί κόκκοι ορυκτών), πρέπει να ενσωματώνονται στο έδαφος με τσουγκράνα, σκαπάνη ή να σκάβονται στις τρύπες και στη συνέχεια να ποτίζονται άφθονα.
 • Λίπασμα επιφάνειας. Ψεκασμός δηλαδή με υγρό διάλυμα των εναέριων μερών του φυτού (φύλλα, βλαστοί, άνθη). Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται για την εισαγωγή ιχνοστοιχείων.

Σπουδαίος! Το Root top dressing των μύρτιλων είναι ο πιο αποτελεσματικός και δημοφιλής τρόπος. Είναι η κύρια μέθοδος σίτισης.

Όμως ο διαφυλλικός ψεκασμός είναι μια βοηθητική διαδικασία, δεν μπορούν να αντικατασταθούν με την εφαρμογή διατροφής στη ρίζα!

Προκειμένου η διαδικασία φροντίδας να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και να μην βλάψει τον θάμνο των μούρων, πρέπει να γνωρίζετε και να ακολουθείτε ορισμένα κανόνες για το ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό τοπ ντύσιμο:

 • Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι λίγο πριν το τάισμα (60-90 λεπτά), να ρίχνετε καθαρό νερό κάτω από κάθε θάμνο (στον ίδιο όγκο με το κανονικό πότισμα). Είναι αδύνατο να εφαρμοστούν λιπάσματα σε ξηρό έδαφος, γιατί σε αυτή την κατάσταση το ριζικό σύστημα μπορεί να καεί!

 

 • Όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε λίπασμα, πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες και επίσης να ακολουθείτε προσεκτικά και ξεκάθαρα κάθε σύσταση (κανόνες χρήσης, δοσολογία, ρυθμός).
 • Λιπάσματα (τόσο ξηρά όσο και υγρά) εφαρμόζονται στην περιοχή γύρω από τον κύκλο του κορμού, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς πού. Είναι σημαντικό να απομακρυνθείτε από τον κορμό 15-20 εκατοστά και να τον ταΐσετε ήδη εκεί.
 • Με βάση την προηγούμενη παράγραφο, μπορεί να διακριθεί μια βολική επιλογή για λίπανση: σε μικρή απόσταση από τον κορμό (15-20 cm), πρέπει να γίνουν πολλές μικρές τρύπες σε κύκλο ή μια κοινή αυλάκωση (το βάθος των κοιλωμάτων ή του αυλακιού είναι 5 εκατοστά). Στη συνέχεια, ρίξτε ένα υγρό διάλυμα στην εσοχή (ή βάλτε μια ξηρή ουσία) και στη συνέχεια γεμίστε τα κοιλώματα / την αυλάκωση με γη.
 • Είναι αδύνατο να γονιμοποιήσετε τα βατόμουρα κατά τη διάρκεια της ημέρας με καθαρό καιρό! Η εκδήλωση θα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή το βράδυ, ή το απόγευμα, αλλά μόνο σε πολύ συννεφιασμένο καιρό.
 • Όταν ποτίζετε με υγρό θρεπτικό διάλυμα, το υγρό πρέπει να πέφτει αυστηρά στο έδαφος του κύκλου κοντά στο στέλεχος, αλλά όχι στο ίδιο το φυτό! Εάν, παρόλα αυτά, πέσουν μερικές σταγόνες στα φύλλα ή στο στέλεχος, τότε είναι απαραίτητο να βρέξετε αμέσως (δηλαδή να ξεπλύνετε) αυτό το μέρος για να αποφύγετε εγκαύματα από υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών.

Πώς να ταΐζετε τα βατόμουρα την άνοιξη και το καλοκαίρι για καλή συγκομιδή: αποτελεσματικά λιπάσματα

Σε διαφορετικές καλλιεργητικές περιόδους και περιόδους, τα βατόμουρα χρειάζονται διαφορετικά λιπάσματα. Πολλά εξαρτώνται από τη σωστή επιλογή “τάισμα”: από την καλή ανάπτυξη έως την άφθονη καρποφορία.

Σπουδαίος! Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε λίπασμα αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Ένας καλός κατασκευαστής υποδεικνύει πάντα τη βέλτιστη δόση και ρυθμό χρήσης.

Πρώτο ντύσιμο (νωρίς την άνοιξη)

Στις αρχές της άνοιξης, στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου (όταν οι μπουμπούκια αρχίζουν να διογκώνονται), είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε τον θάμνο με άζωτο. Το καλύτερο αζωτούχο λίπασμα για βατόμουρα – Θειικό αμμώνιογεγονός είναι ότι λόγω της περιεκτικότητας σε θείο στη σύνθεση, συμβάλλει στην οξίνιση του εδάφους (και η καλλιέργεια αναπτύσσεται μόνο σε όξινο έδαφος!).

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε θειικό αμμώνιο μαζί Ουρία (ουρία) ή νιτρικό αμμώνιο.

 

Ωστόσο, κατά την πρώτη διαδικασία στις αρχές της άνοιξης, είναι πολύ χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε ένα σύνθετο παρασκεύασμα που περιέχει άζωτο, κάλιο και φώσφορο, για παράδειγμα, Nitroammofosk.

Σπουδαίος! Για την ανοιξιάτικη σίτιση, πολλές καλλιέργειες τροφοδοτούνται με αζωτούχα οργανικά λιπάσματα, για παράδειγμα, περιττώματα πτηνών (κοτόπουλου), χούμο, λίπασμα.

Οποτε εδω Είναι αδύνατο να ταΐσετε τα βατόμουρα με οργανική ουσία! Η καλλιέργεια δεν ανέχεται τα οργανικά λιπάσματα.

 

Συμβουλή! Κατά την 1η και 2η σίτιση, συνιστάται, εκτός από τα περιγραφόμενα λιπάσματα που περιέχουν μακροστοιχεία, να προστεθούν επιπλέον χουμικά με μικροστοιχεία. Είναι χρήσιμα για το ίδιο το φυτό και επίσης βελτιώνουν την απορρόφηση των μακροθρεπτικών συστατικών από τον θάμνο. Για παράδειγμα, Potassium Humate, Humate +7 Iodine.

Δεύτερο κορυφαίο ντύσιμο (μετά την ανθοφορία)

Τη δεύτερη φορά που πρέπει να ταΐσετε βατόμουρα αμέσως μετά την ανθοφορία, κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των ωοθηκών. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να εφαρμόζονται λιπάσματα ποτάσας.

Για παράδειγμα, θειικό κάλιο (περιέχει επίσης μαγνήσιο, θείο, ασβέστιο), νιτρικό κάλιο (περιέχει επίσης άζωτο), Καλιμαγνησίας (εκτός από το κάλιο στη σύνθεση του μαγνησίου).

Σπουδαίος! Είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσετε τέφρα ξύλου ως συμπλήρωμα καλίου (είναι μια οργανική πηγή καλίου). Άλλωστε η στάχτη συμβάλλει στην αλκαλοποίηση του εδάφους και η κουλτούρα του κήπου μας χρειάζεται όξινο χώμα!

Τρίτη σίτιση (τέλη καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου)

Την τελευταία φορά αυτή τη σεζόν, πρέπει να ταΐσετε τον θάμνο μετά την καρποφορία, δηλαδή τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Για να αυξήσετε τη χειμερινή αντοχή και την ανοσία του θάμνου, για να προετοιμαστείτε για καρποφορία το επόμενο έτος, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε λιπάσματα φωσφόρου-καλίου. Για παράδειγμα, Μονοφωσφορικό κάλιοή συνδυασμός Θειικό και υπερφωσφορικό κάλιο.

Ειδικά λιπάσματα για βατόμουρα

Μπορείτε να πάρετε έναν απλούστερο και πιο βολικό τρόπο: αγοράστε έτοιμα ειδικά λιπάσματα ειδικά για βατόμουρα. Έχουν μια ισορροπημένη σύνθεση, ιδανικά κατάλληλα για αυτόν τον πολιτισμό.

Για παράδειγμα, “Florovit”, “Bona Forte”, “Lifdrip”, “Good Power”, “Yara Mila”

Σημείωση! Στη συσκευασία με το φάρμακο πρέπει να υπάρχει το σημάδι “για τα βατόμουρα”.

Επίσης, ειδικά λιπάσματα για ορτανσίες, αζαλέες, ροδόδεντρα είναι κατάλληλα για τη διατροφή ενός θάμνου μούρων.

 

Πώς να λιπάνετε τα βατόμουρα για να οξινίσετε το έδαφος

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν, είναι απαραίτητο να ελέγχετε τακτικά την οξύτητα του εδάφους (το pH πρέπει να είναι στην περιοχή 3,5-5). Είναι πιο αποτελεσματικό και βολικό να το κάνετε αυτό με έναν ειδικό μετρητή οξύτητας. Για την επιτυχή καλλιέργεια των βατόμουρων, το έδαφος πρέπει να οξινίζεται τακτικά.

Είναι επιθυμητό να οξινίζεται το έδαφος 1 φορά σε 2-4 εβδομάδες. Αυτό πρέπει να γίνει 2-4 φορές σε τουλάχιστον μία σεζόν!

 

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεσμένο ή κοκκοποιημένο θείο (η ουσία είναι διάσπαρτη γύρω από τον θάμνο και στη συνέχεια ποτίζεται με απλό νερό). Το θείο μπορεί να εφαρμοστεί μία ή δύο φορές κάθε 2 χρόνια!

Είναι δυνατή η οξίνιση του εδάφους με διάλυμα μηλόξυδο (100 χιλιοστόλιτρα ξίδι 9% αραιώνονται σε 10 λίτρα νερό) ή με διάλυμα κιτρικό οξύ (20-30 γραμμάρια ανά 10 λίτρα νερού).

Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται η προσθήκη χηλικού ή θειικού σιδήρου (20 γραμμάρια ανά δέκα λίτρα του προκύπτοντος διαλύματος) σε διάλυμα ξιδιού ή κιτρικού οξέος.

Υπάρχουν επίσης λαϊκές συνταγές για την οξίνιση του εδάφους. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από χυμό λεμονιού (3 λεμόνια ανά κουβά νερό), ψιλοκομμένα ξινά βότανα (ξινόριζα, οξαλίδα, ραβέντι, εγχυμένα σε νερό για 3-4 ημέρες).

Συμβουλή! Μετά την πρώτη τροφοδοσία, ως πρόσθετη πηγή οξίνισης, είναι χρήσιμο να επιστρώσετε τον κύκλο κοντά στο στέλεχος με ξινή τύρφη ή απορρίμματα κωνοφόρων.

Ένα τέτοιο σάπια φύλλα όχι μόνο θα οξινίσει περαιτέρω το έδαφος, αλλά και θα επιβραδύνει την εξάτμιση της υγρασίας (η οποία θα μειώσει την ανάγκη για άρδευση), θα προστατεύσει το ριζικό σύστημα από υποθερμία ή υπερθέρμανση.

 

Φυσικά, κανείς δεν θα υποστηρίξει ότι η λίπανση ενός θάμνου είναι ένα από τα βασικά συστατικά της σωστής φροντίδας των φυτών. Ωστόσο, για καλές αποδόσεις, είναι σημαντικό να φροντίζετε ολοκληρωμένα τα βατόμουρα την άνοιξη και το καλοκαίρι, επειδή η καλλιέργεια είναι πολύ ιδιότροπη και ιδιότροπη! Είναι απαραίτητο να ποτίζετε τον θάμνο εγκαίρως (με το συνηθισμένο τρόπο και με ψεκασμό σε ξηρό και ζεστό καιρό), να καλύπτετε τον κύκλο κοντά στο στέλεχος, να χαλαρώνετε περιοδικά την επιφάνεια του εδάφους (αν δεν υπάρχει σάπια φύλλα), να αφαιρείτε τα ζιζάνια, να κόβετε .

Υποβολή απάντησης