Επιταχυνόμενη ωρίμανση τομάτας: πώς να τονώσετε τη διαδικασία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, για να έχουμε την πιο πλούσια σοδειά, θα πρέπει να τονωθεί η ωρίμανση των καρπών. Αυτή η περίπτωση περιλαμβάνει την καλλιέργεια ντομάτας σε ψυχρότερες περιοχές, για παράδειγμα, τη Μέση Λωρίδα (περιοχή της Μόσχας), τη Σιβηρία, τα Ουράλια. Σε αυτές τις περιοχές, τα καλοκαίρια είναι πιο σύντομα και πιο δροσερά, επομένως υπάρχει ο κίνδυνος τα λαχανικά απλά να μην έχουν χρόνο να ωριμάσουν μέχρι το τέλος της σεζόν. Για να μην συμβεί αυτό, συνιστάται η επιτάχυνση της ωρίμανσης των καρπών της τομάτας όταν καλλιεργούνται τόσο σε ανοιχτό έδαφος όσο και σε θερμοκήπιο.

Πώς να επιταχύνετε την ωρίμανση της ντομάτας: οι κύριοι τρόποι

Για να τονώσετε την ωρίμανση της πράσινης ντομάτας, μπορείτε να καταφύγετε σε ορισμένα κόλπα. Εξετάστε τους βασικούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να βοηθήσετε στην τόνωση της ωρίμανσης.

Σπουδαίος! Εάν η θερμοκρασία τη νύχτα πέσει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να αφαιρέσετε τους καρπούς από τον θάμνο μαζί με το κοτσάνι και να τους στείλετε για ωρίμανση στο σπίτι.

Περισσότερη ηλιοφάνεια

Για εντατική ωρίμανση οι καρποί χρειάζονται φυσικά τον ήλιο. Στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, αφαιρέστε τα περιττά φύλλα που καλύπτουν τον καρπό από το φως. Πρέπει επίσης να αντικαταστήσετε τα στηρίγματα κάτω από τις κάτω βούρτσες και προσεκτικά στρέψτε αυτά τα κλαδιά με τους καρπούς προς τον ήλιο και δέστε σε στήριγμα ή στερεώστε με πασσάλους, αντηρίδες. Επίσης, χάρη στη χειραγώγηση, τα λαχανικά στους κάτω βλαστούς δεν θα έρθουν σε επαφή με το έδαφος.

Προώθηση της ωρίμανσης με άλλα ώριμα φρούτα

Όπως γνωρίζετε, τα ώριμα φρούτα και λαχανικά μπορούν να εκκρίνουν μια φυτική ορμόνη (φυτοορμόνη) – αιθυλένιο, που συμβάλλει στην ταχύτερη ωρίμανση των πράσινων ομολόγων. Παρεμπιπτόντως, χρησιμοποιείται για την ωρίμανση της καλλιέργειας σε βιομηχανική κλίμακα. Αλλά και στον κήπο σας, αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Χοντρικά, αν βάλεις μια πράσινη ντομάτα δίπλα σε μια ώριμη, η τελευταία θα ωριμάσει πολύ πιο γρήγορα.

Για την τόνωση της ωρίμανσης Συνιστάται να βυθίζετε προσεκτικά ένα κλαδί με πράσινα φρούτα σε μια σακούλα στην οποία βρίσκονται ώριμες ντομάτες, να δένετε προσεκτικά και να στερεώσετε τη σακούλα στο στήριγμα. Σε αυτή τη φόρμα, πρέπει να τα αφήσετε για περίπου 3 ημέρες. Μετά από ένα τέτοιο τέχνασμα, τα φρούτα θα αρχίσουν να ωριμάζουν πολύ εντατικά.

Μικρό κόλπο! Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ώριμη μπανάνα (ή τουλάχιστον μια φλούδα) αντί για ώριμες ντομάτες.

Συλλογή από καφέ φρούτα

Συνιστάται συλλέξτε καφέ ντομάτες από τον θάμνο και στο σπίτι, αφήστε τις να ωριμάσουν. Ένας τέτοιος χειρισμός θα βοηθήσει στην ωρίμανση περισσότερων πράσινων φρούτων. Εάν αφήσετε καστανές ντομάτες σε ένα κλαδί, θα «τραβήξουν την κουβέρτα» πάνω τους, δηλαδή όλα τα τρόφιμα θα ωριμάσουν πλήρως εις βάρος των πράσινων δειγμάτων.

Top dressing με ιώδιο

Για να επιταχυνθεί η ωρίμανση των καρπών ντομάτας, συνιστάται η παραγωγή επικάλυψη φυλλώματος (ψεκασμός στο φύλλο) με διάλυμα ιωδίου. Πιστεύεται ότι ο φαρμακευτικός παράγοντας διεγείρει την ωρίμανση της καλλιέργειας. Για να προετοιμάσετε το διάλυμα, ανακατέψτε 30 σταγόνες του φαρμάκου και 10 λίτρα ελαφρώς ζεστό νερό (τυπικός κάδος).

Συνολικά, συνιστάται η τροφοδοσία των φυτών με τέτοιο λαϊκό λίπασμα μία ή δύο φορές (με διάστημα 7-10 ημερών).

Σπουδαίος! Συνιστάται να κάνετε τοπ ντρέσινγκ ντομάτας με ιώδιο το βράδυ ή με συννεφιά, ώστε το φυτό να μην καεί λόγω του ηλιακού φωτός.

 

Αφαίρεση μίσχων, φύλλων, κορυφών

Μέχρι το τέλος της σεζόν, συνιστάται η αφαίρεση νέων μίσχων και μπουμπουκιών λουλουδιών., επειδή όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύουν πλέον καμία αξία (ακόμα δεν θα έχουν χρόνο να αναπτυχθούν σε μια πλήρη συγκομιδή), αλλά καθυστερούν επίσης την ωρίμανση των πράσινων φρούτων, αφαιρώντας τη δύναμη του θάμνου. Σε φυτά με ανεπάρκεια και μεσαίου μεγέθους, οι βούρτσες λουλουδιών πρέπει να αφαιρούνται. Αλλά για τους ψηλούς, επιπλέον, συνιστάται να κόψετε την κορυφή.

Όπως σημειώθηκε στην πρώτη παράγραφο, χρειάζεστε αφαιρέστε τα φύλλα (ειδικά τα κάτω) που καλύπτουν τους καρπούς από τις ακτίνες του ήλιου.

Σημείωση! Για να διεγείρετε την πιο εντατική και γρήγορη ωρίμανση, είναι επιτακτική ανάγκη να τσιμπήσετε τις ντομάτες (αφαιρέστε τα θετά παιδιά (άχρηστοι βλαστοί) από τις μασχάλες των φύλλων).

Μειώστε το πότισμα και αποφύγετε την αζωτούχα λίπανση

Στην περίπτωση που οι καρποί χύνονται, αλλά κοκκινίζουν απρόθυμα, συνιστάται μειώστε το πότισμα και σταματήστε τη λίπανση που περιέχει άζωτο.

Διέγερση ωρίμανσης με αλκοολικές ενέσεις

Αυτή η μέθοδος μπορεί να περιγραφεί ως αλκοολική διέγερση της ωρίμανσης της τομάτας. Θα πρέπει να πραγματοποιείται τη στιγμή που οι πράσινοι καρποί χύνονται στο μέγεθος που είναι χαρακτηριστικό μιας συγκεκριμένης ποικιλίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι απαραίτητο εγχύστε 0,5 χιλιοστόλιτρα βότκας 40% στην περιοχή του μίσχου. Χάρη στο αιθυλένιο στη σύνθεση, η ωρίμανση της τομάτας γίνεται πιο εντατικά: σε περίπου δύο εβδομάδες θα ωριμάσουν.

 

Τεχνητό στρες σε φυτό

Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να κάνετε μια μικρή διαμήκη διέλευση εγκοπή κοφτερό και απολυμασμένο μαχαίρι. Το μήκος της τομής είναι 2-3 εκατοστά.

Τότε εισάγετε ένα μικρό κομμάτι ξύλου σε αυτή την τομή (το βέλτιστο μήκος είναι 2 cm και το πλάτος είναι 0,5 cm). Αποδεικνύεται ότι το στέλεχος σε αυτή την περιοχή είναι αποσυνδεδεμένο, αλλά ταυτόχρονα, η ρήξη του ιστού δεν εμποδίζει την κίνηση των θρεπτικών ουσιών, αλλά τα περιορίζει σημαντικά. Λόγω του στρες που έχει προκύψει, το φυτό αρχίζει να κατευθύνει όλες του τις δυνάμεις στην εντατική ωρίμανση του καρπού.

Τεχνητός περιορισμός ισχύος με σύρμα

Όπως και η παραπάνω μέθοδος, η τόνωση της ωρίμανσης της καλλιέργειας της τομάτας με αυτή τη μέθοδο φαίνεται λίγο βάρβαρη. Η ουσία της μεθόδου είναι η εξής: σε ύψος τριών εκατοστών από το έδαφος, πρέπει να τυλίξετε το στέλεχος με ένα λεπτό χάλκινο σύρμα, ενώ το σύρμα δεν πρέπει να κόβει πολύ στον ιστό του στελέχους. Λόγω αυτού του χειρισμού, λιγότερα θρεπτικά συστατικά θα παρέχονται στο ριζικό σύστημα του φυτού, αλλά περισσότερες ντομάτες θα παραδοθούν στους καρπούς!

Τραβώντας ένα φυτό από το έδαφος

Υπάρχει ένα άλλο τέχνασμα – χρειάζεστε σηκώστε απαλά τη βάση του στελέχους του θάμνου ντομάτας και τραβήξτε τον ελαφρά έξω από το έδαφος. Το σήμα διακοπής του γεγονότος είναι μια αδύναμη κρίσιμη στιγμή δακρύων αδύναμων ριζών, τότε πρέπει να αφήσετε το φυτό.

Τραβώντας τον θάμνο της ντομάτας έξω από το έδαφος, οι σκισμένες ρίζες σταματούν να μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά και υγρασία, γεγονός που κάνει το φυτό να στέλνει πιο εντατικά τη διατροφή στους καρπούς.

Κρεμαστά σε εσωτερικούς χώρους (ωρίμανση στο σπίτι στους θάμνους)

Η μέθοδος ωρίμανσης στους θάμνους είναι ιδανική για την περίοδο του φθινοπώρου, όταν το κρύο έχει ήδη έρθει και υπάρχουν ακόμα πολλά πράσινα φρούτα στους θάμνους στο θερμοκήπιο ή στο ανοιχτό έδαφος. Το σχέδιο της μεθόδου είναι αρκετά απλό: πρέπει να τραβήξετε προσεκτικά ή να σκάψετε τους θάμνους ντομάτας μαζί με τη ρίζα.

  1. τινάξτε τη γη από τις ρίζες.
  2. Στη συνέχεια κρεμάστε τα φυτά από τη ρίζα σε ξηρό, ζεστό, καλά αεριζόμενο χώρο.
  3. ενώ τα φυτά θα πρέπει να βρίσκονται ελεύθερα και να μην ακουμπούν το ένα το άλλο.

Σε αυτή τη θέση (“ανάποδα”), οι καρποί θα λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά πιο εντατικά.

Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει καλά την ωρίμανση των ντοματών κρεμασμένων σε θάμνους στο σπίτι, μόνο που τώρα είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη:

 

Σημείωση! Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου (δηλαδή τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου) υπάρχει μια αλλαγή στις συνθήκες – ο καιρός γίνεται πιο υγρός και δροσερός, δηλαδή ιδανικός για την ανάπτυξη μιας επικίνδυνης όψιμης ασθένειας. Η ασθένεια μπορεί να καταστρέψει τα φυτά σας μαζί με τη συγκομιδή. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να δοθεί προσοχή Πρόληψη φυτοφθοράς (ψεκάστε με μυκητοκτόνα, καλύψτε τους θάμνους στο ανοιχτό πεδίο το βράδυ με μια μεμβράνη), και εάν είναι απαραίτητο, θεραπεία.

Κάθε καλοκαιρινός κάτοικος και κηπουρός θέλει να πάρει μια καλή και μεγάλη συγκομιδή νόστιμων και υγιεινών λαχανικών. Είναι στη δύναμή σας να επιτύχετε το μέγιστο αποτέλεσμα, αλλά για αυτό πρέπει να προσπαθήσετε.

Υποβολή απάντησης