Καλλιέργεια άνηθου από σπόρους σε περβάζι σε διαμέρισμα: φύτευση, φροντίδα

Στο τέλος του χειμώνα και της άνοιξης, μπορείτε όχι μόνο να σπείρετε σπόρους για σπορόφυτα, μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε χόρτα στο σπίτι για φρέσκια κατανάλωση, για να μαγειρέψετε διάφορα πιάτα. Ο άνηθος είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και δημοφιλής καλλιέργεια και το πλεονέκτημά του δεν έγκειται μόνο στη γεύση, αλλά και στην ευκολία ανάπτυξης στο περβάζι, ακόμη και ένας αρχάριος και άπειρος κηπουρός θα αντιμετωπίσει την εργασία. Ταυτόχρονα, αυτό μπορεί να γίνει το χειμώνα, και την άνοιξη, και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Για να καλλιεργήσετε νόστιμα, υγιεινά, αρωματικά χόρτα, πρέπει να γνωρίζετε όλα τα χαρακτηριστικά και τους κανόνες φύτευσης και φροντίδας.

Φύτευση άνηθου στο σπίτι: κανόνες και βήματα

Για να απολαύσετε τον νόστιμο και υγιεινό άνηθο που καλλιεργείται στο περβάζι του διαμερίσματος και όχι στο ανοιχτό χωράφι, πρέπει να φυτέψετε σωστά τους σπόρους και να παρέχετε σε όλα τα φυτά τις απαραίτητες συνθήκες. Σκεφτείτε τι χρειάζεται για μια ικανή προσγείωση.

Πώς να προετοιμάσετε το έδαφος

Για να καλλιεργήσετε άνηθο στο περβάζι ενός σπιτιού, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε θρεπτικό, ελαφρύ, χαλαρό χώμα με ουδέτερη οξύτητα.

Κατάλληλο για αυτούς τους σκοπούς γενικό έδαφος για σπορόφυτα λαχανικώντο οποίο μπορεί να αγοραστεί σε οποιοδήποτε κατάστημα κήπου ή κέντρο.

 

Μπορείτε επίσης να φυτέψετε σπόρους άνηθου σε ένα μείγμα γλάστρας με τα ίδια σου τα χέρια. Απαιτείται η καλή ανάμειξη των συστατικών: άμμος ποταμού (1 μέρος) + τύρφη (2 μέρη) + χώμα από τον κήπο (1 μέρος) + χούμος (1 μέρος). Αντί για χώμα κήπου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 μέρη τύρφης.

Συνιστάται η απολύμανση του μείγματος εδάφους εκ των προτέρων (κατά προτίμηση αρκετές εβδομάδες νωρίτερα). Είναι πιο αποτελεσματικό να αναφλέγετε στο φούρνο (30 λεπτά στους 90 βαθμούς), ή στον ατμό (υποστηρίξτε σε τρυπητό πάνω στον ατμό για 1,5 ώρα, ανακατεύοντας τακτικά). Και μετά την απολύμανση, η γη πρέπει να χυθεί με ένα διάλυμα βιομυκητοκτόνου, για παράδειγμα, Fitosporin. Η απολύμανση θα εξαλείψει παθογόνους μικροοργανισμούς, παθογόνους παράγοντες μυκητιακών ασθενειών, μύκητες μούχλας.

Πώς να επιλέξετε ένα δοχείο

Για να καλλιεργήσετε νόστιμο άνηθο στο σπίτι στο περβάζι, πρέπει να τον φυτέψετε σε κατάλληλο δοχείο. Αυτός ο πολιτισμός χρειάζεται φαρδύ και βαθύ δοχείο. Το βέλτιστο βάθος είναι περίπου 20-25 εκατοστά (όχι λιγότερο, επειδή ο άνηθος έχει μακρύ ριζικό σύστημα και ένα χαμηλό δοχείο δεν θα του ταιριάζει). Και το πλάτος εξαρτάται από το πόσους σπόρους θέλετε να σπείρετε. Μπορεί να είναι ξύλινο ή πλαστικό κουτί. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια ευρύχωρη γλάστρα.

 

Σπουδαίος! Στο κάτω μέρος οποιουδήποτε δοχείου θα πρέπει να υπάρχουν οπές αποστράγγισης για την απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας που μπορεί να παραμείνει μετά το πότισμα.

Πώς να προετοιμάσετε τους σπόρους

Για οικιακή καλλιέργεια, μπορείτε να επιλέξετε σχεδόν οποιαδήποτε ποικιλία άνηθου.

Για να αναπτυχθεί μια γρηγορότερη καλλιέργεια, είναι καλύτερο να σπείρετε πρώιμες ποικιλίες, Ωστόσο, είναι πιο απαιτητικοί και ιδιότροποι στη φροντίδα. Μεσαίες και όψιμες ποικιλίες ο άνηθος ωριμάζει λίγο αργότερα, αλλά η καλλιέργειά τους είναι πιο εύκολη.

Οι σπόροι άνηθου έχουν καλή βλάστηση, έτσι μπορείτε φυτέψτε τα αμέσως στο έδαφος χωρίς καμία προετοιμασία.

 

Ωστόσο, λόγω της αφθονίας στη σύνθεση των αιθέριων ελαίων, φυτρώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να επιταχύνετε τη βλάστηση, μπορείτε μουλιάζω σπόρους σε ζεστό νερό. Για να το κάνετε αυτό, βάλτε τους σπόρους σε μια υφασμάτινη σακούλα, γεμίστε με ζεστό νερό και αφήστε τους για 2-3 ημέρες (ή μόνο 1 ημέρα). Κατά το μούλιασμα, είναι απαραίτητο να αλλάζετε το νερό κάθε 4-5 ώρες. Μετά την προ-σπορική επεξεργασία του άνηθου, θα πρέπει να φυτέψετε αμέσως τους σπόρους στο έδαφος.

Επίσης, οι σπόροι άνηθου υποβάλλονται αποτελεσματικά σε φυσαλίδες (δηλαδή επεξεργασία με ροές αέρα στο νερό). Η διαδικασία ξεπλένει καλά τα αιθέρια έλαια, τα οποία απλώς επιβραδύνουν τη βλάστηση των σπόρων. Για να εκτελέσετε τη θεραπεία, πρέπει να τοποθετήσετε τους σπόρους σε μια υφασμάτινη σακούλα και, στη συνέχεια, να τους βυθίσετε σε ένα δοχείο με νερό (θερμοκρασία περίπου +40 ° C) και, στη συνέχεια, βυθίστε τον εύκαμπτο σωλήνα από το φούσκα ή τον συμπιεστή στο υγρό και ενεργοποιήστε η συσκευή. Η βέλτιστη διάρκεια φυσαλίδων είναι 12-18 ώρες. Μετά τη διαδικασία, οι σπόροι πρέπει να στεγνώσουν ελαφρώς και να φυτευτούν.

 

 

Πώς να φυτέψετε σπόρους άνηθου

Η σωστή φύτευση άνηθου στο σπίτι περιλαμβάνει πολλά βασικά βήματα:

 • Στο κάτω μέρος του επιλεγμένου δοχείου στρώνουμε ένα στρώμα αποστράγγισης πάχους περίπου 2 εκατοστών. Ως αποστραγγιστικά υλικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί περλίτης ή λεπτός διογκωμένος πηλός.
 • Γεμίστε το δοχείο με μείγμα χώματος, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ των άκρων του δοχείου και του εδάφους (περίπου 2-3 ​​εκατοστά). Ισοπεδώστε την επιφάνεια.
 • Ποτίστε το χώμα με ένα μπουκάλι ψεκασμού καθαρού νερού, περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως η υγρασία.
 • Τώρα προχωράμε στη σπορά των σπόρων άνηθου: κάνουμε αυλάκια (βάθους 1 cm, σε απόσταση 3 cm μεταξύ τους), κατανέμουμε ομοιόμορφα τους σπόρους στο αυλάκι (προσπαθήστε να κρατήσετε ένα κενό 2-3 cm μεταξύ τους).
 • Γεμίστε τις αυλακώσεις με ένα στρώμα γης πάχους 1 εκατοστού.
 • Ποτίστε άφθονο με καθαρό, ζεστό νερό από ένα μπουκάλι ψεκασμού.
 • Καλύψτε το δοχείο με μεμβράνη, καπάκι ή γυαλί για να δημιουργήσετε τις συνθήκες θερμοκηπίου (υψηλή υγρασία και θερμότητα) που απαιτούνται για τη βλάστηση των σπόρων.

Φροντίδα για τον άνηθο στο περβάζι στο σπίτι

Αφού ολοκληρώσετε τη σπορά, πρέπει να εστιάσετε στην παροχή βέλτιστων συνθηκών για το φτύσιμο των σπόρων και την κανονική ανάπτυξη των φυτών στο διαμέρισμα. Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, ο άνηθος στο σπίτι σίγουρα θα απλωθεί, θα αναπτυχθεί άσχημα και αργά και δεν θα μπορεί να αναπτύξει κανονικά πράσινη μάζα.

Βασικοί κανόνες για την καλλιέργεια άνηθου στο περβάζι στο διαμέρισμα:

 • Πριν βλαστήσουν οι σπόροι, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες:
  • Κάθε μέρα, πρωί και βράδυ, αερίζω μίνι θερμοκήπιο, ανοίγοντας το καπάκι ή αφαιρώντας το φιλμ, γυαλί. Αρκετά 20-30 λεπτά.
  • Μετά τον αερισμό, σκουπίστε το συμπύκνωμα από την επιφάνεια του υλικού κάλυψης (αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μυκητιακών ασθενειών).
  • Στους πρώτους βλαστούς χρειάζεστε αφαιρέστε σταδιακά το κάλυμμα. Για να το κάνετε αυτό, αυξάνετε καθημερινά το χρόνο που το δοχείο είναι χωρίς καπάκι. Την πρώτη μέρα, πυροβολήστε το πρωί και το βράδυ για 1 ώρα, τη δεύτερη – για 2 ώρες, την πέμπτη – πυροβολήστε για το σύνολο και μετά για πάντα.
 • Το πιο σημαντικό για τα φυτά είναι καλός φωτισμός. Αν ξεκινήσατε να τα καλλιεργείτε τον Απρίλιο, τον Μάιο ή το καλοκαίρι, τότε το φυσικό φως θα πρέπει να είναι αρκετό. Εάν όμως η σπορά έγινε νωρίτερα (φθινόπωρο, χειμώνας, νωρίς την άνοιξη), τότε είναι καλύτερο να φωτίζετε τον άνηθο με φυτολάμπες ή λαμπτήρες LED (το πρωί, το βράδυ και με συννεφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας). Ο πλήρης φωτισμός συνεπάγεται ώρες φωτός της ημέρας που διαρκούν 12-15 ώρες. Επίσης, το περβάζι του παραθύρου πρέπει να είναι ηλιόλουστο (νότια, νοτιοδυτικά, νοτιοανατολικά). Με έλλειψη φωτός, ο άνηθος θα σταματήσει να αναπτύσσεται ή θα αρχίσει να τεντώνεται.

 

 • Επίσης, για ομοιόμορφο φωτισμό, χρειάζεστε 1 φορά σε αρκετές ημέρες. στροφή διαφορετικές πλευρές του δοχείου προς την ηλιόλουστη πλευρά. Ένας απλός χειρισμός θα βοηθήσει στην αποφυγή της κλίσης των φυτών στο πλάι.
 • Για την επιτυχή καλλιέργεια οικιακών χόρτων, πρέπει να παρέχετε κατάλληλο συνθήκες θερμοκρασίας. Μην επιτρέπετε ζέστη ή υπερβολικό κρύο στο διαμέρισμα δίπλα στα φυτά. Πριν από τη βλάστηση των σπόρων, το t πρέπει να είναι εντός + 22-25 ° C. Στη συνέχεια, η βέλτιστη θερμοκρασία για τον άνηθο στο περβάζι: κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι περίπου 18-22 βαθμοί Κελσίου, τη νύχτα – περίπου 15-18.
 • Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο όπου μεγαλώνει το πράσινο έχει καλός αερισμός. Ο καθαρός αέρας είναι πολύ ωφέλιμος για τον άνηθο. Μόνο εδώ είναι αδύνατο να επιτραπούν ψυχρά ρεύματα.
 • Ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν καλλιεργούν άνηθο στο σπίτι είναι τραβώντας πράσινο. Το φαινόμενο είναι δυσάρεστο, γιατί θα επιδεινώσει την κατάσταση των φυτών, και θα μειώσει την ποιότητα και την ποσότητα της καλλιέργειας. Το πράσινο τραβιέται κυρίως λόγω έλλειψης φωτός, ειδικά σε υψηλές εσωτερικές θερμοκρασίες και άφθονο πότισμα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο από την αρχή να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης και η κατάλληλη φροντίδα.

 

 • Άνηθος στο περβάζι σε ένα διαμέρισμα χρειάζεται τακτικό πότισμα, το οποίο θα πρέπει να παράγεται όταν στεγνώσει η επιφάνεια της γης. Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσετε το χωμάτινο στόμιο να στεγνώσει ή να ποτίσει πολύ άφθονο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών και μυκητιακές ασθένειες. Το νερό πρέπει να είναι εξαιρετικά καθαρό, καθιζημένο, να έχει θερμοκρασία δωματίου.
 • Χαλάρωση εδάφους – ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο στοιχείο φροντίδας που θα αποτρέψει το σχηματισμό χωμάτινου φλοιού, θα βελτιώσει τον αερισμό του εδάφους και την παροχή οξυγόνου στο ριζικό σύστημα. Γενικά, αυτό θα έχει ευεργετική επίδραση στα φυτά. Συνιστάται να χαλαρώνετε το έδαφος 1-2 φορές την εβδομάδα, περίπου 2-3 ​​ώρες μετά το πότισμα. Ένα αποδεκτό βάθος χαλάρωσης είναι περίπου 1-1,5 εκατοστά, αλλά όχι βαθύτερο, διαφορετικά οι ρίζες μπορεί να καταστραφούν.
 • Εάν ο αέρας στο δωμάτιο είναι πολύ ξηρός και η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή (πάνω από +20°C), συνιστάται να ποτίζει το πράσινο από τον ψεκαστήρα.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητο αραίωση δενδρυλλίων, δηλαδή την απομάκρυνση των περιττών φυτών. Πρέπει να αραιώσετε τον άνηθο εάν έχετε σπείρει τους σπόρους πολύ κοντά μεταξύ τους και τα φυτά αναπτύσσονται πολύ πυκνά. Μετά την αραίωση, πρέπει να υπάρχει ένα κενό περίπου δύο έως τριών εκατοστών μεταξύ των φυτών. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αφήσετε τα πιο δυνατά και υγιή δείγματα, αφαιρώντας τα αδύναμα και αδύναμα.

 

Χαρακτηριστικά της συγκομιδής του άνηθου

Με την επιφύλαξη του συστήματος σποράς και των κανόνων φροντίδας, η ευκαιρία για «συγκομιδή» θα εμφανιστεί σχετικά σύντομα. Ωστόσο, οι σπόροι της καλλιέργειας βλασταίνουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να χρειαστούν περίπου 1,5-2 εβδομάδες για τη βλάστηση μετά τη φύτευση.

Το ίδιο το πράσινο άνηθο θα αναπτυχθεί και θα αναπτυχθεί μέσα σε 30-40 ημέρες. Δηλαδή, αποδεικνύεται ότι θα είναι δυνατό να κοπούν φυτά για ανθρώπινη κατανάλωση 1-1,5 μήνες μετά τη βλάστηση (αν η ποικιλία είναι πρώιμη, τότε νωρίτερα, αν αργά, τότε, αντίστοιχα, αργότερα).

Παρεμπιπτόντως! Σήμερα, μεταξύ των οπαδών ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι δημοφιλής μια τάση – η καλλιέργεια μικροπράσινων, τα οποία είναι συνηθισμένα χόρτα (συμπεριλαμβανομένου του άνηθου), αλλά στο αρχικό στάδιο της ζωής τους, όταν δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί πραγματικά φύλλα. Πιστεύεται ότι είναι πολύ νόστιμο και η κατανάλωση του είναι πολύ χρήσιμη.

Υποβολή απάντησης