Καλλιέργεια δενδρυλλίων τομάτας χωρίς μάζεμα

Στο τέλος του χειμώνα, οι κάτοικοι του καλοκαιριού που ασχολούνται με την καλλιέργεια λαχανικών στην περιοχή τους αρχίζουν να σπέρνουν σπόρους για σπορόφυτα. Και δεδομένου ότι οι ντομάτες είναι μια από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες λαχανικών, τα σπορόφυτα ντομάτας καλλιεργούνται συχνότερα σε σπίτια κηπουρών. Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους ντομάτας για σπορόφυτα τόσο με την επόμενη συλλογή, όσο και αρχικά να μεγαλώσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να βουτήξετε.

Η ανάγκη για μάζεμα ντομάτας

Αρχικά, το μάζεμα είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται από ένα κοινό δοχείο σε μεμονωμένα δοχεία ή από μεμονωμένα δοχεία μικρότερου μεγέθους σε μεγαλύτερα. Η διαδικασία είναι απαραίτητη για να μπορέσουν τα φυτά να αναπτυχθούν κανονικά, να αναπτυχθούν, να δημιουργήσουν το ριζικό σύστημα.

Λόγω της συλλογής, η περιοχή ανάπτυξης και θρέψης του δενδρυλλίου επεκτείνεται. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε αδύναμα, εύθραυστα και άρρωστα σπορόφυτα μεταφυτεύοντας μόνο τα πιο δυνατά και υγιή δείγματα σε ένα νέο δοχείο.

 

Αλλά ορισμένοι καλλιεργητές λαχανικών είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τη διαδικασία συλλογής, επειδή μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τι σημαίνει? Γεγονός είναι ότι εάν δεν είναι σωστό, απρόσεκτο και ανακριβές να κάνετε μια συλλογή, τότε μπορείτε να βλάψετε το ριζικό σύστημα ή το εναέριο μέρος του δενδρυλλίου, να προκαλέσετε άγχος στο φυτό. Και αυτό, με τη σειρά του, θα κάνει τα σπορόφυτα πιο αδύναμα και εύθραυστα, θα είναι πιο ευαίσθητα σε ασθένειες και σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να πεθάνει.

Τα σπορόφυτα ντομάτας είναι συνήθως επιλεκτικά, έτσι πολλοί κηπουροί σπέρνουν αρχικά σε ένα κοινό δοχείο – ένα ξύλινο ή πλαστικό κουτί. Αλλά και τα σπορόφυτα ντομάτας μπορούν να καλλιεργηθούν ήρεμα και κανονικά χωρίς αυτόν τον χειρισμό.

Τα οφέλη της καλλιέργειας δενδρυλλίων ντομάτας χωρίς μάζεμα

Εάν βουτήξετε σωστά και με ακρίβεια και παρέχετε πλήρη φροντίδα μετά, τότε, φυσικά, δεν θα υπάρχουν προβλήματα με τα σπορόφυτα. Ωστόσο, η μέθοδος φύτευσης και καλλιέργειας δενδρυλλίων ντομάτας χωρίς συλλογή στο σπίτι έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα:

 1. Θα εξοικονομήσετε δύναμη, χρόνο και πόρους. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα, για παράδειγμα, για την αγορά νέων δοχείων φύτευσης, χώμα γενικής χρήσης και ο χρόνος που θα είχε περάσει σε μια κατάδυση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάποιες άλλες δουλειές κηπουρικής ή απλώς να χαλαρώσετε, αφήνοντας δύναμη για το άνοιγμα του την καλοκαιρινή περίοδο. Και αυτό λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η διαδικασία σε ορισμένες περιπτώσεις εκτελείται περισσότερες από μία φορές.
 2. Τα σπορόφυτα χωρίς λαβή δεν είναι κατώτερα σε ποιότητα από τα σπορόφυτα που έχουν υποβληθεί στη διαδικασία. Χάρη σε αυτό το υλικό φύτευσης, μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε εύκολα μια νόστιμη και πλούσια καλλιέργεια ζουμερής ντομάτας.
 3. Τα σπορόφυτα προστατεύονται από το στρες. Ακόμη και η σωστή διαδικασία μπορεί να προκαλέσει άγχος στα φυτά. Εάν φυτέψετε σπόρους χωρίς επακόλουθο μάζεμα, τότε τα φυτά θα μπορέσουν να αποφύγουν το άγχος, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πιο δυνατά και θα μπορούν να προσαρμοστούν γρηγορότερα, θα ριζώσουν μετά τη μεταφύτευση σε ανοιχτό έδαφος και θα αντέξουν επίσης αρνητικούς παράγοντες και συνθήκες.
 4. Τα σπορόφυτα προστατεύονται από πιθανές βλάβες. Ακόμη και ο πιο εξειδικευμένος κηπουρός μπορεί να κάνει λάθη, για να μην αναφέρουμε τους αρχάριους καλλιεργητές. Όσο και αν δεν θα θέλαμε, μπορούμε να καταστρέψουμε κατά λάθος τις ρίζες, το στέλεχος ή τα φύλλα κατά τη διάρκεια μιας κοπής. Και αυτό μπορεί να έχει πολύ αρνητική επίδραση στις νεαρές ντομάτες.
 5. Η κεντρική ρίζα θα έχει καλή ανάπτυξη. Κατά τη συλλογή, η ρίζα πιέζεται κατά το ένα τρίτο και χωρίς τη διαδικασία, μπορεί να αναπτυχθεί τέλεια, γεγονός που θα επιτρέψει το πότισμα των φυτών λιγότερο συχνά στο μέλλον.

 

Χαρακτηριστικά της σποράς σπόρων χωρίς μάζεμα

Η φύτευση σπόρων τομάτας για σπορόφυτα χωρίς μεταγενέστερη συλλογή πραγματοποιείται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως και με τη συμβατική σπορά.

Αλλά σε αντίθεση με μια κανονική προσγείωση, για την καλλιέργεια δενδρυλλίων τομάτας χωρίς μάζεμα, είναι απαραίτητο να επιλέξετε αρχικά κατάλληλα δοχεία φύτευσης! Ιδανικό για αυτούς τους σκοπούς:

 • πλαστικά ποτήρια;
 • γλάστρες τύρφης?
 • δισκία τύρφης.

Παρεμπιπτόντως! Κατά τη σπορά σε φλιτζάνια ή ταμπλέτες τύρφης, μπορείτε να μεταμοσχεύσετε σπορόφυτα σε ανοιχτό έδαφος απευθείας μέσα σε αυτά, απλώς κάντε μια τομή στο πλάι.

Πρέπει να επιλέξετε αρχικά δοχεία χύδηνέτσι ώστε από τη στιγμή της σποράς έως τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος, τα φυτά να μην στενεύουν στο δοχείο. Ο βέλτιστος όγκος είναι 1 λίτρο. Εάν επιλέξετε ένα μικρότερο δοχείο, σημειώστε ότι πρέπει να είναι όχι λιγότερο από 0,5 λίτρα!

Αλλά ξύλινα ή πλαστικά δοχεία, μεμονωμένα δοχεία μικρών μεγεθών πρέπει να αφεθούν για φύτευση και ανάπτυξη, ακολουθούμενη από συλλογή.

Σχέδιο φύτευσης σε μεμονωμένα δοχεία

Πριν επιβιβαστείτε, πρέπει απολυμαίνω δοχεία, για παράδειγμα, με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου και κάντε τρύπες αποστράγγισης αν δεν υπήρχαν αρχικά (δεν χρειάζεται να κάνετε τρύπες σε γλάστρες τύρφης!). Τα δισκία τύρφης δεν χρειάζεται να απολυμανθούν και να γίνουν τρύπες σε αυτά, πρέπει να προετοιμαστούν με διαφορετικό τρόπο: ρίξτε νερό σε ένα τηγάνι για 20-30 λεπτά, περιμένετε να διογκωθεί, στη συνέχεια στραγγίστε το υπόλοιπο νερό από το τηγάνι και ξεκινήστε τη σπορά.

Πριν από τη φύτευση, το δοχείο γεμίζει με χώμα κατά το 1/3. Σε ένα μεμονωμένο δοχείο ή ταμπλέτα τύρφης, χρειάζεστε σπείρε τρεις σπόρους τη φορά. Αυτό είναι απαραίτητο σε περίπτωση που κάποιοι σπόροι δεν βλαστήσουν. Και αν 2 ή 3 σπορόφυτα μεγαλώσουν αμέσως, τότε μπορείτε απλά να αφήσετε ένα, το πιο δυνατό βλαστάρι, και να κόψετε προσεκτικά τα υπόλοιπα με κοφτερό ψαλίδι. Αλλά αν θέλετε να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερα σπορόφυτα, μπορείτε απλά να μεταμοσχεύσετε τα βλαστημένα «έξτρα» σπορόφυτα σε άλλα δοχεία.

Μετά τη σπορά, τα σπορόφυτα θα εμφανιστούν σταδιακά και καθώς τα σπορόφυτα μεγαλώνουν, είναι απαραίτητο να χύσετε το χώμα στο δοχείο. Αυτή η τεχνολογία συμβάλλει στην ανάπτυξη πρόσθετων ριζών.

Χαρακτηριστικά προσγείωσης σε πακέτα

Υπάρχει μια άλλη ενδιαφέρουσα και κερδοφόρα τεχνολογία προσγείωσης – σε μαλακές σακούλες από κάτω από οποιαδήποτε προϊόντα (για παράδειγμα, γάλα, κεφίρ) ή σε σακούλες κατασκευασμένες ανεξάρτητα από πολυαιθυλένιο. Παραδείγματα τέτοιας καλλιέργειας στη φωτογραφία:

 

Οι άκρες της συσκευασίας τυλίγονται και γεμίζονται με γη σύμφωνα με το τυπικό σχέδιο. Μετά τη σπορά και την εμφάνιση των βλαστών, καθώς μεγαλώνουν, οι άκρες της συσκευασίας ξεδιπλώνονται και χύνεται μέσα τους η γη.

Η μέθοδος καλλιέργειας χωρίς μάζεμα σε σακούλες είναι πολύ οικονομική: δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα για τη φύτευση δοχείων.

Σχέδιο προσγείωσης σε κοινό κουτί

Εάν δεν έχετε αρκετά δοχεία φύτευσης, τότε μπορείτε να φυτέψετε σπόρους ντομάτας για σπορόφυτα και σε κοινό κουτί χύμα. Με την επιφύλαξη ειδικής τεχνολογίας, αυτό μπορεί επίσης να γίνει χωρίς μεταγενέστερη συλλογή:

 • Το ογκομετρικό κουτί πρέπει να γεμίσει με μίγμα εδάφους κατά το 1/3.
 • Οι σπόροι ντομάτας σπέρνονται με ένα διάστημα 10 εκατοστών.
 • Αφού εμφανιστούν οι πρώτοι βλαστοί, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε χωρίσματα στο έδαφος μεταξύ των δενδρυλλίων. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλάκες από χοντρό χαρτόνι ή πλαστικό.
 • Καθώς μεγαλώνουν τα σπορόφυτα, είναι απαραίτητο να προσθέσετε χώμα.

Έτσι, τα σπορόφυτα ντομάτας μπορούν να καλλιεργηθούν σε ένα κοινό δοχείο, αλλά δεν χρειάζεται να βουτήξουν. Χάρη στα χωρίσματα, οι ρίζες διαφορετικών δενδρυλλίων δεν συμπλέκονται.

Πώς να φροντίζετε σωστά τα σπορόφυτα που δεν χρειάζονται κατάδυση

Η φροντίδα για τα σπορόφυτα τομάτας στο σπίτι, που καλλιεργούνται χωρίς λαβή και σύμφωνα με το συνηθισμένο σχέδιο, ουσιαστικά δεν διαφέρει. Είναι απαραίτητο να ποτίζετε τακτικά και να παρακολουθείτε την υγρασία, να παρέχετε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και φωτισμού και να τροφοδοτείτε.

Σπουδαίος! Η φροντίδα για τα σπορόφυτα που καλλιεργούνται χωρίς συλλογή έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό – πρέπει να προσθέσετε χώμα καθώς μεγαλώνουν τα φυτά!

Τα σπορόφυτα τομάτας πρέπει να μεταμοσχευθούν σε μόνιμο μέρος σε ανοιχτό έδαφος όταν το φυτό έχει 8-10 αληθινά φύλλα και το ύψος είναι περίπου 25-35 εκατοστά. Επίσης, το έδαφος στον κήπο πρέπει να ζεσταθεί στους + 12- + 15 ° C.

Το πώς να φυτέψετε και να μεγαλώσετε δενδρύλλια στο σπίτι εξαρτάται από εσάς. Για χάρη του πειράματος, μπορείτε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε φυτά με τον συνηθισμένο τρόπο και να δοκιμάσετε τη μέθοδο καλλιέργειας δενδρυλλίων ντομάτας χωρίς μεταγενέστερη συλλογή. Στη συνέχεια, συγκρίνετε τα αποτελέσματα και αποφασίστε ποια τεχνολογία είναι πιο βολική και περισσότερο της αρεσκείας σας, προκειμένου να εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια τα επόμενα χρόνια.

Υποβολή απάντησης