Καλλιέργεια δενδρυλλίων catharanthus στο σπίτι: φύτευση σπόρων, φροντίδα

Ο Καταράνθος είναι πολυετής θάμνος, αλλά μπορεί να διαχειμάσει στη χώρα μας μόνο στις νότιες περιοχές με ζεστούς χειμώνες. Ως εκ τούτου, το καλλιεργούμε συχνά ως ετήσιο. Το ύψος του φυτού είναι μέχρι 60 εκατοστά (όταν καλλιεργείται σε ανοιχτό έδαφος) και σε γλάστρα / δοχείο, κατά κανόνα, το ύψος είναι μικρότερο (λόγω του γεγονότος ότι απαιτεί τακτικό κλάδεμα, οι διακοσμητικές ιδιότητες μειώνονται χωρίς αυτή τη διαδικασία ). Οι ταξιανθίες μπορούν να έχουν ροζ, λευκό, μπλε, μοβ, λιλά απόχρωση. Στο ανοιχτό χωράφι, η περίοδος ανθοφορίας είναι μεγάλη: όλο το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο. Όταν καλλιεργείται στο σπίτι σε γλάστρα, ο καθάρανθος μπορεί να ανθίσει σχεδόν όλο το χρόνο. Ο θάμνος μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα, με διαίρεση του θάμνου ή με σπόρους. Θα μιλήσουμε για την αναπαραγωγή του καθάρανθου μέσω των σπόρων!

Ημερομηνίες για τη σπορά του καθάρανθου σπορόφυτα στο σπίτι

Η συμμόρφωση με το χρονοδιάγραμμα της σποράς είναι πολύ σημαντική, γιατί χάρη σε αυτό, καλά σχηματισμένα, δυνατά σπορόφυτα μπορούν να αναπτυχθούν στον βέλτιστο χρόνο για φύτευση φυτών σε ανοιχτό έδαφος. Εάν φυτευτούν πολύ αργά, μπορεί να μην έχουν χρόνο να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ριζικό σύστημα και σκελετό, και εάν φυτευτούν νωρίς, μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη φωτισμού (τον χειμώνα), να «κάθονται» σε ένα δοχείο, γεμίζοντας ολόκληρο χώρο του γήινου κώματος με ρίζες.

Ο βέλτιστος χρόνος για τη φύτευση ενός catharanthus για σπορόφυτα είναι για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, το πρώτο μισό του Μαρτίου. Μια πιο ακριβής ώρα θα πρέπει να επιλεγεί με βάση την περιοχή στην οποία ζείτε:

 • στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – μέσα ή τέλη Μαρτίου
 • στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – μπορεί να σπαρθεί το πρώτο μισό του Μαρτίου.
 • στις νότιες περιοχές (Κούμπαν) – βέλτιστη προσγείωση στα μέσα Φεβρουαρίου.

 

Παρεμπιπτόντως! Μπορείτε να επιλέξετε πιο ακριβείς ημερομηνίες προσγείωσης χρησιμοποιώντας το σεληνιακό ημερολόγιο 2022:

 • Ευοίωνες μέρες:
  • τον Ιανουάριο: 1, 10, 11, 15, 16, 19, 20.
  • τον Φεβρουάριο: 7, 8, 12, 13, 14, 15.
  • τον Μάρτιο: 10, 11, 15, 20, 21, 24, 25.
 • Κακές μέρες:
  • τον Ιανουάριο: 2, 18;
  • τον Φεβρουάριο: 1, 16;
  • τον Μάρτιο: 2, 16, 17, 18, 31.

Πώς να φυτέψετε ένα catharanthus για σπορόφυτα: οδηγίες βήμα προς βήμα

Για να αποκτήσετε σπορόφυτα υψηλής ποιότητας, είναι απαραίτητο όχι μόνο να παρέχετε στα φυτά πλήρη φροντίδα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να φυτέψετε αρχικά σωστά την καλλιέργεια! Υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις της ίδιας της διαδικασίας στο σπίτι και προετοιμασία για αυτήν, τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είδους χώμα να φυτέψετε

Η επιλογή κατάλληλου εδαφικού μείγματος παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή και φιλική βλάστηση των σπόρων, δυνατών δενδρυλλίων. Το έδαφος πρέπει να είναι θρεπτικό, χαλαρό, ελαφρύ, υδάτινο και αναπνεύσιμο, ελαφρώς όξινο σε οξύτητα (pH 5,5).

Η γη μπορεί να αγοραστεί σε κατάστημα κήπου, κατάλληλη χώμα για saintpaulia, pelargonium (μόνο συνιστάται να το κοσκινίσετε πριν τη χρήση και να προσθέσετε 1 μέρος άμμου σε 4 μέρη της γης).

 

Μπορεί να γίνει μίγμα εδάφους για σπορόφυτα catharanthus Κάντο μόνος σου. Για να το κάνετε αυτό, στο σπίτι, ανακατέψτε τα συστατικά σύμφωνα με την ακόλουθη συνταγή:

 • τύρφη (3 μέρη)?
 • χλοοτάπητα / φύλλο αν γης κήπος (2 μέρη)?
 • χούμο (1 μέρος);
 • άμμος ποταμού, πλυμένη και πυρωμένη σε ταψί (1 μέρος).

 

Συμβουλή! Η γη που έχετε προετοιμάσει μόνοι σας (ειδικά με την προσθήκη χώματος κήπου) συνιστάται ιδιαίτερα να απολυμανθεί εκ των προτέρων (ιδανικά 2-3 μήνες ή τουλάχιστον 2-4 εβδομάδες). Οι καλύτεροι τρόποι: βρασμός στον ατμό ή φρύξη. Ακολουθεί μια λεπτομερής περιγραφή των ιδιαιτεροτήτων της απολύμανσης.

Τι δοχείο να σπείρουμε

Όπως πολλοί άνθρωποι πιθανότατα γνωρίζουν, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών δοχείων για την καλλιέργεια δενδρυλλίων: ταμπλέτες τύρφης, πλαστικά ή ξύλινα κουτιά, διάφορα κύπελλα, κύπελλα, γλάστρες, πλαστικές κασέτες. Συμπεριλαμβανομένων πολλών κηπουρών κατασκευάζουν δοχεία από αυτοσχέδια μέσα.

Με ποια ιδιότητα είναι καλύτερο να φυτέψουμε έναν συγκεκριμένο catharanthus; Η καλύτερη επιλογή για αυτήν την καλλιέργεια είναι ένα κοινό δοχείο. Για παράδειγμα, ένα πλαστικό κουτί ή οποιοδήποτε μπολ, δοχείο. Το ύψος του συνολικού δοχείου πρέπει να είναι περίπου 8-10 εκατοστά, αλλά όχι μεγαλύτερο.

 

Σπουδαίος! Στο κάτω μέρος οποιουδήποτε δοχείου προσγείωσης πρέπει να υπάρχει οπές αποστράγγισης. Μέσα από αυτά ρέει η υπερβολική υγρασία που σχηματίζεται μετά το πότισμα. Χωρίς τρύπες, η υγρασία σίγουρα θα μείνει στάσιμη, προκαλώντας οξίνιση του εδάφους, υπερχείλιση, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει στην εμφάνιση μούχλας, στην αναπαραγωγή παθογόνων μικροοργανισμών και στη σήψη των ριζών των δενδρυλλίων.

Σχέδιο σποράς catharanthus

Κατά τη σπορά, πρέπει να ακολουθήσετε τη σωστή σειρά βημάτων. Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους catharanthus για σπορόφυτα σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 • Εάν πριν από αυτό δεν κάνατε τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος του δοχείου, φροντίστε να τις κάνετε τώρα, πριν από τη διαδικασία.
 • Τώρα θα πρέπει να τοποθετήσετε ομοιόμορφα το στρώμα αποστράγγισης στο κάτω μέρος της δεξαμενής, θα εξασφαλίσει επίσης κανονική ανταλλαγή υγρασίας στο έδαφος. Ο περλίτης ή ο διογκωμένος πηλός ενός λεπτού κλάσματος είναι κατάλληλος, το πάχος του στρώματος είναι 2-3 cm.
 • Γεμίστε το δοχείο με μείγμα χώματος, αφήνοντας μια μικρή απόσταση από τις άκρες (περίπου δύο εκατοστά).
 • Συμπιέστε ελαφρά το χώμα στο μπολ, ισοπεδώστε την επιφάνεια του εδάφους.
 • Βρέξτε το χώμα άφθονα από ένα λεπτό πιστόλι ψεκασμού, περιμένετε λίγο.
 • Τώρα πρέπει να σπείρετε τους σπόρους του catharanthus, η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι 1,5-2 cm.
 • Στη συνέχεια οι σπόροι καλύπτονται με ένα στρώμα χώματος πάχους 5 χιλιοστών (όχι άλλο!).
 • Συμπυκνώστε την επιφάνεια του εδάφους πολύ ελαφρά για καλύτερη επαφή με το σπόρο με το έδαφος.
 • Ποτίστε ξανά το χώμα με μέτρια ποσότητα νερού από ένα μπουκάλι ψεκασμού.
 • Καλύψτε το κουτί/δοχείο με μεμβράνη ή ένα καπάκι και φυλάξτε το σε ζεστό και σκοτεινό μέρος.

Φροντίδα δενδρυλλίων catharanthus στο σπίτι: βασικοί κανόνες

Η σωστή φροντίδα θα βοηθήσει να αναπτυχθούν δυνατά σπορόφυτα catharanthus χωρίς προβλήματα και πολλές δυσκολίες. Ο καλλιεργητής καλείται μόνο να πραγματοποιήσει έγκαιρα ορισμένες διαδικασίες και να παρέχει στα σπορόφυτα τις βέλτιστες συνθήκες σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας!

 

Τα σπορόφυτα πρέπει να φροντίζονται ως εξής:

 • Οι σπόροι φυτρώνουν καλύτερα στο σκοτάδι! Επομένως, το δοχείο πρέπει να τοποθετείται σε σκοτεινό μέρος ή να καλύπτεται με ένα σφιχτό καπάκι που δεν αφήνει φως.
 • Θερμοκρασία βλάστησης: 24-26 βαθμοί Κελσίου. Μια χαμηλότερη θερμοκρασία είναι ανεπιθύμητη, σε τέτοιες συνθήκες οι σπόροι θα φυτρώσουν περισσότερο, χειρότερα και όχι τόσο φιλικά.
 • Όλη η περίοδος αναμονής για τα σπορόφυτα, το δοχείο με τους σπαρμένους σπόρους πρέπει να βρίσκεται σε μίνι θερμοκήπιο, δηλαδή καλυμμένο με καπάκι ή μεμβράνη. Οι συνθήκες του θερμοκηπίου θα παρέχουν την υψηλή υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες αέρα και εδάφους που χρειάζονται οι σπόροι.
 • Είναι απαραίτητο να αερίζετε το δοχείο κάθε μέρα, αφαιρώντας το καταφύγιο για 30 λεπτά. Πριν κλείσετε το δοχείο, φροντίστε να αφαιρέσετε τις σταγόνες του συμπυκνώματος με ένα στεγνό πανί.
 • Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε προσεκτικά την υγρασία του εδάφους, η επιφάνεια της γης δεν πρέπει να στεγνώσει (διαφορετικά οι εκκολαφθέντες σπόροι θα στεγνώσουν και θα πεθάνουν). Πρέπει να υγράνετε με ένα πιστόλι ψεκασμού και τίποτα άλλο, διαφορετικά ένας πίδακας νερού μπορεί να ξεπλύνει το χώμα πάνω από τους σπόρους ή να τους εκτοπίσει. Ταυτόχρονα, δεν είναι απαραίτητο να το γεμίσετε με νερό, το έδαφος πρέπει να είναι μέτρια (!) υγρό.

Οι βλαστοί σε ευνοϊκές συνθήκες θα εμφανιστούν περίπου μία εβδομάδα μετά τη σπορά. Όταν βλέπετε τους πρώτους βλαστούς, πρέπει να αφαιρέσετε το σκούρο κάλυμμα ή μεμβράνη, να το τακτοποιήσετε ξανά σε φωτεινό μέρος. Σε αυτή την περίπτωση, τα φυτά πρέπει ακόμα να καλύπτονται με διάφανη μεμβράνη (τις πρώτες 3 ημέρες), ενώ το στέγαστρο δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα φύλλα!

Στη συνέχεια το καταφύγιο πρέπει να αφαιρεθεί σταδιακά, μέσα σε 3-4 ημέρες, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο που τα φυτά βρίσκονται σε συνθήκες δωματίου.

 

 • Μετά την εμφάνιση των φυτών, πρέπει να αναδιατάξετε τα σπορόφυτα σε ένα ηλιόλουστο περβάζι, η καλύτερη επιλογή: ένα δυτικό ή νοτιοδυτικό παράθυρο.
 • Λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση των δενδρυλλίων, πρέπει να μειώσετε τη θερμοκρασία του αέρα σε 18-20 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας και 18-16 τη νύχτα.
 • Είναι απαραίτητο να διατηρείται μέτρια υγρασία του εδάφους σε σταθερή βάση. Δεν πρέπει να στεγνώνει ή να είναι υγρό. Συχνότητα ποτίσματος: όταν στεγνώσει το πάνω στρώμα. Το νερό πρέπει να είναι καθαρό, καθιζημένο για τουλάχιστον μία ημέρα. Το νερό πρέπει να χύνεται απαλά, σε ένα λεπτό ρεύμα. Το νερό δεν πρέπει να πέφτει στο εναέριο μέρος του φυτού.
 • 2 εβδομάδες μετά τη συλλογή, είναι χρήσιμο να ταΐζετε τα σπορόφυτα catharanthus με οποιοδήποτε σύνθετο λίπασμα για σπορόφυτα. Φτιάξτε ένα διάλυμα και λιπάνετε αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου. Μην ξεχάσετε να υγράνετε τα φυτά με καθαρό νερό 3-4 ώρες πριν το τάισμα!

 

Μαζεύοντας δενδρύλλια catharanthus

Ο χρόνος συλλογής δενδρυλλίων catharanthus είναι τυπικός: όταν σχηματίζονται τα πρώτα 2 αληθινά φύλλα. Το μείγμα εδάφους για το μάζεμα είναι το ίδιο με αυτό για τη σπορά (αγορασμένο χώμα για Saintpaulia ή χώμα φτιάξε μόνος σου). Όσον αφορά την επιλογή χωρητικότητας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε κύπελλα ή γλάστρες (από τύρφη, πλαστικό). Ταυτόχρονα, τα πλαστικά προϊόντα πρέπει να έχουν τρύπες αποστράγγισης!

 

Αλγόριθμος συλλογής δενδρυλλίων catharanthus:

 • Ποτίστε τα φυτά λίγες ώρες πριν την εκδήλωση.
 • Γεμίστε τα κύπελλα με χώμα, κάντε ογκομετρικές τρύπες στο κέντρο του δοχείου.
 • Πάρτε πολύ προσεκτικά τα σπορόφυτα (ένα κάθε φορά) μαζί με τη γη γύρω από τις ρίζες, δεν είναι απαραίτητο να αποτινάξετε το χώμα. Ταυτόχρονα, αυτό πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά για να μην τραυματιστούν οι ρίζες!
 • Τσιμπήστε την κεντρική σπονδυλική στήλη κατά ένα τρίτο.
 • Φυτέψτε το δενδρύλλιο στην τρύπα έτσι ώστε οι ρίζες να είναι επίπεδες, χωρίς να λυγίζουν.
 • Γεμίστε την τρύπα με χώμα, συμπιέστε το χώμα με τα δάχτυλά σας και ποτίστε άφθονο.
 • Εάν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα παρατηρήσετε την καθίζηση του εδάφους, τότε είναι σημαντικό να το προσθέσετε ξανά.

 

Σπουδαίος! Τις πρώτες μέρες μετά τη συλλογή, είναι απαραίτητο να προστατεύσετε τα φυτά από το άμεσο ηλιακό φως. Φροντίστε να τα σκιάζετε.

Πώς και πότε να φυτέψετε σπορόφυτα catharanthus σε ανοιχτό έδαφος

Στο τέλος της άνοιξης, μπορείτε να φυτέψετε σπορόφυτα catharanthus σε ανοιχτό έδαφος. Το κύριο πράγμα κατά την επιλογή μιας ημερομηνίας προσγείωσης είναι να εστιάσετε στις καιρικές συνθήκες: η θερμοκρασία του αέρα έξω ήταν περίπου 20 μοίρες, το έδαφος πρέπει να ζεσταθεί, δεν πρέπει να υπάρχει κίνδυνος παγετού. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Μόσχας, αυτό μπορεί να γίνει στα τέλη Μαΐου, στη Σιβηρία και στα Ουράλια – τις πρώτες δεκαετίες του Ιουνίου, αλλά στο νότο μπορείτε να φυτέψετε φυτά ήδη από το δεύτερο μισό του Απριλίου!

 

Ο χώρος για τη φύτευση ενός φυτού σε ανοιχτό έδαφος πρέπει να είναι ηλιόλουστος, ζεστός, προστατευμένος από κρύους ανέμους και ρεύματα. Χωρίς στάσιμη υγρασία!

 

Πριν από τη μεταφύτευση, πρέπει να κάνετε τρύπες στην επιλεγμένη περιοχή σε απόσταση 30 εκατοστών η μία από την άλλη. Οι διαστάσεις των οπών καθορίζονται από το μέγεθος του χωμάτινου κώματος των δενδρυλλίων, οι τρύπες πρέπει να είναι ελαφρώς ευρύτερες και βαθύτερες (15 εκατοστά). Για να αποφευχθεί η υπερχείλιση του εδάφους και η σήψη του ριζικού συστήματος, πρέπει να τοποθετηθεί ένα στρώμα αποστράγγισης στο κάτω μέρος των οπών φύτευσης. Το μέγεθος του στρώματος είναι περίπου 7-10 cm, για παράδειγμα, διογκωμένος πηλός, ροκανίδια από τούβλα, θρυμματισμένη πέτρα, βότσαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά αποστράγγισης. Πάνω από την αποστράγγιση πρέπει να βάλετε ένα μικρό στρώμα συνηθισμένου εδάφους.

Λίγες ώρες πριν από τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος, είναι απαραίτητο να ποτίσετε τα σπορόφυτα του catharanthus με απλό νερό (αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ανέπαφο το κομμάτι). Η μεταμόσχευση πραγματοποιείται με τη μέθοδο μεταφόρτωσης: δηλαδή, πρέπει να αφαιρέσετε προσεκτικά τη χωμάτινη σφαίρα από το δοχείο χωρίς να την καταστρέψετε, να την αναδιατάξετε στην τρύπα, να την καλύψετε με χώμα, να συμπιεστείτε και να την ποτίσετε άφθονα.

Υποβολή απάντησης