Καλλιέργεια σπορόφυτων σαξίφραζ (Arends και άλλα) στο σπίτι: πότε και πώς να φυτέψετε, φροντίδα


Το Saxifrage είναι μια εδαφοκάλυψη πολυετής ποώδης ανεπιτήδευτη καλλιέργεια. Σε περιοχές με κρύους χειμώνες, καλλιεργείται ως ετήσιο. Υπάρχουν φυτά με ροζ, κόκκινα, μοβ, κίτρινα, λευκά άνθη. Έχει άλλα ονόματα: Saxifraga, Gap-grass. Τέτοια ασυνήθιστα ονόματα λήφθηκαν λόγω του γεγονότος ότι η κουλτούρα των λουλουδιών μπορεί κυριολεκτικά να καταστρέψει τον βράχο. Ο πιο δημοφιλής τύπος: Το σαξοφράγμα του Άρεντς (ύψος είναι περίπου 10-20 cm), η ανθοφορία του είδους, κατά κανόνα, στα τέλη της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού, είναι ανθεκτική στο χειμώνα και ανεπιτήδευτη, αλλά δεν αντιδρά καλά στην ξήρανση του εδάφους. Όσον αφορά τη φροντίδα, το saxifrage Arends είναι πολύ ανεπιτήδευτο, απλά πρέπει να το ποτίζετε περιοδικά, αποτρέποντας την ξήρανση του εδάφους. Αρέσει ανοιχτές περιοχές με χαλαρό, στραγγισμένο χώμα, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί σε ελαφριά μερική σκιά.

Υποχρεωτική διαστρωμάτωση σπόρων σαξίφραζ

Οι σπόροι του saxifrage πρέπει να είναι στρωματοποιημένοι (αυτό ισχύει για το Arends saxifrage και άλλα είδη). Η διαστρωμάτωση αναφέρεται στη μίμηση των ψυχρών συνθηκών του χειμώνα που βιώνουν οι σπόροι στη φύση.

Μια τέτοια διαδικασία προετοιμασίας βελτιώνει τη βλάστηση των σπόρων (βλασταίνουν πιο γρήγορα, πιο φιλικά) και επηρεάζει επίσης τα μελλοντικά φυτά: τα σπορόφυτα δυναμώνουν, έχουν ισχυρότερη ανοσία.

Για τη στρωματοποίηση, οι σπόροι πρέπει να διατηρούνται σε υγρές συνθήκες στους 2-4 βαθμούς Κελσίου για 4 εβδομάδες (τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες). Τέλειο ράφι για λαχανικά ψυγείο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι δεν στεγνώνουν· όταν στεγνώσουν, υγραίνονται από το μπουκάλι ψεκασμού.

 

Πληρωμή Προσοχή! Οι σπόροι μπορούν να στρωματοποιηθούν τόσο πριν από τη σπορά σε δοχείο με χώμα όσο και μετά τη φύτευση. Η τελευταία επιλογή είναι πιο βολική, επειδή μετά τη στρωματοποίηση, απλά πρέπει να μεταφέρετε το δοχείο από το ψυγείο σε ένα ζεστό δωμάτιο.

Χαρακτηριστικά της διαδικασίας με διάφορες μεθόδους:

 • Στρωματοποίηση μετά τη σπορά των σπόρων σε δοχείο με χώμα. Προσγειωθείτε με κατάλληλο σχέδιο προσγείωσης (περιγράφεται παρακάτω). Βρέξτε το χώμα και καλύψτε το δοχείο με ένα καπάκι ή μεμβράνη, βάλτε το στο ψυγείο.
 • Στρωματοποίηση πριν από την προσγείωση. Για να το κάνετε αυτό, ανακατέψτε τους σπόρους με ποτάμι, καθαρή και φρυγμένη άμμο σε ένα πιατάκι. Βρέξτε το μείγμα της άμμου μέτρια, τοποθετήστε το σε μια πλαστική σακούλα, δέστε το. Και μετά το βάζουμε στο ψυγείο.

Πώς να φυτέψετε σωστά ένα saxifrage για σπορόφυτα: σχέδιο προετοιμασίας και σποράς

Εάν γνωρίζετε όλα τα βήματα και τη σειρά τους, τότε μπορείτε να φυτέψετε σωστά τα σπορόφυτα σαξίφραζ. Παρακάτω είναι τα κύρια στάδια αυτής της εκδήλωσης.

Παρεμπιπτόντως! Το Saxifrage μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο στο σπίτι σε γλάστρα (στο περβάζι, μπαλκόνι), όσο και σε ανοιχτό χωράφι στον κήπο. Παρεμπιπτόντως, το κάλυμμα του εδάφους saxifrage φαίνεται τέλειο σε βραχώδεις κήπους (σε αλπικό λόφο, σε βραχώδεις εγκαταστάσεις), καθώς και σε συνηθισμένα παρτέρια στο προσκήνιο, σε φυτείες στα σύνορα.

 

Πότε να φυτέψετε σαξίφρα: χρονοδιάγραμμα

Όπως έχουμε ήδη ανακαλύψει, οι σπόροι saxifrage χρειάζονται υποχρεωτική στρωματοποίηση. Αυτό το χαρακτηριστικό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή του χρόνου για τη διαδικασία.

 

Συνιστάται η αποστολή φυτευτικού υλικού για στρωματοποίηση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Έτσι, στα μέσα ή στα τέλη Μαρτίου, θα πρέπει να ξεκινήσετε τη βλάστηση των σπαρμένων σπόρων σε ζεστές συνθήκες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής καλλιέργειας σαξιφράγκου, για παράδειγμα, στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – συνιστάται να ξεκινήσετε τη βλάστηση από τα μέσα Μαρτίου, στη Σιβηρία, στα Ουράλια – από το τέλος Μαρτίου, αλλά στο Νότο – στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Συμπέρασμα! Εάν θέλετε να σπείρετε πρώτα τους σπόρους και μετά να τους στείλετε για στρωματοποίηση, τότε η σπορά πρέπει να γίνει από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου (συμπεριλαμβανομένου).

Αλλά οι ήδη στρωμένοι σπόροι θα πρέπει να φυτευτούν στα σπορόφυτα από τα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου.

Τι είδους χώμα να φυτέψετε

Τα Saxifraga είναι ασβεστόφιλα φυτά (δηλαδή καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε εδάφη πλούσια σε ασβέστιο). Για το λόγο αυτό, ακόμη και κιμωλία ή ασβέστης πρέπει να προστεθεί στο μείγμα γλάστρας για τα σπορόφυτα. Σε ένα τέτοιο υπόστρωμα, τα σπορόφυτα θα μπορούν να αναπτυχθούν κανονικά.

Το μείγμα εδάφους για σπορόφυτα μπορεί να γίνει με το χέρι, γι ‘αυτό, ανακατέψτε τα συστατικά ως εξής ιατρική συνταγή: πεδινή μη όξινη τύρφη (3 μέρη), ποτάμια άμμος (1 μέρος), περλίτης / βερμικουλίτης (1/2 μέρος), 1/2 μέρος κιμωλίας ή ασβέστης πρέπει να προστεθούν σε 5 μέρη του εδάφους που προκύπτει.

 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικό έδαφος για σπορόφυτα λουλουδιών. Ωστόσο, θα χρειαστεί να προστεθεί: για 5 μέρη αγορασμένου εδάφους, 1 μέρος άμμου, 1/2 βερμικουλίτη και 1/2 κιμωλίας ή ασβέστη.

Συμβουλή! Όταν χρησιμοποιείτε άμμο, είναι επιθυμητό να χρησιμοποιείτε άμμο ποταμού! Πριν από τη χρήση, πρέπει να πλυθεί και να φρυθεί σε ένα τηγάνι.

Τι δοχείο να σπείρουμε

Οι μικροί σπόροι είναι πολύ πιο εύκολο να σπείρονται σε ένα κοινό, φαρδύ μπολ. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατή η απλή σπορά των σπόρων ομοιόμορφα πάνω από την επιφάνεια της γης, χωρίς την ανάγκη μεταφοράς σπόρων σε σημείο (όπως συμβαίνει με μεμονωμένα κύπελλα, κασέτες).

 

Μπορείτε να φυτέψετε saxifrage για σπορόφυτα σε οποιοδήποτε ξύλινο ή πλαστικό κουτί, δοχείο, μπολ. Το βέλτιστο ύψος του δοχείου είναι περίπου 7-8 εκ. Πρέπει να υπάρχουν οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος του δοχείου, από τις οποίες θα ρέει περίσσεια υγρασίας.

Σχέδιο φύτευσης σπόρων saxifrage

Για επιτυχή βλάστηση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε το σχέδιο φύτευσης. Εάν παραβιαστεί, οι σπόροι είναι απίθανο να μπορέσουν να βλαστήσουν κανονικά. Μπορείτε να σπείρετε σωστά σπόρους saxifrage για σπορόφυτα ως εξής:

 1. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να φτιάξετε ένα καλό σύστημα αποστράγγισης: τρύπες και ένα στρώμα υλικών αποστράγγισης. Για να δημιουργήσετε ένα στρώμα αποστράγγισης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περλίτη, διογκωμένη άργιλο, το βέλτιστο στρώμα είναι πάχους 2-3 cm.
 2. Γεμίστε το δοχείο με μείγμα χώματος, ισοπεδώστε την επιφάνεια.
 3. Ψεκάστε το έδαφος άφθονα με νερό από ένα μπουκάλι ψεκασμού.
 4. Δεδομένου ότι οι σπόροι του saxifrage είναι μικροί, συνιστάται η ανάμειξή τους με μια μικρή ποσότητα ξηρής άμμου ποταμού. Έτσι, μπορούν να σπαρθούν πιο ομοιόμορφα και όχι τόσο πυκνά.
 5. Σπέρνουμε τους σπόρους ομοιόμορφα στην επιφάνεια της γης. Η σπορά του saxifrage είναι επιφανειακή, δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να το σκεπάσεις με χώμα ή άμμο!
 6. Αφού φυτέψετε τους σπόρους, πρέπει να καλύψετε το δοχείο με ένα καπάκι ή να τεντώσετε μεμβράνη από πάνω του.
 7. Και μετά βάζουμε στο ψυγείο για στρωματοποίηση. Και αν οι σπόροι είναι ήδη στρωματοποιημένοι, μεταφέρετε σε ένα ζεστό δωμάτιο.

 

Πώς να φροντίσετε τα σπορόφυτα του saxifrage στο σπίτι

Η σωστή αγροτεχνική για την καλλιέργεια δενδρυλλίων είναι μια από τις πιο σημαντικές και κύριες προϋποθέσεις για την απόκτηση καλών και δυνατών δενδρυλλίων. Τα φυτά σε όλα τα στάδια (από τη σπορά έως τη φύτευση σε μόνιμο μέρος) χρειάζονται ευνοϊκές συνθήκες και φροντίδα. Χάρη σε αυτό, στο μέλλον θα έχετε κομψά και ευάερα φυτά μικροσκοπικού μεγέθους με όμορφη ανθοφορία.

Μετά τη στρωματοποίηση και πριν από την εμφάνιση, το saxifrage πρέπει να φροντίζεται ως εξής:

 • Οι σπόροι πρέπει να βλαστήσουν σε ένα φωτεινό περβάζι.
 • Βέλτιστη θερμοκρασία: 20-22 βαθμοί Κελσίου.
 • Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναμονής για τα σπορόφυτα, το δοχείο σπόρων πρέπει να είναι καλυμμένο για να διατηρούνται οι συνθήκες θερμοκηπίου! Μπορεί να είναι μια μεμβράνη φαγητού, ένα κατάλληλο καπάκι και ένα ποτήρι. Το κύριο πράγμα είναι ότι το υλικό μεταδίδει φως!
 • Τα δοχεία σπόρων πρέπει να αερίζονται καθημερινά (κατά προτίμηση το πρωί και το βράδυ) για να αποφευχθεί η μούχλα ή η μούχλα/σάπισμα των σπόρων. Αρκεί μόνο να αφαιρέσετε το κάλυμμα για μισή ώρα, σκουπίστε το συμπύκνωμα με ένα στεγνό πανί από το υλικό κάλυψης.
 • Κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της βλάστησης των δενδρυλλίων, δεν είναι απαραίτητο να ποτίζετε το έδαφος, η γη δεν έχει χρόνο να στεγνώσει. Ωστόσο, εάν για κάποιο λόγο η γη άρχισε να στεγνώνει εντατικά, πρέπει να υγρανθεί ελαφρά με ένα μπουκάλι ψεκασμού. Είναι αδύνατο να αφήσετε την επιφάνεια της γης να στεγνώσει, διαφορετικά οι σπόροι θα στεγνώσουν και δεν θα βλαστήσουν ποτέ. Δεν χρειάζεται να ποτίζετε ακριβώς έτσι εάν το χώμα είναι υγρό.

Παρεμπιπτόντως! Οι σπόροι βλασταίνουν σε περίπου 1-2 εβδομάδες.

 

Μετά την εμφάνιση των δενδρυλλίων, η φροντίδα για τα σπορόφυτα saxifrage στο σπίτι παίρνει τον ακόλουθο χαρακτήρα:

 • Όταν βλέπετε σπορόφυτα, πρέπει να αφαιρέσετε σταδιακά το καταφύγιο. Τι σημαίνει σταδιακά; Δηλαδή, μέσα σε λίγες ημέρες είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο χρόνος που αφιερώνουν τα σπορόφυτα χωρίς κάλυμμα / φιλμ. Την 1η ημέρα, το καταφύγιο αφαιρείται για 2 ώρες (πρωί και βράδυ), τη 2η ημέρα – για 4 ώρες, την 3η ημέρα – αφαιρείται για όλη την ημέρα (κάλυμμα πίσω τη νύχτα), την 4η – αφαιρείται εντελώς .
 • Παρακολουθήστε τακτικά την υγρασία του εδάφους με σπορόφυτα. Είναι σημαντικό να διατηρείται μια πολύ μέτρια υγρασία του εδάφους σε συνεχή βάση. Όταν το επάνω στρώμα στεγνώσει, ποτίζεται με καθαρό και καθιζάνον νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά από 2-3 ώρες, πρέπει να στραγγίσετε το νερό που έχει χυθεί στο τηγάνι.

Σημείωση! Το saxifrage δεν του αρέσει η υπερχείλιση του εδάφους (ακόμη και στο στάδιο της καλλιέργειας δενδρυλλίων!). Επομένως, πρέπει να ποτίζετε πολύ προσεκτικά. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών και άλλα δυσάρεστα φαινόμενα.

 • Πότε θα εμφανιστούν τα σπορόφυτα σαξιφράγκου 2 πραγματικά φύλλα, πρέπει να βουτήξετε σπορόφυτα έμπετρο. Για τη μεταφύτευση, πρέπει να χρησιμοποιήσετε κύπελλα με οπές αποστράγγισης με όγκο 250 ml, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο χώμα. Σε ένα δοχείο πρέπει να τοποθετήσετε 1 φυτό. Λίγες ώρες πριν από τη μεταφύτευση, πρέπει να ποτίσετε τα σπορόφυτα και στη συνέχεια να αφαιρέσετε πολύ προσεκτικά ένα φυτό τη φορά, είναι βολικό να το αφαιρέσετε με ένα ξύλινο ραβδί (ενώ οι ρίζες πρέπει να παραμείνουν ανέπαφες, με χώμα στις ρίζες). Στη συνέχεια, το δενδρύλλιο πρέπει να τοποθετηθεί στην τρύπα στο κέντρο του κυπέλλου, οι ρίζες πρέπει να βρίσκονται επίπεδες, χωρίς να λυγίζουν.
 • Μετά τη συλλογή, τις πρώτες 3-4 ημέρες τα φυτά πρέπει να τοποθετούνται σε δωμάτιο με διάχυτο ηλιακό φως, να προστατεύονται από το άμεσο ηλιακό φως. Οι άμεσες ακτίνες θα στρεσάρουν τα ήδη ανήσυχα φυτά, θα επιβραδύνουν τη ριζοβολία ή ακόμη και θα προκαλέσουν καψίματα στα φύλλα.

 

Φύτευση δενδρυλλίων saxifrage σε ανοιχτό έδαφος ή σε γλάστρα

Μπορείτε να φυτέψετε σπορόφυτα σαξίφραζ σε ανοιχτό έδαφος και σε γλάστρα για καλλιέργεια σε περβάζι (ή σε μπαλκόνι). Φυτεύονται σε ανοιχτό έδαφος μετά την έναρξη της σταθερής ζέστης (περίπου το δεύτερο μισό του Μαΐου).

 

Ευνοϊκές συνθήκες για αυτό το μικρού μεγέθους φυτό είναι περιοχές με βραχώδες, αλκαλικό έδαφος με χαμηλή έως μέτρια γονιμότητα.

Ο τόπος καλλιέργειας πρέπει να είναι φωτεινός, αλλά όχι στο άμεσο ηλιακό φως!

Πριν από τη φύτευση, συνιστάται η προετοιμασία του χώρου: προσθέστε κιμωλία ή ασβέστη, άμμο, χαλίκι, τύρφη στο έδαφος (αν το έδαφος δεν είναι αρκετά χαλαρό). Συνιστάται να προετοιμάσετε την τοποθεσία σε μερικές εβδομάδες.

 

Η φύτευση δενδρυλλίων saxifrage σε ανοιχτό έδαφος ή γλάστρες πραγματοποιείται με μεταφόρτωση. Δηλαδή, ένα ολόκληρο κομμάτι γης, μαζί με το φυτό, μεταφυτεύεται σε μια τρύπα σε νέο μέρος, σκεπάζεται με χώμα και ποτίζεται άφθονο. Λίγες ώρες πριν από τη μεταφύτευση, πρέπει να ποτίσετε τα σπορόφυτα έτσι ώστε το χωμάτινο κομμάτι να διατηρήσει την ακεραιότητά του. Σε ανοιχτό έδαφος, η απόσταση μεταξύ των φυτών είναι 20 εκατοστά το ένα από το άλλο.

Κατά τη μεταφύτευση σε γλάστρα, πρέπει να κάνετε πολύ καλή αποστράγγιση (απαραίτητα τρύπες, στρώμα αποστράγγισης πάχους 5-7 cm, διογκωμένος πηλός ή σπασμένο τούβλο).

 

Μετά τη μεταφύτευση, πρέπει να βάλετε τα φυτά στο δυτικό ή ανατολικό περβάζι παραθύρου (μπαλκόνι), αλλά δεν συνιστάται να τα τοποθετήσετε στα νότια. Το άμεσο ηλιακό φως θα επηρεάσει αρνητικά τη διακοσμητικότητα του φυτού.

Υποβολή απάντησης