Καταφύγιο Thuja στα τέλη του φθινοπώρου: κανόνες και μέθοδοι προετοιμασίας για το χειμώνα


Ο χειμώνας μπορεί να μην περάσει χωρίς συνέπειες για τον κήπο σας. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό το φθινόπωρο να ξεκινήσετε εγκαίρως την προετοιμασία πολυετών φυτών, δέντρων και θάμνων για το χειμώνα. Όσο για το thuja, η κρύα εποχή μπορεί να χαλάσει σημαντικά την ομορφιά του αειθαλούς κωνοφόρου! Αλλά είναι στο χέρι μας να το αποτρέψουμε.

Γιατί η thuja χρειάζεται καταφύγιο για το χειμώνα;

Ένα σημαντικό βήμα στην προετοιμασία των κηπευτικών καλλιεργειών για την κρύα εποχή είναι το χειμερινό καταφύγιο. Το Thuja είναι ένα αρκετά χειμωνιάτικο φυτό που δεν χρειάζεται επιπλέον θέρμανση το χειμώνα. Ωστόσο, είναι ακόμα απαραίτητο να καλύψετε το thuja για το χειμώνα. Το γεγονός είναι ότι μπορεί να υποφέρει λόγω δύο παραγόντων:

 • Πρώτον, λόγω των ακτίνων του ήλιου. Δηλαδή, τον χειμώνα και νωρίς την άνοιξη, οι βελόνες μπορεί να καούν λόγω των εκτυφλωτικών ακτίνων του ήλιου. Επομένως, ο θάμνος χρειάζεται προστασία. Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη τόσο για τους νέους όσο και για τους ενήλικες thujas.
 • Δεύτερον, λόγω χιονιού και παγωμένης βροχής. Το Tui κάτω από το βάρος του χιονιού, η παγωμένη βροχή μπορεί εύκολα να παραμορφωθεί. Με απλά λόγια, κάτω από το βάρος της βροχόπτωσης, τα κλαδιά γέρνουν, λυγίζουν, μπορούν εύκολα να σπάσουν, να σπάσουν. Αυτό είναι κυρίως επικίνδυνο για νεαρά (ηλικίας κάτω των 4-5 ετών) και μικρά σπορόφυτα αμέσως μετά τη φύτευση.

Παρεμπιπτόντως! Επίσης, το χειμερινό καταφύγιο σώζει τη thuja στο ανοιχτό πεδίο από το δυσμενές φαινόμενο – αποξήρανση.

Πότε να καλύψετε τη thuja για το χειμώνα: βέλτιστος συγχρονισμός

Προκειμένου μια τέτοια προετοιμασία για την κρύα εποχή να αποφέρει μόνο οφέλη χωρίς βλάβη, πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή. Πότε είναι καλύτερο να καλύψετε τη thuja για το χειμώνα; Ο βέλτιστος χρονισμός πρέπει να επιλέγεται με βάση τη θερμοκρασία και τις καιρικές συνθήκες. Πριν από τον πρώτο παγετό πρέπει να είναι περίπου 1 εβδομάδα. Εκτελέστε τη διαδικασία στα τέλη του φθινοπώρου, για παράδειγμα:

 • στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – μπορείτε να καλύψετε στις αρχές Νοεμβρίου.
 • στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – στα μέσα Οκτωβρίου.
 • στο Νότο – στα τέλη Νοεμβρίου.

Αλλά δεν συνιστάται να βιαστείτε και να καλύψετε τη thuja το φθινόπωρο πολύ νωρίς. Εξάλλου, μπορεί να ιδρώσει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του αέρα.

 

Πώς και πώς να καλύψετε τη thuja για το χειμώνα: μέθοδοι και κανόνες

Η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία της διαδικασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς επιλέγετε τη μέθοδο του καταφυγίου, ποια υλικά.

Πώς μπορείτε να καλύψετε thuja: καλά και κακά υλικά

Για να καλύψετε το thuja, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο κατάλληλα υλικά που πληρούν ορισμένες απαιτήσεις: πρώτον, το υλικό δεν πρέπει να μεταδίδει υπεριώδες φως και, δεύτερον, πρέπει να αναπνέει.

Τα παρακάτω υλικά κατάλληλο για απόκρυψη tui:

 • Λευκό βαμβακερό ύφασμα.

 

 • Λινάτσα.

 

 • Χαρτί Kraft.

 

 • Το μη υφαντό υλικό (agrofibre, spunbond, lutrasil) είναι επίσης κατάλληλο, αλλά πριν αγοράσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν εκπέμπουν υπεριώδες φως (συχνά απλώς μεταδίδουν το ηλιακό φως).

 

Αλλά υλικά που δεν επιτρέπουν τη διέλευση του αέρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των thuja: μεμβράνη σελοφάν, πολυαιθυλένιο, υλικό στέγης, τσόχα στέγης. Κάτω από τέτοια υλικά, οι κωνοφόροι θάμνοι μπορούν να απαγορευτούν.

Προετοιμασία καταφυγίου: δέσιμο θάμνων και σάπια φύλλα

Πριν προχωρήσετε στο καταφύγιο, είναι απαραίτητο να κάνετε κυκλική ταινία thuja:

 1. Στη βάση του θάμνου, είναι απαραίτητο να δέσετε ένα σπάγκο (κορδόνι) και να τυλίξετε τη thuja γύρω από έναν κύκλο. Το κύριο πράγμα είναι να κάνετε τα πάντα προσεκτικά, δεν μπορείτε να δέσετε και να πιέζετε τα κλαδιά πολύ σφιχτά.
 2. Όταν δένετε, πρέπει να πιέσετε απαλά τα κλαδιά της thuja στον κύριο κορμό.
 3. Όταν φτάσετε στην κορυφή, συνιστάται επίσης να το δέσετε τόσο από πάνω όσο και από κάτω, έτσι ώστε ο θάμνος να είναι καλά δεμένος και το σχοινί να μην χαλαρώνει (σπάει) το χειμώνα.

 

Φυσικά, το δέσιμο παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του θάμνου από τις χιονοπτώσεις και την παραμόρφωση, αλλά μια τέτοια διαδικασία προετοιμασίας για το χειμώνα δεν αρκεί από μόνη της.

Αν όμως υπάρχει μικρή χιονόπτωση στην περιοχή σας, τότε μπορείτε να κάνετε μόνο κυκλικό δέσιμο. Αλλά και πάλι, σε αυτή την περίπτωση, η thuja θα παραμείνει ευάλωτη στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Μετά το κυκλικό δέσιμο, στραγγίστε το χώμα γύρω από την thuja. Η διαδικασία είναι απαραίτητη για την ποιοτική προετοιμασία του θάμνου για το χειμώνα. Με απλά λόγια, το σάπια φύλλα θα προστατεύσει το ριζικό σύστημα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν στις νότιες περιοχές μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτό το γεγονός, τότε στις ψυχρές περιοχές (περιοχή της Μόσχας, Σιβηρία, Ουράλια) είναι απαραίτητο να καλύψετε τον κύκλο του κορμού.

 

Η πεδινή τύρφη, τα ξερά φύλλα δρυός, το κομπόστ, ο χούμος, το σάπιο πριονίδι είναι κατάλληλα για σάπια φύλλα. Είναι απαραίτητο να πολτοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μείνει ένα κενό περίπου 5 cm μεταξύ του κορμού του θάμνου και του υλικού.Το πάχος του στρώματος επικάλυψης είναι περίπου 10 cm.

 

Τρόποι για να προστατέψετε τη thuja για το χειμώνα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καλύψετε τη thuja στο ανοιχτό πεδίο για το χειμώνα:

 • Απλό υλικό κάλυψης. Αυτή η επιλογή συνεπάγεται το τυπικό καταφύγιο του θάμνου με κάποιο κατάλληλο υλικό. Η Thuja είναι απλά δεμένη με αυτό το υλικό. Το τυπικό καταφύγιο προστατεύει καλά από τις σκληρές ακτίνες του ήλιου το χειμώνα, και επίσης εν μέρει από το χιόνι. Ωστόσο, εάν πέφτει πολύ χιόνι στην περιοχή ανάπτυξης το χειμώνα, ο θάμνος μπορεί να γέρνει με κάποιο τρόπο.

 

 • Καταφύγιο με πλαίσιο. Είναι απαραίτητο να κολλήσετε 3 στύλους στήριξης γύρω από την thuja στο έδαφος (μπορεί να είναι ξύλινα ραβδιά, μεταλλικές καρφίτσες). Τα στηρίγματα πρέπει να τέμνονται πάνω από την κορυφή της thuja. Μετά από αυτό, πρέπει να τυλίξετε το πλαίσιο με thuja με ένα υλικό κάλυψης. Και στη συνέχεια πρέπει να διορθώσετε το υλικό με σπάγκο.

Αυτή η μέθοδος είναι η πιο αποτελεσματική για την προστασία της thuja από το χιόνι και ταυτόχρονα θα προστατεύσει τον θάμνο από τις ακτίνες του ήλιου.

 

 • Καταφύγιο με ειδικά καλύμματα για κωνοφόρα φυτά (στην πώληση μπορείτε να βρείτε το όνομα “κάλυμμα κάλυψης”, “κάλυμμα τσάντα”). Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι προστατεύουν αξιόπιστα τις βελόνες από την υπεριώδη ακτινοβολία και ταυτόχρονα φαίνονται πολύ διακοσμητικές (ένα παράδειγμα στην παρακάτω φωτογραφία), προσεγμένες. Ταυτόχρονα, δεν θα είναι σε θέση να προστατεύσουν πλήρως από τις έντονες βροχοπτώσεις.

 

Παρεμπιπτόντως! Και αν αγοράσετε (ή το κάνετε μόνοι σας) ένα πλαίσιο για αυτό το κάλυμμα ή αγοράσετε αμέσως ένα καταφύγιο πλαισίου, τότε αυτή η προστασία θα είναι πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη.

 

 • Καλυμμένο με προστατευτικά σίτες. Αυτή η μέθοδος είναι η λιγότερο αξιόπιστη και είναι κατάλληλη μόνο για μερική προστασία της thuja από την εξάντληση. Το να φτιάξεις αντηλιακό είναι πολύ εύκολο! Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε στηρίγματα δίπλα στον θάμνο (κατά προτίμηση από τη νότια, τη δυτική και την ανατολική πλευρά, ή τουλάχιστον μόνο από τη νότια). Στη συνέχεια, τραβήξτε ένα προστατευτικό ύφασμα πάνω από τους στύλους στήριξης ή βάλτε κάποιο υλικό που δεν αφήνει το φως να περάσει, για παράδειγμα, ένα φύλλο κόντρα πλακέ. Ωστόσο, οι οθόνες δεν προστατεύουν καθόλου από το χιόνι!

 

Μικρές και μεγάλες thujas σε οικόπεδα κήπου και εξοχικές κατοικίες χρειάζονται προστασία από δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Εάν επιλέξετε το σωστό υλικό και κάνετε τα πάντα σωστά, τότε ο αειθαλής θάμνος θα επιβιώσει το χειμώνα με μέγιστη άνεση και θα σας ευχαριστήσει όλη την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

AllEscort