Λίπανση φραουλών (φράουλες κήπου) την άνοιξη: το καλύτερο λίπασμα, κανόνες και προγράμματα

Κάθε κηπουρός που καλλιεργεί κόκκινα μούρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σκέφτηκε πώς να αυξήσει την απόδοση των φραουλών, να τις κάνει πιο γλυκές, μεγαλύτερες και πιο νόστιμες. Υπάρχει μόνο ένας σίγουρος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος: να παρέχουμε στην καλλιέργεια μούρων πλήρη φροντίδα καθ’ όλη τη θερινή περίοδο. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανοιξιάτικη φροντίδα των φραουλών, ειδικότερα, το top dressing. Είναι η εφαρμογή λιπασμάτων που μπορεί να σας δώσει καλή συγκομιδή και υγιή, δυνατά φυτά.

Γιατί οι φράουλες κήπου χρειάζονται top dressing την άνοιξη

Αυτή η κουλτούρα είναι πολύ μη ιδιότροπη, αλλά απαιτεί λίγη προσοχή. Το μυστικό για να καλλιεργήσετε με επιτυχία φράουλες κήπου και να αποκτήσετε μεγάλα, νόστιμα μούρα είναι απλό. Μία από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για μια καλή συγκομιδή φράουλας κήπου είναι η παρουσία θρεπτικών ουσιών στο έδαφος, η υψηλή περιεκτικότητα σε μακρο- και μικροστοιχεία. Η καλλιέργεια μούρων είναι ευαίσθητη στη λίπανση και ανταποκρίνεται με ευγνωμοσύνη με τη μορφή μιας γενναιόδωρης και καλής συγκομιδής.

Οι φράουλες κήπου είναι πολύ ευαίσθητες στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών στο ανοιχτό έδαφος. Χρειάζεται μακροθρεπτικά συστατικά (άζωτο, φώσφορο, κάλιο). Ιδιαίτερα σημαντικό για το φυτό και την παραγωγικότητά του είναι ο φώσφορος, όπως και το κάλιο! Φώσφορος απαραίτητο για την πλήρη ανάπτυξη ενός ισχυρού ριζικού συστήματος, για το σχηματισμό μούρων (επηρεάζει το μέγεθος του καρπού, τη γλυκιά γεύση). Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό είναι σημαντικό σε όλα τα στάδια ανάπτυξης, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου (δηλαδή στις αρχές της άνοιξης). Με ανεπάρκεια φωσφόρου, η παραγωγικότητα μειώνεται, ο όγκος των ωοθηκών μειώνεται, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη μειώνεται (δηλαδή, τα μούρα απλά γίνονται λιγότερο γλυκά).

 

Αζωτο είναι επίσης σημαντικό (ακριβώς την άνοιξη), είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη της πράσινης μάζας. Ωστόσο, η περίσσεια του είναι επικίνδυνη, επειδή οι θάμνοι θα αρχίσουν να παχαίνουν, μεγαλώνοντας φύλλα, εις βάρος της καρποφορίας.

Ως εκ τούτου, η εισαγωγή σύνθετων λιπασμάτων που περιέχουν μακρο- και μικροστοιχεία είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την κανονική ανάπτυξη και ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, του εναέριου μέρους, για την ποιότητα και την ποσότητα της μελλοντικής συγκομιδής, τα σάκχαρα στα μούρα. Επιπλέον, η καλή διατροφή αυξάνει την αντοχή των φυτών σε δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, στην ξηρασία, στα κρυοπαγήματα.

Πότε να ταΐζετε φράουλες: βέλτιστος χρόνος

Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο τι λίπασμα θα χρησιμοποιήσετε, αλλά και πότε. Ο χρόνος της σίτισης είναι πολύ σημαντικός, οι θάμνοι πρέπει να λαμβάνουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά εγκαίρως.

 

Πότε πρέπει να ταΐζετε φράουλες στο ανοιχτό χωράφι; Σχηματικά, μπορείτε να χωρίσετε τη διαδικασία σε διάφορα στάδια, τα οποία εκτελούνται τις ακόλουθες ώρες την άνοιξη και το καλοκαίρι:

 • Πρώτο ντύσιμο Οι φράουλες κήπου παράγονται στις αρχές της άνοιξης (σε αυτό το σημείο, τα φυτά χρειάζονται αζωτούχα λιπάσματα για τη δημιουργία πράσινης μάζας). Μετά την έναρξη μιας σταθερής θετικής θερμοκρασίας αέρα, όταν οι θάμνοι αρχίζουν να ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη (σημάδι αφύπνισης είναι η ανάπτυξη νέων φύλλων). Αλλά μην βιαστείτε να γονιμοποιήσετε την άνοιξη, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το έδαφος θερμαίνεται στους + 8-10 ° C (σε χαμηλότερο t, το ριζικό σύστημα δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά και αποδεικνύεται ότι θα κάνετε μάταια τη διαδικασία φροντίδας της άνοιξης). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πρέπει να ταΐσετε για πρώτη φορά μετά την αφαίρεση του χειμερινού καταφυγίου (αν καλύψετε τα φυτά), μετά το κλάδεμα, την αφαίρεση των ζιζανίων και τη χαλάρωση του εδάφους.

 

 • Δεύτερο κορυφαίο ντύσιμο Οι φράουλες παράγονται στη φάση εκβλάστησης, δηλαδή πριν από την ανθοφορία (στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού). Σε αυτό το σημείο, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε λιπάσματα φωσφόρου και ποτάσας, είναι απαραίτητα για να αποκτήσετε νόστιμα και μεγάλα μούρα στο μέλλον. Ωστόσο, στο σχηματισμό των μπουμπουκιών, εκτός από τον φώσφορο και το κάλιο, μια μικρή ποσότητα αζώτου δεν θα παρεμβαίνει.
 • Τρίτο κορυφαίο ντύσιμο πρέπει να εκτελούνται κατά την περίοδο ανθοφορίας των φραουλών. Αυτή τη στιγμή, είναι χρήσιμο να εφαρμόζουμε λιπάσματα από ποτάσα και φωσφορικά, τα οποία θα παίξουν ρόλο στην καλή καρποφορία.

 

 • Τέταρτο (τελευταίο) ντύσιμο παράγεται ήδη το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο (στα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου). Χάρη στη διαδικασία, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι θάμνοι φράουλας θα μπορούν να βάζουν περισσότερα μπουμπούκια ανθέων (έτσι, να προετοιμαστούν για καρποφορία την επόμενη σεζόν), να προετοιμαστούν για το χειμώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα απαραίτητα ποτάσα και φωσφορικά λιπάσματα.

 

Κανόνες για τη λίπανση των φραουλών κήπου την άνοιξη και το καλοκαίρι

Οποιοσδήποτε κορυφαίος επίδεσμος μπορεί να φέρει πολλά οφέλη στα φυτά και τις καλλιέργειες και να βλάψει. Μην το ξεχνάτε. Η περίσσεια λιπασμάτων, η ακατάλληλη εφαρμογή, η παραβίαση των όρων, των κανόνων και των συστημάτων εφαρμογής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των φυτών, την κατάστασή τους και τις μελλοντικές αποδόσεις.

Μέθοδοι γονιμοποίησης

Υπάρχουν 2 κύριοι τρόποι για να ταΐσετε οποιαδήποτε φυτά και καλλιέργειες:

 • Root feed. Τα ξηρά ή υγρά λιπάσματα εφαρμόζονται κάτω από τη ρίζα (στο έδαφος δίπλα στο φυτό). Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται πιο συχνά ένα υγρό διάλυμα. Όταν οι ουσίες εφαρμόζονται σε ξηρή μορφή (στο έδαφος γύρω από το φυτό), διαλύονται σταδιακά στο έδαφος.

 

 • Λίπασμα επιφάνειας. Σημαίνει ψεκασμό υγρού λιπάσματος στο φύλλο. Το πιο αποτελεσματικό για την εισαγωγή ιχνοστοιχείων.

Σημείωση! Οι πιο αποτελεσματικοί είναι οι επίδεσμοι ρίζας, ιδίως η εισαγωγή θρεπτικών συστατικών σε υγρή μορφή.

Όταν εκτελείτε μόνο ψεκασμό, δεν μπορούν να επιτευχθούν καλά αποτελέσματα.

Βασικοί κανόνες σίτισης

Σημαντικοί κανόνες για τη διατροφή των φραουλών σε ανοιχτό χωράφι:

 • Πριν από τη διαδικασία, είναι σημαντικό για 2-3 ώρες ποτίζουμε τους θάμνους με σκέτο νερό! Εάν εφαρμόσετε αμέσως λίπασμα στο έδαφος, τότε το ριζικό σύστημα μπορεί εύκολα να καεί, κάτι που θα έχει πολύ αρνητική (ή και θανατηφόρα) επίδραση στις φράουλες.
 • Όταν τρέφονται με ρίζες υγρά λιπάσματα δεν πρέπει να πέφτουν στο εναέριο μέρος θάμνος (στο στέλεχος, φύλλα). Εάν, ωστόσο, οι σταγόνες έφτασαν εκεί, τότε θα πρέπει να ξεπλύνετε αμέσως τα φύλλα (πασπαλίστε άφθονο με καθαρό νερό).
 • Είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή στιγμή: είναι καλύτερο να εκτελέσετε αυτή τη διαδικασία φροντίδας νωρίς το πρωί (πριν τις 9 π.μ.) ή το βράδυ, αφού ο ήλιος αρχίζει να κρύβεται πίσω από τον ορίζοντα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταΐζετε φράουλες το μεσημέρι! Εάν θέλετε να εκτελέσετε τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε μπορείτε να το κάνετε μόνο σε συννεφιασμένο καιρό.
 • Σπουδαίος τηρήστε το σχήμα και τους όρους σίτισης, τη συνιστώμενη δοσολογία.
 • Εάν φυτέψατε θάμνους πέρυσι και ταυτόχρονα εφαρμόσατε ορυκτά και οργανικά λιπάσματα στην τρύπα φύτευσης (ή στον κήπο συνολικά), τότε δεν χρειάζεται λίπανση την άνοιξη! Είναι απαραίτητο να κάνετε τη διαδικασία φροντίδας μόνο για τον επόμενο χρόνο!

 

Πώς να ταΐζετε τις φράουλες την άνοιξη για καλή συγκομιδή: κατάλληλα λιπάσματα

Η επιλογή των σωστών λιπασμάτων είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότητα και την επίτευξη του στόχου – να πάρετε μια μεγάλη και νόστιμη συγκομιδή. Ας δούμε πώς μπορείτε να “ταΐσετε” θάμνους μούρων την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Πρώτο ντύσιμο

Πρώτο ντύσιμο στις αρχές της άνοιξης. Την πρώτη φορά (αμέσως όταν το έδαφος θερμαίνεται στους 8-10 βαθμούς), πρέπει να κάνετε αζωτούχα λιπάσματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε τις ακόλουθες ουσίες:

 • Ορυκτά λιπάσματα:
  • Ουρία (ουρία). Για να παρασκευάσετε το διάλυμα, διαλύστε 10-15 γραμμάρια ουρίας σε 10 λίτρα νερό (κανονικός κάδος). Ποσοστό κατανάλωσης: το διάλυμα που προκύπτει ανά 1 τετραγωνικό μέτρο.
  • Νιτρικό αμμώνιο. 15-20 g αραιώνονται σε 10 λίτρα νερού, η κατανάλωση είναι ίδια όπως στην πρώτη περίπτωση.
  • Nitroammophoska. Ή μπορείτε απλώς να εφαρμόσετε αμέσως ένα σύνθετο λίπασμα, περιέχει άζωτο, κάλιο και φώσφορο σε ίσα μέρη. 20-30 γραμμάρια ανά 10 λίτρα νερού.
 • Οργανικά λιπάσματα:
  • Έγχυμα Mullein (η κοπριά αγελάδας αραιώνεται σε νερό σε αναλογία 1:40).
  • Έγχυμα κοτόπουλου σκουπίδια (είναι απαραίτητο να αραιωθεί 1 μέρος της ουσίας σε 20 μέρη καθαρού νερού).
  • Μπορείτε επίσης να κάνετε αίτηση πράσινο έγχυμα (έγχυμα τσουκνίδας), αλλά στις αρχές της άνοιξης, κατά κανόνα, τέτοιο πράσινο δεν είναι ακόμα στον κήπο, επομένως αυτή η επιλογή είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Συμβουλή! Εκτός από όλα τα περιγραφόμενα παρασκευάσματα με μακροθρεπτικά συστατικά (άζωτο, κάλιο, φώσφορος), είναι πολύ χρήσιμο να εφαρμόζουμε λιπάσματα που περιέχουν μικροστοιχεία. Για παράδειγμα, μπορείτε να ταΐζετε με Potassium Humate ή Humate +7 Iodine. Ένα τέτοιο παρασκεύασμα συμβάλλει επίσης στην καλύτερη απορρόφηση των ορυκτών λιπασμάτων, επομένως συνιστάται η ταυτόχρονη χρήση του με άλλα ορυκτά σκευάσματα.

Είναι χρήσιμο να το κάνετε αυτό όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, αλλά και κατά τη δεύτερη και την τρίτη σίτιση.

Δεύτερο (κατά την περίοδο εκκόλαψης)

Για το δεύτερο κορυφαίο επίδεσμο, το οποίο πραγματοποιείται κατά τον σχηματισμό μπουμπουκιών ανθέων, πρέπει να εφαρμόσετε λιπάσματα φωσφόρου και ποτάσας (κατά προτίμηση με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο), για παράδειγμα:

 • Μπορείτε να συνδυάσετε δύο φάρμακα: Υπερφωσφορικό (10-20 γραμμάρια) και θειικό κάλιο (10-20 g) ανά 10 λίτρα νερού. Ποσοστό τροφοδοσίας: μισό ή ένα λίτρο διαλύματος ανά θάμνο.
  • Αντί για κανονικό υπερφωσφορικό, μπορείτε να πάρετε Διπλό υπερφωσφορικό, μόνο σε μικρότερη δόση 10-15 γραμμαρίων.
  • Αντί για θειικό κάλιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλάτι καλίου ή Καλιμαγνησία (η σύνθεση περιέχει το ιχνοστοιχείο μαγνήσιο).
 • Ή μπορείτε να φτιάξετε ένα λίπασμα φωσφόρου-καλίου: Μονοφωσφορικό κάλιο (10-15 γραμμάρια ανά δέκα λίτρα νερού) ή διαμμοφόσκα (20-30 γραμμάρια ανά δέκα λίτρα νερού). Ίδιος ρυθμός ποτίσματος.
 • Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για το δεύτερο κορυφαίο επίδεσμο κατά τη διάρκεια του σχηματισμού μπουμπουκιών, είναι χρήσιμο να προσθέσετε λίγο άζωτο εκτός από κάλιο και φώσφορο, επομένως είναι χρήσιμο να ταΐζετε τις φράουλες με ένα σύνθετο παρασκεύασμα. Nitroammofoskoy (20-30 g ανά 10 λίτρα νερού).

Εάν προτιμάτε τα οργανικά λιπάσματα, τότε ένα καλό πηγή καλίου θα εξυπηρετήσει Τέφρα ξύλου. Για την παρασκευή ενός θρεπτικού διαλύματος, αραιώστε 200 γραμμάρια τέφρας σε 10 λίτρα νερού (δοσολογία: ένα λίτρο ανά θάμνο). Ως βιολογικό τοπ ντρέσινγκ φωσφόρου μπορεί να υποβάλει αίτηση κόκαλα ή ψαράλευρο.

Τρίτη θεραπεία (κατά την ανθοφορία)

Όσο για το δεύτερο κορυφαίο ντύσιμο, για τρίτη φορά (κατά την ανθοφορία των θάμνων της φράουλας), χρειάζονται κάλιο και φώσφορο. Μπορείτε να εφαρμόσετε το ίδιο λίπασμα με τη δεύτερη φορά. Αλλά είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε nitroammophoska, γιατί περιέχει άζωτο!

 

Συμβουλή! Για τρίτη φορά, εκτός από τον επίδεσμο ριζών, πολύ χρήσιμος είναι και ο διαφυλλικός ψεκασμός. Για καλύτερη πήξη των μούρων, είναι αποτελεσματικό να ψεκάζετε με βόριο (δηλαδή βορικό οξύ), για αυτό πρέπει να αραιώσετε 5 γραμμάρια σκόνης βορικού οξέος σε δέκα λίτρα νερού.

 

Τέταρτο κορυφαίο ντύσιμο (στο τέλος του καλοκαιριού)

Στην τελευταία τέταρτη σίτιση (στα τέλη του καλοκαιριού τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου). Πρέπει επίσης να κάνετε λιπάσματα ποτάσας-φωσφόρου. Μπορείτε να προσθέσετε υπερφωσφορικό και θειικό κάλιο, ή μονοφωσφορικό κάλιο ή διαμμοφόσκα. Ή μπορείτε να το ταΐσετε με έτοιμο φθινοπωρινό λίπασμα, η συσκευασία πρέπει να φέρει την ένδειξη “Για το Φθινόπωρο”, “Φθινόπωρο”, “Φθινόπωρο”.

 

Έτοιμα λιπάσματα για φράουλες

Αντί για όλα τα προτεινόμενα λιπάσματα, μπορείτε να ακολουθήσετε τον ευκολότερο και απλούστερο τρόπο: αγοράστε ένα ειδικό έτοιμο λίπασμα ειδικά για φράουλες, τέτοια παρασκευάσματα περιέχουν ήδη ένα έτοιμο σύμπλεγμα μακρο- και μικροστοιχείων. Για παράδειγμα, Gumi-Omi “Berry”, “Kristalon Fertik”, Fertik “Garden and Garden” για φράουλες και φράουλες, “Strawberry” από τη Fasco. Χρησιμοποιήστε αυτά τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία!

 

Λαϊκές θεραπείες για τη διατροφή των φραουλών

Οι λαϊκές θεραπείες είναι πολύ δημοφιλείς για τη διατροφή των φραουλών. Λαϊκό λαϊκό διατροφή μαγιάς (βέλτιστα γίνεται πριν την ανθοφορία). Πολλοί κηπουροί ισχυρίζονται την αποτελεσματικότητά του, καθώς έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα αυτή τη μέθοδο.

Μπορείτε να προετοιμάσετε το διάλυμα σύμφωνα με την ακόλουθη συνταγή: ανακατέψτε φρέσκια μαγιά (εκατό γραμμάρια) + κρυσταλλική ζάχαρη (εκατό γραμμάρια) + ζεστό νερό (5 λίτρα), ανακατέψτε καλά. Αντί για φρέσκια μαγιά, μπορείτε να πάρετε ξηρή (σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πάρετε 35 g). Το διάλυμα πρέπει να αφεθεί να εγχυθεί για τρεις ημέρες, ενώ το ανακατεύετε περιοδικά. Αφού επιμείνετε, το έγχυμα μαγιάς θα πρέπει να αραιωθεί με νερό σε αναλογία 1 προς 10. Ποτισμός: μισό λίτρο ανά θάμνο.

 

Σημείωση! Η μαγιά διαλύει το κάλιο στο έδαφος, επομένως, μετά τη λίπανση των φραουλών με μαγιά, είναι πολύ σημαντικό να εισάγετε λιπάσματα καλίου στο ανοιχτό έδαφος μετά από 7 ημέρες, για παράδειγμα, τέφρα, θειικό κάλιο.

 

Σημείωση! Δεν αρκεί μόνο η λίπανση των φυτών σε ανοιχτό πεδίο, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και υψηλής ποιότητας φροντίδα, η οποία αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα:

 • αφαίρεση του χειμερινού καταφυγίου (αν καλύπτατε φυτά για το χειμώνα).
 • κλάδεμα;
 • θεραπεία ασθενειών και παρασίτων·
 • βοτάνισμα?
 • χαλάρωση της επιφάνειας του εδάφους.
 • σάπια φύλλα.

Παρεμπιπτόντως, αυτό το υλικό λέει για τις αρχές της φροντίδας της άνοιξης.

Μην προσπαθήσετε να αντισταθμίσετε την έλλειψη φροντίδας (ή την κακής ποιότητας φροντίδα) με λιπάσματα! Η φροντίδα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη.

Υποβολή απάντησης