Λαχανάκια Βρυξελλών μέσα από σπορόφυτα στο σπίτι: πότε και πώς να φυτέψετε σπόρους, πώς να φροντίσετε

Στη χώρα μας, μπορείτε να καλλιεργήσετε διαφορετικά και νόστιμα είδη λάχανου: λευκό, κουνουπίδι, μπρόκολο, Savoy, κολραμπιέ. Καθένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά καλλιέργειας και μοναδική γεύση. Οι λάτρεις του νόστιμου και διαιτητικού φαγητού πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσουν να καλλιεργούν λάχανο στον κήπο τους, ειδικά λαχανάκια Βρυξελλών. Σε αντίθεση με άλλα είδη, οι Βρυξέλλες είναι λιγότερο δημοφιλείς ως καλλιέργεια κήπου. Η φήμη της επηρεάστηκε από τη χαμηλή δημοτικότητά της: πιστεύεται ότι είναι ιδιότροπη, χαμηλής απόδοσης. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Αλλά οπλισμένοι με γνώση σχετικά με τα χαρακτηριστικά της γεωργικής καλλιέργειας, μπορείτε να επιτύχετε την επιτυχία μπροστά σε μια πλήρη συγκομιδή.

Τι το ιδιαίτερο έχουν τα λαχανάκια Βρυξελλών

Σε ένα φυτό υπάρχουν πολλά μικρά κεφάλια λάχανου (περίπου 20-70 κομμάτια), αυτά τα κεφάλια λάχανου τρώγονται. Το νόστιμο λαχανικό έχει υψηλή θρεπτική αξία. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον άνθρωπο λόγω της τεράστιας προσφοράς βιταμίνης C και άλλων βιταμινών, αντιοξειδωτικών.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε υπέροχα πιάτα και γαστρονομικές απολαύσεις. Μπορείτε να φάτε μικρά κεφάλια λάχανου ωμά, ψημένα, τηγανητά, βραστά, στον ατμό. Μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο ή να σταλεί για μακροχρόνια αποθήκευση στην κατάψυξη.

 

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ανθεκτικά στο κρύο. Όταν καλλιεργείται σε ανοιχτό έδαφος, η χαμηλή θερμοκρασία είναι σημαντική (επομένως, η καλλιέργεια είναι ιδανική για καλλιέργεια στην περιοχή της Μόσχας, στη Σιβηρία, στα Ουράλια και στην περιοχή του Λένινγκραντ). Σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 20 μοίρες), τα κεφάλια του λάχανου δεν είναι καλά δεμένα, σχηματισμένα και δεν ωριμάζουν. Ανέχεται βραχυπρόθεσμους παγετούς, αντίξοες καιρικές συνθήκες (παρεμπιπτόντως, αν συγκομίσετε μετά από ελαφρύ παγετό, τα λάχανα θα αποκτήσουν μια γλυκιά επίγευση). Ένα σημαντικό μυστικό για την επιτυχημένη ανάπτυξη δενδρυλλίων είναι η διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας.

Η ζέστη είναι ο εχθρός των λαχανιών Βρυξελλών.

Εάν δεν έχετε την ευκαιρία να παρέχετε βέλτιστες συνθήκες στο διαμέρισμα (χαμηλότερη θερμοκρασία), τότε θα είναι δύσκολο να καλλιεργήσετε καλά σπορόφυτα λαχανάκια Βρυξελλών. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να σπείρετε τους σπόρους σε προσωρινό κρεβάτι (ή κουτί) σε θερμοκήπιο ή θερμοκήπιο.

 

Το λάχανο εκτράφηκε στο Βέλγιο (γι’ αυτό λέγεται λαχανάκια Βρυξελλών), ακριβώς σε αυτή τη χώρα το ιδανικό δροσερό καλοκαίρι για την καλλιέργεια αυτής της καλλιέργειας.

Πότε να φυτέψετε σπόρους από λαχανάκια Βρυξελλών για σπορόφυτα: επιλέξτε το χρονοδιάγραμμα

Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν μια μακρά καλλιεργητική περίοδο (από τη βλάστηση έως την ωριμότητα της συγκομιδής) περίπου 130-180 ημερών (4-6 μήνες). Το φυτό θα αρχίσει να σχηματίζει μικρά κεφάλια, τα οποία στη συνέχεια θα συγκομιστούν ως καλλιέργεια, μόνο μετά από 100-120 ημέρες. Ως εκ τούτου, σε ψυχρές περιοχές, η προανάπτυξη δενδρυλλίων είναι απαραίτητη!

 

Προκειμένου τα φυτά να έχουν αρκετό χρόνο για μια πλήρη βλάστηση (συμπεριλαμβανομένης της καρποφορίας), είναι απαραίτητο να σπείρουν σπόρους για σπορόφυτα εκ των προτέρων στο σπίτι. Τα σπορόφυτα μπορούν να φυτευτούν σε ανοιχτό έδαφος σε ηλικία περίπου 2 μηνών. Επομένως, κατά τη φύτευση φυτών σε ανοιχτό έδαφος το δεύτερο μισό του Μαΐου, οι σπόροι μπορούν να σπαρθούν στα μέσα Μαρτίου.

Ποιες ποικιλίες λαχανικών Βρυξελλών να επιλέξετε

Τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να χωριστούν σε 3 κατηγορίες:

 • Νωρίς – η καλλιέργεια θα έχει χρόνο να ωριμάσει 4-4,5 μήνες μετά τη σπορά (για παράδειγμα, οι ποικιλίες Isabella, Dolmik F1, Long Island βελτιωμένες).
 • Mid-season – για την ωρίμανση της καλλιέργειας απαιτούνται 5-6 μήνες από τη στιγμή της βλάστησης (ποικιλίες Machuga, Perfection, Pomegranate, Vertus, Rosella).
 • όψιμη ωρίμανση – τα φρούτα μπορούν να συγκομιστούν μόνο μετά από 6-7,5 μήνες, λόγω της μεγαλύτερης καλλιεργητικής περιόδου, σχηματίζονται περισσότερα βλαστάρια πάνω τους (ποικιλίες: Long Island, Catskill, Meso Nano, Groninger).

Οι πρώιμες και μεσαίες ποικιλίες λαχανικών Βρυξελλών είναι κατάλληλες για περιοχές με κρύα καλοκαίρια, σε τέτοιες περιοχές είναι προτιμότερο να μην φυτεύονται ποικιλίες όψιμης ωρίμανσης, η καλλιέργεια δεν θα έχει χρόνο να ωριμάσει. Αλλά σε ζεστές περιοχές με μακρύ καλοκαίρι, μπορούν ήδη να φυτευτούν όψιμες ποικιλίες.

Τι χρειάζεστε για να φυτέψετε λαχανάκια Βρυξελλών

Πριν προσγειωθείτε στο σπίτι, πρέπει να οπλιστείτε με τα απαραίτητα αντικείμενα εκ των προτέρων και να εκτελέσετε κάποιους χειρισμούς.

Πώς να προετοιμάσετε τους σπόρους

Η προετοιμασία των σπόρων είναι σημαντική. Για την αποφυγή μυκητιακών και βακτηριακών ασθενειών, μπορείτε να μουλιάσετε τους σπόρους σε διάλυμα μυκητοκτόνου (το ασφαλές Fitosporin-M είναι κατάλληλο) ή χλωρεξιδίνη 0,05% ή σε σκούρο διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου για 30 λεπτά (μετά το μούλιασμα, πρέπει να πλυθούν με καθαρό νερό ).

 

Μερικοί κηπουροί εξασκούν την απολύμανση των σπόρων μουλιάζοντάς τους σε ζεστό νερό. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε τους σπόρους σε μια υφασμάτινη σακούλα σε νερό με θερμοκρασία +50°C για 20 λεπτά. Πρέπει να μουλιάζετε σε ένα θερμός με κλειστό καπάκι. Αφού περάσει ο χρόνος, ξεπλύνετε αμέσως με τρεχούμενο, δροσερό νερό.

Μετά από οποιαδήποτε από τις θεραπείες τους, είναι χρήσιμο να εμποτιστούν οι σπόροι σε έναν διεγέρτη ανάπτυξης, για παράδειγμα, στο Epin.

Σημείωση! Στην πώληση μπορείτε να βρείτε σπόρους με ειδική επεξεργασία (είναι ήδη απολυμανμένοι και επεξεργασμένοι με διεγερτικά ανάπτυξης). Δηλαδή, ο σποροπαραγωγός έχει ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία πριν από τη σπορά, επομένως δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα με τέτοιο υλικό, μπορείτε να σπείρετε αμέσως σπορόφυτα.

Τι είδους χώμα να σπείρουν τους σπόρους

Τα γρηγορότερα και πιο δυνατά σπορόφυτα αναπτύσσουν το ριζικό σύστημα σε χαλαρό, γόνιμο, απορροφητικό έδαφος, που αναπνέει, το οποίο έχει ουδέτερη οξύτητα.

Πού να βρείτε χώμα για σπορόφυτα λάχανων Βρυξελλών; Μπορώ:

 • Αγορά. Μπορεί να είναι είτε ένα ειδικό μείγμα εδάφους για λάχανο (λευκό λάχανο), είτε ένα καθολικό χώμα για οποιαδήποτε σπορόφυτα.
 • Μαγειρέψτε με τα χέρια σας. Πιο ενοχλητικός, αλλά ενδιαφέρων τρόπος. Η ακόλουθη συνταγή είναι κατάλληλη: ουδέτερη ως προς το οξύ τύρφη, χούμο, άμμος (σε αναλογία 3: 1: 1). Είναι χρήσιμο να προσθέσετε τέφρα ξύλου (για 5 λίτρα χώματος 100 γραμμάρια στάχτη).

Είναι καλύτερα να απολυμάνετε το χώμα που έχετε προετοιμάσει με τα χέρια σας (ατμίστε ή να το ζεστάνετε στο φούρνο) και στη συνέχεια να το χύνετε με ένα διάλυμα αποκατάστασης εδάφους για να αποκαταστήσετε την ευεργετική μικροχλωρίδα. Για παράδειγμα, Fitosporin-M, Baikal EM-1,

Τι δοχείο να φυτέψω

Η απευθείας σπορά των σπόρων μπορεί να γίνει σε δοχεία διαφόρων τύπων. Επιτρέπεται η επιβίβαση ένα δοχείο, για παράδειγμα, ένα κουτί, ένα μπολ, ένα δοχείο (7-10 cm ύψος) και φύτευση σε ξεχωριστά κύπελλα, γλάστρες, πλαστικά κελιά κασέτας (αποδεκτός όγκος δοχείου 150-200 ml). Σε ένα τέτοιο δοχείο, τα φυτά θα παραμείνουν μέχρι τη συλλογή, δηλαδή πριν τη μεταφύτευση σε μεγαλύτερες μεμονωμένες γλάστρες.

Οδηγίες φύτευσης λάχανων Βρυξελλών για σπορόφυτα

Πολλά εξαρτώνται από την ορθότητα της φύτευσης: η ταχύτητα και η φιλικότητα των δενδρυλλίων, η δραστηριότητα της ανάπτυξης των φυτών. Το βάθος σποράς, η απόσταση μεταξύ των σπόρων και η σειρά των ενεργειών είναι επίσης σημαντικά. Η φύτευση λάχανων Βρυξελλών στο σπίτι συνιστάται σύμφωνα με τον ακόλουθο αλγόριθμο:

 • Το δοχείο είναι γεμάτο με ένα ομοιόμορφο στρώμα χώματος.
 • Το έδαφος υγραίνεται από τον ψεκαστήρα.
 • Σε ένα κοινό κουτί πρέπει να φτιάξετε αυλάκια: η απόσταση μεταξύ τους είναι 3-4 εκ., το βάθος είναι 1 εκ. Οι σπόροι σπέρνονται στο κάτω μέρος των αυλακιών με ένα διάστημα 3 εκ. ο ένας από τον άλλο.
 • Σε φλιτζάνια ή γλάστρες, πρέπει να κάνετε μια τρύπα εκατοστού στο κέντρο του δοχείου και να βάλετε τον σπόρο εκεί.
 • Οι σπόροι καλύπτονται με χώμα με ένα στρώμα 1 cm.
 • Μετά τη σπορά, το έδαφος πρέπει να συμπιέζεται πολύ ελαφρά για να γίνει πιο πυκνή η επαφή μεταξύ των σπόρων και της γης.
 • Ψεκάστε ξανά το χώμα με καθαρό νερό.

Καλλιέργεια δενδρυλλίων από λαχανάκια Βρυξελλών: κανόνες φροντίδας

Η σωστή φροντίδα βοηθά όχι μόνο να διατηρηθούν τα φυτά σε καλή κατάσταση, αλλά και να γίνουν πιο δυνατά, πιο ανθεκτικά. Λίγα απαιτούνται από τον κηπουρό: πρέπει να παρέχει ορισμένες συνθήκες στο δωμάτιο όπου αναπτύσσονται τα σπορόφυτα και να κάνει κάποιους χειρισμούς φροντίδας.

Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ο εξής:

 • Πρώτα απ ‘όλα, αμέσως μετά τη σπορά των σπόρων, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες για τη βλάστησή τους. Για να το κάνετε αυτό, τραβήξτε μια μεμβράνη πάνω από το δοχείο σπόρων ή βάλτε ένα καπάκι (αν υπάρχει). Η θερμοκρασία του αέρα πρέπει να είναι +18-20°C. Το έδαφος πρέπει πάντα να είναι ελαφρώς υγρό, να ποτίζετε όσο χρειάζεται.

Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, τα σπορόφυτα θα εμφανιστούν 5-10 ημέρες μετά τη σπορά.

 • Όταν οι βλαστοί θα σας ευχαριστήσουν με τη γέννησή τους, πρέπει να αφαιρέσετε το καταφύγιο από το δοχείο. Τώρα η θερμοκρασία του αέρα πρέπει να μειωθεί στους + 15-17 ° C κατά τη διάρκεια της ημέρας και έως 8-10 τη νύχτα. Για να αποφύγετε σίγουρα το τράβηγμα των φυτών, μπορείτε να καταφύγετε σε ένα μικρό τέχνασμα: αμέσως μετά τη βλάστηση, αφαιρέστε το δοχείο για 1 εβδομάδα σε συνθήκες t 10-12 μοίρες.

 

Μην ξεχνάτε ότι αυτή η καλλιέργεια λαχανικών λατρεύει τη δροσιά! Είναι σημαντικό να το προστατεύετε από πολύ υψηλές θερμοκρασίες αέρα. Πρώτον, θα αναπτυχθεί άσχημα και αργά, θα παραμείνει στην ανάπτυξη και, δεύτερον, με έλλειψη φωτός, θα αρχίσει να τεντώνεται.

 • Τα λαχανάκια Βρυξελλών πρέπει να ποτίζονται όταν στεγνώσει η επιφάνεια της γης. Είναι σημαντικό να διατηρείται μέτρια υγρασία του χωμάτινου κώματος. Τα φυτά είναι ευάλωτα σε μυκητιασικές ασθένειες και προκαλούνται από την υπερβολική υγρασία. Κράτα το λοιπόν με μέτρο.
 • Στον πολιτισμό αρέσει η υψηλή υγρασία.
 • Είναι σημαντικό να παρέχονται στα φυτά ώρες φωτός για 12-16 ώρες. Η καλύτερη επιλογή για φωτισμό υψηλής ποιότητας είναι ο πρόσθετος φωτισμός με φυτολάμπες.
 • Είναι χρήσιμο να τροφοδοτείτε τα φυτά με οποιοδήποτε σύνθετο λίπασμα για σπορόφυτα (πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία σύμφωνα με τις οδηγίες για το επιλεγμένο παρασκεύασμα). Η πρώτη σίτιση πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά την κατάδυση και η δεύτερη – μια εβδομάδα πριν από την προσγείωση σε μόνιμο μέρος στον κήπο. Πριν ποτίσετε με λιπάσματα, πρέπει να ποτίσετε τα φυτά με απλό νερό εκ των προτέρων.

Συγκομιδή δενδρυλλίων

Για να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί ελεύθερα το ριζικό σύστημα, είναι σημαντικό να μεταμοσχευθούν τα φυτά σε ευρύχωρες γλάστρες (350-400 χιλιοστόλιτρα). Σήμα για τη συλλογή: 2-3 αληθινά φύλλα θα αναπτυχθούν στα σπορόφυτα. Η φωτογραφία δείχνει ότι το δεύτερο πραγματικό φύλλο άρχισε να μεγαλώνει:

 

Πριν από τη μεταφύτευση, φροντίστε να ποτίσετε τα φυτά για μερικές ώρες.

Εάν σπείρετε λάχανο σε ξεχωριστές γλάστρες ή πλαστικές κασέτες, τότε η μεταφύτευση πραγματοποιείται με μεταφόρτωση. Είναι απαραίτητο να τραβήξετε το φυτό με μια ολόκληρη χοάνη από το δοχείο και απλά να το φυτέψετε σε ένα νέο, μεγαλύτερο δοχείο, προγεμισμένο με χώμα. Στη συνέχεια γεμίστε το ποτήρι με χώμα, συμπιέστε με τα χέρια σας και ρίξτε.

Κατά τη μεταφύτευση, τα σπορόφυτα πρέπει να εμβαθύνουν σε φύλλα κοτυληδόνας!

Αλλά η συλλογή από ένα κοινό δοχείο είναι λίγο πιο δύσκολη. Η κύρια δυσκολία είναι ότι πρέπει να αφαιρέσετε το φυτό από το έδαφος χωρίς να καταστρέψετε τις ρίζες. Είναι βολικό να μαζεύετε το φυτό με ένα πιρούνι, ξύλινο ραβδί ή ένα μικρό κουτάλι. Στη συνέχεια το δενδρύλλιο μεταφέρεται σε χωμάτινη τρύπα σε νέο δοχείο. Οι ρίζες τοποθετούνται ομοιόμορφα στην τρύπα και καλύπτονται με χώμα. Αφού το χώμα συμπιέζεται και ποτίζεται.

 

Συμβουλή! Η διαδικασία μεταμόσχευσης, ακόμη και με την πιο ικανή προσέγγιση, μπορεί να μετατραπεί σε άγχος για τα φυτά. Επομένως, τις πρώτες μέρες πρέπει να μεταφερθούν σε μέρος προστατευμένο από το άμεσο ηλιακό φως, καθώς και σε δωμάτιο με υψηλότερη θερμοκρασία (18-20 βαθμούς). Μετά από λίγες μέρες, οι συνθήκες επιστρέφουν στην παλιά μορφή.

Υποβολή απάντησης