Μεταμόσχευση ορτανσίας (paniculata, σαν δέντρο, μεγαλόφυλλη) σε νέο μέρος το φθινόπωρο


Οποιεσδήποτε κηπευτικές καλλιέργειες πρέπει να επαναφυτεύονται περιοδικά για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Όσο για την ορτανσία, καλό είναι να μεταμοσχεύετε ένα ενήλικο φυτό σε άλλο μέρος κάθε 5-10 χρόνια. Η ανάγκη για μεταμόσχευση οφείλεται στο γεγονός ότι ο θάμνος μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, εξαντλεί το έδαφος, λόγω συνωστισμού και έλλειψης διατροφής, η ανθοφορία γίνεται μικρή και δυσδιάκριτη. Ωστόσο, ο λόγος μπορεί να είναι αρχικά εσφαλμένα επιλεγμένο μέρος με ακατάλληλες συνθήκες για καλλιέργεια. Προκειμένου ο θάμνος να ριζώσει καλά σε ένα νέο μέρος, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς να μεταμοσχεύσουμε σωστά την ορτανσία (πανικό, σαν δέντρο και με μεγάλα φύλλα).

Πότε να μεταμοσχεύσετε ορτανσία σε νέο μέρος: επιλέξτε το χρονοδιάγραμμα

Η επιλογή της κατάλληλης ώρας είναι πολύ σημαντική για την επιτυχή επιβίωση των φυτών. Πιστεύεται ότι είναι καλύτερο να μεταμοσχεύσετε ορτανσίες στο ανοιχτό πεδίο την άνοιξη (μετά το λιώσιμο του χιονιού και πριν φουσκώσουν οι μπουμπούκια), κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι ευκολότερο για το φυτό να ριζώσει και να προσαρμοστεί σε ένα νέο μέρος. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο στη μεταφύτευση ορτανσών το φθινόπωρο, αν εκτελέσετε τη διαδικασία την κατάλληλη στιγμή, μπορείτε να επιτύχετε ένα καλό αποτέλεσμα χωρίς να βλάψετε το φυτό!

Σπουδαίος! Τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο, μπορούν να μεταφυτευθούν ορτανσίες που μοιάζουν με πανικό και δέντρο. Αλλά το μεγαλόφυλλο (το πιο ιδιότροπο είδος) συνιστάται ιδιαίτερα να μεταμοσχευθεί μόνο την άνοιξη, διαφορετικά είναι πιθανό να παγώσει (ωστόσο, εάν ζείτε σε μια περιοχή με νότιο, ήπιο κλίμα, τότε μπορείτε σίγουρα κάντε αυτό το φθινόπωρο).

Έτσι, ο βέλτιστος χρόνος για τη μεταφύτευση ορτανσών είναι αρχές φθινοπώρου:

 • στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – είναι βέλτιστο να μεταμοσχευθεί ένας θάμνος στις αρχές Σεπτεμβρίου.
 • στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στα βορειοδυτικά (στην περιοχή του Λένινγκραντ) – η διαδικασία πραγματοποιείται στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.
 • στις νότιες περιοχές (Εδάφιο Κρασνοντάρ) – Περίπου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Μια σημαντική απόχρωση! Μόνο ενήλικες ορτανσίες με καλά ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα μπορούν να μεταμοσχευθούν το φθινόπωρο (έτσι θα έχει χρόνο να ριζώσει πριν από τον παγετό).

Εάν έχετε μια νεαρή ορτανσία, τότε είναι καλύτερα να περιμένετε την άνοιξη, οπότε σίγουρα θα είστε σίγουροι για μια επιτυχημένη εξέλιξη των γεγονότων.

Προετοιμασία για τη φθινοπωρινή μεταμόσχευση ορτανσίας σε άλλο μέρος

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη μεταφύτευση θάμνων συνίστανται στην επιλογή μιας τοποθεσίας με κατάλληλες συνθήκες και στο σκάψιμο, στην πλήρωση του λάκκου προσγείωσης.

Επιλογή νέας τοποθεσίας

Η επιλογή ενός νέου τόπου είναι ένα βασικό στάδιο της φθινοπωρινής εκδήλωσης, επειδή η επιβίωση του φυτού, η μελλοντική ευημερία και η όμορφη ανθοφορία εξαρτώνται από αυτό. Εξάλλου, η ορτανσία συχνά μεταμοσχεύεται σε άλλο μέρος για έναν απλό λόγο – είχε προηγουμένως φυτευτεί σε τοποθεσία με ακατάλληλες συνθήκες.

 

Βασικοί κανόνες για την επιλογή ενός νέου τόπου για μεταμόσχευση ορτανσίας:

 • Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι ο φωτισμός. Το ηλιακό φως πρέπει να είναι απαλό, διάχυτο. Η πιο κατάλληλη τοποθεσία, η οποία φωτίζεται από τον ήλιο το πρωί και το βράδυ, και σκιάζεται το απόγευμα.
 • Το έδαφος για την καλλιέργεια ορτανσιών πρέπει να είναι χαλαρό, με ένταση υγρασίας, θρεπτικό, ελαφρώς όξινο.
 • Ο τόπος δεν πρέπει να είναι βαλτός, να είναι στα πεδινά όπου συσσωρεύεται νερό.
 • Είναι επίσης επιθυμητό η νέα τοποθεσία να προστατεύεται από τον άνεμο.
 • Η θέση κάτω από οπωροφόρα και καλλωπιστικά δέντρα, δίπλα σε θάμνους με επιφανειακό ριζικό σύστημα δεν είναι κατάλληλη.

 

Όταν επιλέγετε μια διαφορετική τοποθεσία, να έχετε κατά νου ότι οι ορτανσίες συχνά γέρνουν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας λόγω των βαρέων λουλουδιών τους. Επομένως, δεν πρέπει να μεταφυτεύεται πολύ κοντά σε μονοπάτια, κρεβάτια ή άλλα αντικείμενα κήπου.

Προετοιμασία τρύπας φύτευσης

Αφού επιλέξετε το πιο κατάλληλο μέρος στην εξοχική κατοικία ή ένα οικόπεδο ιδιωτικής κατοικίας, θα πρέπει να ξεκινήσετε την προετοιμασία του λάκκου προσγείωσης. Ταυτόχρονα, συνιστάται η προετοιμασία του 4 ή τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες πριν την εκδήλωση.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το κατάλληλο έδαφος για ορτανσίες πρέπει απαραίτητα να έχει ελαφρώς όξινη αντίδραση (δηλαδή pH 5-6,2). Σε γη με ουδέτερο ή αλκαλικό έδαφος, ο θάμνος θα αναπτυχθεί και θα ανθίσει άσχημα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γεμίσετε τον λάκκο φύτευσης με κατάλληλο χώμα!

Πρώτα απ ‘όλα, φυσικά, πρέπει να σκάψετε μια τρύπα προσγείωσης: το βέλτιστο βάθος και πλάτος του λάκκου περίπου 50-60 cm. Το ανώτερο γόνιμο έδαφος του εδάφους (τα πρώτα 20 cm) συνιστάται να προστίθεται στο μίγμα εδάφους για την πλήρωση του λάκκου.

Συμβουλή! Εάν θέλετε να μεταμοσχεύσετε αρκετούς θάμνους ορτανσίας, φροντίστε να τηρήσετε το κενό μεταξύ τους. Η συνιστώμενη απόσταση μεταξύ των θάμνων είναι περίπου 100-150 cm.

Λοιπόν, πώς να γεμίσετε μια τρύπα φύτευσης ορτανσίας; Είναι βέλτιστο να τοποθετήσετε τα ακόλουθα εξαρτήματα στο λάκκο:

 • Είναι χρήσιμο να βάζετε απορρίμματα κωνοφόρων στο κάτω μέρος (θα οξινίσει επιπλέον τη γη). Το πάχος του στρώματος είναι περίπου 3 εκ. Μετά την πτώση, πρέπει να βάλετε συνηθισμένη γη σε ένα στρώμα περίπου 10 cm.
 • Στη συνέχεια, θα πρέπει να προετοιμάσετε ένα όξινο μείγμα εδάφους: χούμο (ή κομπόστ), όξινη τύρφη ιππασίας, χώμα κήπου (σε αναλογία 1:1:1). Αντί για τύρφη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγορασμένο όξινο χώμα, για παράδειγμα, για βατόμουρα.
 • Είναι πολύ χρήσιμο να προσθέσετε ορυκτά λιπάσματα στο προετοιμασμένο έδαφος. Κατά τη μεταφύτευση το φθινόπωρο, συνιστάται η προσθήκη λιπασμάτων ποτάσας και φωσφόρου, για παράδειγμα, υπερφωσφορικό (περίπου 30-40 g ανά λάκκο) και θειικό κάλιο (20-30 g ανά λάκκο). Ανακατέψτε τα πάντα καλά.
 • Γεμίστε την τρύπα φύτευσης κατά τα 2/3. Φροντίστε να αφήσετε χώμα για να γεμίσει την τρύπα μετά τη μεταφύτευση.

 

Συμβουλή! Αφού ξαναγεμίσετε τον λάκκο φύτευσης, φροντίστε να ποτίσετε τον λάκκο φύτευσης με καθαρό νερό, έτσι ώστε η γη να κατακαθίσει.

Πώς να μεταμοσχεύσετε ορτανσία το φθινόπωρο: μια απλή μεταμόσχευση και διαίρεση του θάμνου

Η μεταφύτευση ενός θάμνου στο ανοιχτό πεδίο είναι μια μάλλον τραυματική διαδικασία για ένα φυτό, το οποίο, εάν ατυχείς περιστάσεις, θα υπομείνει τη διαδικασία δυσμενώς. Για να γίνει η εκδήλωση με ελάχιστες απώλειες, είναι σημαντικό να γίνουν τα πάντα σωστά. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι η μεταφύτευση ενός θάμνου ορτανσίας είναι αρκετά απλή. Ωστόσο, το σχήμα της διαδικασίας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν θέλετε απλώς να μεταμοσχεύσετε ολόκληρο τον θάμνο ή πρώτα να τον πολλαπλασιάζετε διαιρώντας τον θάμνο.

Σπουδαίος! Είναι απαραίτητο να σκάψετε μια ορτανσία αμέσως πριν από τη μεταφύτευση, διαφορετικά οι ρίζες θα στεγνώσουν γρήγορα. Εάν πρέπει να μεταφέρετε τον θάμνο σε κάποια άλλη τοποθεσία, τότε τυλίξτε τη γήινη μπάλα με ένα υγρό πανί ή εφημερίδα, τοποθετήστε την σε μια τσάντα και μεταφυτέψτε τη το συντομότερο δυνατό.

Σχέδιο μεταμόσχευσης με ολόκληρο χωμάτινο λόφο

Εάν ενδιαφέρεστε να μεταφυτέψετε έναν ολόκληρο θάμνο χωρίς πολλαπλασιασμό με διαίρεση του θάμνου, τότε η εκδήλωση πραγματοποιείται όσο το δυνατόν πιο απλά. Οι παρακάτω οδηγίες θα βοηθήσουν στη μεταμόσχευση ορτανσίας (πανικό, δέντρο, μεγαλόφυλλο) σε άλλο μέρος:

 • Την παραμονή (ή αρκετές ώρες) της διαδικασίας, ποτίστε άφθονα τον θάμνο έτσι ώστε η γη να είναι υγρή και να μην καταρρεύσει.
 • Σκάψτε προσεκτικά τον θάμνο της ορτανσίας σε κύκλο (δηλαδή κατά μήκος της περιμέτρου της στεφάνης), ενώ πρέπει να υποχωρήσετε 25 cm από το κέντρο του θάμνου.
 • Όταν σκάβετε, προσπαθήστε να διατηρήσετε τη γη όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Μετακινήστε ολόκληρη τη χωμάτινη μπάλα σε μια νέα θέση, βάλτε την στο κέντρο του λάκκου φύτευσης.
 • Γεμίστε τη χωμάτινη μπάλα με προετοιμασμένο χώμα.

Σπουδαίος! Το κολάρο της ρίζας πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους! Δεν μπορείτε να εμβαθύνετε το λαιμό, διαφορετικά μπορεί να σαπίσει.

 • Συμπυκνώστε το σημείο προσγείωσης προσεκτικά.
 • Ποτίστε άφθονο (περίπου 3 κουβάδες ανά θάμνο). Σε αυτή την περίπτωση, είναι επιθυμητό να ρίχνετε νερό σε δόσεις (περίπου μισό κουβά) και να ρίχνετε μια νέα μερίδα αφού απορροφηθεί το νερό. Μετά από μερικές ώρες, συνιστάται να ρίξετε ξανά τη γη. Ένα τέτοιο πότισμα θα βοηθήσει στην αποφυγή κενών στο έδαφος μετά τη μεταμόσχευση.

Οδηγίες για τη μεταφύτευση ορτανσίας με αναπαραγωγή (διαίρεση του θάμνου)

Εάν ενδιαφέρεστε για τον πολλαπλασιασμό της ορτανσίας με διαίρεση του θάμνου, τότε η μεταμόσχευση του φθινοπώρου πραγματοποιείται με ορισμένες αποχρώσεις:

 • Ποτίστε τον θάμνο εκ των προτέρων και σκάψτε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που περιγράφεται στην παραπάνω παράγραφο.
 • Μετά το σκάψιμο, πρέπει να καθαρίσετε το ριζικό σύστημα από το έδαφος. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε με το χέρι, δοκιμάστε να το ξεπλύνετε με νερό.
 • Τώρα προχωρήστε στη διαίρεση του θάμνου της ορτανσίας. Στη συνέχεια, ο θάμνος χωρίζεται (με το χέρι ή κόβεται με μαχαίρι, τσεκούρι) σε πολλά μέρη, ενώ κάθε μέρος πρέπει να έχει μπουμπούκια ανανέωσης. Το όργανο διαχωρισμού πρέπει να είναι καθαρό και απολυμασμένο.
 • Είναι επιθυμητό να επεξεργαστείτε τα σημεία κοπής με θρυμματισμένο ενεργό άνθρακα ή άνθρακα ή με συνηθισμένο λαμπερό πράσινο.
 • Τώρα πρέπει να φυτέψετε κάθε θάμνο ορτανσίας σε μια τρύπα φύτευσης. Δεδομένου ότι τα σπορόφυτα λαμβάνονται με ανοιχτό ριζικό σύστημα, είναι απαραίτητο να φτιάξετε ένα ανάχωμα στο κέντρο της τρύπας φύτευσης.
 • Απλώς βάλτε τις ρίζες του delenka στο ανάχωμα. Οι ρίζες πρέπει να είναι ομοιόμορφες, όχι λυγισμένες.
 • Στη συνέχεια, θα πρέπει να γεμίσετε κάθε θάμνο στο λάκκο με μείγμα χώματος και στη συνέχεια να σφίξετε απαλά το έδαφος.
 • Μετά από αυτό, πραγματοποιείται άφθονο πότισμα, όπως με μια κανονική μεταμόσχευση χωρίς διαίρεση του θάμνου.

 

Φροντίδα για ορτανσίες μετά τη μεταφύτευση το φθινόπωρο

Η φροντίδα υψηλής ποιότητας το φθινόπωρο μετά τη μεταμόσχευση θα βοηθήσει τις ορτανσίες να προσαρμοστούν γρηγορότερα και καλύτερα στο ανοιχτό πεδίο, να ριζώσουν σε ένα νέο μέρος και να προετοιμαστούν για το χειμώνα. Έτσι, δείτε πώς να φροντίσετε τον θάμνο το φθινόπωρο μετά τη διαδικασία:

 • Αμέσως μετά τη διαδικασία, είναι πολύ χρήσιμο να ρίξετε το φυτό με ένα διάλυμα διεγέρτη ανάπτυξης και σχηματισμού ριζών, για παράδειγμα, Kornevin, Heteroauxin, Epin, Zircon.
 • Επίσης, αμέσως μετά το συμβάν, είναι απαραίτητο να κόψετε τον θάμνο. Έτσι, το ριζικό σύστημα και το εναέριο τμήμα ισοπεδώνονται, λόγω του οποίου η ριζοβολία θα συμβεί πιο γρήγορα.
 • Λίγες ημέρες μετά τη μεταφύτευση σε άλλο μέρος, φροντίστε να επιθεωρήσετε κάθε θάμνο ορτανσίας. Εάν η γη στον κύκλο κοντά στον κορμό έχει καθίσει, τότε φροντίστε να τη γεμίσετε μέχρι το προηγούμενο επίπεδο.
 • Μετά από λίγες μέρες, όταν βεβαιωθείτε ότι η γη δεν έχει κατακαθίσει (ή έχετε γεμίσει μέχρι το προηγούμενο επίπεδο), θα πρέπει να στρώσετε τον κύκλο κοντά στο στέλεχος της ορτανσίας. Το συνιστώμενο πάχος στρώσης είναι περίπου 5-8 cm, το βέλτιστο υλικό σάπιαστρωσης είναι η ξινή τύρφη, τα κωνοφόρα απορρίμματα, ο φλοιός κωνοφόρων. Τα αναγραφόμενα υλικά θα επηρεάσουν ευνοϊκά την οξύτητα του εδάφους σε ανοιχτό έδαφος. Το μούλτι όχι μόνο θα προστατεύσει το ριζικό σύστημα από το κρύο, αλλά θα διατηρήσει επίσης την υγρασία στο έδαφος που απαιτείται για την ριζοβολία.
 • Εάν αναμένεται ζεστός, ηλιόλουστος καιρός, συνιστάται η σκίαση του θάμνου για τις πρώτες 10-14 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση. Για παράδειγμα, είναι δυνατό να κατασκευαστεί ένα προσωρινό πλαίσιο στη νότια πλευρά και να τεντωθεί μη υφαντό υλικό (lutrasil) ή γάζα.
 • Εάν το φθινόπωρο αποδείχθηκε ξηρό και ζεστό, είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνετε περιοδικά το πότισμα μετά τη μεταμόσχευση.

Παρεμπιπτόντως! Το φθινόπωρο είναι μια εποχή πλούσια σε κηπουρική, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι απαραίτητο να αφιερώσετε χρόνο σε σχεδόν οποιοδήποτε πολυετές φυτό για να το προετοιμάσετε καλά για το χειμώνα. Τι να κάνετε με τις ορτανσίες το φθινόπωρο περιγράφεται σε αυτό το υλικό.

Αν και η μεταφύτευση συνιστάται συχνά την άνοιξη, υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στη διαδικασία που γίνεται το φθινόπωρο! Πρώτον, ο θάμνος δεν χρειάζεται να αυξήσει την πράσινη μάζα του, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να κατευθύνει τους πόρους στην ριζοβολία σε ένα νέο μέρος, δεύτερον, μπορείτε να απολαύσετε όμορφη ανθοφορία το επόμενο έτος και τρίτον, είναι πολύ πιο εύκολο να προετοιμαστεί (η γη είναι ζεστό και εύπλαστο, ήπιες καιρικές συνθήκες).

Υποβολή απάντησης