Μεταφύτευση δενδρυλλίων μελιτζάνας σε ανοιχτό έδαφος και θερμοκήπιο: όροι, κανόνες, σχήματα

Η καλλιέργεια δενδρυλλίων μελιτζάνας μπορεί να χωριστεί σε πολλά βασικά στάδια: προετοιμασία σπόρων, σπορά, φροντίδα δενδρυλλίων, συλλογή και το τελικό μέρος – φύτευση φυτών σε ανοιχτό έδαφος. Το τελευταίο σημείο είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι μελιτζάνες μεγαλώνουν στον κήπο όλη την εποχή, και η ευημερία των φυτών και οι καλές αποδόσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή ενός τόπου, από τη σωστή μεταφύτευση δενδρυλλίων σε ανοιχτό έδαφος ή σε θερμοκήπιο!

Πότε πρέπει να μεταμοσχευθούν δενδρύλλια μελιτζάνας σε ανοιχτό έδαφος και θερμοκήπιο

Προκειμένου τα σπορόφυτα μελιτζάνας να μπορέσουν να ριζώσουν επιτυχώς σε ένα νέο μέρος, να προσαρμοστούν γρήγορα και εύκολα και να ριζώσουν και να ξεκινήσουν περαιτέρω ανάπτυξη, είναι σημαντικό να τα μεταφυτέψετε σε μόνιμο μέρος εγκαίρως. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε τον χρόνο φύτευσης των φυτών, εστιάζοντας στις καιρικές συνθήκες στο δρόμο και στην κατάσταση των ίδιων των φυτών.

Πρώτον, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τη θερμοκρασία και τις καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασία του εδάφους (σε ανοιχτό έδαφος ή θερμοκήπιο) πρέπει να είναι σταθερά 15 βαθμούς Κελσίου και πάνω (αλλά όχι κάτω), και η θερμοκρασία του αέρα πρέπει να είναι πάνω από 15 βαθμούς. Ταυτόχρονα, τη νύχτα, δεν υπάρχει μείωση του αέρα t κάτω από τους +8°C. Για τη μεταφύτευση σε εξωτερικούς χώρους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περάσει η απειλή της επιστροφής των νυχτερινών παγετών, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθήσετε την πρόγνωση του καιρού!

Δεύτερον, η εξωτερική κατάσταση των φυτών είναι σημαντική. Τα σπορόφυτα μελιτζάνας πρέπει να είναι καλά αναπτυγμένα, δυνατά, δυνατά, το βέλτιστο ύψος, έτοιμο για φύτευση, είναι περίπου 20-30 cm.

 

Συμβουλή! Είναι καλύτερο να κάνετε μεταφύτευση σε συννεφιασμένο, συννεφιασμένο καιρό, όταν ο ήλιος είναι κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα ή νωρίς το πρωί / βράδυ. Ο έντονος φωτισμός μπορεί να στρεσάρει τα φυτά.

Κατά προσέγγιση χρόνος προσγείωσης στο δρόμο: τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου. Αλλά μπορεί να διαφέρει από μέρος σε μέρος. Για παράδειγμα, ο χρόνος μεταφύτευσης δενδρυλλίων σε ανοιχτό έδαφος σε διάφορες περιοχές:

 • Στη μεσαία λωρίδα (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Μόσχας) – το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, αρχές Ιουνίου.
 • Στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – το πρώτο μισό του Ιουνίου.
 • Στο Νότο (Κούμπαν) – τέλος Απριλίου.

 

Είναι δυνατόν να φυτέψουμε δενδρύλλια σε θερμοκήπιο νωρίτερα, γιατί εκεί οι θερμοκρασίες του αέρα και του εδάφους είναι υψηλότερες. Ο κατά προσέγγιση χρόνος για τη φύτευση φυτών στο θερμοκήπιο πέφτει το πρώτο μισό του Μαΐου. Αλλά είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλίματός σας. Ώρα να μεταμοσχεύσετε μελιτζάνες σε θερμοκήπιο από πολυανθρακικό:

 • Στη μεσαία λωρίδα – το πρώτο μισό του Μαΐου.
 • Στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – στα μέσα Μαΐου.
 • Στις νότιες περιοχές – το πρώτο μισό του Απριλίου.

 

Σε θερμαινόμενο θερμοκήπιο, τα φυτά μπορούν να μεταφυτευτούν 2-3 εβδομάδες νωρίτερα από τις αναγραφόμενες ημερομηνίες! Και σε ένα θερμοκήπιο φιλμ – 1,5-2 εβδομάδες αργότερα από ό, τι σε ένα πολυανθρακικό.

Ημερομηνίες μεταμόσχευσης σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο του 2022

Παρεμπιπτόντως, για να επιλέξετε συγκεκριμένες ημερομηνίες για φύτευση μελιτζάνας, μπορείτε να εστιάσετε στο σεληνιακό ημερολόγιο του 2022:

 • Ευοίωνες μέρες:
  • τον Μάρτιο: 8-11, 13-15, 17-23, 26-29.
  • τον Απρίλιο: 5-7, 9-11, 19, 20, 23-25.
  • τον Μάιο: όλες τις ημέρες, εκτός από τους αριθμούς 14-16 και 28-30.
  • τον Ιούνιο: 4-6, 8-11, 19-23;
 • Κακές μέρες:
  • τον Μάρτιο: 1-3, 16, 30;
  • τον Απρίλιο: 15-17, 29, 30.
  • τον Μάιο: 14-16, 28-30.
  • τον Ιούνιο: 12-14, 29 Ιουνίου.

 

Πώς να προετοιμάσετε δενδρύλλια μελιτζάνας για μεταφύτευση: σκλήρυνση και τροφοδοσία

Η μεταφύτευση δενδρυλλίων από το σπίτι σε ένα νέο μέρος προκαλεί πάντα άγχος στα φυτά στον ένα ή τον άλλο βαθμό. Το πιο σημαντικό καθήκον του κηπουρού είναι να ελαχιστοποιήσει αυτό το άγχος, έτσι ώστε τα σπορόφυτα να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες συνθήκες στο ανοιχτό πεδίο ή στο θερμοκήπιο, γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να γίνει κάποια προετοιμασία. Εάν τα φυτά βιώσουν έντονο στρες, θα περάσουν περισσότερο χρόνο στην ανάκαμψη, γεγονός που θα καθυστερήσει την καρποφορία και στη χειρότερη περίπτωση, τα φυτά μπορεί να δώσουν κακή συγκομιδή ή ακόμα και να πεθάνουν.

Η προετοιμασία των δενδρυλλίων μελιτζάνας για φύτευση σε μόνιμο μέρος αποτελείται από δύο δραστηριότητες: σκλήρυνση και επικάλυψη.

σκληρωτικός

Η σκλήρυνση θα προετοιμάσει τα φυτά για νέες συνθήκες (διαφορετικές θερμοκρασίες αέρα και εδάφους, υγρασία αέρα, φωτισμός), θα ενισχύσει την ανοσία. Είναι βέλτιστο να ξεκινήσετε τη σκλήρυνση 2 εβδομάδες πριν από τη διαδικασία. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη σκλήρυνση σταδιακά:

 • Τις πρώτες 2-3 ημέρες, μπορείτε απλά να ανοίξετε το παράθυρο για αερισμό για καθαρό αέρα.
 • Στη συνέχεια, είναι χρήσιμο να τοποθετήσετε δοχεία με φυτά στο δρόμο (μπορείτε ακριβώς στον κήπο ή μπορείτε στο μπαλκόνι). Αλλά αυτό μπορεί να γίνει με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία δεν πέσει κάτω από 10 βαθμούς. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε με ένα μικρό χρονικό διάστημα: για τις πρώτες 2 ημέρες, εκτεθείτε σε ανοιχτό χώρο για 30 λεπτά και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά τον χρόνο κάθε μέρα. Μέχρι το τέλος της σκλήρυνσης, τα φυτά πρέπει να είναι έξω όλη την ημέρα. Την παραμονή της μεταφύτευσης, μπορείτε να βάλετε τα σπορόφυτα στο θερμοκήπιο για όλη την ημέρα.
 • Είναι επίσης σημαντικό να συνηθίσετε σταδιακά τα φυτά σας στο έντονο ηλιακό φως: τις πρώτες ημέρες σκλήρυνσης, θα πρέπει να βρίσκονται στη σκιά, θα πρέπει να βγαίνουν σταδιακά κάτω από τον άμεσο ήλιο.

 

λίπασμα επιφάνειας

1-2 εβδομάδες πριν από τη φύτευση, είναι χρήσιμο να ταΐζετε νεαρές μελιτζάνες με ένα σύνθετο λίπασμα για σπορόφυτα (πρέπει να περιέχει μικροστοιχεία και μακροστοιχεία), για παράδειγμα, Agricola ή Fertika-Lux ή κάποιο άλλο. Το top dressing θα αναπληρώσει την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών, γεγονός που θα κάνει τα σπορόφυτα πιο δυνατά, πιο δυνατά, πιο ανθεκτικά στους δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το υγρό διάλυμα εφαρμόζεται κάτω από τη ρίζα (δηλαδή πραγματοποιείται επίδεση ριζών).

 

Σπουδαίος! Πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε λίπασμα, είναι σημαντικό να ποτίζετε τα φυτά με συνηθισμένο νερό για μερικές ώρες!

Είναι επίσης πολύ χρήσιμο να φτιάξετε διαφυλλικό επίδεσμο (δηλαδή ψεκασμό με υγρό διάλυμα στα φύλλα και το στέλεχος) διεγερτικά ανάπτυξης. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Epin ή το Zircon.

Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε λίπασμα ή διεγερτικό ανάπτυξης σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας!

Είναι καλύτερο να κάνετε οποιοδήποτε top dressing το πρωί ή το βράδυ, αλλά όχι το μεσημέρι!

Πού να φυτέψετε μελιτζάνα: επιλογή θέσης στον κήπο

Όταν επιλέγετε ένα μέρος για τη μεταφύτευση δενδρυλλίων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις προτιμήσεις της καλλιέργειας. Η μελιτζάνα αναπτύσσεται καλά σε χαλαρά, θρεπτικά, υδάτινα και αναπνεύσιμα, ουδέτερα σε οξύ αργιλώδη ή αμμώδη εδάφη.

Ένα κρεβάτι σε ανοιχτό έδαφος ή ένα θερμοκήπιο πρέπει να φωτίζεται καλά από το φως του ήλιου, δεν μπορείτε να φυτέψετε μια καλλιέργεια στη σκιά ή τη μερική σκιά! Ο χώρος πρέπει επίσης να προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους και τα κρύα ρεύματα (άλλωστε το φυτό είναι νότιο!), Δεν πρέπει να υπάρχει στάσιμο νερό και υπερχείλιση στον κήπο!

 

Είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε μετά από ποιες καλλιέργειες μπορούν και δεν μπορούν να φυτευτούν οι μελιτζάνες (δηλαδή, να γνωρίζουμε τις αρχές της αμειψισποράς):

 • Καλοί Προκάτοχοι στον κήπο για μελιτζάνες: αγγούρια, κρεμμύδια διαφόρων τύπων, όσπρια, πεπόνια (κολοκύθα, πεπόνι κ.λπ.), καρότα, λάχανο.
 • Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κακούς προκατόχους. Δεν πρέπει να φυτεύετε δενδρύλλια μελιτζάνας σε κρεβάτι κήπου όπου παλαιότερα φύτρωναν εκπρόσωποι της οικογένειας Solanaceae (μελιτζάνα, πατάτες, ντομάτες, πιπεριές). Το γεγονός είναι ότι έχουν τις ίδιες ασθένειες και παράσιτα, και φυτεύοντας φυτά σε μια τέτοια τοποθεσία, τα βάζεις σε κίνδυνο. Τουλάχιστον τρία έως πέντε χρόνια πρέπει να συγχωρεθούν. Εάν δεν είναι δυνατό να παρατηρηθεί η αμειψισπορά, τότε είναι απαραίτητο να απολυμανθεί το έδαφος με μυκητοκτόνα ή να αντικατασταθεί το φυτικό έδαφος με νέο.

Πώς να προετοιμάσετε ένα κρεβάτι για φύτευση δενδρυλλίων

Εάν η επιλεγμένη περιοχή στο ανοιχτό πεδίο ή στο θερμοκήπιο δεν διαφέρει σε ιδανική κατάσταση, τότε συνιστάται να προετοιμάσετε τον κήπο για φύτευση δενδρυλλίων μελιτζάνας (συνιστάται να το κάνετε εκ των προτέρων, 2-4 εβδομάδες νωρίτερα):

 • Εάν το έδαφος είναι βαρύ, αργιλώδες, νερό και αεροστεγές, τότε είναι χρήσιμο να προσθέσετε άμμο για σκάψιμο (1 κουβά ανά 1 τετραγωνικό μέτρο), καθώς και, αν είναι δυνατόν, μη όξινη τύρφη (η ίδια ποσότητα).
 • Εάν η γη είναι όξινη, τότε είναι σημαντικό να την αποοξειδώσετε. Για αυτό, η ασβέστη πραγματοποιείται, για παράδειγμα, με ασβέστη, αλεύρι δολομίτη, τέφρα ξύλου.
 • Εάν το έδαφος είναι φτωχό και εξαντλημένο, δεν έχει γονιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι χρήσιμο να προσθέσετε οργανικά λιπάσματα για σκάψιμο, για παράδειγμα, κομπόστ ή χούμο (4-5 κιλά ανά 1 τ.μ.), καθώς και ως σύνθετο ορυκτό λίπασμα, για παράδειγμα, Nitroammophoska (σύμφωνα με τις οδηγίες).

 

 • Όσο για το θερμοκήπιο, πρέπει να είναι καθαρό (τοίχοι, στέγη). Η προετοιμασία του θερμοκηπίου θα πρέπει να γίνει εκ των προτέρων, στις αρχές της άνοιξης. Είναι επίσης χρήσιμο να απολυμάνετε το έδαφος εκ των προτέρων, για παράδειγμα, μπορείτε να ρίξετε το έδαφος με ένα διάλυμα βιολογικού μυκητοκτόνου (Fitosporin, Baktofit). Αλλά αν είχαν προηγουμένως εντοπιστεί μυκητιασικές ασθένειες στο θερμοκήπιο, τότε στις αρχές της άνοιξης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερες “βαριές θεραπείες”, για παράδειγμα, θειικός χαλκός (και πάλι, μετά τη χρήση του, είναι χρήσιμο να ρίξετε τη γη με βιομυκητοκτόνα για να αποκαταστήσετε το ωφέλιμο έδαφος μικροχλωρίδα).
 • Συνιστάται η σπορά χλωρής κοπριάς το φθινόπωρο πριν από τη νέα σεζόν.

 

Ένα πρόγραμμα βήμα προς βήμα για τη φύτευση δενδρυλλίων μελιτζάνας σε ανοιχτό έδαφος και θερμοκήπιο

Εάν γνωρίζετε την ακριβή σειρά των βημάτων για τη μεταφύτευση δενδρυλλίων νυχτολούλουδου σε ανοιχτό έδαφος ή σε θερμοκήπιο, μπορείτε εύκολα να αντιμετωπίσετε αυτό το έργο. Όλες οι ενέργειες μπορούν να υποδεικνύονται από τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα για τη φύτευση δενδρυλλίων μελιτζάνας:

 • Πριν από τη φύτευση, ταξινομήστε τα φυτά: τα πιο εύθραυστα, αδύναμα, λεπτά, επιμήκη απορρίπτονται καλύτερα, είναι απίθανο να περιμένετε μια καλή συγκομιδή από αυτά.
 • Ποτίστε τα φυτά εκ των προτέρων (2-3 ώρες πριν από τη διαδικασία) με απλό νερό.
 • Σκάψτε τρύπες φύτευσης στο επιλεγμένο κρεβάτι. Σε μέγεθος, θα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από το χωμάτινο κώμα των δενδρυλλίων. Η απόσταση μεταξύ των οπών είναι 40-45 cm, η απόσταση μεταξύ των σειρών είναι 60 cm.

 

 • Εάν δεν έχετε εφαρμόσει προηγουμένως λίπασμα στον κήπο, τότε είναι χρήσιμο να προσθέσετε μια χούφτα χούμο ή λίπασμα, τέφρα ξύλου και επίσης λίγο πολύπλοκο ορυκτό λίπασμα στο κάτω μέρος της τρύπας. Φροντίστε να βάλετε ένα λεπτό στρώμα από συνηθισμένο χώμα κήπου πάνω από το λίπασμα!
 • Ξεπλύνετε τα πηγάδια γενναιόδωρα με ζεστό νερό.
 • Τώρα πρέπει να αφαιρέσετε προσεκτικά τα σπορόφυτα από τα δοχεία. Είναι αδύνατο να καταστραφεί ένας χωμάτινος λόφος, επειδή η μεταμόσχευση πραγματοποιείται με τη μέθοδο μεταφόρτωσης.

Σημείωση! Τα σπορόφυτα μελιτζάνας έχουν ένα λεπτό ριζικό σύστημα που αντιδρά αρνητικά σε οποιαδήποτε ζημιά, επομένως πρέπει να χειρίζεστε τα φυτά προσεκτικά. Επομένως, εάν μεταφυτευτεί σωστά με τη μέθοδο της μεταφόρτωσης, τότε μπορείτε να διατηρήσετε ανέπαφες τις ρίζες και να αποφύγετε τυχόν ζημιές.

 

 • Το φυτό, μαζί με ένα στόκο χώματος, μεταφέρεται στον λάκκο φύτευσης σε όρθια θέση. Το βάθος φύτευσης είναι το ίδιο στο οποίο αναπτύχθηκε προηγουμένως το φυτό (δηλαδή, δεν μπορείτε να αυξήσετε ή να εμβαθύνετε τα σπορόφυτα).
 • Γεμίστε τα κενά στις τρύπες με χώμα, συμπιέστε το χώμα με τα χέρια σας.
 • Ποτίστε και καλύψτε το σημείο φύτευσης, για παράδειγμα, με τύρφη, σάπιο πριονίδι, χούμο (στρώμα 5-6 cm).

 

Την πρώτη φορά μετά τη φύτευση, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε προσεκτικά την υγρασία του εδάφους για έγκαιρη άρδευση. Το έδαφος πρέπει να είναι πάντα μέτρια υγρό, αλλά όχι πλημμυρισμένο. Κατά κανόνα, αρκούν 1-2 ποτίσματα την εβδομάδα, αλλά πρέπει να εστιάσετε κυρίως στις καιρικές συνθήκες. Είναι επίσης σημαντικό να αφαιρέσετε τα ζιζάνια και να χαλαρώσετε το χώμα στο διάδρομο μετά το πότισμα (εάν δεν υπάρχει στρώμα εδαφοκάλυψης).

Σημείωση! Αυτό το άρθρο μιλά για τα χαρακτηριστικά της φροντίδας των φυτών.

Υποβολή απάντησης