Μυστικά μεταφύτευσης σμέουρων σε άλλο μέρος το φθινόπωρο: όροι, κανόνες, σχέδια


Η μεταφύτευση ενός θάμνου μούρων σε άλλο μέρος σε εξοχική κατοικία ή οικόπεδο ιδιωτικής κατοικίας είναι μια αρκετά δημοφιλής διαδικασία που εκτελείται από πολλούς κηπουρούς. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση στον κήπο. Είναι πολύ απλό να πραγματοποιήσετε μεταμόσχευση και κάθισμα, αλλά μόνο αν γνωρίζετε τους κανόνες και τα μυστικά μιας απλής εκδήλωσης.

Γιατί τα σμέουρα χρειάζονται μεταφύτευση και κάθισμα;

Συνιστάται η μεταμόσχευση σμέουρων σε νέο μέρος κάθε 5 χρόνια. Ωστόσο, εάν η καρποφορία σας ευχαριστεί, τότε μπορείτε να την εκτελέσετε ακόμα λιγότερο συχνά. Ο κύριος στόχος μιας τακτικής μεταμόσχευσης είναι να πάρει μια καλή και νόστιμη συγκομιδή. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο γιατί πρέπει να μεταμοσχεύσετε ήδη σχηματισμένα φυτά:

 • Ο θάμνος, λόγω της φυσικής του θρέψης, εξαντλεί σταδιακά το έδαφος. Με έλλειψη θρεπτικών συστατικών, δεν μπορεί κανείς καν να ονειρευτεί καλή συγκομιδή.
 • Με την πάροδο του χρόνου, τα σμέουρα πυκνώνουν και σε τέτοιες συνθήκες αυξάνεται η πιθανότητα εξάπλωσης ασθενειών και αναπαραγωγής παρασίτων. Μια μεταμόσχευση βοηθά στην επίλυση του προβλήματος της πάχυνσης.
 • Η μεταμόσχευση συμβάλλει στην ανανέωση του θάμνου.
 • Με τη βοήθεια αυτής της διαδικασίας κήπου, μπορείτε να μεταμορφώσετε το βατόμουρο, κάνοντάς το πιο προσεγμένο.

Παρακαλώ επικοινώνησεπροσοχή! Το επόμενο έτος μετά τη μεταμόσχευση του φθινοπώρου, τα σμέουρα δεν θα είναι σε θέση να ευχαριστήσουν τον κηπουρό με μια συγκομιδή, επειδή θα χρειαστεί να δημιουργήσει το ριζικό σύστημα.

Πότε να μεταμοσχεύσετε σμέουρα σε άλλο μέρος: βέλτιστος συγχρονισμός το φθινόπωρο

Κατά την εκτέλεση της διαδικασίας, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει όχι μόνο ο τρόπος που μεταμοσχεύετε σωστά τον θάμνο, αλλά και πότε. Η επιλογή του σωστού χρονισμού της διαδικασίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της εκδήλωσης. Ο βέλτιστος χρόνος για τη μεταφύτευση σμέουρων το φθινόπωρο είναι 1 μήνα πριν τους πρώτους φθινοπωρινούς παγετούς. Αυτή η περίοδος σε διαφορετικές περιοχές εμπίπτει σε διαφορετικούς χρόνους, για παράδειγμα:

 • στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου.
 • στο Νότο (Εδάφιο Κρασνοντάρ) – οι κατάλληλες ημερομηνίες είναι το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου.
 • στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στα βορειοδυτικά (περιοχή Λένινγκραντ) – είναι καλύτερο να μεταμοσχευθεί στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για μεταμόσχευση σμέουρων – το φθινόπωρο ή την άνοιξη

Μπορείτε να μεταμοσχεύσετε σμέουρα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Εάν ακολουθήσετε το σχέδιο μεταμόσχευσης, τότε ο καρπός θάμνος θα επιβιώσει από την “μετακίνηση” χωρίς προβλήματα και θα προσαρμοστεί γρήγορα σε ένα νέο μέρος, ανεξάρτητα από το πότε το κάνετε.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι τα σμέουρα ανέχονται τη μεταφύτευση καλύτερα και ευκολότερα και προσαρμόζονται αλλού εάν η διαδικασία γίνει το φθινόπωρο.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο είναι βέλτιστο να φυτεύονται και να αναφυτεύονται θάμνοι στη μεσαία λωρίδα και στις νότιες περιοχές της χώρας. Αλλά σε πιο κρύα (Σιβηρία, Ουράλια, περιοχή Λένινγκραντ), είναι καλύτερο να μεταφερθεί η διαδικασία στην άνοιξη. Τέτοιες συστάσεις οφείλονται στο γεγονός ότι ο θάμνος μπορεί να μην έχει χρόνο να ριζώσει σε άλλο μέρος και όταν μπει ένας σκληρός χειμώνας, μπορεί να παγώσει και να πεθάνει.

Πού να μεταμοσχεύσετε σμέουρα στον κήπο: επιλογή νέου τόπου

Η καλλιέργεια μούρων έχει μια σειρά από απαιτήσεις για τον τόπο καλλιέργειας. Και έτσι, αν θέλετε να έχετε μια γενναιόδωρη σοδειά κάθε χρόνο, η νέα τοποθεσία πρέπει να πληροί αυτά τα κριτήρια.

Πρώτα απ ‘όλα, το μέρος για τα σμέουρα θα πρέπει να φωτίζεται καλά από τον ήλιο (σε αυτή την περίπτωση είναι επιθυμητή λίγη σκίαση τις πιο ζεστές ώρες). Η τοποθεσία πρέπει να προστατεύεται από ισχυρούς και ψυχρούς ανέμους. Είναι αδύνατο να μεταμοσχευθεί ένας θάμνος μούρων σε πεδινές περιοχές, σε βαλτώδεις, σκιερές περιοχές.

 

Το έδαφος στη νέα τοποθεσία πρέπει να είναι γόνιμο, διαπερατό από τον αέρα και την υγρασία, ουδέτερο σε οξύτητα, καλά στραγγιζόμενο. Είναι καλύτερο να μεταφυτεύσετε ή να φυτέψετε έναν θάμνο σε αργιλώδες ή αμμώδες έδαφος που πληροί όλες τις απαιτήσεις.

 

Όταν επιλέγετε ένα νέο μέρος, συνιστάται να ακολουθείτε τους κανόνες της αμειψισποράς. Καλοί προκάτοχοι για τα σμέουρα: όσπρια (φασόλια, μπιζέλια), χλωρή κοπριά, αγγούρια, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, σκόρδο. Τα ίδια τα σμέουρα, καθώς και οι πατάτες και οι φράουλες, είναι κακοί προκάτοχοι ενός θάμνου μούρων.

 

Σχέδιο προετοιμασίας του χώρου και οπών προσγείωσης

Η προετοιμασία ενός νέου χώρου για φύτευση σμέουρων είναι ένα σημαντικό βήμα. Όσο πιο κατάλληλο είναι το έδαφος, τόσο πιο γρήγορα θα ριζώσει ο θάμνος και θα καρποφορήσει καλύτερα στο μέλλον.

Πώς να προετοιμάσετε το έδαφος

Συνιστάται η προετοιμασία του σημείου περίπου τρεις μήνες πριν από τη μεταμόσχευση του φθινοπώρου, ή τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες πριν από το συμβάν. Για το σκάψιμο, πρέπει να προστεθεί κομπόστ ή χούμο στο έδαφος (περίπου 6-8 κιλά ανά 1 τετραγωνικό μέτρο). Εκτός από το οργανικό λίπασμα, είναι χρήσιμο να προσθέσετε ανόργανα λιπάσματα, για παράδειγμα, υπερφωσφορικό (φώσφορος) και θειικό κάλιο (κάλιο) σύμφωνα με τις οδηγίες για το φάρμακο. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μόνο οργανική ύλη, τότε αντί για ορυκτά λιπάσματα φωσφόρου-καλίου, μπορείτε να προσθέσετε τέφρα ξύλου (300 g ανά τετραγωνικό μέτρο).

 

Εάν το έδαφος στον κήπο είναι όξινο, τότε είναι απαραίτητο να αποοξειδωθεί το έδαφος. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε αλεύρι δολομίτη, στάχτη ξύλου.

Τα λιπάσματα μπορούν να εφαρμοστούν μαζί με τη μεταφύτευση αμέσως στην τρύπα ή στην τάφρο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ρίξετε μια μικρή χούφτα λιπάσματα σε κάθε τρύπα (ή κάτω από κάθε φυτό στην τάφρο), να τα ανακατέψετε και στη συνέχεια να πασπαλίσετε ένα στρώμα γης από πάνω (περίπου 5-7 cm).

Παρεμπιπτόντως, υπό φυσικές συνθήκες, αυτή η καλλιέργεια αναπτύσσεται καλά σε υπολείμματα ξύλου που σαπίζουν. Επομένως, είναι χρήσιμο να βάλετε μια μικρή ποσότητα πριονιδιού, ροκανίδια, κλαδιά στην τρύπα φύτευσης (ή στην τάφρο). Και από πάνω, φροντίστε να βάλετε ένα στρώμα συνηθισμένης γης.

Πώς να προετοιμάσετε και να σκάψετε τρύπες (τάφρος)

Υπάρχουν δύο τρόποι φύτευσης και μεταφύτευσης σμέουρων: θάμνος (σε χωριστά τόξα) και τάφρο ή ταινία (σε μια κοινή τάφρο).

Για μεταφύτευση με θάμνο, πρέπει να σκάψετε τρύπες φύτευσης σε απόσταση 50-70 cm μεταξύ τους, η διάμετρος και το βάθος της τρύπας είναι 40 cm. Η απόσταση μεταξύ των σειρών είναι 1,5-2 μέτρα.

 

Με τη μέθοδο της τάφρου, είναι απαραίτητο να σκάψετε μια τάφρο: βάθος και πλάτος 40 εκ. Το βέλτιστο μήκος μιας τάφρου είναι περίπου 1,5-2 m (3-4 σπορόφυτα μπορούν να φυτευτούν σε αυτό σε απόσταση 0,5-0,7 m από ο ένας τον άλλον). Η απόσταση μεταξύ των τάφρων είναι 2 m.

Παρεμπιπτόντως! Όταν σκάβετε μια τρύπα φύτευσης ή τάφρο, το ανώτερο γόνιμο στρώμα της γης πρέπει να απορρίπτεται σε ξεχωριστό σωρό. Το χώμα είναι χρήσιμο κατά την ταφή του δενδρυλλίου.

Πώς να προετοιμάσετε ένα θάμνο βατόμουρου για μια μεταμόσχευση φθινοπώρου

Μετά τη μεταφύτευση, οποιοδήποτε φυτό κατευθύνει όλες του τις δυνάμεις στην ριζοβολία σε ένα νέο μέρος. Εάν ξοδέψει πόρους για τη δημιουργία πράσινης μάζας, τότε αυτό θα πάει εις βάρος της αποκατάστασης του ριζικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι ο θάμνος θα αργήσει και χειρότερα να ριζώσει, να ριζώσει σε μια νέα θέση. Και αν ο θάμνος δεν έχει χρόνο να ριζώσει, τότε το χειμώνα μπορεί να παγώσει και να πεθάνει. Για το λόγο αυτό, λίγο πριν τη μεταφύτευση, πρέπει να κόψετε τα σμέουρα. Ο θάμνος του βατόμουρου κόβεται σε ύψος 40-60 εκατοστά.

Εκτός από το κλάδεμα, κατά τη διάρκεια μιας φθινοπωρινής μεταφύτευσης, είναι απαραίτητο να αποκοπούν όλα τα φύλλα από νεαρά σπορόφυτα (βλαστοί ρίζας, απόγονοι).

Οδηγίες για τη μεταφύτευση ενός ενήλικου (παλιού) θάμνου βατόμουρου σε νέο μέρος

Για μεταμόσχευση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε αποκλειστικά υγιείς, δυνατούς θάμνους. Μπορείτε να μεταμοσχεύσετε σωστά ενήλικα σμέουρα σε άλλο μέρος χρησιμοποιώντας τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα:

 • Αποφασίστε για μια τοποθεσία, προετοιμάστε την τοποθεσία, σκάψτε τρύπες φύτευσης ή μια τάφρο.
 • Τώρα πρέπει να σκάψετε έναν θάμνο. Για να το κάνετε αυτό, σκάψτε το σε έναν κύκλο. Σε αυτή την περίπτωση, το φτυάρι θα πρέπει να βρίσκεται αποκλειστικά κατακόρυφα για να μην καταστραφούν οι ρίζες.
 • Το επόμενο βήμα: μετακίνηση του θάμνου μαζί με το γήινο λόφο. Πρέπει να ολοκληρώσετε τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό.

Σπουδαίος! Η μεταφύτευση σμέουρων πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα φυτέψετε έναν θάμνο σε ένα νέο μέρος στο ανοιχτό χωράφι, τόσο πιο γρήγορα και καλύτερα ριζώνει και προσαρμόζεται. Ο θάμνος δεν πρέπει να αφήνεται να μείνει στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμβουλή! Εάν ο ανασκαφής θάμνος πρέπει να μεταφερθεί (ή να μεταφερθεί) σε άλλο απομακρυσμένο μέρος, τότε είναι απαραίτητο να τυλίξετε τη γήινη σφαίρα με υγρό spunbond (ή υγρές εφημερίδες) και στη συνέχεια να τοποθετήσετε το κομμάτι σε μια τσάντα.

 • Αν εσύ ενδιαφέρεται για μεταφύτευση με πολλαπλασιασμό βατόμουρου με διαίρεση του θάμνου, τότε πρέπει να εκτελέσετε ορισμένες ενέργειες. Αφού ο θάμνος μεταφερθεί σε νέα θέση, θα πρέπει να χωριστεί. Ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει με τα χέρια σας ή με ένα μαχαίρι κήπου. Μπορεί να χωριστεί σε πολλά μέρη. Κάθε τμήμα πρέπει να έχει 2-3 υγιείς δυνατούς νεαρούς βλαστούς και ανεπτυγμένες ρίζες.
 • Στη συνέχεια θα πρέπει να βάλετε το φυτό στην τρύπα φύτευσης:
  • Για μια κανονική μεταμόσχευση χωρίς να χωρίσετε τον θάμνο, απλώς τοποθετήστε τη γήινη σφαίρα στην τρύπα. Ο λαιμός της ρίζας πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος.
  • Εάν έχετε χωρίσει έναν θάμνο βατόμουρου, τότε το χωμάτινο κομμάτι έχει ήδη καταστραφεί, επομένως πρέπει να βουτήξετε τις γυμνές ρίζες σε έναν πολτό αργίλου πριν από τη φύτευση. Τοποθετήστε απαλά τα φυτά στην τρύπα φύτευσης, ισιώνοντας τις ρίζες έτσι ώστε να βρίσκονται επίπεδες. Ο λαιμός της ρίζας πρέπει επίσης να βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους.
 • Γεμίστε την τρύπα φύτευσης ή την τάφρο με γόνιμο έδαφος. Συμπυκνώστε ελαφρά το χώμα.
 • Μετά τη μεταφύτευση, πρέπει να ποτίζετε άφθονα τον θάμνο του βατόμουρου.
 • Επιθεωρήστε το μέρος λίγες ώρες μετά το πότισμα, εάν η γη γύρω από το φυτό εγκατασταθεί, τότε φροντίστε να προσθέσετε χώμα στο προηγούμενο επίπεδο. Αφού προσθέσετε χώμα, ρίξτε ξανά μισό κουβά νερό.
 • Δέστε το βλαστό έτσι ώστε να μην σπάσει κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας (άνεμος, έντονες βροχοπτώσεις). Για να το κάνετε αυτό, οδηγήστε προσεκτικά ένα μανταλάκι κοντά στο βλαστό, χωρίς να καταστρέψετε τις ρίζες. Και μετά δέστε το με σπάγκο και στερεώστε το στο μανταλάκι, αλλά όχι πολύ για να μην τρίψει το σχοινί το φυτό.
 • Καλύψτε το σημείο προσγείωσης. Το πάχος του στρώματος είναι περίπου 5 εκατοστά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σάπιο πριονίδι, τύρφη, χούμο. Το μούλτι πρέπει να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το βλαστό.

Μετά τη μεταμόσχευση, συνιστάται για καλύτερη ριζοβολία να ποτίζετε τον θάμνο με ένα φάρμακο που διεγείρει το σχηματισμό και την ανάπτυξη των ριζών, για παράδειγμα, Kornevin.

Έτσι, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι μια περιοδική μεταμόσχευση, που πραγματοποιείται σύμφωνα με το σωστό σχήμα, σίγουρα δεν θα προκαλέσει προβλήματα στον κάτοικο του καλοκαιριού και θα συμβάλει σε μια τακτική κομψή συγκομιδή. Την επόμενη σεζόν, μετά από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση, θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στη φροντίδα των σμέουρων. Το έγκαιρο πότισμα, το top dressing, οι θεραπείες για ασθένειες και παράσιτα, η καλτσοδέτα θα σας βοηθήσουν να πετύχετε ένα υγιές και δυνατό βατόμουρο, δίνοντας μια νόστιμη και μεγάλη καλλιέργεια μούρων.

Υποβολή απάντησης