Μυστικά τροφοδοσίας ντομάτας για πλούσια συγκομιδή

Οι ώριμες, ζουμερές, γλυκές, μεγάλες ντομάτες είναι η καλύτερη ανταμοιβή για έναν καλοκαιρινό κάτοικο για τις προσπάθειές του κατά την καλλιέργεια μιας καλλιέργειας. Από πολλές απόψεις, μια καλή και πλούσια σοδειά εξαρτάται από την ποιοτική φροντίδα, και ειδικά από το κορυφαίο ντύσιμο. Και η προσθήκη πρόσθετων θρεπτικών συστατικών σε μια δεδομένη καλλιέργεια λαχανικών είναι μια ολόκληρη τέχνη με τους δικούς της κανόνες, σχήματα και κόλπα.

Μέθοδοι Εφαρμογής Λιπασμάτων

Root top dressing ντομάτας – αυτή είναι η εφαρμογή λιπασμάτων κάτω από τη ρίζα σε υγρή ή ξηρή μορφή. Τα θρεπτικά συστατικά σε υγρή μορφή εφαρμόζονται πιο συχνά, γι ‘αυτό πρέπει πρώτα να κάνετε μια λύση. Εάν εφαρμόζεται στεγνό, τότε είναι απαραίτητο να ποτίσετε το κρεβάτι μετά από αυτό.

 

διαφυλλικό επίδεσμο – η μέθοδος είναι βοηθητική της πρώτης, περιλαμβάνει την εφαρμογή λιπασμάτων σε υγρή μορφή στα φύλλα μέσω ψεκασμού. Τις περισσότερες φορές, αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για την εισαγωγή ιχνοστοιχείων. Ο υπέργειος ψεκασμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε περιόδους κρίσης και συνθηκών φυτών όταν χρειάζονται επειγόντως βοήθεια (για παράδειγμα, όταν υπάρχει έλλειψη κάποιας ουσίας).

 

Κανόνες για τη διατροφή των ντοματών σε ανοιχτό χωράφι και θερμοκήπιο

Εξετάστε τους βασικούς κανόνες, κόλπα και χαρακτηριστικά της σίτισης των ντοματών:

 • Τα λιπάσματα πρέπει να εφαρμόζονται κάτω από τη ρίζα το πρωί ή το βράδυ, όταν ο ήλιος δεν είναι ενεργός. Ή με συννεφιά.
 • Πριν από τη διαδικασία, πρέπει να γίνει πότισμα με απλό νερό, διαφορετικά το ριζικό σύστημα μπορεί να καεί.
 • Ο ψεκασμός των φύλλων πρέπει να γίνεται μόνο το βράδυ μετά τη δύση του ηλίου ή σε μια συννεφιασμένη μέρα.
 • Κατά τον ψεκασμό, ο καιρός πρέπει να είναι ξηρός και ήρεμος. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να αναμένεται βροχή, διαφορετικά η βροχόπτωση θα ξεπλύνει τα θρεπτικά συστατικά και η διαδικασία θα είναι άχρηστη.
 • Ο ρυθμός άρδευσης κατά την εφαρμογή υγρών λιπασμάτων κάτω από τη ρίζα είναι 0,5 λίτρα ανά φυτό.
 • Πόσο συχνά να ταΐζετε τις ντομάτες; Αυτό πρέπει να γίνεται 1 φορά κάθε 1-2 εβδομάδες. Μπορείτε να το κάνετε πιο συχνά 1 φορά σε 5-7 ημέρες, αλλά θα πρέπει να μειώσετε τη συγκέντρωση.
 • Ιδιαίτερα ενεργή κατανάλωση θρεπτικών συστατικών από το έδαφος συμβαίνει τη στιγμή που δένεται η 3η βούρτσα και αρχίζει η ανθοφορία 4. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι απαραίτητο να τροφοδοτούνται τα φυτά με λιπάσματα ποτάσας που περιέχουν μαγνήσιο, ασβέστιο και βόριο. Συχνότητα – μία φορά κάθε πέντε έως επτά ημέρες.

 

Σημάδια έλλειψης μικρο και μακροστοιχείων

Είναι αδύνατο να επιτραπεί ανεπάρκεια μικρο- και μακροστοιχείων που είναι απαραίτητα για την κανονική ζωή και την καρποφορία της τομάτας. Μπορείτε να καταλάβετε τι τους λείπει από τα ίδια τα φυτά. Εξωτερικά σημάδια διατροφικών ελλείψεων:

 • Αζωτο. Λόγω της έλλειψής του, η ανάπτυξη των θάμνων επιβραδύνεται, αρχίζουν να τεντώνονται, τα φύλλα γίνονται μικρότερα, διαφέρουν σε μια ανοιχτή πράσινη απόχρωση με κίτρινο χρώμα, το στέλεχος γίνεται λεπτότερο και μαλακώνει.
 • Κάλιο. Τα σημάδια έλλειψης στοιχείου εκφράζονται στη συστροφή των άκρων των φύλλων, αποκτούν ένα καφέ περίγραμμα γύρω από τις άκρες.
 • Φώσφορος. Λόγω της έλλειψής του, το χρώμα του εναέριου μέρους γίνεται πιο σκούρο, τα φύλλα γίνονται λιλά με μοβ φλέβες. Ίσως τυλίγοντας τα φύλλα μέσα.
 • Bor. Τα φύλλα γίνονται πιο ανοιχτά και κατσαρώνουν.
 • Ψευδάργυρος. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ιχνοστοιχείων εκφράζονται σε εύθραυστα, τραχιά, τραχιά φύλλα, είναι δυνατή η συστροφή των φύλλων προς τα κάτω, μπορεί να σχηματιστεί πορτοκαλοκαφέ χλώρωση στα παλιά φύλλα.
 • Χαλκός και θείο. Η έλλειψη ουσιών οδηγεί σε μαρασμό των φύλλων, μετά την οποία μπορούν να αλλάξουν χρώμα σε γαλαζοπράσινο, να κουλουριαστούν σε σωλήνα.
 • Ασβέστιο. Η ανεπάρκεια προκαλεί την εμφάνιση λευκών φλεβών στα φύλλα, τα φύλλα κουλουριάζονται.
 • Σίδερο. Με έλλειψη σιδήρου, τα φύλλα κιτρινίζουν και κρεμούν, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατή η συστροφή.

Σχέδιο λίπανσης σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης τομάτας

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καλλιεργητικής περιόδου, η καλλιέργεια λαχανικών απαιτεί όλα τα απαραίτητα μικρο και μακροστοιχεία, για παράδειγμα, άζωτο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βόριο, ψευδάργυρο, σίδηρο κ.λπ. Το θερμοκήπιο χωρίζεται σε διάφορα στάδια: μετά τη φύτευση για μόνιμη θέση, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και του σχηματισμού των ωοθηκών, κατά τη διάρκεια της καρποφορίας.

Κάθε ένα από αυτά χρειάζεται ορισμένα στοιχεία και θρεπτικά συστατικά, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε τα σωστά λιπάσματα, να ακολουθήσετε το σωστό σχήμα και να το κάνετε τη σωστή στιγμή.

Είναι βέλτιστο να ταΐζετε φυτά σε θερμοκήπιο ή σε ανοιχτό έδαφος με μεσοδιάστημα 7-10 ημερών!

Εάν έχετε φτωχό και μη καλλιεργημένο έδαφος, τότε συνιστάται να ταΐζετε τις ντομάτες για περίπου πέντε ή επτά φορές κάτω από τη ρίζα και ψεκάστε μία ή δύο φορέςείναι καλύτερα να το κάνετε με την ακόλουθη σειρά:

 • πρώτο επίδεσμο: άζωτο (κάτω από τη ρίζα).
 • Δεύτερον: άζωτο και ασβέστιο (ρίζα και φύλλωμα).
 • το τρίτο: άζωτο, φώσφορο και κάλιο, αλλά είναι δυνατό χωρίς άζωτο.
 • τέταρτο: βόριο (ψεκασμός).
 • πέμπτο: άζωτο και ασβέστιο (εκτελούνται, εάν είναι απαραίτητο, μέσω ψεκασμού).
 • έκτο: κάλιο και λίγο άζωτο.
 • έβδομο, όγδοο και ένατο: κάλιο.

Σκεφτείτε πότε και πώς να ταΐζετε σωστά τις ντομάτες σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και ανάπτυξης, ποια παρασκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Top dressing μετά τη φύτευση στο έδαφος και πριν την ανθοφορία

Πρώτο ντύσιμο οι ντομάτες παράγεται 7-10 ημέρες μετά τη φύτευση δενδρυλλίων σε ανοιχτό έδαφος ή σε θερμοκήπιο. Εάν οι σπόροι σπάρθηκαν αμέσως σε μόνιμο μέρος, τότε όταν εμφανιστούν τα πρώτα 2-3 αληθινά φύλλα.

Σε αυτό το στάδιο της καλλιέργειας, τα φυτά πρέπει να αυξήσουν ενεργά την πράσινη μάζα. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες νεαρές ντομάτες χρειάζονται άζωτο. Ένα σημάδι της έλλειψης αυτής της ουσίας είναι ότι η κορυφή αναπτύσσεται άσχημα και μεγαλώνει, ενώ μπορεί να είναι υπερβολικά λεπτή.

Για την πρώτη τροφοδοσία τομάτας μετά τη φύτευση στο έδαφος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα αζωτούχα λιπάσματα:

 • Ορυκτό:
  • ουρία (καρβαμίδιο) – 30-40 γραμμάρια ανά κουβά νερό (10 λίτρα).
  • νιτρικό αμμώνιο – 20-30 g ανά κουβά.
 • Οργανικός:
  • κοπριά κοτόπουλου – για να προετοιμάσετε ένα διάλυμα, θα πρέπει να ανακατέψετε 1 μέρος της άμμου σε 20 μέρη νερού, να αφήσετε για 3 ημέρες, να ανακατεύετε συνεχώς.
  • έγχυμα φλόμου – είναι απαραίτητο να αναμειχθεί η έγχυση 1 έως 20.
  • πράσινη κοπριά (έγχυμα βοτάνων) – για να προετοιμάσετε το έγχυμα, είναι απαραίτητο να γεμίσετε το βαρέλι με γρασίδι (η καλύτερη επιλογή είναι η τσουκνίδα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα ζιζάνια, κορυφές, γρασίδι), ρίξτε νερό, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, συνιστάται να προσθέσετε λίγο φλόμο, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 10 μέρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αραιώστε 1:10 πριν τη χρήση.

Σπουδαίος! Παρά τα οφέλη των αζωτούχων λιπασμάτων στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης των λαχανικών, δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση και να εφαρμόζεται πάρα πολύ, διαφορετικά οι νεαρές ντομάτες θα αρχίσουν να “παχαίνουν” και να αυξάνουν την πράσινη μάζα εις βάρος της καρποφορίας.

Δεύτερο ντρέσινγκ ντομάτας παράγεται κανονικά 7-10 ημέρες μετά την πρώτη πριν την ανθοφορία. Σε αυτό το σημείο, συνιστάται η χρήση ενός παρασκευάσματος που περιέχει άζωτο και ασβέστιοΓια παράδειγμα, νιτρικό ασβέστιο. Το φάρμακο βελτιώνει τις μεταβολικές διεργασίες στα φυτά, απορροφούν χρήσιμες ουσίες πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά, επιπλέον, το λίπασμα ασβεστίου είναι μια εξαιρετική πρόληψη της σήψης των ανθέων των φρούτων.

Το νιτρικό ασβέστιο μπορεί να τροφοδοτηθεί κάτω από τη ρίζα και να ψεκαστεί με ντομάτες. Για να προετοιμάσετε το διάλυμα, πρέπει να αραιώσετε 20 γραμμάρια σε 10 λίτρα νερού.

Στο τρίτο τάισμα εκτός από τις ουσίες που αναφέρονται παραπάνω, είναι απαραίτητο να προστεθεί φώσφορος, διεγείρει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, επιταχύνει την ανθοφορία και διεγείρει την ωρίμανση των καρπών.

Σε αυτό το σημείο, είναι απαραίτητο να γονιμοποιηθεί η καλλιέργεια λαχανικών άζωτο-φώσφορο-κάλιο λίπασμα. Ιδανικό φάρμακο”Nitroammophoska«(20-30 g αραιώνονται σε 10 λίτρα νερό).

Και είναι επίσης δυνατό να παραχθεί μόνο επίδεσμος φωσφόρου-καλίου, για παράδειγμα, με το παρασκεύασμα “Μονοφωσφορικό κάλιο» (20-30 g ανά κουβά νερό).

Κατά την ανθοφορία και τον σχηματισμό ωοθηκών

Το επάνω ντύσιμο της ντομάτας κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας είναι απαραίτητο για το σχηματισμό περισσότερων ωοθηκών, ώστε να μπορείτε να έχετε πιο πλούσια και καλύτερη συγκομιδή στο μέλλον.

Συνιστάται η παραγωγή επίδεσμος φυλλώματος με διάλυμα βορίου. Για παράδειγμα, μπορείτε να χωρίσετε σκόνη βορικού οξέος 5 γραμμάρια ανά κουβά νερό. Εκτός από τη σκόνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φάρμακο “Boroplus” ή “Μποροφόσκα(εκτός από το βόριο, περιέχει φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο).

Συνιστάται επίσης να ταΐζετε τα φυτά κάλιο. Το έγχυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα καλίου τέφρα ξύλου (ένα ποτήρι στάχτη αραιώνεται σε έναν κουβά νερό, εγχύεται για δέκα ημέρες, πρέπει να ανακατεύετε περιστασιακά).

Μπορείτε επίσης να γονιμοποιήσετε τις ντομάτες στην αρχή της ανθοφορίας. νιτρικό κάλιο (20 γραμμάρια ανά κουβά νερό), το φάρμακο περιέχει πολύ κάλιο, σε μικρότερο βαθμό άζωτο.

 

Κατά τον χρωματισμό και την καρποφορία των καρπών

Τη στιγμή που τα φρούτα αρχίζουν να χύνονται και να καρποφορούν, είναι χρήσιμο να φέρετε κάτω από τα κρεβάτια λαχανικών κάλιο. Η σωστή εφαρμογή του στοιχείου θα επιταχύνει την ωρίμανση της καλλιέργειας, θα βελτιώσει τη γεύση του καρπού. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να εισαχθεί πολύ άζωτο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διαφορετικά οι δυνάμεις της ντομάτας θα κατευθυνθούν στη δημιουργία πράσινης μάζας και η ωρίμανση των καρπών θα είναι μεγαλύτερη.

Μπορείτε να ταΐσετε τις ντομάτες κατά τη διάρκεια της καρποφορίας με τα ακόλουθα λιπάσματα ποτάσας:

 • Έγχυμα στάχτης ξύλου. Εκτός από το κάλιο, περιέχει τα πιο χρήσιμα ιχνοστοιχεία, για παράδειγμα, βόριο, μαγγάνιο, θείο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο κ.λπ. να εγχυθεί για δέκα ημέρες, ενώ ανακατεύετε τακτικά.
 • Νιτρικό κάλιο (20-30 g ανά κουβά υγρού). Περιέχουμε και άζωτο.
 • Καλιμαγνησίας (15-20 g ανά κουβά). Η σύνθεση του φαρμάκου περιέχει επίσης μαγνήσιο.
 • Μποροφόσκα (κάντε ένα διάλυμα με τον ίδιο τρόπο όπως με την καλιομαγνησία). Περιέχει βόριο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο.
 • Μονοφωσφορικό κάλιο (20 g ανά κουβά νερό). Περιέχει κάλιο και φώσφορο.
 • Λιπάσματα Humate (για παράδειγμα,χουμικό κάλιο“,”Humate +7“).

Εξειδικευμένα σκευάσματα για ντομάτες

Ο ευκολότερος τρόπος για να ταΐσετε τις ντομάτες σε ανοιχτό χωράφι ή θερμοκήπιο είναι να χρησιμοποιήσετε έτοιμα σκευάσματα με λεπτομερείς οδηγίες. Είναι σχεδιασμένα ειδικά για ντομάτες, πότε και πώς να λιπαίνονται σωστά αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης.

 

Τροφοδοτικά κόλπα για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων

Για να διατηρηθούν οι ντομάτες παχουλέςσυνιστάται να τα ταΐζετε αζωτούχα ή αζωτούχα λιπάσματα ασβεστίου δύο εβδομάδες μετά τη φύτευση δενδρυλλίων σε ανοιχτό έδαφος ή σε θερμοκήπιο ή όταν εμφανιστούν 2-3 αληθινά φύλλα μετά τη σπορά σε μόνιμο μέρος. Για παράδειγμα, μπορείτε να λιπάνετε με τα ακόλουθα σκευάσματα: ουρία (καρβαμίδιο), νιτρικό αμμώνιο, νιτρικό ασβέστιο, έγχυμα βοτάνων, έγχυμα κοπριάς κοτόπουλου, φλόμος.

Για τα φυτά να είναι περισσότερα δυνατός, δυνατός, για καλύτερη ανάπτυξη και ανάπτυξη, συνιστάται να ταΐζετε τις ντομάτες μαγιά. Είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό μία ή δύο εβδομάδες μετά τη φύτευση στο έδαφος. Η κανονική μαγιά αρτοποιίας θα κάνει. Για να προετοιμάσετε το έγχυμα, πρέπει να ακολουθήσετε μια απλή συνταγή: αραιώστε 100 γραμμάρια ξηρού προϊόντος σε 10 λίτρα ζεστό νερό, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ανακατέψτε καλά, αφήστε για 2 εβδομάδες σε ζεστό μέρος, ανακατεύοντας τακτικά. Στη συνέχεια, πριν τη χρήση, αραιώστε το λίπασμα μαγιάς 1 έως 5.

Για να έχουμε περισσότερες ωοθήκεςσυνιστάται η λίπανση της ντομάτας κατά την ανθοφορία βόριο (για παράδειγμα, βορικό οξύ σε μορφή σκόνης (5 g ανά κουβά νερό), Boroplus, Borofoska). Είναι καλύτερο να κάνετε τροφοδοσία με φύλλα (δηλαδή ψεκασμό), αλλά μπορείτε επίσης να ποτίζετε κάτω από τη ρίζα.

Για την πρόληψη της σήψης των άκρων των ανθέωνσυνιστάται η λίπανση των φυτών παρασκευάσματα ασβεστίου (μπορείτε να φτιάξετε και ριζικό και διαφυλλικό top dressing). Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νιτρικό ασβέστιο και είναι καλύτερο να ταΐζετε τις ντομάτες πριν την ανθοφορία ή μετά την καρπόδεση.

Για να ωριμάσει πιο γρήγορα η καλλιέργεια της ντομάταςπροτείνεται να γίνει λιπάσματα ποτάσας. Για παράδειγμα, έγχυση τέφρας ξύλου, νιτρικό κάλιο, μαγνησία καλίου, μονοφωσφορικό κάλιο.

 

Για να φροντίσετε σωστά οποιαδήποτε καλλιέργεια λαχανικών σε εξοχική κατοικία ή οικόπεδο ιδιωτικής κατοικίας, πρέπει να κάνετε πολλή προσπάθεια. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τις αποχρώσεις, τα χαρακτηριστικά, τις απαραίτητες διαδικασίες. Εάν όλα γίνονται σωστά καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν (συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης θρεπτικών συστατικών), τότε μπορείτε να έχετε μια πλούσια, νόστιμη και καλή σοδειά!

Υποβολή απάντησης