Οδηγίες φύτευσης σπόρων πετούνιας για σπορόφυτα σε ταμπλέτες τύρφης

Η Πετούνια μπορεί να μην είναι η βασίλισσα του κήπου, αλλά σίγουρα μια τιμώμενη και αγαπημένη καλεσμένη! Ένας σπάνιος καλλιεργητής λουλουδιών θα αρνηθεί στον εαυτό του τη χαρά να φυτέψει μια ομορφιά στην τοποθεσία. Αλλά πριν φυτέψετε σε έναν κήπο με λουλούδια, πρέπει να πάρετε σπορόφυτα. Μπορείτε είτε να το αγοράσετε είτε να το καλλιεργήσετε μόνοι σας. Ωστόσο, η αγορά είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση, μπορεί να συναντήσετε έναν αδίστακτο πωλητή και τα σπορόφυτα δεν θα είναι τόσο υγιή και ποιοτικά όσο φαινόταν κατά την αγορά. Υπάρχει μια διέξοδος – αυτοαναπτυσσόμενα σπορόφυτα. Και για όσους δεν τους αρέσουν τα περιττά προβλήματα με τα σπορόφυτα, υπάρχει μια ιδανική λύση – φύτευση και καλλιέργεια δενδρυλλίων σε ταμπλέτες τύρφης. Τι είναι, πώς να τα χρησιμοποιήσετε, διαβάστε σε αυτό το υλικό.

Τι είναι τα δισκία τύρφης

Οι ταμπλέτες τύρφης είναι ένα στρογγυλό σφουγγάρι από τύρφη που έχει υποβληθεί σε πρέσα και για να διατηρηθεί το σχήμα της, τα δισκία τυλίγονται σε μη υφασμένο υλικό.

 

Ένα τόσο δύσκολο προϊόν επινοήθηκε για να απλοποιηθεί η καλλιέργεια δενδρυλλίων και η ριζοβολία των μοσχευμάτων. Για το λόγο αυτό, τα πλυντήρια τύρφης έχουν κερδίσει τεράστια δημοτικότητα και είναι σε ζήτηση.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής η καλλιέργεια δενδρυλλίων πετούνιας σε ταμπλέτες τύρφης; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, ή μάλλον, πλεονεκτήματα:

 • Η μέθοδος καλλιέργειας δεν απαιτεί μεταγενέστερη συλλογήκαι. Φυτεύοντας φυτά σε ροδέλες τύρφης και παρέχοντας την απαραίτητη φροντίδα, δεν μπορείτε να βουτήξετε σπορόφυτα, αλλά να τα μεταμοσχεύσετε αμέσως σε έναν κήπο με λουλούδια όταν έρθει η ώρα.
 • Είναι πολύ βολικό να μεταμοσχεύσετε δενδρύλλια λουλουδιών σε ανοιχτό έδαφος ή σε γλάστρα, γλάστρα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς να αφαιρέσετε το φυτό από το δισκίο, τοποθετώντας απλά τα σπορόφυτα στη νέα τους θέση ακριβώς στο πλυντήριο.
 • Η σύνθεση του προϊόντος περιέχει ήδη τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα σπορόφυτα. Χάρη στα αντιβακτηριακά συστατικά, τα θρεπτικά συστατικά, τις ουσίες που διεγείρουν την ανάπτυξη, η βλάστηση των δενδρυλλίων αυξάνεται, τα σπορόφυτα είναι υψηλής ποιότητας και υγιή, προστατευμένα από την κακοτυχία των ασθενειών.
 • Δεν χρειάζεται λίπανση ή λίπανση. Αυτό το πλεονέκτημα σχετίζεται με το προηγούμενο σημείο, τα πλυντήρια έχουν ήδη όλα τα απαραίτητα για την άριστη ανάπτυξη και ανάπτυξη των φυταρίων.

 

 • Τα πλυντήρια έχουν εξαιρετικές μηχανικές και χημικές ιδιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για καλά σπορόφυτα.. Εκτός από τη σύνθεση, οι ροδέλες έχουν εξαιρετική διαπερατότητα αέρα και υγρασίας, έχουν κατάλληλο επίπεδο οξύτητας, το κέλυφος διατηρεί τέλεια το σχήμα του και δεν χάνουν τις χρήσιμες ιδιότητές τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Μεγάλος αριθμός δενδρυλλίων λόγω των ιδιοτήτων και της σύνθεσης των δισκίων. Οι σπόροι θα μπουν σε άριστες συνθήκες για αυτούς, έτσι οι περισσότεροι από τους σπόρους θα μπορούν να βλαστήσουν και να μετατραπούν σε δυνατά φυτά στο μέλλον.

 

Οδηγίες βήμα προς βήμα για τη φύτευση πετούνιας σε ταμπλέτες τύρφης

Για να φυτέψετε σωστά τους σπόρους πετούνιας σε ταμπλέτες τύρφης, είναι απαραίτητο, πρώτα απ ‘όλα, να περιμένετε τα απαραίτητα συγχρονισμός. Πρέπει να φυτέψετε σπόρους σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

Βήμα 1: Επιλογή του προϊόντος που χρειάζεστε διάμετρος.

Οι ροδέλες διατίθενται σε διαφορετικές διαμέτρους 27, 36, 42, 70, 90 χιλιοστά. Ειδικά για τις πετούνιες είναι κατάλληλες ροδέλες των 27, 36, 42 ml.

 

Βήμα 2: Προετοιμάστε ροδέλες.

Το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει σωστά, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχήμα:

 • Βρείτε ένα μεγάλο δοχείο με ψηλούς τοίχους.
 • Βάλτε ταμπλέτες τύρφης σε μία σειρά στο κάτω μέρος.
 • Σιγά-σιγά, ρίξτε προσεκτικά ζεστό, καθαρό νερό (πρέπει να το ρίξετε ακριβώς στο κάτω μέρος του δοχείου έτσι ώστε ο πίδακας να μην αγγίζει ή να ξεπλένει τις ροδέλες).
 • Αφήστε τα δισκία να μουλιάσουν στο νερό για περίπου μισή ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα φουσκώσουν, θα αυξηθούν σε μέγεθος αρκετές φορές και θα είναι έτοιμα για σπορά.
 • Όταν περάσει ο συνιστώμενος χρόνος, θα πρέπει να αφαιρεθεί το υπόλοιπο νερό. Για παράδειγμα, μπορείτε να αφαιρέσετε τις ροδέλες από το δοχείο και να αδειάσετε το νερό και να επανατοποθετήσετε τα δισκία στο κάτω μέρος του δοχείου.

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει τα στάδια του προϊόντος.: 1 – το πλυντήριο είναι στεγνό, 2 – το πλυντήριο φουσκώνει, 3 – το δισκίο είναι διογκωμένο και έτοιμο.

 

Βήμα 3: Άμεση προσγείωση.

Αφού ετοιμάσετε τις ροδέλες, μπορείτε να αρχίσετε να φυτεύετε σπόρους πετούνιας σε ταμπλέτες τύρφης. Δεδομένου ότι οι σπόροι της καλλιέργειας είναι πολύ μικροί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο ξύλινες οδοντογλυφίδες για ευκολία στη χρήση. Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους με τον ακόλουθο τρόπο:

 • Βουτήξτε την άκρη μιας οδοντογλυφίδας σε νερό, μαζέψτε τον σπόρο και μεταφέρετε στο δισκίο.
 • Τοποθετήστε τον σπόρο στην εσοχή που είναι πάνω από τη ροδέλα, για ευκολία, μπορείτε να τον αποτινάξετε με μια δεύτερη, στεγνή οδοντογλυφίδα.
 • Στη συνέχεια, πολύ προσεκτικά, πολύ ελαφρά, πιέστε τον σπόρο στο έδαφος, ενώ δεν μπορείτε να τον θάψετε ή έστω να τον καλύψετε ελαφρά με χώμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σάπισμα του σπόρου. Ο σπόρος πρέπει να βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους!
 • Μετά τη σπορά των σπόρων, ψεκάστε ελαφρά τα δισκία με νερό σε θερμοκρασία δωματίου από ένα μπουκάλι ψεκασμού.
 • Και ως τελευταίο βήμα, είναι απαραίτητο να καλύψετε το δοχείο με ταμπλέτες τύρφης με μια μεμβράνη, ένα καπάκι από διαφανές υλικό ή γυαλί. Χάρη σε αυτό, θα επιταχύνετε την εμφάνιση δενδρυλλίων.

Βίντεο: φύτευση πετούνιας σε ταμπλέτες τύρφης.

Πώς να φροντίσετε τα σπορόφυτα πετούνιας σε ταμπλέτες τύρφης

Παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια δενδρυλλίων πετούνιας σε ταμπλέτες τύρφης είναι πολύ απλή υπόθεση, εξακολουθεί να απαιτείται τακτική φροντίδα πριν και μετά τη βλάστηση. Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορείτε να αποκτήσετε εξαιρετικό υλικό φύτευσης.

Φροντίδα πριν την εμφάνιση

Αμέσως μετά τη φύτευση των σπόρων πετούνιας σε ταμπλέτες τύρφης και πριν από τη βλάστηση, θα πρέπει να γίνουν απλοί χειρισμοί που θα αυξήσουν τη βλάστηση και θα βοηθήσουν τα φυτά να αναπτυχθούν ταχύτερα:

 • Δημιουργήστε ένα μίνι θερμοκήπιο. Όπως έχει ήδη σημειωθεί στις οδηγίες βήμα προς βήμα για τη φύτευση σε ταμπλέτες τύρφης, αμέσως μετά τη σπορά, καλύψτε το δοχείο με γυαλί, διαφανές καπάκι ή μεμβράνη.
 • Τοποθετούμε το δοχείο σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο μέρος. Τα δισκία τύρφης πρέπει να βρίσκονται σε δωμάτιο με θερμοκρασία 22-25 βαθμών Κελσίου. Είναι αδύνατο να επιτραπεί μείωση ή αύξηση του t, η απουσία ηλιακού φωτός.
 • Να αερίζετε τακτικά το μίνι-θερμοκήπιο. Κάθε μέρα, ανοίγετε για λίγο το δοχείο, σκουπίζετε καθημερινά με ένα πανί το συμπύκνωμα στην επιφάνεια του γυαλιού, της μεμβράνης ή του καπακιού.

Αγροτεχνική καλλιέργειας μετά τη βλάστηση

Πρώτα απ ‘όλα, μετά την εμφάνιση πετούνιας σε ταμπλέτες τύρφης, θα πρέπει να ανοίξετε ένα μίνι θερμοκήπιο, δηλαδή να αφαιρέσετε το καπάκι ή το γυαλί για πάντα, δεν θα χρειάζονται πλέον. Διαφορετικά, μετά τη βλάστηση, η σωστή φροντίδα δεν απαιτεί περίπλοκες εργασίες, όλα είναι εξαιρετικά απλά και βολικά.

 

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς να φροντίζετε σωστά τα σπορόφυτα μετά τη βλάστηση:

 • Θερμοκρασία. Το καθεστώς θερμοκρασίας πρέπει να παραμείνει το ίδιο όπως πριν από την εμφάνιση των βλαστών – + 22-25 μοίρες. Είναι αδύνατο να επιτραπεί μείωση ή αύξηση του t.
 • Φωτισμός. Στην ιδανική περίπτωση, τα σπορόφυτα θα πρέπει να λαμβάνουν 12-14 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα. Εάν είναι αδύνατο να παρασχεθεί αυτό με φυσικό τρόπο, τότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε φυτολαμπτήρες ως πρόσθετο φωτισμό. Είναι επίσης απαραίτητο να συμπληρώσετε το φως εάν είναι συχνά θολό.
 • Πότισμα. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τη σωστή τεχνική ποτίσματος: καθαρό, καθιζάνον νερό σε θερμοκρασία δωματίου χύνεται απαλά στον πυθμένα του δοχείου, αφού οι ροδέλες απορροφήσουν νερό, πρέπει να αφαιρεθεί η υπόλοιπη υγρασία. Είναι απαραίτητο να ποτίζετε τακτικά αμέσως καθώς το δισκίο τύρφης στεγνώνει.. Εάν αφεθεί να στεγνώσει, αυτό θα οδηγήσει στο θάνατο των δενδρυλλίων, επομένως παρακολουθείτε τακτικά την υγρασία.
 • Δεν απαιτείται σίτιση. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα δισκία τύρφης περιέχουν ήδη όλες τις ουσίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των φυταρίων, επομένως δεν πρέπει να εφαρμόζετε πρόσθετα λιπάσματα.

Σπουδαίος! Δεν συνιστάται ιδιαίτερα να ρίχνετε απότομα νερό στο δοχείο, και ακόμη περισσότερο, ώστε να μην μπορείτε να το ρίξετε απευθείας στα δισκία.

 

Πώς να μεταμοσχεύσετε σπορόφυτα σε ανοιχτό έδαφος

Η ώρα για τη μεταφύτευση δενδρυλλίων έρχεται όταν το ριζικό σύστημα του φυτού πλέκει ολόκληρο το δισκίο από μέσα, οι ρίζες αυτή τη στιγμή είναι τέλεια ορατές μέσα από το κέλυφος ιστού της ροδέλας.

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει ότι το δενδρύλλιο είναι έτοιμο για φύτευση:

 

Επιπλέον, κατά την επιλογή του χρόνου μεταφύτευσης δενδρυλλίων πετούνιας σε ανοιχτό έδαφος, θα πρέπει να καθοδηγείται από τις καιρικές συνθήκες – Ο αέρας πρέπει να είναι σταθερός τουλάχιστον 12-15 βαθμούς Κελσίου. Κατά κανόνα, αυτή η στιγμή έρχεται από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου.

Πριν από τη μεταφύτευση, είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσετε τα σπορόφυτα, δηλαδή να σκληρύνουν. Η εκδήλωση θα πρέπει να ξεκινήσει δέκα ημέρες πριν από την προσγείωση. Τι απαιτείται για τη σκλήρυνση; Θα πρέπει να αρχίσετε να βγάζετε τα σπορόφυτα στο ύπαιθρο. Την πρώτη φορά μπορείτε να το βγάλετε μόνο για 5-7 λεπτά και να το αφήσετε σε σκιερό μέρος. Στη συνέχεια, κάθε μέρα είναι απαραίτητο να αυξάνετε ελαφρώς τον χρόνο που περνάτε στον καθαρό αέρα και επίσης σταδιακά να βγάζετε τα σπορόφυτα από τη σκιά στον ήλιο. Την τελευταία μέρα, τα νεαρά φυτά πρέπει να είναι έξω όλη την ημέρα.

Αφού περιμένετε τη βέλτιστη στιγμή και σκλήρυνση, μπορείτε να μεταμοσχεύσετε φυτά. Μπορείτε να μεταμοσχεύσετε σπορόφυτα σε ανοιχτό έδαφος σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα:

 1. Κόψτε το μη υφασμένο υλικό που διατηρεί το σχήμα του tablet. Αν και δεν υπάρχει ακριβής άποψη για την ανάγκη αυτής της δράσης, οι καλλιεργητές λουλουδιών χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα: ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το πλέγμα πρέπει να κοπεί και να αφαιρεθεί πριν από τη φύτευση, επειδή δεν θα επιτρέψει στα ριζώματα να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν κανονικά, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το φυτό έχει ισχυρό ριζικό σύστημα και θα μπορεί να «σπάσει» το πλέγμα.
 2. Τώρα πρέπει να σκάψετε τρύπες για φύτευση. Το πλάτος και το βάθος τους πρέπει να είναι περίπου 10 εκατοστά. Η απόσταση μεταξύ των οπών πρέπει να επιλέγεται με βάση την ποικιλία: εάν έχετε δείγματα με μικρά άνθη, τότε η απόσταση μεταξύ των οπών θα πρέπει να είναι περίπου 20 εκατοστά, εάν έχουν μεγάλα άνθη – περίπου 25, και εάν οι πετούνιες θάμνων, τότε περίπου 35 εκατοστά.
 3. Ποτίστε καλά τα πηγάδια με καθαρό νερό..
 4. Βυθίστε τα σπορόφυτα μαζί με το δισκίο τύρφης στην τρύπα, ενώ είναι αδύνατο να καταστραφεί ο χωμάτινος λόφος. Τα φυτά θα πρέπει να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο στο έδαφος όπως αναπτύχθηκαν πριν.
 5. Γεμίστε την τρύπα με χώμαελαφρώς ταμπώνω κάτω τόπος προσγείωσης και νερό μια μικρή ποσότητα νερού.

Συμβουλή! Είναι καλύτερο να επαναφυτεύετε φυτά στον κήπο το πρωί ή το βράδυ, θα πρέπει να είναι ζεστό έξω και ακόμα καλύτερα αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος. Η συμμόρφωση με αυτούς τους όρους θα επιτρέψει στα σπορόφυτα να προσαρμοστούν γρήγορα και εύκολα στις νέες συνθήκες.

Δεν είναι δύσκολο να σπείρετε σπόρους πετούνιας σε ταμπλέτες τύρφης, απλά πρέπει να προετοιμάσετε σωστά τις ίδιες τις ροδέλες και να ακολουθήσετε το συνιστώμενο σχέδιο και επίσης στο μέλλον μην παραμελήσετε τους κανόνες φροντίδας. Έτσι, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μπορείτε να απολαύσετε την όμορφη ανθοφορία των λεπτών και φωτεινών λουλουδιών.

Υποβολή απάντησης