Ποια λαχανικά μπορούν να σπαρθούν για σπορόφυτα τον Φεβρουάριο του 2022 στο σπίτι;


Τον τελευταίο μήνα του χειμώνα, όταν έξω κάνει ακόμα κρύο και κρύο, πολλοί κηπουροί ξεκινούν ήδη τη σπορά στο σπίτι. Φυσικά, η κορύφωση των εργασιών σποράς πέφτει τον Μάρτιο, αυτή τη στιγμή σπέρνονται οι περισσότερες καλλιέργειες λαχανικών και λουλουδιών. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι ήδη χρήσιμο να σκεφτούμε ποια λαχανικά μπορούν να φυτευτούν τον Φεβρουάριο για να έχετε μια εξαιρετική συγκομιδή το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο.

Περιεχόμενο

 • 1 Τι να φυτέψετε για σπορόφυτα τον Φεβρουάριο στο σπίτι: μια λίστα με λαχανικά
 • 2 Πότε να φυτέψετε λαχανικά για σπορόφυτα τον Φεβρουάριο του 2022
 • 3 Χαρακτηριστικά της καλλιέργειας δενδρυλλίων τον Φεβρουάριο

Τι να φυτέψετε για σπορόφυτα τον Φεβρουάριο στο σπίτι: μια λίστα με λαχανικά

Η σπορά λαχανικών για σπορόφυτα τον Φεβρουάριο είναι σχετική σε αρκετές περιπτώσεις:

 • εάν θέλετε να καλλιεργήσετε λαχανικά με μεγάλη καλλιεργητική περίοδο.
 • είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σπέρνουμε καλλιέργειες βραδείας ανάπτυξης.
 • αν οι σπόροι της καλλιέργειας έχουν κακή βλάστηση (βλαστήνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη σπορά).

Οι ακόλουθες καλλιέργειες λαχανικών μπορούν να σπαρθούν για σπορόφυτα ήδη από τον Φεβρουάριο:

 • Πράσο.

Το μίσχο λαχανικών έχει πιο λεπτή και ευχάριστη γεύση (σε αντίθεση με τη συνηθισμένη ποικιλία κρεμμυδιού). Το πράσο έχει μεγάλη καλλιεργητική περίοδο, οπότε η φύτευση του τον Φεβρουάριο δικαιολογείται πλήρως.

 

 • Κρεμμύδι βολβού (Έκθεση).

 

Έκθεση είναι μια ποικιλία από κρεμμύδια οικεία σε όλους. Διακρίνεται για το μεγάλο του μέγεθος, την ευχάριστη γεύση και το γεγονός ότι μπορεί να καλλιεργηθεί με σπόρους σε μία εποχή (οι υπόλοιπες ποικιλίες κρεμμυδιού είναι διετές καλλιέργειες). Είναι καλύτερα να σπείρετε κρεμμύδια το δεύτερο μισό του μήνα.

 

 • Σέλινο.

 

Το σέλινο ρίζας και μίσχου διακρίνονται από μια πολύ μεγάλη καλλιεργητική περίοδο (οι πρώιμες ώριμες ποικιλίες απαιτούν περίπου 120-150 ημέρες, μέσης ωρίμανσης και όψιμες – 170-180). Με πολύ καθυστερημένη σπορά για σπορόφυτα, απλά δεν μπορείτε να περιμένετε να ωριμάσει η καλλιέργεια.

Στη φωτογραφία σέλινο μίσχου:

 

 • Πιπέρι.

 

Η γλυκιά (βουλγαρική) πιπεριά φυτεύεται πάντα πριν από άλλες καλλιέργειες λαχανικών, επειδή έχει μια αρκετά μεγάλη καλλιεργητική περίοδο. Μόλις τον Φεβρουάριο, μπορείτε να αναλάβετε αυτήν την καλλιέργεια, απλώς θα υπάρχει χρόνος για προετοιμασία σπόρων πριν από τη σπορά (βλάστηση).

 

 • Ντομάτες.

 

Οι μαζικές ντομάτες αρχίζουν να σπέρνουν τον Μάρτιο. Τον τελευταίο μήνα του χειμώνα είναι σημαντικό να φυτεύονται κυρίως ποικιλίες όψιμης ωρίμανσης. Σε κάθε περίπτωση, μην βιαστείτε, καλύτερα να περιμένετε μέχρι το τέλος του μήνα.

 

 • Μελιτζάνα.

 

Ένα φυτό που αγαπά τη θερμότητα και αναπτύσσεται αργά μπορεί επίσης να σπαρθεί ήδη από τον Φεβρουάριο. Η καθυστέρηση της προθεσμίας θα καθυστερήσει τη συγκομιδή.

 

 • Σπόροι πατάτας.

 

Οι πατάτες μπορούν να καλλιεργηθούν και από σπορόφυτα, μια διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά αν θέλετε να πειραματιστείτε, μπορείτε να τις σπείρετε στο τέλος του μήνα. Κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται σπόροι μιας ελίτ ποικιλίας. Οι σπόροι πατάτας χαρακτηρίζονται από κακή βλάστηση, επομένως είναι χρήσιμο να βλαστήσουν εκ των προτέρων και στη συνέχεια να σπείρουν πυκνά.

Τον πρώτο χρόνο, δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε μια πλήρη καλλιέργεια, γιατί πρώτα θα αναπτυχθούν μικροί κόνδυλοι, οι οποίοι θα φυτευτούν το επόμενο έτος, οπότε θα δώσουν μια καλλιέργεια.

Η φωτογραφία δείχνει σπόρους πατάτας:

 

Πότε να φυτέψετε λαχανικά για σπορόφυτα τον Φεβρουάριο του 2022

Ο Φεβρουάριος διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα, επομένως ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση είναι σημαντικό να επιλέξετε την πιο συγκεκριμένη περίοδο του μήνα για σπορά. Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε λαχανικά για σπορόφυτα τον Φεβρουάριο; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να το λύσετε:

 • Πριν από τη σπορά μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας λαχανικών, συνιστάται επίσης να μελετήσετε τη συσκευασία των σπόρων. Πολύ συχνά στη συσκευασία υπάρχουν συστάσεις του κατασκευαστή σχετικά με το χρόνο σποράς. Είναι επίσης καλό να ακολουθήσουν.

 

 • Κατά την επιλογή του χρόνου σποράς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αξιολογήσετε τα κλιματικά χαρακτηριστικά του τόπου όπου ζείτε. Αυτό το κριτήριο είναι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή συγκεκριμένων ημερομηνιών φύτευσης σπόρων για σπορόφυτα.
  • Αν ζεις σε ζεστό νότια άκρα, τότε μπορείτε να σπείρετε πολλές καλλιέργειες στο σπίτι χωρίς καμία αμφιβολία. Εξάλλου, η ζέστη της άνοιξης και του καλοκαιριού στο νότο έρχονται νωρίς, επομένως, είναι επίσης δυνατό να φυτευτούν φυτά σε ανοιχτό έδαφος νωρίς, ήδη από το δεύτερο μισό του Απριλίου. Στα νότια, μπορείτε να σπείρετε σπόρους λαχανικών ακόμα και στις αρχές του μήνα!
  • Εάν ζείτε σε μεσαία λωρίδα τη χώρα μας (ιδίως στην περιοχή της Μόσχας), τότε πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί με την επιλογή των όρων. Η φύτευση εδώ δεν πραγματοποιείται ήδη από την πρώτη περίπτωση, δηλαδή το δεύτερο μισό του Μαΐου. Επομένως, είναι καλύτερο να σπείρετε λαχανικά στα μέσα ή στα τέλη Φεβρουαρίου.
  • Και εδώ Σιβηρία, Ουράλια, περιοχή Λένινγκραντ δεν μπορεί να καυχηθεί για ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια λαχανικών, τα σπορόφυτα μπορούν να φυτευτούν σε ανοιχτό έδαφος όχι νωρίτερα από τις αρχές του καλοκαιριού. Σε αυτά τα μέρη, οι σπόροι διαφόρων καλλιεργειών φυτεύονται συνήθως το δεύτερο μισό του Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Τον Φεβρουάριο, η σπορά γίνεται σε σπάνιες περιπτώσεις (για παράδειγμα, εάν η φύτευση θα γίνει σε συμβατικό ή θερμαινόμενο θερμοκήπιο, εάν η ποικιλία είναι πολύ αργή). Και τότε θα πρέπει να γίνει μόνο στο τέλος του μήνα.

 

 • Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε σπορόφυτα για περαιτέρω μεταφύτευση σε πολυανθρακικό θερμοκήπιο, τότε μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους 2 εβδομάδες νωρίτερα. Εξάλλου, η φύτευση των φυτών θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα, γιατί στο θερμοκήπιο ο αέρας και το έδαφος ζεσταίνονται πιο γρήγορα. Και αν έχετε επίσης ένα θερμαινόμενο θερμοκήπιο, τότε μπορείτε ακόμη και να φυτέψετε σπόρους 3 εβδομάδες νωρίτερα.
 • Μπορείτε να επιλέξετε τις πιο και λιγότερο κατάλληλες ημέρες για φύτευση λαχανικών για σπορόφυτα τον Φεβρουάριο χρησιμοποιώντας Σεληνιακό ημερολόγιο 2022:
  • Ευνοϊκές μέρες για:
   • πατάτες: 12, 21, 25, 27, 28;
   • ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες -7, 8, 12, 13, 21;
   • πράσο, κρεμμύδι έκθεσης – 7, 8, 12-15;
   • ρίζα σέλινο – 12, 21, 25, 27, 28;
   • σέλινο μίσχου – 7, 8, 12-15 αριθμός.
  • Δυσμενείς ημέρες για όλους τους πολιτισμούς: 1η και 16η του μήνα.

Εάν αυτό δεν είναι πραγματικά απαραίτητο, τότε δεν πρέπει να φυτέψετε καλλιέργειες λαχανικών για σπορόφυτα πολύ νωρίς. Εάν σπαρθούν πολύ νωρίς, τα φυτά θα είναι στο σπίτι με περιορισμένη περιοχή τροφοδοσίας (σε γλάστρες, κύπελλα) για πάρα πολύ καιρό, εξαιτίας αυτού θα ξεπεράσουν, “έξω”. Αυτό θα οδηγήσει σε φτωχότερη επιβίωση και προσαρμογή στο μέλλον, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοση.

Χαρακτηριστικά της καλλιέργειας δενδρυλλίων τον Φεβρουάριο

Η καλλιέργεια δενδρυλλίων λαχανικών τον Φεβρουάριο δεν διαφέρει πολύ από άλλους μήνες, αλλά ορισμένες αποχρώσεις μπορούν ακόμα να διακριθούν. Είναι σημαντικό να τηρείτε τις ακόλουθες συστάσεις:

 • Όπως γνωρίζετε, το χειμώνα υπάρχει πολύ λίγο φυσικό φως, το οποίο τα φυτά χρειάζονται τόσο πολύ. Η βέλτιστη διάρκεια των ωρών της ημέρας για την επιτυχή ανάπτυξη και ανάπτυξη των φυτών στο σπίτι: 12-16 ώρες. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να φροντίσετε αμέσως για την εγκατάσταση fitolamps πάνω από τα σπορόφυτα. Στην ιδανική περίπτωση, οι λαμπτήρες θα πρέπει να είναι αναμμένοι για όλη την ημέρα (ή τουλάχιστον το πρωί και το βράδυ).

 

 • Το χειμώνα, η κεντρική θέρμανση λειτουργεί ενεργά, λόγω της οποίας ο αέρας στο δωμάτιο γίνεται πολύ ξηρός, η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται. Σε τέτοιες συνθήκες, είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε το καθεστώς θερμοκρασίας και να τοποθετείτε τα σπορόφυτα σε ένα μέρος όπου είναι άνετο. Εάν ο αέρας είναι εξαιρετικά ξηρός, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε περιοδικά έναν υγραντήρα και να τοποθετείτε μικρά δοχεία με νερό κοντά.

Σπουδαίος! Σε υψηλή θερμοκρασία αέρα και έλλειψη φωτός, τα σπορόφυτα λαχανικών σίγουρα θα τεντωθούν: το τέντωμα θα αποδυναμώσει τα φυτά, εάν αυτή η διαδικασία δεν σταματήσει εγκαίρως, τότε τα σπορόφυτα θα καταστούν άχρηστα για περαιτέρω καλλιέργεια.

Το τέλος του χειμώνα σημαίνει την επικείμενη έναρξη της αγαπημένης κηπουρικής εποχής όλων. Πριν το καταλάβουμε, η όμορφη καλοκαιρινή σεζόν έχει ήδη φτάσει. Ως εκ τούτου, τα σπορόφυτα πρέπει να φροντίζονται εκ των προτέρων και ο Φεβρουάριος είναι μια πολύ καλή στιγμή για αυτό. Ήδη τον τελευταίο μήνα του χειμώνα, θα πρέπει να σκεφτείτε τι λαχανικά θέλετε να καλλιεργήσετε στα κρεβάτια σας το καλοκαίρι. Μεταξύ άλλων, τέτοια έργα βοηθούν να φωτίσουν τις κρύες γκρίζες μέρες, να φέρουν ένα κομμάτι καλοκαιριού και άνοιξης στο σπίτι σας.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.