Ποια πράγματα πρέπει να προετοιμαστούν για τη σπορά και την καλλιέργεια δενδρυλλίων

Η εποχή δενδρυλλίων πλησιάζει, σύντομα τα περβάζια των κηπουρών θα γεμίσουν γλάστρες και κουτιά με σπορόφυτα. Και κάθε κάτοικος του καλοκαιριού θα θέλει να διευκολύνει και να επιταχύνει τις διαδικασίες σποράς και συλλογής για να έχει χρόνο να κάνει όλη τη δουλειά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν έχετε στη διάθεσή σας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για την διευκόλυνση του καλοκαιρινού κατοίκου και τη δημιουργία των καταλληλότερων συνθηκών για μελλοντικά σπορόφυτα. Τι πρέπει να έχετε στο σπίτι για μια επιτυχημένη σεζόν δενδρυλλίων;

Συστατικά μίγματος εδάφους

Ένα ποιοτικό υπόστρωμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη υγιών και βιώσιμων δενδρυλλίων λουλουδιών και λαχανικών. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζεται υπεύθυνα η επιλογή του μείγματος εδάφους και τα συστατικά για την προετοιμασία του. Σκεφτείτε ποια συστατικά μπορεί να χρειαστούν κατά τη σπορά και τη συλλογή.

Αγορασμένο χώμα

Το έδαφος για την καλλιέργεια δενδρυλλίων μπορεί να κατασκευαστεί με τα χέρια σας από διαφορετικά συστατικά, αλλά μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα έτοιμο μείγμα εδάφους. Σε κέντρα κήπου και καταστήματα υπάρχει ένα καθολικό χώμα για σπορόφυτα λαχανικών και λουλουδιών, χώμα ειδικά για λουλούδια ή συγκεκριμένα λαχανικά, για παράδειγμα, για ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια. Δηλαδή, μπορείτε να επιλέξετε την κατάλληλη επιλογή με βάση το είδος της καλλιέργειας που πρόκειται να σπείρετε.

Επιπλέον, μπορείτε να αλλάξετε τη σύνθεση του αγορασμένου μίγματος εδάφους προς μια κατεύθυνση που είναι κατάλληλη για εσάς. Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε ένα φτωχό και χαλαρό έδαφος (για παράδειγμα, για λεβάντα), τότε μπορείτε να προσθέσετε άμμο, περλίτη, τέφρα ξύλου στο χώμα γενικής χρήσης.

 

κήπος

Το χώμα κήπου είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την προετοιμασία ενός μείγματος εδάφους με τα χέρια σας. Είναι χρήσιμο να το προσθέσετε στο χώμα που αγοράσατε. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι είναι σκόπιμο να πάρετε τη γη από το οικόπεδο κήπου στο οποίο θα φυτέψετε τα σπορόφυτά σας στο μέλλον. Χάρη σε αυτό, θα είναι ευκολότερο για τα νεαρά φυτά να προσαρμοστούν και να ριζώσουν σε ένα νέο μέρος.

 

Αφού σκάψετε τη γη, πρέπει να αφαιρέσετε όλα τα ριζώματα, τους σπόρους, τα μεγάλα εγκλείσματα από αυτήν. Δεδομένου ότι το χώμα του κήπου δεν μπορεί να καυχηθεί για στειρότητα, είναι απαραίτητο να το απολυμάνετε για να αποκλείσετε τη μόλυνση των φυτών με ασθένειες και παράσιτα. Για απολύμανση, μπορείτε να εκτελέσετε έναν από τους παρακάτω χειρισμούς:

  • αναφλέγεται στο φούρνο – 30 λεπτά στους 90 μοίρες, η γη πρέπει να είναι σε ένα φύλλο ψησίματος με ένα λεπτό στρώμα.
  • ατμός πάνω από τον ατμό – βάλτε ένα χοντρό πανί σε ένα σουρωτήρι, ρίξτε χώμα σε αυτό, αφήστε το στον ατμό για 1-1,5 ώρα, μην ξεχνάτε να ανακατεύετε συχνά.

Μετά την πύρωση ή τον ατμό, είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το αποστειρωμένο έδαφος με ωφέλιμους μικροοργανισμούς, γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να το απορρίψετε, για παράδειγμα, με Fitosporin-M, Baikal EM-1. Μετά από αυτό, πριν τη χρήση, τοποθετήστε τη γη σε μια αναπνεύσιμη σακούλα και αφήστε τη σε στεγνό μέρος.

πεδινή τύρφη

Η τύρφη χαμηλών τυρφών (περισσότερο αποσυντεθειμένη, ουδέτερη οξύτητα) και η τύρφη ιππασίας (κακώς αποσυντεθειμένη, ξινή) βρίσκονται στην πώληση. Συνιστάται η χρήση τύρφης πεδινής, είναι πιο κατάλληλη για την καλλιέργεια δενδρυλλίων, επειδή έχει κατάλληλες ιδιότητες και δομή.

 

Κομποστ ή κοπριά

Το κομπόστ ή το χούμο είναι καλά θρεπτικά συστατικά για τα σπορόφυτα. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα για όλες τις καλλιέργειες λαχανικών και λουλουδιών, γι’ αυτό πριν τα προσθέσετε στο μείγμα, μελετήστε τις ανάγκες των μελλοντικών φυτών. Και ακόμα κι αν ο επιλεγμένος πολιτισμός αρέσει σε ένα τέτοιο συστατικό, μπορείτε να το προσθέσετε μόνο σε μικρή ποσότητα!

 

Σπουδαίος! Μόνο πολύ καλά σάπιο λίπασμα και κοπριά (δηλαδή χούμο) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το μίγμα εδάφους. Όταν είναι φρέσκα, μπορεί να περιέχουν παθογόνα, προνύμφες παρασίτων, σπόρους ζιζανίων.

άμμος ποταμού

Η άμμος είναι ένα δημοφιλές και αποτελεσματικό συστατικό του μείγματος γλάστρας για σπορόφυτα. Αναφέρεται σχεδόν σε κάθε συνταγή εδάφους.Είναι επίσης πολύ χρήσιμο να προσθέσετε άμμο στο χώμα που αγοράσατε, γιατί το κάνει πιο χαλαρό (αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνες τις καλλιέργειες που δεν τους αρέσει το πολύ γόνιμο έδαφος). Η άμμος βελτιώνει τη δομή του εδάφους, το χαλαρώνει, βελτιώνει τη διαπερατότητα του νερού και του αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται η χρήση άμμου ποταμού, και όχι άμμος λατομείου (περιέχει πολύ άργιλο). Συνιστάται να το ψήσετε στο φούρνο πριν τη χρήση για να το απολυμάνετε.

 

τέφρα ξύλου

Η τέφρα ξύλου χρησιμοποιείται ευρέως ως λίπασμα ποτάσας και ως συστατικό μίγματος εδάφους. Εκτός από κάλιο, περιέχει φώσφορο, χρήσιμα ιχνοστοιχεία: ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο κ.λπ. Η τέφρα αποοξειδώνει το έδαφος (δηλαδή μειώνει την οξύτητα), επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποοξειδωττικό για όξινο έδαφος για να το κάνει ουδέτερο . Είναι επίσης σκόπιμο να προσθέσετε στάχτη σε ένα ουδέτερο έδαφος εάν πρόκειται να φυτέψετε καλλιέργειες που τους αρέσουν τα αλκαλικά εδάφη (για παράδειγμα, αστέρας, λεβάντα, γυψόφιλα, bluebell, ξύρισμα, χρυσάνθεμο, snapdragon, γαρύφαλλο). Επιπλέον, το ορυκτό συστατικό οργανικής προέλευσης ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών των φυταρίων.

Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας στάχτη ξύλου – να κάψετε φυτικά υπολείμματα (σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε στάχτη μετά την καύση συνθετικών υλικών!). Ή μπορείτε να το αγοράσετε σε κέντρο κήπου ή κατάστημα.

Με τη βοήθεια της τέφρας, μπορείτε να προετοιμάσετε ένα μείγμα εδάφους με τα χέρια σας από διάφορα συστατικά, όπως τύρφη, χούμο, χώμα κήπου και στάχτη. Ή προσθέστε τη σκόνη στο έτοιμο χώμα.

 

Περλίτης

Ο περλίτης ή αγροπερλίτης είναι φυσικό υλικό ηφαιστειακής προέλευσης. Ιδανικό εργαλείο για τη βελτίωση της δομής του μίγματος εδάφους. Βελτιώνει τη διαπερατότητα του αέρα, τη διαπερατότητα της υγρασίας, τη χαλαρότητα του εδάφους. Το υλικό αποτρέπει το σχηματισμό συσσωματώματος και τη συμπύκνωση της γης, το σχηματισμό κρούστας. Το πράγμα, γενικά, είναι πολύ απαραίτητο τόσο για λουλούδια εσωτερικού χώρου όσο και για σπορόφυτα.

Ο περλίτης προστίθεται απευθείας στο μίγμα του εδάφους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αποχέτευση τοποθετώντας ένα στρώμα υλικού στον πάτο του δοχείου.

 

Βερμικουλίτης

Ο βερμικουλίτης έχει τις ίδιες ιδιότητες με τον περλίτη. Ωστόσο, η ουσία έχει ένα πλεονέκτημα – είναι σε θέση να θρέψει τα φυτά με κάλιο και μαγνήσιο. Έχει καλή υγροσκοπικότητα – απορροφά την υπερβολική υγρασία και είναι σε θέση να τη δώσει σταδιακά. Το μειονέκτημα του υλικού είναι ότι δεν εμποδίζει το χώμα να συσσωματωθεί. Επομένως, η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε αμέσως τόσο περλίτη όσο και βερμικουλίτη για το μίγμα εδάφους.

 

υπόστρωμα κόκο

Το υπόστρωμα καρύδας είναι τα θρυμματισμένα μέρη του δέρματος της καρύδας και οι τρίχες από ίνες καρύδας. Η ουσία ονομάζεται επίσης χώμα κοκοφοίνικα, τύρφη κοκοφοίνικα, χώμα κόκο.

Το υπόστρωμα έχει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα: εντελώς φυσικό, δεν περιέχει συνθετικές ακαθαρσίες, έχει υψηλή υγροσκοπικότητα (δηλαδή ικανότητα υγρασίας), ουδέτερο pH, υψηλή διαπερατότητα αέρα, ευθρυπτότητα, δεν σχηματίζει κέικ, περιέχει μακρο- και μικροστοιχεία και επίσης έχει φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες, λόγω των οποίων αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνου μικροχλωρίδας.

Το χώμα καρύδας είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια δενδρυλλίων οποιασδήποτε καλλιέργειας λαχανικών και λουλουδιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθαρή του μορφή (σύμφωνα με τις οδηγίες). Ή ανακατέψτε με τύρφη (σε αναλογία 1 προς 1), ή με περλίτη, βερμικουλίτη (3 μέρη χώματος κοκοφοίνικα ανά 1 μέρος της ουσίας). Παρεμπιπτόντως, στην πώληση μπορείτε να βρείτε υπόστρωμα καρύδας ήδη με την προσθήκη τύρφης!

 

Υλικά για το στρώμα αποστράγγισης

Όπως γνωρίζετε, οποιαδήποτε φυτά και σπορόφυτα εσωτερικού χώρου χρειάζονται αποστράγγιση, είναι το κλειδί για την κανονική ανάπτυξη και υγεία τους. Το στρώμα αποστράγγισης εκτελεί την πιο σημαντική λειτουργία – βοηθά στην απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας από το έδαφος, βελτιώνει τη διαπερατότητα του νερού και του αέρα. Χωρίς αυτό, το ριζικό σύστημα του δενδρυλλίου μπορεί εύκολα να σαπίσει.

Οι καλύτερες επιλογές για ένα στρώμα αποστράγγισης σε δοχεία με σπορόφυτα είναι διογκωμένη άργιλος, περλίτης.

 

Εκτός από αυτά, καλά είναι και τα μικρά. θραύσματα κεραμικών, ροκανίδια από τούβλα.

 

Εργαλεία σποράς

Τα κατάλληλα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά τη διαδικασία φύτευσης σπόρων για σπορόφυτα. Τι μπορεί να μας φανεί χρήσιμο;

Ψεκαστήρας (ψεκαστήρας)

Ένα πιστόλι ψεκασμού θα χρειαστεί όχι μόνο κατά τη φύτευση, αλλά και κατά τη διάρκεια της μετέπειτα φροντίδας. Πριν από την εμφάνιση δενδρυλλίων, είναι απαραίτητο να ποτίζετε το υπόστρωμα με σπόρους αποκλειστικά από ένα μπουκάλι ψεκασμού. Διαφορετικά, η πίεση του νερού μπορεί να θολώσει ή να βαθύνει τους σπόρους, εξαιτίας αυτού, πολλά δείγματα μπορεί να μην φυτρώσουν ή τα σπορόφυτα να είναι ανομοιόμορφα (κάπου πυκνά, κάπου άδεια).

 

ξύλινη οδοντογλυφίδα

Μια ξύλινη οδοντογλυφίδα θα έρθει στη διάσωση εάν χρειαστεί να φυτέψετε σπόρους κατά σημείο, παρατηρώντας ένα συγκεκριμένο κενό μεταξύ τους. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για πολύ μικρούς σπόρους (lobelia, petunia, eustoma, escholcia, obrieta, κ.λπ.), αν και είναι επίσης βολικό να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερους.

Πρώτα πρέπει να βουτήξετε τη μια άκρη της οδοντογλυφίδας σε νερό, στη συνέχεια να μαζέψετε τον σπόρο με μια βρεγμένη άκρη, να τον φέρετε στην επιφάνεια της γης και να τον βουρτσίσετε με μια άλλη στεγνή οδοντογλυφίδα.

 

Τσιμπιδακι ΦΡΥΔΙΩΝ

Ακριβώς όπως οι ξύλινες οδοντογλυφίδες, τα τσιμπιδάκια είναι απαραίτητα για την εύκολη σπορά των σπόρων. Τους βολεύει να μαζεύουν τον σπόρο και να τον μεταφέρουν στο έδαφος. Μπορείτε να σπείρετε σπόρους σχεδόν οποιουδήποτε μεγέθους με τσιμπιδάκια.

 

Κυβερνήτης

Σε αυτό το απλό θέμα, ένας κανονικός χάρακας μπορεί να φανεί χρήσιμος. Φυσικά, το εργαλείο δεν απαιτείται, αλλά βοηθά στην εκτέλεση της διαδικασίας σύμφωνα με το πιο σωστό σχήμα. Δηλαδή, μπορείτε εύκολα να προσδιορίσετε την απόσταση μεταξύ των σπόρων, μεταξύ των αυλακώσεων, το βάθος σποράς.

Επιπλέον, ο χάρακας μπορεί να εκτελέσει μια άλλη σημαντική λειτουργία – μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε σειρές, γι ‘αυτό πρέπει απλώς να τον πιέσετε ελαφρώς με μια άκρη στο έδαφος.

 

ετικέτα κήπου

Η ετικέτα κήπου είναι ένα εύχρηστο εργαλείο που μας διευκολύνει να φροντίζουμε τα σπορόφυτα. Εάν κολλήσετε αμέσως ένα σουβλάκι με μια υπογεγραμμένη ετικέτα σε ένα δοχείο με σπαρμένους σπόρους, μπορείτε να αποφύγετε τη σύγχυση στο μέλλον. Έτσι, θα γνωρίζετε με βεβαιότητα: σε ποιο από τα δοχεία βρίσκονται τα σπορόφυτα και θα μπορείτε να του παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα. Επίσης, εκτός από το όνομα της καλλιέργειας, στην ετικέτα μπορείτε να γράψετε μια ποικιλία, ημερομηνία σποράς.

 

Μυκητοκτόνα

Ένας από τους κύριους κινδύνους στην καλλιέργεια δενδρυλλίων είναι οι μυκητιακές ασθένειες. Μπορούν να υπονομεύσουν την υγεία των δενδρυλλίων, αποδυναμώνοντας και επιβραδύνοντας σημαντικά την ανάπτυξή τους, ενώ μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν τα φυτά. Η πηγή μόλυνσης μπορεί να είναι σπόροι, έδαφος. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προ-απολυμάνετε το μείγμα σπόρων και εδάφους με μυκητοκτόνα. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε στη διάθεσή σας τέτοια σκευάσματα σε περίπτωση που παρατηρήσετε σημάδια ασθένειας στο φυτό.

Για παράδειγμα, τα ακόλουθα μυκητοκτόνα είναι δημοφιλή φάρμακα: Fitosporin-M, Trichodermin, Gliocladin. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες.

 

Διεγερτικά ανάπτυξης

Τα διεγερτικά ανάπτυξης είναι σωτήρια για τους κηπουρούς που καλλιεργούν σπορόφυτα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά στάδια καλλιέργειας δενδρυλλίων: για μούλιασμα σπόρων πριν από τη σπορά, ψεκασμό δενδρυλλίων, πότισμα μετά τη συλλογή για ανακούφιση από το στρες. Δημοφιλή διεγερτικά ανάπτυξης: Zircon, Epin-Extra, Energen Aqua και άλλα.

 

Μπορείτε επίσης να επισημάνετε το φάρμακο Kornerost, Kornevin, Heteroauxin (ωστόσο, αυτά τα φάρμακα δεν είναι κατάλληλα για μούλιασμα σπόρων, αλλά είναι αποτελεσματικά για την τόνωση του σχηματισμού ριζών κατά τη συλλογή ή με αργή ανάπτυξη δενδρυλλίων).

Δεδομένου ότι τα σπορόφυτα μπορούν να τεντωθούν και να ξεπεράσουν κάτω από δυσμενείς συνθήκες, συνιστάται να έχετε ένα φάρμακο “στο χέρι” που διεγείρει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, ένα ζωντανό παράδειγμα είναι το φάρμακο “Αθλητής”.

Λίπασμα δενδρυλλίων

Σίγουρα δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την αγορά λιπασμάτων. Όλοι όσοι έχουν πάει ποτέ σε κέντρο κήπου ή κατάστημα γνωρίζουν ότι η συλλογή τους περιλαμβάνει πολλά διάφορα λιπάσματα ειδικά για σπορόφυτα. Είναι βέλτιστο να επιλέγετε αμέσως σύνθετα ορυκτά λιπάσματα που περιέχουν άζωτο, κάλιο και φώσφορο, καθώς και ιχνοστοιχεία.

 

Δοχεία σπορόφυτων

Και έτσι προχωρήσαμε στο πιο σημαντικό πράγμα, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατή η καλλιέργεια δενδρυλλίων – δοχεία και δοχεία. Τώρα στην πώληση μπορείτε να βρείτε διάφορες επιλογές που διαφέρουν σε τιμή, ιδιότητες, όγκους, σκοπό (εξάλλου, κάθε κουλτούρα έχει διαφορετικές απαιτήσεις, κάποιος χρειάζεται βαθιές και μονές γλάστρες, κάποιος χρειάζεται φαρδιές και ρηχές).

Τα ακόλουθα δοχεία για σπορόφυτα είναι δημοφιλή και βολικά:

  • πλαστικές γλάστρες?

 

  • Ξύλινα ή πλαστικά κουτιά.

 

  • Πλαστικές κασέτες;

 

  • Ποτήρια μιας χρήσης.

 

  • Δισκία τύρφης;

 

  • Γλάστρες τύρφης;

 

  • Κασέτες τύρφης;

 

  • Σάκοι για σπορόφυτα.

 

Το κύριο καθήκον του καλοκαιρινού κατοίκου είναι να καλλιεργήσει δυνατά, δυνατά και υγιή φυτά που θα ριζώσουν στο ανοιχτό έδαφος χωρίς προβλήματα και, στη συνέχεια, τα σπορόφυτα λαχανικών θα δώσουν νόστιμα και υγιεινά λαχανικά και τα σπορόφυτα λουλουδιών θα δώσουν έναν όμορφο ανθισμένο κήπο. Ως εκ τούτου, η διαδικασία φύτευσης και φροντίδας πρέπει να διεξάγεται σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τα κατάλληλα εργαλεία που υπάρχουν θα σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό σωστά.

Υποβολή απάντησης