Πότε και πώς να φυτέψετε κεράσια σε ανοιχτό έδαφος την άνοιξη

Τα νόστιμα, ζουμερά, αρωματικά κεράσια με λαμπερή γλυκόξινη γεύση μπορούν να καυχηθούν όχι μόνο για πολυτελή γεύση, αλλά και χρήσιμες ιδιότητες! Τα μούρα κερασιού είναι πλούσια σε σάκχαρα, βιταμίνες, οργανικά οξέα. Πολλοί κάτοικοι του καλοκαιριού ερωτεύτηκαν τον πολιτισμό λόγω της δυνατότητας ευρείας εφαρμογής, επειδή τα κεράσια μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, να κάνουν χυμούς, κομπόστα, μαρμελάδα, μαρμελάδα, ζελέ, ζελέ, χρήση για ψήσιμο, σάλτσες. Τα φύλλα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για συντήρηση. Γενικά, η καλλιέργεια μιας τέτοιας καλλιέργειας στον ιστότοπό σας είναι πραγματική ευχαρίστηση και όφελος!

Βέλτιστος χρόνος για την ανοιξιάτικη φύτευση κερασιών

Ο καλύτερος χρόνος για φύτευση κερασιών σε ανοιχτό έδαφος την άνοιξη είναι πριν από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, δηλαδή πριν φουσκώσουν τα νεφρά. Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία του αέρα πρέπει να είναι σταθερή πάνω από +5°C. Κατά τη φύτευση μετά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου (δηλαδή τη ροή του χυμού), το δενδρύλλιο θα ριζώσει χειρότερα και θα διαρκέσει περισσότερο.

Είναι αδύνατο να δοθεί μια καθολική απάντηση σε ποιον μήνα και τη δεκαετία είναι καλύτερο να γίνει αυτό, επειδή οι συνθήκες θερμοκρασίας στη χώρα είναι πολύ διαφορετικές. Έτσι, στη Σιβηρία, στα Ουράλια και στην περιοχή του Λένινγκραντ – είναι βέλτιστο να φυτέψετε στις αρχές Μαΐου, στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – στα μέσα Απριλίου, αλλά σε θερμές νότιες περιοχές, η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί ήδη στο τέλος Μαρτίου.

Το ερώτημα δεν χάνει τη συνάφειά του: πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε κεράσια, την άνοιξη ή το φθινόπωρο; Αυτό μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε από τις προτεινόμενες εποχές, ωστόσο, στις νότιες, ζεστές περιοχές, είναι καλύτερο να φυτέψετε το φθινόπωρο και στις πιο βόρειες (περιοχή της Μόσχας, Σιβηρία) – την άνοιξη.

 

Μπορείτε να διακρίνετε την πιο κατάλληλη και τη λιγότερο κατάλληλη ώρα για κηπουρική. Αυτό μπορεί να προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας τους κύκλους του δορυφόρου του πλανήτη μας. Φυσικά, η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου δεν έχει ελεγχθεί επιστημονικά, αλλά πολλοί κηπουροί χρησιμοποιούν την τεχνική εδώ και αρκετά χρόνια και παρατηρούν θετικά αποτελέσματα. Έτσι, ο χρόνος φύτευσης ενός δενδρυλλίου κερασιού σε ανοιχτό έδαφος την άνοιξη σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο του 2022:

 • Ευοίωνες μέρες:
  • τον Μάρτιο: 4η, 5η, 6η, 11η, 12η, 20η, 26η, 27η, 28η.
  • τον Απρίλιο: 5, 6, 7, 19, 20, 21, 22, 23, 24.
  • τον Μάιο: 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23.
 • Κακές μέρες:
  • τον Φεβρουάριο: 14, 15, 16.
  • τον Μάρτιο: 1, 2, 3, 16, 30.
  • τον Απρίλιο: 15, 16, 17, 29, 30.
  • τον Μάιο: 14, 15, 16, 28, 29, 30.

 

Πώς να επιλέξετε ένα μέρος και χώμα για την ανοιξιάτικη φύτευση κερασιών

Η κερασιά ανήκει σε καλλιέργειες που αγαπούν τη θερμότητα, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να φυτέψετε ένα δέντρο μόνο σε ζεστές περιοχές με καλό φωτισμό. Είναι επιθυμητό το δέντρο να προστατεύεται από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους. Για παράδειγμα, ένας φράκτης, ένα σπίτι ή κάποιο άλλο κτίριο μπορεί να βρίσκεται στη βόρεια πλευρά.

 

Εξαιρετικά σημαντικό αποφύγετε μέρη με αυξημένη υπερχείλιση, υγροτόπους. Πεδινά δηλαδή όπου συσσωρεύεται υγρασία, περιοχές με αυξημένη εμφάνιση υπόγειων υδάτων (πάνω από 1,5 μέτρο από την επιφάνεια της γης). Κάτω από τέτοιες συνθήκες, το ριζικό σύστημα μπορεί να σαπίσει. Ή, στα πεδινά, αφού λιώσει το χιόνι, ο λαιμός της ρίζας μπορεί να απαγορεύσει και το δέντρο θα πεθάνει.

Κύριος απαιτήσεις του εδάφους στον κήπο για την καλλιέργεια κερασιών: πρέπει να είναι ελαφρύ, ουδέτερο σε οξύτητα, χαλαρό, να έχει καλή διαπερατότητα αέρα και υγρασίας. Το κεράσι αναπτύσσεται καλά σε αργιλώδες, αμμώδες αργιλώδες έδαφος ή ελαφρύ χώμα chernozem.

 

Εάν το χώμα στην περιοχή σας είναι πολύ βαρύ, υγρό, συνιστάται να φυτέψετε ένα δέντρο σε απαλούς αναχώματα (δηλαδή να φτιάξετε ένα τεχνητό τύμβο και να το φυτέψετε πάνω του).

Προετοιμασία λάκκου φύτευσης για φύτευση κερασιών την άνοιξη

Συνιστάται να κάνετε εκ των προτέρων την προετοιμασία του λάκκου προσγείωσης για φύτευση κερασιών την άνοιξη. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να το σκάψετε και να το γεμίσετε σε ενάμιση μήνα. Ή τουλάχιστον 10-14 ημέρες.

Παρεμπιπτόντως! Πολλοί κηπουροί ετοιμάζουν ένα λάκκο για μια ανοιξιάτικη εκδήλωση από το φθινόπωρο. Και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα – το περιεχόμενο του λάκκου θα έχει χρόνο να εγκατασταθεί πλήρως στο επιθυμητό επίπεδο.

Πόσο πρέπει να απέχουν μεταξύ τους οι τρύπες προσγείωσης;

Πριν ξεκινήσετε να σκάβετε μια τρύπα φύτευσης, πρέπει να ξέρετε σε ποια απόσταση είναι καλύτερο να φυτέψετε κεράσια μεταξύ τους και από άλλα οπωροφόρα δέντρα. Η σωστή απόσταση είναι το κλειδί για την ομαλή ανάπτυξη και καρποφορία των οπωροφόρων καλλιεργειών. Εάν τα φυτέψετε πολύ γρήγορα το ένα στο άλλο, τότε θα σκιαστούν το ένα το άλλο, θα ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά και επίσης θα είναι πιο δύσκολο για τον κηπουρό να φροντίσει τα δέντρα και τη συγκομιδή.

Μεταξύ των σπορόφυτων κερασιών που μοιάζουν με δέντρα, η βέλτιστη απόσταση είναι 3 μέτρα. Εάν φυτέψετε πολλά σπορόφυτα στη σειρά, τότε το κενό μεταξύ των σειρών είναι 4 m.

Η απόσταση μεταξύ των θαμνωδών κερασιών είναι 2 μέτρα.

 

Σπουδαίος! Τα κεράσια χρειάζονται διασταυρούμενη επικονίαση. Επομένως, πρέπει να φυτέψετε 2-3 σπορόφυτα διαφορετικών ποικιλιών κοντά.

Μεταξύ κερασιών και άλλων δέντρων, συνιστάται να κρατάτε ένα διάστημα περίπου 4-5 μέτρων. Με δέντρα με φαρδύ στέμμα (για παράδειγμα, φουντουκιά), είναι προτιμότερο να κρατάτε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση, διαφορετικά θα μεγαλώσουν και θα σκιάσουν την κερασιά.

Πώς να σκάψετε μια τρύπα φύτευσης: βέλτιστο βάθος και πλάτος

Για να σκάψετε σωστά μια τρύπα φύτευσης, πρέπει να ξέρετε πόσο βαθιά και πόσο πλάτος να σκάψετε.

Το βέλτιστο μέγεθος του λάκκου για ένα δενδρύλλιο κερασιού: 60 επί 60 εκατοστά.

Εάν αγοράσατε ένα αντίγραφο με ένα ZKS, τότε το λάκκο πρέπει να είναι δύο ή τρεις φορές το μέγεθος του δοχείου.

 

Σημείωση! Όταν ξεκινάτε να σκάβετε μια τρύπα, είναι πολύ σημαντικό να διπλώσετε το επάνω γόνιμο στρώμα της γης σε ξεχωριστό σωρό. Κάτω από ένα τέτοιο στρώμα εννοούνται τα πρώτα 30 cm της γης. Μια τέτοια γη θα χρειαστεί για να γεμίσει το λάκκο.

Πώς να γεμίσετε μια τρύπα για κεράσια

Είναι σημαντικό όχι μόνο σε ποιο βάθος και πλάτος σκάβετε μια τρύπα προσγείωσης, αλλά και με τι τη γεμίζετε. Η πλήρωση με το σωστό (δηλαδή, θρεπτικό) μείγμα εδάφους θα παρέχει σε ένα νεαρό δέντρο θρεπτικά συστατικά για αρκετά χρόνια, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί με ασφάλεια, να δημιουργήσει το εναέριο μέρος και το ριζικό σύστημα.

Εάν η περιοχή του κήπου σας είναι βαριά, το αργιλώδες έδαφος ή τα υπόγεια νερά είναι πολύ ψηλά, συνιστάται να τοποθετήσετε στο κάτω μέρος του λάκκου στρώση αποστράγγισης (περίπου δέκα εκατοστά). Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείτε σπασμένα τούβλα, θρυμματισμένη πέτρα ως αποστράγγιση.

Μπορείτε να γεμίσετε την τρύπα για τη φύτευση κερασιών με ένα μείγμα εδάφους από τα ακόλουθα συστατικά:

 • Γόνιμο έδαφος από το φυτικό έδαφος.
 • Χούμο ή κομπόστ (ένας κάδος δέκα λίτρων).
 • Συνιστάται η προσθήκη ορυκτών λιπασμάτων:
  • υπερφωσφορικό (300 γραμμάρια) + θειικό κάλιο (70 γραμμάρια)?
  • ή μπορείτε να προσθέσετε αμέσως ένα σύνθετο ορυκτό λίπασμα – διαμμοφώσκα ή νιτροαμμοφόσκα (300 γρ.). Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη επιλογή (δηλαδή η διαμμοφόσκα) είναι προτιμότερη. υπάρχει λιγότερο άζωτο.
 • Εάν το έδαφος στον κήπο σας είναι ελαφρύ και αμμώδες, τότε συνιστάται να προσθέσετε έναν επιπλέον κουβά μη όξινης τύρφης / αν είναι βαρύ, τότε έναν κουβά άμμο.

Ολόκληρο το περιεχόμενο του λάκκου πρέπει να αναμιγνύεται ομοιόμορφα.

Πώς να επιλέξετε καλά δενδρύλλια κερασιάς για φύτευση

Συνιστάται να επιλέξετε σπορόφυτα κερασιών ζωνοποιημένων ποικιλιώντα οποία είναι κατάλληλα για καλλιέργεια στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας.

Στην πώληση μπορείτε να βρείτε:

 • Σπορόφυτα κερασιών με κλειστό ριζικό σύστημα (ZKS). Βρίσκονται σε δοχείο με χώμα (γι’ αυτό λέγονται σπορόφυτα τύπου δοχείου), ριζώνουν καλά, μπορούν να φυτευτούν και μετά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου. Είναι επίσης πιο άνετα και ευκολότερα στη φύτευση, άρα κατάλληλα για αρχάριους.

 

 • Δενδρύλλια με ανοιχτό ριζικό σύστημα (OKS). Πωλούνται με ανοιχτές ρίζες, δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς χώμα, επομένως, μετά την αγορά, πρέπει να τα φυτέψετε το συντομότερο δυνατό. Κοστίζουν λιγότερο από την πρώτη επιλογή, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ριζώσουν και είναι επίσης λίγο πιο δύσκολο να τα φυτέψετε, γιατί πρέπει να διαχειριστείτε σωστά τις ρίζες.

 

Οι παρακάτω είναι συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα καλό σπορόφυτο:

 • Ελέγξτε με τον πωλητή την ηλικία του δενδρυλλίου, είναι βέλτιστο να επιλέξετε σπορόφυτα ανά ηλικία έως δύο χρόνια. Σε τόσο μικρή ηλικία, ριζώνουν πολύ καλύτερα.
 • Το καθήκον κάθε κατοίκου του καλοκαιριού είναι να αγοράσει το καλύτερο και ποιοτικότερο αντίγραφο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η γενική κατάσταση του δενδρυλλίου. Με άλλα λόγια, πρέπει να είναι απολύτως υγιήςκανένα σημάδι ασθένειας, καμία ζημιά.
 • Το αποδεκτό ύψος δενδρυλλίων είναι περίπου. ενάμιση μέτρο.
 • Εάν αγοράσετε ένα δενδρύλλιο με ανοιχτό ριζικό σύστημα (OCS), τότε προσεκτικά επιθεωρήστε το ριζικό σύστημα, δεν πρέπει να έχει ύποπτες αναπτύξεις, ρωγμές, φθορές, δεν πρέπει να υπάρχουν ξηρές ή σάπιες ρίζες, μυρωδιά μούχλας. Το ριζικό σύστημα πρέπει να περιλαμβάνει την κύρια ρίζα και αρκετές πλευρικές ρίζες, μήκους περίπου είκοσι εκατοστών. Επίσης σε ένα τέτοιο δενδρύλλιο δεν πρέπει να υπάρχουν σημάδια βλάστησης.
 • Εάν επιλέξετε ένα δενδρύλλιο με κλειστό ριζικό σύστημα (ZKS), τότε πρέπει να σηκώσετε το δοχείο και να επιθεωρήσετε το κάτω μέρος του δοχείου. Από τις τρύπες αποστράγγισης πρέπει να προεξέχουν ή απλά μπορείτε να δείτε τις ρίζες. Εάν οι ρίζες δεν φαίνονται, τότε ίσως αδίστακτοι πωλητές, λίγο μετά την πώληση, φύτεψαν το δενδρύλλιο OKS σε νέο δοχείο και θέλουν να το περάσουν ως δενδρύλλιο ZKS για να το πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε ότι μπροστά σας είναι ακριβώς ένα δενδρύλλιο με κλειστό ριζικό σύστημα, μπορείτε να πάρετε το δενδρύλλιο από τον κορμό και ανακινήστε απαλά αν κάθεται σφιχτά, τότε όλα είναι καλά.
 • Επιθεωρήστε προσεκτικά τον κορμό, θα πρέπει να είναι αντιληπτός τόπος εμβολιασμού (δηλαδή η ένωση υποκείμενου και γόμματος). Το σημείο εμβολιασμού δείχνει ότι έχετε ένα ποικιλιακό δέντρο μπροστά σας, όχι ένα άγριο.
 • Κορμός πρέπει να είναι ώριμο, δυνατό, ομοιόμορφο (δηλαδή όχι στριμμένο). Δεν πρέπει να υπάρχουν ρωγμές, τρύπες από παγετό, ξεφλούδισμα στο φλοιό.

Πώς να προετοιμάσετε ένα δενδρύλλιο για φύτευση

Προετοιμαστείτε για φύτευση χρειάζεστε ένα δενδρύλλιο με ανοιχτό ριζικό σύστημα. Δεν πρέπει να προετοιμάζονται περιπτώσεις με ZKS.

Πριν από τη φύτευση, πρέπει να πλύνετε τις ρίζες από την παλιά γη. Και τότε είναι επιθυμητό να βουτήξετε το ριζικό σύστημα σε έναν πολτό αργίλου. Οι άκρες των ριζών μπορούν να ενημερωθούν, δηλαδή κόψτε λίγο (είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κόβετε πολύ μακριές ρίζες).

Είναι απαραίτητο να κόψετε τις κατεστραμμένες, ξηρές, σάπιες ρίζες σε ένα υγιές λευκό σημείο.

Είναι πολύ χρήσιμο να εμποτίσετε το ριζικό σύστημα διάλυμα σχηματισμού ριζών, για παράδειγμα, “Kornevin” (σύμφωνα με τις οδηγίες). Μια τέτοια επεξεργασία αποκαθιστά τις βιολογικές διεργασίες, κορεστεί τις ρίζες με υγρασία, έτσι ώστε το δενδρύλλιο να προσαρμοστεί γρήγορα και να ριζώσει σε ένα νέο μέρος.

Πώς να φυτέψετε κεράσια σε ανοιχτό έδαφος την άνοιξη: βήμα προς βήμα οδηγίες

Εάν έχετε ολοκληρώσει όλα τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω, τότε το θέμα παραμένει μικρό. Το σχέδιο για τη φύτευση ενός δενδρυλλίου κερασιού την άνοιξη είναι πολύ απλό:

 • Εάν φυτεύετε ένα δενδρύλλιο με ανοιχτό ριζικό σύστημα (OCS), τότε πρέπει να κάνετε ένα ανάχωμα στο κέντρο του λάκκου. Τοποθετήστε το δενδρύλλιο σε ένα ανάχωμα, ισιώστε τις ρίζες, πρέπει να φαίνονται ομοιόμορφα σε διαφορετικές κατευθύνσεις χωρίς στροφές.
 • Εάν έχετε ένα δενδρύλλιο κερασιάς με κλειστό ριζικό σύστημα (ZKS), τότε απλώς βάλτε το στην τρύπα χωρίς κανένα ανάχωμα.
 • Κατά τη φύτευση, η θέση εμβολιασμού (δηλαδή το ματάκι) πρέπει να είναι στραμμένη προς το βορρά και το σημείο κοπής να βλέπει νότια.

Σπουδαίος! Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη θέση του περιλαίμιου της ρίζας στο δενδρύλλιο κερασιάς. Ο λαιμός πρέπει να είναι 3-5 μέτρα πάνω από το έδαφος. Μην εμβαθύνετε το λαιμό της ρίζας ή φυτέψτε πολύ ψηλά.

 • Οδηγήστε σε ένα ξύλινο μανταλάκι δίπλα του ως στήριγμα στο οποίο θα δεθεί το δενδρύλλιο. Προσέξτε να μην καταστρέψετε τις ρίζες.
 • Γεμίστε το δενδρύλλιο με χώμα, συνιστάται να το ανακινείτε απαλά από τον κορμό, έτσι ώστε το έδαφος να εισχωρεί ομοιόμορφα και να αποκλείονται τα κενά μεταξύ των ριζών.
 • Τώρα θα πρέπει να συμπιέζετε το χώμα γύρω από το δενδρύλλιο κερασιού και να κάνετε έναν κύλινδρο της γης γύρω από το δενδρύλλιο για να διακοσμήσετε τον κύκλο κοντά στον κορμό. Το ύψος του κυλίνδρου είναι περίπου 10 cm.
 • Ποτίστε γενναιόδωρα με νερό (περίπου 3 κουβάδες για ένα σπορόφυτο). Πρέπει να ποτίζετε σταδιακά, να ρίχνετε σε έναν κουβά, να περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί τελείως το νερό και στη συνέχεια να ρίξετε τον επόμενο.
 • Εάν μετά το πότισμα η γη εγκατασταθεί, πρέπει να τη γεμίσετε μέχρι το προηγούμενο επίπεδο.
 • Τώρα πρέπει να δέσετε ένα νεαρό δενδρύλλιο κερασιού στον στύλο στήριξης. Χρησιμοποιήστε μαλακό σπάγκο για το δέσιμο.
 • Συνιστάται να χαλαρώσετε το έδαφος και να καλύψετε τον κύκλο του κορμού, για παράδειγμα, με τύρφη ή λίπασμα. Το πάχος της στρώσης είναι περίπου 7 εκ. Ταυτόχρονα πρέπει να τηρείται απόσταση αρκετών εκατοστών μεταξύ του σάκου και του κορμού του δέντρου για να μην στηρίζεται ο φλοιός.

 

Τι να κάνετε μετά τη φύτευση κερασιών σε ανοιχτό έδαφος την άνοιξη

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά τη φύτευση κερασιών σε ανοιχτό έδαφος την άνοιξη, κόψτε το δενδρύλλιο σε ύψος 0,5 μέτρα. Μια τέτοια διαδικασία φροντίδας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του εναέριου μέρους και του ριζικού συστήματος. Χάρη σε αυτό, το δενδρύλλιο θα ριζώσει κανονικά.

Τους πρώτους μήνες μετά τη φύτευση κερασιών σε ανοιχτό έδαφος την άνοιξη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ποτίζετε το δέντρο στον κήπο συχνά και τακτικά. Κατά μέσο όρο, ο ρυθμός ποτίσματος είναι περίπου δύο έως τρεις κουβάδες νερού. Αρχικά πρέπει να ποτίζεται 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

 

Εάν δεν έχετε στρώσει το έδαφος στον κύκλο κοντά στο στέλεχος, τότε συνιστάται να χαλαρώνετε περιοδικά το έδαφος μετά το πότισμα. Η χαλάρωση πρέπει να συνδυάζεται με την αφαίρεση ζιζανίων.

Υποβολή απάντησης