Πότε, πώς και πού να φυτέψετε αρκεύθου στον κήπο το φθινόπωρο

Ο Juniper (ονομάζεται επίσης Veres) είναι ένας φωτεινός εκπρόσωπος της οικογένειας των κυπαρισσιών, αυτή τη στιγμή είναι πολύ κοινός στους κηπουρούς, βρίσκεται συχνά σε εξοχικές κατοικίες και κήπους ιδιωτικών κατοικιών. Γιατί να το φυτέψετε στον κήπο σας; Είναι πολύ όμορφο, έχει ευχάριστη μυρωδιά κωνοφόρων, ανεπιτήδευτο και εύκολο στην καλλιέργεια. Εκτός από τη διακοσμητικότητα, ο θάμνος έχει μια άλλη χρήσιμη ιδιότητα – χάρη στα φυτοκτόνα του, έχει απολυμαντική ιδιότητα, επομένως μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών και η αναπαραγωγή παθογόνων μικροοργανισμών. Επίσης απολυμαίνει τον αέρα, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για τον άνθρωπο.

Πώς να διακοσμήσετε όμορφα έναν κήπο με άρκευθο

Οι Junipers χρησιμοποιούνται ευρέως στο σχεδιασμό τοπίου λόγω του υψηλού διακοσμητικού τους αποτελέσματος. Το πιο ενδιαφέρον πράγμα είναι ότι μπορούν να διακοσμήσουν οποιοδήποτε μέρος ενός ιδιωτικού σπιτιού ή εξοχικής κατοικίας όταν χρησιμοποιούνται σε εντελώς διαφορετικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν πολλές ιδέες για τη χρήση κωνοφόρων, εδώ είναι οι πιο δημοφιλείς και ενδιαφέρουσες:

 • Αλπικός λόφος. Τα Ephedra χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για τη δημιουργία βραχόκηπων. Κατά κανόνα, για τέτοιες περιπτώσεις επιλέγονται δείγματα συμπαγών ποικιλιών.

 

 • Rockery. Ένας φωτεινός εκπρόσωπος της οικογένειας των κυπαρισσιών μπορεί να γίνει το αποκορύφωμα ενός βραχόκηπου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο ψηλούς όσο και κοντούς θάμνους.

 

 • Κωνοφόρος κήπος ή mixborder. Αυτός ο τρόπος διακόσμησης ενός κήπου είναι ιδανικός για τους ένθερμους λάτρεις των αειθαλών κωνοφόρων. Η γειτονιά των «αδερφών» όχι μόνο μεταμορφώνει τον κήπο σας, αλλά βελτιώνει και το μικροκλίμα, κάνει τον αέρα πιο καθαρό και αρωματικό.

 

 • Προσγειώσεις κράσπεδων. Οι ποικιλίες και οι τύποι θάμνων χαμηλής ανάπτυξης είναι πολύ όμορφες και πρακτικές στη χρήση για φύτευση κατά μήκος των συνόρων.

 

 • Φράχτης. Τα ψηλά είδη είναι τέλεια για τη δημιουργία φράχτων. Ένας θάμνος για αυτούς τους σκοπούς μπορεί να φυτευτεί κατά μήκος της περιμέτρου της τοποθεσίας ή η τοποθεσία μπορεί να χωριστεί σε ορισμένες τοποθεσίες, για παράδειγμα, για να ορίσει έναν κήπο με λουλούδια ή μια περιοχή αναψυχής.

 

 • Στη λιμνούλα. Εάν ο ιστότοπός σας διαθέτει τεχνητή λιμνούλα, τότε σίγουρα πρέπει να το διακοσμήσετε με άρκευθο! Ένα τέτοιο tandem φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό με μεγάλες πέτρες. Η δεξαμενή και ο θάμνος θα αλληλοσυμπληρώνονται ευνοϊκά, επιπλέον, η υγρασία θα τονίσει και θα ανανεώσει το όμορφο κωνοφόρο άρωμα του φυτού.

 

 • Μονές προσγειώσεις. Η πιο εύκολη επιλογή, απλά πρέπει να φυτέψετε ένα δενδρύλλιο, χωρίς να ανησυχείτε για την απόσταση των θάμνων μεταξύ τους. Επιπλέον, είναι ευκολότερο να φροντίζετε έναν θάμνο παρά για πολλούς ταυτόχρονα.

 

Παρεμπιπτόντως! Μεταξύ των άρκευθων, μπορείτε να βρείτε πολλά είδη που διαφέρουν ως προς το σχήμα και την εμφάνιση: κιονοειδής, σαν δέντρο, θαμνώδης, μικρού μεγέθους (συμπεριλαμβανομένου του ερπυσμού στο έδαφος, της εδαφοκάλυψης).

Τα πιο δημοφιλή είδη φυτών στη Ρωσία: αρκεύθου Ordinary, Cossack, Virgin. Και επίσης υπάρχουν Rocky, Scaly, Horizontal.

Πότε να φυτέψετε αρκεύθου το φθινόπωρο: βέλτιστος συγχρονισμός

Μπορείτε να φυτέψετε καλλιέργειες κωνοφόρων το φθινόπωρο, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ωστόσο, κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες για τη διαδικασία. Είναι πολύ εύκολο να καθοριστεί ο χρόνος φύτευσης αρκεύθου! Αρκεί να μελετήσετε την πρόγνωση του καιρού για αρκετές εβδομάδες εκ των προτέρων και, γενικά, να γνωρίζετε τα κλιματικά και θερμοκρασιακά χαρακτηριστικά και τις συνθήκες της περιοχής στην οποία ζείτε.

Ο βέλτιστος χρόνος για τη φύτευση ενός δενδρυλλίου το φθινόπωρο είναικαι δύο με τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετόόταν η θερμοκρασία του αέρα είναι εντός 10-13 βαθμών θερμότητας (κατά τη διάρκεια της ημέρας) και τουλάχιστον 5 βαθμών (τη νύχτα).

 

Πώς να επιλέξετε ένα ποιοτικό δενδρύλλιο αρκεύθου

Κάθε κηπουρός που έχει φυτέψει δέντρα ή θάμνους τουλάχιστον μία φορά στην περιοχή του γνωρίζει ότι η επιτυχής επιβίωση του φυτού, η προσαρμογή σε νέο μέρος και η κανονική ανάπτυξη την επόμενη σεζόν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του υλικού φύτευσης.

Ο κύριος κανόνας όταν επιλέγετε ένα δενδρύλλιο αρκεύθου είναι να το αγοράζετε καλύτερα σε κέντρα κήπου ή φυτώρια. Εκτός από την ποιότητα, μπορείτε επίσης, αν θέλετε, να πάρετε συμβουλές από τον πωλητή και να του κάνετε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το προϊόν που σας ενδιαφέρει.

Δενδρύλλια αρκεύθου πωλούνται με κλειστό ριζικό σύστημα (ZKS), δηλ. Το ριζικό του σύστημα βρίσκεται στο έδαφος σε μια γλάστρα ή σε κάποιο άλλο δοχείο (παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα). Μια άλλη επιλογή ονομάζεται σπορόφυτο τύπου δοχείου. Είναι πολύ εύκολο να το χειριστείς και να το φυτέψεις! Μπορείτε επίσης να βρείτε ένα δενδρύλλιο με ανοιχτό ριζικό σύστημα (δηλαδή, οι ρίζες είναι γυμνές). Αλλά αυτή η επιλογή είναι απίθανη, επειδή μια τέτοια κουλτούρα κυπαρισσιού σπάνια βρίσκεται στην πώληση χωρίς δοχείο.

 

Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν τυπικά μυστικά για την επιλογή ενός καλού δενδρυλλίου:

 • Είναι βέλτιστο να επιλέξετε περιπτώσεις που έχουν ηλικίας τριών έως τεσσάρων ετών.
 • Η γενική κατάσταση του υλικού φύτευσης πρέπει να είναι ικανοποιητική, δεν πρέπει να υπάρχουν σημάδια ασθένειας, βλάβης οποιοδήποτε μέρος του φυτού (βελόνες ή κορμός).
 • Μάθετε τις βελόνες: θα πρέπει να έχει μια κανονική πράσινη απόχρωση (ή ένα χρώμα που αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη ποικιλία και είδος), δεν πρέπει να θρυμματίζεται. Αξίζει να αποφύγετε δείγματα που έχουν καφέ, ξηρές βελόνες. Μπορείτε να ελέγξετε την κατάστασή του χρησιμοποιώντας έναν απλό χειρισμό: πιέστε τις βελόνες με το χέρι σας για 3 δευτερόλεπτα και αφήστε το, εάν πάρει αμέσως το προηγούμενο σχήμα του, τότε είναι σε καλή κατάσταση.

 

Πού να φυτέψετε αρκεύθου στον κήπο: επιλογή θέσης

Το πιο σημαντικό κριτήριο που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός χώρου είναι ο κατάλληλος φωτισμός. Το φυτό αναπτύσσεται καλύτερα καλά φωτισμένες περιοχές. Εάν καλλιεργήσετε έναν θάμνο κυπαρισσιού στη σκιά, τότε οι βελόνες θα είναι σπάνιες και δεν θα μπορούν να διακρίνονται από τη μεγαλοπρέπεια και τη διακοσμητικότητα.

Όσο για την επιλογή του εδάφους, ο θάμνος δεν είναι επιλεκτικός στο έδαφος. Ωστόσο, το καλύτερο φυτέψτε ένα φυτό σε γόνιμο έδαφος.

Σπουδαίος! Ο άρκευθος μπορεί να είναι πηγή μόλυνσης σκουριάς. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να φυτέψετε έναν θάμνο δίπλα σε οπωροφόρα δέντρα όπως αχλαδιά, κυδώνι, μηλιά, βατόμουρα και άλλες καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων.

 

Πώς να προετοιμάσετε ένα δενδρύλλιο αρκεύθου για φύτευση

Η προετοιμασία ενός δενδρυλλίου αρκεύθου για φύτευση είναι πολύ απλή. Αρκεί να ποτίσετε τη γη σε μια κατσαρόλα μια μέρα πριν από τη διαδικασία. Ωστόσο, αντί για απλό νερό, είναι πολύ χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα κάποιου φαρμάκου που διεγείρει το σχηματισμό ριζών, για παράδειγμα, Kornevin, Heteroauxin.

Σημείωση! Αφού αφαιρέσετε ένα σβώλο χώματος από μια γλάστρα (ή άλλο δοχείο), πρέπει αμέσως να το προσγειώσετε σε ένα μόνιμο μέρος. Ένα χωμάτινο στόμιο με ρίζες δεν πρέπει να αφήνεται να μείνει στον αέρα για περισσότερο από 15 λεπτά, διαφορετικά οι ρίζες θα αρχίσουν να στεγνώνουν, κάτι που είναι πολύ ανεπιθύμητο για την υγεία του δενδρυλλίου.

Πώς να προετοιμάσετε μια τρύπα φύτευσης για φθινοπωρινή φύτευση

Συνιστάται να κάνετε μια τρύπα φύτευσης 15-20 ημέρες πριν από την εκδήλωση. Η εκ των προτέρων εκτέλεση είναι απαραίτητη ώστε το μείγμα στο λάκκο να έχει χρόνο να καθίσει φυσικά.

Παρεμπιπτόντως! Εάν αποφασίσετε να φυτέψετε αρκετούς θάμνους στον ιστότοπό σας, τότε πρέπει να λάβετε υπόψη την απόσταση μεταξύ τους:

 • μεταξύ αρκεύθων μικρών μεγεθών, το κενό πρέπει να είναι περίπου 0,5 m.
 • μεταξύ των ψηλών – περίπου 1,5-2 μ.

Ο αλγόριθμος προετοιμασίας λάκκου αρκεύθου είναι πολύ απλός:

 • Είναι απαραίτητο να σκάψετε μια τρύπα με βάθος και πλάτος 70 εκατοστών. Γενικά, κατά την επιλογή μεγεθών, πρέπει να καθοδηγείται από έναν απλό κανόνα: ο λάκκος πρέπει να είναι 2 φορές μεγαλύτερος και βαθύτερος από το μέγεθος του χωμάτινου κώματος του δενδρυλλίου.
 • Τοποθετήστε ένα στρώμα αποστράγγισης στο κάτω μέρος (για παράδειγμα, διογκωμένος πηλός, σπασμένο τούβλο, βότσαλα, θρυμματισμένη πέτρα). Το πάχος του στρώματος αποστράγγισης είναι περίπου 10-15 εκατοστά.
 • Στη συνέχεια, πρέπει να γεμίσετε την τρύπα στη μέση με ένα ειδικό μείγμα εδάφους. Τυπική συνταγή μείγματος: χοντρή άμμος (1 μέρος), τύρφη (2 μέρη), λασπώδης γη (1 μέρος). Αλλά διαφορετικοί τύποι θάμνων μπορεί να έχουν διαφορετικές προτιμήσεις:
  • Juniper Siberian – προτιμά τα αμμώδη εδάφη. Επομένως, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο μείγμα: τύρφη, άμμο, χλοοτάπητα (σε αναλογία 2:2:1).
  • Κοζάκος – αναπτύσσεται καλά σε ασβεστούχα εδάφη. Ένα πήλινο μείγμα σύμφωνα με μια τυπική συνταγή, χρειάζεται μόνο να ασβεστοποιήσετε το χώμα και να προσθέσετε αλεύρι δολομίτη ή τέφρα ξύλου, αφράτο ασβέστη (150 γραμμάρια ανά λάκκο).
  • Juniper Virginia – το αργιλώδες έδαφος είναι πιο κατάλληλο, επομένως είναι βέλτιστο να χρησιμοποιείτε τύρφη, άμμο, χλοοτάπητα αργίλου (2: 1: 2).

Είναι απαραίτητο να αφήσετε ένα μείγμα γης για το γέμισμα του λάκκου κατά τη φύτευση!

 

Σχέδιο σελβροχοπτώσεις αρκεύθου σε ανοιχτό έδαφος

Έτσι, έχουν περάσει δύο ή τρεις εβδομάδες μετά το σκάψιμο και το γέμισμα του λάκκου, ήρθε μια ωραία μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε μια ευγενή απασχόληση – να επεκτείνετε τις καλοκαιρινές εξοχικές κατοικίες και να διακοσμήσετε την τοποθεσία.

Η φύτευση αρκεύθου θα βοηθήσει έναν οδηγό που περιγράφει όλα τα κύρια βήματα της εκδήλωσης:

 • Φέρτε το δενδρύλλιο κοντά στην τρύπα και ετοιμάστε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαδικασία.
 • Τώρα πρέπει να αφαιρέσετε το σβώλο της γης από το δοχείο χωρίς να το καταστρέψετε. Για να είναι πιο βολικό να το αποκτήσετε, πρέπει να βάλετε το δοχείο στο πλάι, να χτυπήσετε λίγο τη γλάστρα με ένα φτυάρι και να τραβήξετε έξω το δενδρύλλιο, πιάνοντας το κάτω μέρος του κορμού.
 • Βάλτε αμέσως το δενδρύλλιο στο λάκκο, και πάλι, δεν μπορείτε να καταστρέψετε το χωμάτινο στόκο.
 • Τώρα πρέπει να γεμίσετε την τρύπα με το μείγμα με το οποίο γεμίζατε προηγουμένως την τρύπα.

Σπουδαίος! Ο λαιμός της ρίζας του αρκεύθου πρέπει να βρίσκεται 5 εκατοστά πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

 • Τρίψτε ελαφρά το χώμα γύρω από το δενδρύλλιο.
 • Διακοσμήστε τον κύκλο κοντά στο στέλεχος του θάμνου φτιάχνοντας έναν κύλινδρο γης γύρω από το φυτό ύψους περίπου 10 cm.
 • Ποτίστε το φυτό στη νέα θέση.
 • Αφού απορροφήσετε την υγρασία, καλύψτε την περιοχή γύρω από το φυτό. Ως σάπια φύλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα, πριονίδι, τύρφη. Το ύψος του στρώματος είναι περίπου 10 cm.

 

Παρεμπιπτόντως! Μετά τη φθινοπωρινή φύτευση, η φροντίδα του φυτού είναι όσο το δυνατόν απλούστερη: πρέπει να καλύψετε και να ποτίσετε τον θάμνο μερικές φορές (αλλά μόνο σε περίπτωση ξηρού φθινοπώρου χωρίς βροχόπτωση!). Επίσης, αν ζείτε σε περιοχή με χιονισμένους χειμώνες, συνιστάται να δέσετε τα κλαδιά με σπάγκο, γιατί μπορεί να σπάσουν από το βάρος της χιονόπτωσης.

Πιθανώς το πιο δύσκολο έργο σε αυτό το θέμα είναι να αποφασίσετε ποιος τύπος και ποικιλία σας αρέσει περισσότερο, καθώς και πώς να χρησιμοποιήσετε καλύτερα τους θάμνους για να διακοσμήσετε όμορφα τον κήπο σας. Τελικά, υπάρχουν τόσες πολλές ιδέες και επιλογές! Εάν καταλαβαίνετε ποια επιλογή σας ταιριάζει καλύτερα, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε την προσγείωση. Είναι εύκολο να το εκτελέσετε, το κύριο πράγμα είναι να μην ξεχάσετε να φροντίσετε τον αειθαλή θάμνο στο μέλλον.

Υποβολή απάντησης