Πώς και πότε να φυτέψετε ένα δενδρύλλιο weigela σε ανοιχτό έδαφος το 2022

Ένας όμορφος διακοσμητικός ανθισμένος θάμνος weigela είναι σε θέση να ευχαριστηθεί με την ανθοφορία του από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου, καθώς και από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, όμορφα λουλούδια, παρόμοια με καμπάνες, καλύπτουν ολόκληρο τον θάμνο, εντυπωσιάζοντας με το μεγαλείο και την ομορφιά τους. Είναι ευχαρίστηση να καλλιεργείτε μια τέτοια κουλτούρα στη ντάτσα σας ή σε ένα οικόπεδο μιας ιδιωτικής κατοικίας! Επομένως, ας δούμε πώς και πότε να φυτέψουμε σωστά το weigela σε ανοιχτό έδαφος.

Πότε να φυτέψετε weigela την άνοιξη σε ανοιχτό έδαφος: βέλτιστος συγχρονισμός

Συνιστάται να φυτέψετε ένα δενδρύλλιο weigela με ανοιχτό ριζικό σύστημα (ACS) την άνοιξη πριν φουσκώσουν τα μπουμπούκια. Σε αυτή την περίπτωση, τα πρώτα 10 εκατοστά της επιφάνειας του εδάφους θα πρέπει να ζεσταθούν έως + 5 ° C. Αλλά δεδομένου ότι διαφορετικές περιοχές της χώρας σας έχουν διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, οι κατά προσέγγιση ημερομηνίες φύτευσης weigela σε ανοιχτό έδαφος είναι ελαφρώς διαφορετικές:

 • στη μεσαία λωρίδα (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Μόσχας) – το δεύτερο μισό του Απριλίου.
 • στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – αρχές Μαΐου.
 • στις νότιες περιοχές – τέλος Μαρτίου.

Αλλά ένα δενδρύλλιο με κλειστό ριζικό σύστημα (ZKS) μπορεί να φυτευτεί σε ανοιχτό έδαφος με μεταφόρτωση και αργότερα την άνοιξη (και ακόμη και στις αρχές του καλοκαιριού, κυρίως πριν από την έναρξη της ζέστης).

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την καταλληλότερη ώρα χρησιμοποιώντας τους κύκλους της σελήνης, που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε συγκεκριμένες ημέρες. Ημερομηνίες φύτευσης για σπορόφυτα weigela σε ανοιχτό έδαφος σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο του 2022:

 • Ευοίωνες μέρες:
  • τον Μάρτιο: 4η, 5η, 6η, 11η, 12η, 20η, 26η, 27η, 28η.
  • τον Απρίλιο: 5, 6, 7, 19, 20, 21, 22, 23, 24.
  • τον Μάιο: 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23.
 • κακές μέρες (σε αυτούς τους αριθμούς είναι καλύτερα να αρνηθείτε τη διαδικασία):
  • τον Μάρτιο: 1, 2, 3, 16, 30.
  • τον Απρίλιο: 15, 16, 17, 29, 30.
  • τον Μάιο: 14, 15, 16, 28, 29, 30.

 

Πολλοί κηπουροί και κηπουροί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε weigela, την άνοιξη ή το φθινόπωρο; Αλλά η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ξεκάθαρη: αυτή η καλλιέργεια πρέπει να φυτεύεται αποκλειστικά την άνοιξη! Το φθινόπωρο, τα σπορόφυτα δεν ριζώνουν καλά σε ένα νέο μέρος και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πιθανότατα δεν θα έχουν χρόνο να ριζώσουν και να πεθάνουν το χειμώνα.

 

Πού να φυτέψετε weigela: επιλογή θέσης στον ιστότοπο

Η φύτευση της weigela ξεκινά με την επιλογή μιας θέσης στον κήπο σας. Όσο πιο άνετες είναι οι συνθήκες ανάπτυξης, τόσο καλύτερα ο θάμνος θα αναπτυχθεί και θα ανθίσει πιο όμορφα. Μην ξεχνάτε ότι ο διακοσμητικός ανθοφόρος θάμνος είναι φωτοφιλικός και θερμόφιλος!

 

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να επιλέξετε ένα μέρος με βάση φωτισμός. Είναι απαραίτητο να φυτέψετε έναν θάμνο σε ηλιόλουστες περιοχές (επιτρέπεται η ασθενής μερική σκιά)! Ο κανονικός φωτισμός θα επιτρέψει στον θάμνο να σας ευχαριστήσει με την πλούσια και όμορφη ανθοφορία του. Ωστόσο, το φυτό δεν πρέπει να τοποθετείται σε ζεστό, άμεσο ηλιακό φως κατά τις μεσημεριανές ώρες.

 

Είναι πολύ σημαντικό να είναι το μέρος προστατευμένο από αέρα και ρεύματα, γιατί διαφορετικά μπορούν να βλάψουν τα ευαίσθητα άνθη και τα φύλλα της γουιγέλας. Για παράδειγμα, ένα κτίριο, ένας φράχτης, άλλοι θάμνοι και δέντρα μπορούν να προστατεύσουν από τον άνεμο.

Το χώμα για την καλλιέργεια θάμνων, κατά προτίμηση χαλαρά, γόνιμα, υψηλής υγρασίας, διαπερατά από τον αέρα και το νερό, ουδέτερη ή ελαφρώς αλκαλική σε οξύτητα. Η καλλιέργεια δεν ανέχεται τη στάσιμη υπερχείλιση, επομένως δεν πρέπει να φυτεύεται σε περιοχές με υψηλά υπόγεια ύδατα ή σε πεδινά όπου συχνά συσσωρεύεται υγρασία.

 

Τι μπορεί να φυτευτεί δίπλα στο weigela

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα μέρος για να φυτέψετε weigela για αισθητικούς λόγους. Για παράδειγμα, ο θάμνος φαίνεται πολύ όμορφος στον κήπο δίπλα στον αστίλμπα, τη φτέρη, τον κρίνο της κοιλάδας, τον ξενιστή, τον άρκευθο.

Όμορφες είναι και οι κοινές φυτεύσεις weigela με barberry, cotoneaster, spirea, viburnum Buldenezh, κυπαρίσσι, ιαπωνικό κυδώνι.

 

Πώς να προετοιμάσετε ένα λάκκο προσγείωσης για φύτευση weigela

Αφού επιλέξετε ένα κατάλληλο μέρος για τον θάμνο, μπορείτε να ξεκινήσετε την προετοιμασία του λάκκου προσγείωσης. Ωστόσο, καλό είναι να το προετοιμάσετε (δηλαδή, να το σκάψετε και να το γεμίσετε) λίγες εβδομάδες πριν φυτέψετε το weigela σε ανοιχτό έδαφος (αλλά αν δεν το έχετε κάνει εκ των προτέρων, δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε).

Πρώτα πρέπει να σκάψετε μια τρύπα, οι βέλτιστες διαστάσεις είναι: πλάτος – 50 cm, βάθος – 50 cm (αν το χώμα είναι βαρύ, τότε το βάθος είναι 60 cm).

Σημείωση!Η βέλτιστη απόσταση μεταξύ των θάμνων είναι 2-3 μέτρα (το ελάχιστο κενό είναι 1,5 m).

 

Στη συνέχεια, πρέπει να τοποθετηθεί στον πάτο του λάκκου στρώση αποστράγγισης Πάχους 15 cm (σε βαριά, αργιλώδη ή υγρά εδάφη – 20 cm), είναι κατάλληλα χαλίκι, σπασμένα τούβλα, μεγάλος διογκωμένος πηλός, θρυμματισμένη πέτρα. Η αποστράγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική σε βαριά, αργιλώδη εδάφη, σε υγρές περιοχές. Αλλά σε ξηρό, αμμώδες έδαφος, δεν χρειάζεται.

 

Μετά από αυτό μπορείτε γεμίστε την τρύπα προσγείωσης μείγμα θρεπτικών ουσιών εδάφους, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω επιδέσμους:

 • χλοοτάπητα (1 μέρος), φυλλώδη γη (2 μέρη), άμμος (2 μέρη).
 • χώμα κήπου (2 μέρη), χώμα φύλλων ή χούμο (2 μέρη), άμμος (1 μέρος).
 • άμμος (2 μέρη), χλοοτάπητα (2 μέρη), χούμος (1 μέρος).
 • επάνω γόνιμο στρώμα εδάφους (2 μέρη), κομπόστ (1 μέρος), άμμος (1 μέρος).

Γεμίστε την τρύπα μέχρι τη μέση με χώμα και αφήστε το υπόλοιπο γόνιμο έδαφος για να αποκοιμηθεί το δενδρύλλιο μετά τη φύτευση.

 

Οδηγίες βήμα προς βήμα για τη φύτευση ενός δενδρυλλίου weigela σε ανοιχτό έδαφος την άνοιξη

Η φύτευση ενός δενδρυλλίου weigela σε ανοιχτό έδαφος πραγματοποιείται σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 • Επιλέξτε ένα δενδρύλλιο. Είναι καλύτερο να επιλέξετε σπορόφυτα weigela 3-4 ετών, σε αυτή την ηλικία ριζώνουν καλύτερα σε ένα νέο μέρος. Εάν αγοράσατε ένα δενδρύλλιο με ανοιχτό ριζικό σύστημα, τότε πριν από τη φύτευση, μπορείτε να εμποτίσετε τις ρίζες σε ένα διάλυμα ενός σχηματιστή ριζών, για παράδειγμα, Kornevin, Heteroauxin.
 • Διαλέξτε ένα σημείο, σκάψτε μια τρύπα φύτευσης, βάλτε μια αποστράγγιση στον πάτο και γεμίστε τη.
 • Στο μίγμα πλήρωσης εδάφους στο λάκκο, συνιστάται η προσθήκη κόκκων του σύνθετου ορυκτού λιπάσματος Nitroammofoski 100 γραμμάρια ανά λάκκο (και πασπαλίζουμε με ένα μικρό στρώμα χώματος χωρίς λιπάσματα από πάνω).
 • Εάν φυτεύετε ένα δενδρύλλιο weigela με ανοιχτό ριζικό σύστημα (OKS), τότε ρίξτε ένα ανάχωμα γόνιμο χώμα στο κέντρο του λάκκου. Και στη συνέχεια βάλτε το δενδρύλλιο σε ένα ανάχωμα, κατανείμετε ομοιόμορφα τις ρίζες έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες γύρω από την περίμετρο του λάκκου. Ωστόσο, δεν πρέπει να λυγίζουν.
 • Εάν φυτεύετε ένα δενδρύλλιο με κλειστό ριζικό σύστημα (ZKS), τότε απλά πρέπει να βάλετε το δενδρύλλιο σε μια τρύπα χωρίς ανάχωμα.

Σπουδαίος! Είναι αδύνατο να βαθύνει ο ριζικός λαιμός ενός δενδρυλλίου weigela! Θα πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους.

 • Τώρα πρέπει να γεμίσετε το δενδρύλλιο στο λάκκο με γόνιμο έδαφος. Ταυτόχρονα, ένα δενδρύλλιο με ανοιχτό ριζικό σύστημα μπορεί να ανακινηθεί από τον κορμό έτσι ώστε το έδαφος να κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ των ριζών.
 • Συμπιέστε απαλά το χώμα γύρω από το δενδρύλλιο και διαμορφώστε τον κύκλο του στελέχους του δενδρυλλίου φτιάχνοντας έναν κύλινδρο της γης γύρω-γύρω.
 • Παράγετε άφθονο πότισμα, καλό είναι να φέρετε 3-4 κουβάδες νερό κάτω από ένα δενδρύλλιο. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να μην ρίχνετε αμέσως όλο το νερό, αλλά σταδιακά, καθώς το νερό απορροφάται.
 • Μετά από λίγες ώρες ή την επόμενη μέρα, επιθεωρήστε το σημείο φύτευσης, εάν το έδαφος έχει κατακαθίσει, τότε πρέπει να προσθέσετε χώμα στο προηγούμενο επίπεδο.
 • Οδηγήστε σε ένα ξύλινο μανταλάκι στήριξης δίπλα του και δέστε το δενδρύλλιο πάνω του με σπάγκο.
 • Επιστρώστε το σημείο προσγείωσης με μη όξινη τύρφη, σάπιο πριονίδι, το πάχος του σάπια φύλλα είναι περίπου 5 εκ. Ταυτόχρονα, το σάπια φύλλα δεν πρέπει να αγγίζουν τον κορμό του θάμνου.

 

Σε αυτό το στάδιο ολοκληρώνεται η φύτευση του δενδρυλλίου weigela σε ανοιχτό έδαφος. Τώρα ένας περιποιητικός κάτοικος του καλοκαιριού πρέπει να επικεντρωθεί στη φροντίδα των διακοσμητικών ανθοφόρων θάμνων και να περιμένει την όμορφη ανθοφορία. Μετά τη διαδικασία, πρέπει να ποτίζετε τακτικά το φυτό, διατηρώντας μέτρια υγρασία του εδάφους, να χαλαρώνετε περιοδικά το έδαφος σε βάθος 5 cm μετά το πότισμα (αν έχετε στρώσει τον κύκλο του κορμού).

Υποβολή απάντησης