Πώς και πότε να φυτέψετε κολοκυθάκια με σπόρους σε ανοιχτό έδαφος το 2022

 

Τα κολοκυθάκια θεωρούνται ένα από τα πιο διαιτητικά τρόφιμα: το προϊόν δεν είναι μόνο πολύ υγιεινό, αλλά και χαμηλό σε θερμίδες. Η κατανάλωση των φρούτων που καλλιεργούνται στον ιστότοπό σας είναι μεγάλη ευχαρίστηση! Μπορείτε να φυτέψετε κολοκυθάκια με 2 τρόπους: για σπορόφυτα, αμέσως σε ανοιχτό έδαφος με σπόρους. Η ανάπτυξη μέσα από σπορόφυτα σάς επιτρέπει να έχετε μια σοδειά πιο γρήγορα, αλλά η φύτευση σπόρων αμέσως στον κήπο είναι λιγότερο δύσκολη. Σε ψυχρές περιοχές, είναι καλύτερο να σπείρετε τα σπορόφυτα πρώτα, και στις νότιες περιοχές, μπορείτε, χωρίς αμφιβολία, να φυτέψετε αμέσως σπόρους σε ανοιχτό έδαφος.

Πότε να φυτέψετε σπόρους κολοκυθιού σε ανοιχτό έδαφος

Τα κολοκυθάκια είναι μια καλλιέργεια που αγαπά τη θερμότητα, επομένως μπορεί να φυτευτεί σε ανοιχτό έδαφος μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος επιστροφής των ανοιξιάτικων παγετών. Θερμοκρασίες κάτω των -2°C μπορούν εύκολα να σκοτώσουν τα σπορόφυτα.

Η φύτευση σπόρων κολοκυθιού σε ανοιχτό έδαφος μπορεί να γίνει αφού τα πρώτα 10 εκατοστά της επιφάνειας του εδάφους έχουν θερμανθεί στους + 12-14 ° C και η θερμοκρασία του νυχτερινού αέρα θα παραμείνει σταθερά πάνω από 8 βαθμούς Κελσίου.

Οι όροι αποβίβασης σε διάφορες περιοχές μπορούν να χωριστούν υπό όρους ως εξής:

 • στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – μπορείτε να φυτέψετε το δεύτερο μισό του Μαΐου, προς το τέλος.
 • στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – η σπορά γίνεται στα τέλη Μαΐου.
 • στο Νότο – μπορείτε να σπείρετε την καλλιέργεια στα μέσα Απριλίου.

Σπουδαίος! Η φύτευση δενδρυλλίων κολοκυθιού σε ανοιχτό έδαφος πρέπει να γίνει 2 εβδομάδες μετά τη σπορά των σπόρων.

Ημερομηνίες φύτευσης κολοκυθιών σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο 2022

Πολλοί κηπουροί έχουν από καιρό εκτιμήσει τα οφέλη του σεληνιακού ημερολογίου, το οποίο βοηθά στην επιλογή της βέλτιστης ή δυσμενέστερης ώρας για διάφορες εργασίες στον κήπο ή με σπορόφυτα στο σπίτι. Εάν είστε οπαδός μιας τέτοιας στρατηγικής, τότε σας προτείνω να μελετήσετε το χρονοδιάγραμμα φύτευσης κολοκυθιών με σπορόφυτα και σπόρους σε ανοιχτό έδαφος Σεληνιακό ημερολόγιο 2022:

 • Ευοίωνες μέρες:
  • τον Μάρτιο: 19, 20, 21, 22, 23, 24, 27, 28.
  • τον Απρίλιο: 5, 6, 7, 8, 9, 20, 24.
  • τον Μάιο: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 19, 20, 21, 22, 23.
 • Κακές μέρες:
  • τον Μάρτιο: 1, 2, 3, 16, 30.
  • τον Απρίλιο: 15, 16, 17, 29, 30.
  • τον Μάιο: 14, 15, 16, 28, 29, 30.

 

Πού να φυτέψετε κολοκυθάκια στο ανοιχτό πεδίο: επιλογή θέσης

Το μέρος για την καλλιέργεια κολοκυθιών στον κήπο πρέπει να είναι ηλιόλουστο. Αλλά είναι πολύ σημαντικό το μεσημέρι (δηλαδή την πιο ζεστή ώρα της ημέρας) τα φυτά να σκιάζονται από το άμεσο ηλιακό φως, για παράδειγμα, μπορούν να προστατεύονται από μια σκιά από φράχτη, δέντρα, κτίρια.

Μπορείτε επίσης να επισημάνετε άλλες συστάσεις για την επιλογή ενός μέρους:

 • Το κρεβάτι πρέπει επίσης να προστατεύεται από τον αέρα, τα κρύα ρεύματα.
 • Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα όξινα εδάφη, εάν επικρατούν στην περιοχή σας, τότε φροντίστε να αποξύνετε το έδαφος στον κήπο.
 • Είναι σημαντικό να αποφεύγετε περιοχές με νερό (για παράδειγμα, τοποθεσίες με υψηλά υπόγεια ύδατα).
 • Συνιστάται η αποφυγή κλινών όπου έχουν εφαρμοστεί πρόσφατα λιπάσματα που περιέχουν χλώριο (η καλλιέργεια αντιδρά άσχημα στο χλώριο).

 

Συμβουλή! Δεν συνιστάται η φύτευση κολοκυθιών δίπλα σε άλλα μέλη της οικογένειας των κολοκυθιών (αγγούρια, κολοκύθες, πεπόνια, καρπούζια, σκουός).

Όταν επιλέγετε ένα κρεβάτι για φύτευση και καλλιέργεια κολοκυθιών, είναι επιτακτική ανάγκη να δώσετε προσοχή στην αμειψισπορά και να επιλέξετε μια τοποθεσία με τους σωστούς προκατόχους:

 • Καλοί προκάτοχοι για τα κολοκυθάκια στον κήπο είναι οι πατάτες, το λάχανο, τα παντζάρια, τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα βότανα, τα όσπρια.
 • Κακοί προκάτοχοι για τα κολοκυθάκια είναι όλες οι κολοκύθες (πεπόνια, καρπούζια, αγγούρια, κολοκύθες, τα ίδια τα κολοκυθάκια). Είναι δυνατόν να φυτευτεί ένας πολιτισμός σε ένα μέρος όπου οι συγγενείς του μεγάλωσαν σε όχι λιγότερο από 4 χρόνια.

 

Πώς να προετοιμάσετε ένα κρεβάτι για τη σπορά κολοκυθιών

Η προετοιμασία του χώρου και του κήπου είναι μια τυπική διαδικασία για κάθε καλλιέργεια. Είναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα το φθινόπωρο, ή την άνοιξη για μερικές εβδομάδες (ιδανικά για 4 εβδομάδες, ή τουλάχιστον 2-3).

Μπορείτε να προετοιμάσετε τον κήπο για φύτευση κολοκυθιών ως εξής:

 • Σκάψτε την περιοχή πάνω στη ξιφολόγχη ενός φτυαριού (δηλαδή σε βάθος περίπου 30-35 cm).
 • Εφαρμόστε ορυκτά λιπάσματα για εκσκαφή: 20 g θειικού καλίου, 30 g υπερφωσφορικού, 15 g νιτρικού αμμωνίου εφαρμόζονται ανά 1 τετραγωνικό μέτρο.

Σημείωση! Είναι επιθυμητό να εφαρμόζεται υπερφωσφορικό και θειικό κάλιο το φθινόπωρο, αλλά επιτρέπεται επίσης η εφαρμογή την άνοιξη. Αλλά το νιτρικό αμμώνιο (και οποιοδήποτε άλλο αζωτούχο λίπασμα) πρέπει να εφαρμόζεται μόνο την άνοιξη!

 • Δεδομένου ότι τα κολοκυθάκια αγαπούν την οργανική ύλη, είναι χρήσιμο να προσθέσετε οργανικά λιπάσματα για σκάψιμο: κομπόστ, χούμο (ή μισοσαπισμένη κοπριά).
 • Αμέσως πριν τη σπορά, πρέπει να χαλαρώσετε την επιφάνεια του εδάφους με μια τσουγκράνα και να την ισοπεδώσετε.

 

Συμβουλή! 7-10 ημέρες πριν τη σπορά των κολοκυθιών, συνιστάται η κάλυψη του κρεβατιού με αγροϊνά (spunbond, lutrasil) ή μεμβράνη. Ένα τέτοιο καταφύγιο θα ζεστάνει επιπλέον το κρεβάτι.

Πώς να φτιάξετε ένα ζεστό κρεβάτι

Αφού ο πολιτισμός είναι πολύ θερμόφιλος, λοιπόν είναι καλύτερο να φυτέψετε κολοκυθάκια σε ζεστά κρεβάτια κομποστοποίησης (ή τρύπες)λόγω των διεργασιών ζύμωσης, η θερμοκρασία στο έδαφος θα είναι ελαφρώς υψηλότερη.

Μπορείτε να φτιάξετε ζεστά κρεβάτια ή τρύπες σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 • Είναι απαραίτητο να σκάψετε μια τρύπα για 2 ξιφολόγχες ενός φτυαριού (περίπου 50-60 cm).
 • Τοποθετήστε χόρτα ζιζανίων στο κάτω μέρος του λάκκου (ιδανικά τσουκνίδα και ξερό γρασίδι).
 • Πασπαλίστε το γρασίδι με συνηθισμένο γόνιμο χώμα.
 • Λίγες ημέρες πριν από τη φύτευση, πρέπει να ρίξετε τις τρύπες με έγχυμα που έχει υποστεί ζύμωση ή παρασκεύασμα Baikal M-1.

Μπορείτε επίσης να προετοιμάσετε το κρεβάτι κήπου με άλλο τρόπο:

 • Το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, απλώστε το κομμένο γρασίδι στο χώρο.
 • Το επόμενο έτος, την άνοιξη, ποτίστε το γρασίδι με έγχυμα που έχει υποστεί ζύμωση ή παρασκεύασμα Baikal M-1.
 • Βάλτε από πάνω ένα στρώμα γόνιμης γης.
 • Μετά τη φύτευση σπόρων ή δενδρυλλίων γύρω από τρύπες ή σπορόφυτα απλώστε ξηρό σανό.

 

Πώς να προετοιμάσετε σπόρους κολοκυθιού για φύτευση σε ανοιχτό έδαφος

Οι σπόροι κολοκυθιού, κατά κανόνα, επεξεργάζονται κυρίως πριν από τη φύτευση δενδρυλλίων στο σπίτι. Και εδώ σε ανοιχτό έδαφος, οι σπόροι σπέρνονται καλύτερα ξηροί (δηλαδή χωρίς εκπαίδευση). Το γεγονός είναι ότι οι σπόροι διογκώθηκαν μετά το μούλιασμα ή βλάστησαν σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων νυχτερινών παγετών, μπορούν εύκολα να πεθάνουν.

Ωστόσο, για να βελτιώσετε τη βλάστηση, μπορείτε να προετοιμάσετε τους σπόρους κολοκύθας με θερμότητα. Για παράδειγμα, πριν τη φύτευση, βάλτε μια χάρτινη σακούλα με σπόρο σε ένα ηλιόλουστο μέρος για μια εβδομάδα, ή βάλτε για μια νύχτα ανά μπαταρία. Η θερμότητα θα διεγείρει τους μηχανισμούς ανάπτυξης και ανάπτυξης και έτσι θα βελτιώσει τη βλάστηση.

Εάν είστε 100% σίγουροι ότι οι παγετοί δεν θα επιστρέψουν, τότε μπορείτε να επεξεργαστείτε τους σπόρους πιο αποτελεσματικά πριν από τη σπορά, εξετάστε τις κύριες μεθόδους προετοιμασίας:

 • Μούλιασμα σε ζεστό νερό. Ρίξτε το υλικό φύτευσης με ζεστό καθιζάνον νερό, αφήστε το για 2-3 ώρες.
 • Για ταχύτερη και πιο φιλική βλάστηση όλων των σπόρων, αποτελεσματικά βυθιστείτε σε διεγερτικό ανάπτυξης (για παράδειγμα, Zircon), η επεξεργασία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες για το φάρμακο.
 • Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι βλάστηση σπόρων κολοκυθιού. Χάρη σε αυτό το παρασκεύασμα, είναι δυνατό να εντοπιστούν αμέσως μη βιώσιμοι σπόροι (απλώς δεν θα βλαστήσουν), καθώς και να επιταχυνθεί σημαντικά η εμφάνιση δενδρυλλίων σε ανοιχτό έδαφος. Απλώς τα σκεπάζετε και από τις δύο πλευρές με ένα πανί, τα βρέχετε με νερό, τα βάζετε σε σακούλα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος με θερμοκρασία περίπου +24-26°C. Ελέγχετε τους σπόρους κάθε μέρα και όταν φυτρώσουν, φυτέψτε τους αμέσως στο έδαφος.

Σπουδαίος! Το νερό για μούλιασμα ή βλάστηση πρέπει να καθιζάνει! Τα κολοκυθάκια δεν αντέχουν το χλώριο.

Πώς να φυτέψετε κολοκυθάκια σε ανοιχτό έδαφος: πρόγραμμα φύτευσης σπόρων

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκινήσετε είναι να προετοιμάσετε το κρεβάτι, να περιμένετε τις προθεσμίες, να επεξεργαστείτε τους σπόρους (προαιρετικά) και να προχωρήσετε στη διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε το σχέδιο φύτευσης, εάν τα φυτά είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, τα φυτά θα παρεμβαίνουν μεταξύ τους, θα στερούνται θρεπτικών συστατικών.

Οι παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα θα σας βοηθήσουν να φυτέψετε σωστά τα κολοκυθάκια με σπόρους σε ανοιχτό έδαφος:

 1. Κάντε τρύπες σε απόσταση 70 εκατοστών η μία από την άλλη, το βάθος των οπών είναι 3-4 cm.
 2. Φυτέψτε τον σπόρο σε βάθος 3-4 εκατοστών. Εάν οι σπόροι είναι ξηροί (δηλαδή δεν έχουν υποστεί επεξεργασία), τότε βάλτε τους στο πλευρό. Αν έχετε σπόρους που έχουν φυτρώσει, τότε με τον βλαστημένο πάτο (βλαστών) προς τα κάτω, πρέπει να τους χειριστείτε πολύ προσεκτικά για να μην τους καταστρέψετε.
 3. Εάν φυτέψετε σπόρους που δεν έχουν φυτρώσει, τότε μπορούν να παραληφθούν 2-3 σπόροι σε μια τρύπα. Αν κάποιοι σπόροι δεν φυτρώσουν, σίγουρα θα έχετε τουλάχιστον ένα φυτό σε μια τρύπα. Με τη βλάστηση πολλών σπόρων, θα χρειαστεί στη συνέχεια να αφαιρεθούν τα σπορόφυτα, αφήνοντας ένα από τα πιο δυνατά, καλά ανεπτυγμένα φυτά.
 4. Γεμίστε καλά τις τρύπες με χώμα και νερό.
 5. Μετά τη φύτευση των σπόρων, πρέπει να απλωθεί ξηρός σανός και ξερό χόρτο γύρω από τις τρύπες (ταυτόχρονα, το σάπια φύλλα δεν πρέπει να καλύπτει την περιοχή γύρω από τις τρύπες). Ένα τέτοιο σάπια φύλλα θα διατηρήσει την υγρασία στο έδαφος και θα αποτρέψει τη βλάστηση των ζιζανίων.
 6. Καλύψτε το κρεβάτι με μια μεμβράνη ή υλικό κάλυψης μέχρι να βλαστήσουν τα σπορόφυτα και, στη συνέχεια, φροντίστε να το αφαιρέσετε αμέσως. Εάν υποψιάζεστε ότι είναι δυνατοί παγετοί επιστροφής, τότε συνιστάται να φτιάξετε ένα μικρό θερμοκήπιο από πλαστική μεμβράνη στα τόξα ή τουλάχιστον να καλύψετε κάθε φρεάτιο με κομμένα μπουκάλια ή πλαστικά κύπελλα.

 

Συμβουλή! Τα σπορόφυτα θα πρέπει να φυτεύονται σε απόσταση 80 cm το ένα από το άλλο με μεταφόρτωση.

Φροντίδα κολοκυθιών σε ανοιχτό χωράφι μετά τη φύτευση

Παρέχοντας στα κολοκυθάκια σωστή και πλήρη φροντίδα μετά τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος, μπορείτε να έχετε μια καλή και πλούσια συγκομιδή. Ας δούμε ποιες δραστηριότητες και πώς να εκτελέσετε με μια καλλιέργεια λαχανικών:

 • Όταν τα σπορόφυτα φτάσουν σε ύψος 5 εκατοστών, είναι χρήσιμο να καλύπτεται η περιοχή γύρω από τα φυτά. Για παράδειγμα, σάπιο πριονίδι, μη όξινη τύρφη.
 • Τα κολοκυθάκια σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης χρειάζονται τακτικό πότισμα, η καλλιέργεια είναι πολύ απαιτητική για την υγρασία. Είναι απαραίτητο να ποτίζετε καθώς το ανώτερο στρώμα της γης στον κήπο στεγνώνει. Είναι δύσκολο να πούμε πόσο συχνά πρέπει να ποτίζονται τα κολοκυθάκια, γιατί όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Κατά μέσο όρο, πρέπει να ποτίζετε 1 φορά σε 7-10 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία δεν πρέπει να γίνει κατάχρηση, διαφορετικά η άκρη του κολοκυθιού μπορεί να σαπίσει. Το νερό για άρδευση πρέπει να είναι ζεστό (ιδανικά – 22 μοίρες), οι ωοθήκες μπορεί να σαπίσουν από το κρύο νερό. Το πότισμα πρέπει να διακόπτεται μια εβδομάδα πριν τη συγκομιδή για να μειωθεί η πιθανότητα σήψης των καρπών.

 

 • Εάν φυτέψατε πολλούς σπόρους σε μια τρύπα, τότε μην ξεχάσετε να αραιώσετε τα φυτά. Πρέπει να αφήσετε 1 πιο δυνατό φυτό.
 • Όταν καλλιεργείτε κολοκυθάκια σε θερμοκήπιο ή εστία, είναι απαραίτητο να αερίζετε τακτικά, αποφεύγοντας την υψηλή υγρασία (δεν αρέσει στον πολιτισμό).
 • Όταν το κολοκυθάκι μεγαλώσει 4-5 αληθινά φύλλα, οι φυτεύσεις πρέπει να λοφώσουμε. Η διαδικασία θα τονώσει την ανάπτυξη των πλευρικών ριζών.
 • Είναι χρήσιμο να χαλαρώνετε περιοδικά το έδαφος για να αποφύγετε την εμφάνιση χωμάτινου φλοιού.
 • Για μέγιστη απόδοση, είναι απαραίτητο να προσελκύσετε όσο το δυνατόν περισσότερα έντομα επικονίασης στο οικόπεδο του κήπου κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του φυτού. Εναλλακτικά, μπορείτε να ψεκάσετε τα φυτά με το εξής διάλυμα: 100 γραμμάρια ζάχαρης, 2 γραμμάρια βορικού οξέος διαλύονται σε 10 λίτρα νερό.

Μπορείτε επίσης να προσελκύσετε έντομα επικονίασης με άλλο τρόπο: φυτέψτε λουλούδια δίπλα στο κρεβάτι της κολοκυθιάς κατιφές. Επίσης, μια τέτοια ευνοϊκή γειτονιά θα προστατεύσει τα φυτά από τους νηματώδεις.

Υποβολή απάντησης