Πώς και πότε να φυτέψετε σπορόφυτα για σπορόφυτα στο σπίτι το 2022


Το Lichnis (άλλο όνομα για την Αυγή) είναι ένα ασυνήθιστο πολυετές φυτό με φωτεινές, γραφικές ταξιανθίες, που αγαπήθηκε λόγω της ανεπιτήδευτης, της χειμωνιάτικης αντοχής και της πρωτότυπης εμφάνισής του. Το ύψος ενός φυτού κήπου μπορεί να κυμαίνεται από 0,4 έως 1 μέτρο. Σε έναν ιστότοπο μπορεί να μεγαλώσει έως και πέντε χρόνια. Οι ταξιανθίες μπορούν να έχουν έντονο κόκκινο, πορτοκαλί, κόκκινο, λευκό, ροζ απόχρωση. Για πολλαπλασιασμό με σπόρο, μπορείτε να σπείρετε λύχνες πριν από το χειμώνα στα τέλη του φθινοπώρου ή αμέσως σε ανοιχτό έδαφος την άνοιξη. Σε αυτή την περίπτωση, η αυγή θα ανθίσει σε ένα χρόνο. Αλλά αν καλλιεργήσετε πρώτα σπορόφυτα στο σπίτι, τότε μπορείτε να απολαύσετε την ανθοφορία το καλοκαίρι αυτή τη σεζόν.

Περιεχόμενο

 • 1 Όροι σποράς λυχνιών για σπορόφυτα στο σπίτι
 • 2 Πώς να φυτέψετε σωστά λύχνες για σπορόφυτα: στάδια προετοιμασίας και σχήμα σποράς
  • 2.1 Προετοιμασία σπόρων με στρωματοποίηση
  • 2.2 Τι δοχείο να φυτέψετε
  • 2.3 Τι μίγμα εδάφους να χρησιμοποιήσετε
  • 2.4 Βήμα-βήμα οδηγίες για τη φύτευση λύχνης
 • 3 Πώς να καλλιεργήσετε δενδρύλλια λύχνης: κανόνες φροντίδας
 • 4 Φύτευση δενδρυλλίων λύχνης σε ανοιχτό έδαφος

Όροι σποράς λυχνιών για σπορόφυτα στο σπίτι

Όπως πολλές άλλες καλλιέργειες λουλουδιών, το Lychnis φυτεύεται ιδανικά σε σπορόφυτα. όλο τον Μάρτιο. Σε περίπου δύο μήνες, τα σπορόφυτα θα αναπτύξουν ένα καλό ριζικό σύστημα και ένα εναέριο μέρος, και ήδη στα τέλη Μαΐου, μπορείτε να φυτέψετε με ασφάλεια καλά φυτά σε ένα μόνιμο μέρος.

Συνιστάται επίσης να λάβετε υπόψη τις κλιματικές συνθήκες στις οποίες ζείτε. Για παράδειγμα, στο Νότο μπορείτε να σπείρετε ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά στα περίχωρα της Μόσχας – βέλτιστα το δεύτερο μισό του Μαρτίου, στη Σιβηρία, στα Ουράλια – στα τέλη Μαρτίου ή ακόμα και στις αρχές Απριλίου.

 

Παρεμπιπτόντως! Μπορείτε να επιλέξετε την πιο συγκεκριμένη ώρα για τη σπορά λυχνιών χρησιμοποιώντας το σεληνιακό ημερολόγιο του 2022:

 • Ευοίωνες μέρες:
  • τον Ιανουάριο: 1, 10, 11, 15, 16, 19, 20.
  • τον Φεβρουάριο: 7, 8, 12, 13, 14, 15.
  • τον Μάρτιο: 10, 11, 15, 20, 21, 24, 25.
 • Κακές μέρες:
  • τον Ιανουάριο: 2, 18;
  • τον Φεβρουάριο: 1, 16;
  • τον Μάρτιο: 2, 16, 17, 18, 31.

Πώς να φυτέψετε σωστά το λύχνι για σπορόφυτα: στάδια προετοιμασίας και σχέδιο σποράς

Η σωστή φύτευση οποιασδήποτε καλλιέργειας για σπορόφυτα δεν είναι μόνο η σπορά σπόρων στο έδαφος. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, είναι επίσης πολύ σημαντικό να προετοιμαστείτε σωστά: επιλέξτε τον σωστό εξοπλισμό, προετοιμάστε τους σπόρους. Όλα αυτά θα συζητηθούν παρακάτω.

Παρασκευή σπόρων με στρωματοποίηση

Οι σπόροι Lychnis χρειάζονται προ-σπορική επεξεργασία, δηλαδή στρωματοποίηση. Η διαστρωμάτωση αναφέρεται στη μίμηση φυσικών ψυχρών συνθηκών χειμώνα για καλύτερη βλάστηση των σπόρων. Η πιο βολική επιλογή για οικιακές συνθήκες: στρωματοποίηση στο ψυγείο (υπάρχει κατάλληλη θερμοκρασία στην περιοχή των 2-4 βαθμών). Οι σπόροι πρέπει να στρωματοποιηθούν μέσα σε 2-4 εβδομάδες, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές με ένα υγρό βαμβακερό πανί τοποθετημένο σε δεμένη σακούλα.

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας προετοιμασίας, είναι απαραίτητο να ελέγχετε τη σακούλα μία φορά κάθε λίγες μέρες: εάν το ύφασμα έχει στεγνώσει (και πρέπει να είναι πάντα υγρό, βρέξτε το εάν χρειάζεται), εάν έχει εμφανιστεί μούχλα (εάν εμφανιστεί, πρέπει να πλύνετε το σπόρους σε χλωρεξιδίνη 0,05%, στη συνέχεια σε καθαρό νερό, και βάλτε σε ένα νέο πανί και σακούλα).

Αμέσως αφού βγάλετε τους στρωματοποιημένους σπόρους από το ψυγείο, πρέπει να σπαρθούν αμέσως για σπορόφυτα!

Τι δοχείο να φυτέψω

Είναι πιο βολικό να φυτέψετε μικρούς σπόρους λίχνης πρώτα σε φαρδύ και όχι πολύ ψηλό γαβάθα. Για παράδειγμα, ένα μικρό κουτί από ξύλο ή πλαστικό, ένα πλαστικό δοχείο, κάποιου είδους ορθογώνιο μπολ. Δεν χρειάζεται να επιλέξετε πολύ ψηλό δοχείο, οκτώ έως δέκα εκατοστά είναι αρκετά.

 

Είναι σημαντικό ότι στο κάτω μέρος του επιλεγμένου δοχείου υπάρχουν οπές αποστράγγισης ώστε η περίσσεια του νερού να ρέει μέσα από αυτά και να μην λιμνάζει στο στρώμα του εδάφους. Εάν αγοράσατε ένα δοχείο, αλλά δεν υπάρχουν τρύπες, τότε φροντίστε να τα φτιάξετε μόνοι σας!

Τι μίγμα εδάφους να χρησιμοποιήσετε

Προκειμένου οι σπόροι να μπορέσουν να βλαστήσουν μαζί και γρήγορα και στη συνέχεια να δημιουργήσουν με επιτυχία ένα καλό ριζικό σύστημα, είναι απαραίτητο να γίνει σπορά σε καλλιέργεια σε έδαφος με κατάλληλα χαρακτηριστικά.

Είναι πολύ σημαντικό το μείγμα του εδάφους να είναι σίγουρο θρεπτικό, διαπερατό από τον αέρα και το νερό, χαλαρό και ελαφρύ. Επίσης, η σύνθεση πρέπει απαραίτητα να περιέχει στοιχεία χαλάρωσης (άμμο, περλίτη ή βερμικουλίτη), που βελτιώνουν τη δομή της γης, τον αερισμό.

 

Είναι αρκετά κατάλληλο για την καλλιέργεια λύχνης από σπόρους. γενικό έδαφος για σπορόφυτα λουλουδιών. Μόνο τώρα, πριν από τη χρήση, συνιστάται η προσθήκη ενός μέρους του στοιχείου χαλάρωσης σε τέσσερα μέρη της γης. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα μείγμα με τα χέρια σας σύμφωνα με το ακόλουθο καθολικό ιατρική συνταγή: τύρφη + χώμα κήπου + χούμο + άμμος / περλίτης (σε αναλογία 3:2:1:1).

 

Βήμα-βήμα οδηγίες για τη φύτευση λίχνης

Έτσι, έχοντας προετοιμάσει όλα όσα χρειάζεστε, μπορείτε να ξεκινήσετε την προσγείωση. Οι ακόλουθες οδηγίες θα βοηθήσουν στη σπορά σπόρων λίχνης για σπορόφυτα:

 • Για να αποφευχθεί η στασιμότητα της υγρασίας, συνιστάται η τοποθέτηση στρώσης αποστράγγισης (περλίτης, διογκωμένη άργιλος) στον πυθμένα του δοχείου. Το κανονικό πάχος στρώσης είναι 2-3 cm.
 • Γεμίστε το δοχείο με χώμα, αφήνοντας ένα μικρό κενό μέχρι το χείλος.
 • Βρέξτε το χώμα άφθονο με καθαρό νερό από ένα μπουκάλι ψεκασμού, περιμένετε 10 λεπτά για να μουλιάσει η υγρασία το χώμα.
 • Δημιουργήστε αυλακώσεις βάθους όχι περισσότερο από 1 mm.
 • Σπορά σε αυλάκια. Παρά το γεγονός ότι οι σπόροι της Λύχνης είναι μικροί, προσπαθήστε να κρατήσετε τουλάχιστον μια μικρή απόσταση μεταξύ τους (ιδανικά 1-2 cm).
 • Δεν χρειάζεται να καλύψετε τους σπόρους με χώμα! Η σπορά είναι επιφανειακή. Μπορείτε μόνο να πιέσετε ελαφρά τους σπόρους στην επιφάνεια με το δάχτυλό σας για να βελτιώσετε την επαφή με την επιφάνεια του εδάφους.
 • Καλύψτε το δοχείο με ένα καπάκι ή μεμβράνη για να δημιουργήσετε ένα θερμοκήπιο.
 • Υπογράψτε το δοχείο με τους σπαρμένους σπόρους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε πολλά μπολ με διαφορετικές κουλτούρες. Η επισήμανση θα βοηθήσει στην αποφυγή σύγχυσης στο μέλλον.

Πώς να καλλιεργήσετε δενδρύλλια λύχνης: κανόνες φροντίδας

Οι σπόροι που έχουν σπαρθεί σε ένα δοχείο χρειάζονται ορισμένες συνθήκες για να τους βοηθήσουν να βλαστήσουν. Πρώτα απ ‘όλα, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί συνθήκες θερμοκηπίου (υψηλή υγρασία, θερμότητα), τα οποία παρέχονται εύκολα με καπάκι ή μεμβράνη που τοποθετείται στο δοχείο. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθεί ένα συγκεκριμένο καθεστώς θερμοκρασίας (βέλτιστα στην περιοχή 18-20 βαθμοί θερμότητας). Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι σπόροι λυχνίας θα βλαστήσουν σε μερικές εβδομάδες.

Σπουδαίος! Είναι απαραίτητο να αφαιρείτε το καπάκι / το φιλμ από το δοχείο μία φορά την ημέρα. Αυτή η αφαίρεση του υλικού κάλυψης είναι απαραίτητη για εξαερισμός, το οποίο θα βοηθήσει στη διατήρηση της κανονικής υγρασίας του εδάφους και του αέρα (χωρίς υπερχείλιση). Θα πρέπει να αφαιρεθεί για 20-40 λεπτά και είναι επίσης σημαντικό να αφαιρέσετε σταγόνες συμπυκνώματος με ένα στεγνό πανί ή χαρτοπετσέτα.

Μετά την εμφάνιση των δενδρυλλίων, αφαιρέστε το κάλυμμα του θερμοκηπίου. Ωστόσο, συνιστάται να αφαιρέσετε το καπάκι / το φιλμ όχι σε μια στιγμή, αλλά να τεντώσετε τη διαδικασία για αρκετές ημέρες (πρώτα αφαιρέστε για μερικές ώρες, στη συνέχεια αυξήστε το χρόνο, αφήστε το για όλη την ημέρα την 3η ημέρα και αφαιρέστε το εντελώς την επόμενη μέρα).

Τα χαρακτηριστικά της φροντίδας των δενδρυλλίων λίχνης είναι τα εξής:

 • Τα φυτά πρέπει να έχουν καλό φωτισμό, τουλάχιστον δώδεκα ώρες την ημέρα. Συνιστάται να τοποθετείτε το δοχείο στο περβάζι σε ένα σπίτι με νότιο προσανατολισμό. Εάν υπάρχει καταστροφική έλλειψη φωτός, τότε για να αποφευχθεί το τέντωμα, συνιστάται να φωτίζετε με λαμπτήρες για σπορόφυτα.
 • Είναι σημαντικό να διατηρείται σταθερή η υγρασία του εδάφους (από τη σπορά έως τη φύτευση στον κήπο). Σε αυτή την περίπτωση, το έδαφος πρέπει να είναι μέτρια υγρό, όχι υγρό. Πριν από τη βλάστηση των σπόρων, βρέξτε το έδαφος με ένα μπουκάλι ψεκασμού, μετά από αυτό, ποτίστε την περιοχή γύρω από τα φυτά με ένα λεπτό ρεύμα (είναι βολικό να το κάνετε αυτό με μια σύριγγα). Δεν μπορείτε να ρίξετε νερό που μόλις χύθηκε από τη βρύση, πρέπει να το υπερασπιστείτε για τουλάχιστον 24 ώρες, ενώ θα πρέπει να είναι μαλακό, να αντιστοιχεί στη θερμοκρασία του δωματίου.
 • Η κανονική θερμοκρασία για την καλλιέργεια δενδρυλλίων λύχνης είναι 18-20 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και 16-18 τη νύχτα.
 • Περιοδικά είναι χρήσιμο να χαλαρώνετε την επιφάνεια του εδάφους στο διάδρομο, αυτό βελτιώνει τη διαπερατότητα του εδάφους στον αέρα. Είναι απαραίτητο να εκτελέσετε τη διαδικασία φροντίδας λίγο μετά το πότισμα. Το βάθος χαλάρωσης δεν είναι μεγαλύτερο από 1-2 mm!
 • Όταν τα σπορόφυτα λύχνης έχουν 2-3 αληθινά φύλλα, είναι απαραίτητο να βουτήξετε σε ξεχωριστά δοχεία (ποτήρια με όγκο 350-400 ml). Πριν από τη διαδικασία, πρέπει να ποτίσετε τα σπορόφυτα εκ των προτέρων και στη συνέχεια να σηκώσετε πολύ προσεκτικά ένα δενδρύλλιο με ένα ξύλινο ραβδί μαζί με το έδαφος γύρω από τις ρίζες. Και μετά από αυτό, φυτέψτε το δενδρύλλιο στην τρύπα σε φλιτζάνια γεμάτα με χώμα, στη συνέχεια γεμίστε την τρύπα με χώμα, συμπιέστε το με τα χέρια σας και ποτίστε το άφθονο.
 • Τις πρώτες ημέρες μετά τη συλλογή, είναι σημαντικό να προστατεύσετε τα φυτά από το έντονο ηλιακό φως, να τα τοποθετήσετε βέλτιστα σε ένα μέρος με διάχυτο φως.
 • 2 εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση, είναι χρήσιμο να ταΐζετε τα φυτά με ένα σύνθετο λίπασμα για σπορόφυτα, για παράδειγμα, Agricola.

 

Φύτευση δενδρυλλίων Λύχνης σε ανοιχτό έδαφος

Το Lychnis φυτεύεται σε ανοιχτό έδαφος στον κήπο στα τέλη Μαΐου (στις νότιες περιοχές, αυτό μπορεί να γίνει αργότερα – το δεύτερο μισό του Απριλίου).

Ένα σημαντικό βήμα στη φροντίδα των δενδρυλλίων λύχνης: σκλήρυνση πριν από την προσγείωση σε μόνιμη θέση στον κήπο (για 2 εβδομάδες). Η διαδικασία σκλήρυνσης θα βοηθήσει τα φυτά να προετοιμαστούν για νέες εξωτερικές συνθήκες (διαφορετική θερμοκρασία αέρα, έδαφος, υγρασία, φωτισμός), να κάνει τα σπορόφυτα ισχυρότερα και να ενισχύσει την ανοσία τους. Ποια είναι η αρχή της σκλήρυνσης;

 • Είναι απαραίτητο τις πρώτες 3 ημέρες να αερίζετε απλά το δωμάτιο στο διαμέρισμα όπου στέκονται τα φυτά. Τότε είναι χρήσιμο να τα βάζετε σιγά σιγά έξω (στο μπαλκόνι, στον κήπο). Τις πρώτες 2-3 ημέρες, είναι απαραίτητο να το ρυθμίσετε για ελάχιστο χρόνο (κυριολεκτικά 1,5 ώρα), τότε ο χρόνος είναι καθημερινός και σταδιακά αυξάνεται. Μέχρι το τέλος της σκλήρυνσης δύο εβδομάδων, τα σπορόφυτα πρέπει να στέκονται έξω όλη την ημέρα (και την παραμονή της φύτευσης σε ανοιχτό έδαφος, αφήστε τα φυτά έξω ακόμη και όλη τη νύχτα).
 • Είναι επίσης σημαντικό να συνηθίσετε σταδιακά το λίχνι από σπόρους στο ηλιόλουστο φως του δρόμου. Τις πρώτες μέρες, θα πρέπει να στέκονται έξω στη σκιά και στη συνέχεια θα πρέπει να τα βγάλετε σταδιακά από τη σκιά στον ήλιο, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο.

 

Το καλύτερο μέρος για να καλλιεργήσετε μια καλλιέργεια: καλά φωτισμένο από τον ήλιο, με γόνιμο, στραγγισμένο, μέτρια υγρό έδαφος. Ένα σκιερό μέρος ενδείκνυται μόνο για στεφανωμένους λύχνες.

Συνιστάται να προετοιμάσετε το έδαφος για σπορά μια εποχή ή μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Είναι χρήσιμο να εφαρμόσετε ένα σύνθετο ορυκτό λίπασμα που περιέχει άζωτο, κάλιο και φώσφορο, για παράδειγμα, Nitroammophoska (σύμφωνα με τις οδηγίες). Εάν δεν έχουν εφαρμοστεί οργανικά λιπάσματα στον κήπο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είναι χρήσιμο να προσθέσετε κομπόστ ή χούμο για σκάψιμο (6 κιλά ανά 1 τ.μ. επιφάνειας).

 

Πρέπει να μεταφυτεύσετε μεταφέροντας ένα στόκο γης σε μια νέα τρύπα (σε μέγεθος θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα χωμάτινο στόμιο δενδρυλλίων). Μετά τη μεταφύτευση, πρέπει να γεμίσετε την τρύπα με γη, να σφίξετε ελαφρά το χώμα γύρω από το φυτό και να το ποτίζετε άφθονο.

Υποβολή απάντησης