Πώς και πότε να φυτέψετε το irgu σε ανοιχτό έδαφος το φθινόπωρο: όροι, σχήματα, κανόνες

Το Irga (άλλο όνομα είναι το μούρο του Ιουνίου) αξίζει να φυτευτεί στον ιστότοπό σας για τους εξής λόγους: τα μούρα είναι απίστευτα νόστιμα και πολύ υγιεινά, ο θάμνος έχει πολύ διακοσμητική εμφάνιση (είναι γραφικός την άνοιξη με την ανθοφορία του, το καλοκαίρι και ειδικά το φθινόπωρο με το φύλλωμα), ο θάμνος είναι πολύ ανεπιτήδευτος στις συνθήκες και απαίτητος στη φροντίδα, ανθεκτικός σε ασθένειες και παράσιτα. Επιπλέον, το irga είναι ένα εξαιρετικό φυτό μελιού που θα προσελκύσει ευεργετικά έντομα επικονίασης στον κήπο σας.

Τα πιο κοινά είδη πολιτισμού στην περιοχή μας: Irga στρογγυλόφυλλο, καναδέζικο, κόκκινο του αίματος, αιχμηρό.

Πότε να φυτέψετε το irgu σε ανοιχτό χωράφι το φθινόπωρο: βέλτιστος συγχρονισμός

Το φθινόπωρο, φυτεύονται πολλά οπωροφόρα δέντρα και φρούτα και μούρα, διακοσμητικοί θάμνοι. Η επιτυχία του συμβάντος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον σωστό χρόνο για τη διαδικασία. Τα σπορόφυτα πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να ριζώσουν σε ένα νέο μέρος πριν από το κρύο.

Λοιπόν, πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φυτέψετε το irgu το φθινόπωρο; Η φύτευση δενδρυλλίων σε ανοιχτό έδαφος πρέπει να γίνει 2-3 εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό. Αλλά σε διαφορετικά μέρη της χώρας σας, υπάρχουν διαφορετικές καιρικές και κλιματικές συνθήκες, επομένως ο χρόνος προσγείωσης είναι διαφορετικός, για παράδειγμα:

 • στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – είναι βέλτιστο να φυτέψετε μια καλλιέργεια το πρώτο μισό του Οκτωβρίου.
 • στο Νότο – στα τέλη Οκτωβρίου, στις αρχές Νοεμβρίου.
 • στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – Η φύτευση πρέπει να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

 

Επίσης, όταν επιλέγετε την ώρα για τη διαδικασία το φθινόπωρο, μπορείτε να εστιάσετε στους κύκλους της σελήνης. Έτσι, μπορούμε να διακρίνουμε τις ακόλουθες ημερομηνίες προσγείωσης για το irgi σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο του 2020:

 • Ευοίωνες μέρες:
  • τον Σεπτέμβριο – 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26.
  • τον Οκτώβριο – 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 18, 19, 20, 21.
 • Δυσμενείς ημέρες για αποβίβαση:
  • τον Σεπτέμβριο – 1, 2, 17, 27, 28.
  • τον Οκτώβριο – 2, 16, 24, 25, 26, 31.
  • τον Νοέμβριο – 15, 20, 21, 22, 30.

Πού να φυτέψετε το irgu: επιλέξτε ένα μέρος για καλλιέργεια

Το Irga δεν είναι απαιτητικό για τις συνθήκες καλλιέργειας, επομένως δεν πρέπει να υπάρχουν δυσκολίες στην επιλογή ενός μέρους. Ο θάμνος μούρων μπορεί να περιγραφεί ως ανθεκτικός στον παγετό (αντέχει τους παγετούς το χειμώνα έως και -40-50 βαθμούς), ανθεκτικός στη σκιά. Η σταθερότητα και η αντοχή της καλλιέργειας οφείλεται στο ισχυρό ριζικό της σύστημα, το οποίο αναπτύσσεται έντονα σε βάθος και πλάτος.

 

Συμβουλές για την επιλογή ενός μέρους για προσγείωση irgi:

 • Είναι καλύτερο να επιλέξετε φωτεινές περιοχές για φύτευση μούρων χωρίς άμεσο ηλιακό φως. Ανέχεται τη σκίαση, αλλά μπορεί να καρποφορήσει καλά μόνο σε κανονικό φωτισμό.
 • Ο θάμνος των μούρων μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε έδαφος. Ωστόσο, θα καρποφορήσει καλύτερα σε γόνιμο, αργιλώδες ή αμμώδες αργιλώδες, υγρό (αλλά όχι ελώδες!) έδαφος.
 • Ο θάμνος δεν ανέχεται βαλτώδη, υδάτινο έδαφος. Μην φυτεύετε μια καλλιέργεια σε περιοχές με κοντινά υπόγεια νερά (όχι υψηλότερα από 2,5 m), σε μέρη όπου συσσωρεύεται υγρασία.
 • Η Irga δεν φοβάται τους ζεστούς και κρύους ανέμους, επομένως δεν μπορείτε να αναζητήσετε απομονωμένες προστατευμένες γωνίες γι ‘αυτήν. Μπορείτε να φυτέψετε έναν θάμνο σε μια απομονωμένη γωνιά στη χώρα και κατά μήκος του φράχτη.

Το Irga είναι ιδανικό για διακοσμητική διακόσμηση εξοχικής κατοικίας ή οικόπεδο ιδιωτικής κατοικίας. Για παράδειγμα, ο θάμνος είναι κατάλληλος για μοναχικές (μονές) φυτεύσεις στον κήπο, και για δημιουργία φρακτών.

 

Παρεμπιπτόντως! Εάν ενδιαφέρεστε για το shadberry αποκλειστικά για διακοσμητικούς σκοπούς και όχι για τη λήψη μούρων, τότε θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ακόλουθοι τύποι shadberry είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για αυτό: αιχμηρό, καναδικό, λείο, Shadberry Lamarck.

Πώς να φυτέψετε ένα irga σε ανοιχτό έδαφος το φθινόπωρο: οδηγίες βήμα προς βήμα

Δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο στη φθινοπωρινή φύτευση ενός θάμνου, ειδικά αν έχετε ήδη εκτελέσει αυτή τη διαδικασία με άλλους θάμνους μούρων. Οι παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα θα σας βοηθήσουν να φυτέψετε σωστά το irgu σε ανοιχτό έδαφος:

 • Επιλέξτε ένα δενδρύλλιο (ετήσιο ή διετές σπορόφυτο). Συνιστάται να αγοράζετε από αξιόπιστα κέντρα κήπου ή αξιόπιστα καταστήματα.

 

 • Σκάψτε μια τρύπα φύτευσης. Η βέλτιστη απόσταση μεταξύ των δενδρυλλίων (δηλαδή μεταξύ των κοιλωμάτων φύτευσης) είναι περίπου 1,5-2 μέτρα. Το βάθος και το πλάτος του λάκκου είναι 60 εκατοστά. Εάν έχετε ένα δενδρύλλιο με κλειστό ριζικό σύστημα, τότε είναι πιο εύκολο να πλοηγηθείτε: το λάκκο πρέπει να είναι 2 φορές μεγαλύτερο από το χωμάτινο στόκο.
 • Τώρα πρέπει να γεμίσετε το λάκκο με γόνιμο έδαφος: ανακατέψτε το ανώτερο γόνιμο στρώμα της γης (3 μέρη), καλά σαπισμένο λίπασμα (1 μέρος), άμμο (1 μέρος). Γεμίζουμε την τρύπα κατά τα 2/3, αφήνουμε το υπόλοιπο χώμα να γεμίσει την τρύπα μετά τη φύτευση. Είναι επίσης επιθυμητό να προστεθούν ορυκτά λιπάσματα καλίου-φωσφόρου στο επίδεσμο, για παράδειγμα, υπερφωσφορικό (120 g) και θειικό κάλιο (40 g).
 • Εάν έχετε ένα δενδρύλλιο με ανοιχτό ριζικό σύστημα (ACS), τότε πρέπει να ρίξετε ένα ανάχωμα γης στο κέντρο του λάκκου και να φυτέψετε το φυτό ήδη πάνω του. Μετά από αυτό, φροντίστε να ισιώσετε τις ρίζες, θα πρέπει να βρίσκονται επίπεδες και να κοιτάζουν προς τα κάτω, όχι να λυγίζουν.
 • Εάν έχετε ένα δενδρύλλιο με κλειστό ριζικό σύστημα (ZKS), τότε απλά τοποθετήστε το στον λάκκο φύτευσης.

 

 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο βάθος φύτευσης: ο λαιμός της ρίζας του δενδρυλλίου πρέπει να είναι 2 εκατοστά πάνω από το επίπεδο της επιφάνειας του εδάφους. Όταν ο λαιμός βαθύνει, θα υπάρξουν πολλοί βλαστοί ρίζας αργότερα.
 • Γεμίστε το δενδρύλλιο της ίργης με χώμα. Ένα παράδειγμα με ανοιχτό ριζικό σύστημα μπορεί να συγκρατηθεί από τον κορμό και να ανακινηθεί απαλά έτσι ώστε η γη να γεμίσει καλύτερα τα κενά μεταξύ των ριζών.
 • Συμπυκνώστε απαλά το έδαφος γύρω από το δενδρύλλιο.
 • Νερό (κάτω από έναν θάμνο 2 κουβάδες νερό), συνιστάται να ρίχνετε νερό σε μερίδες.

 

Φροντίδα Irga μετά τη φθινοπωρινή φύτευση

Η Irga δεν χρειάζεται απολύτως σχολαστική φροντίδα στο ανοιχτό πεδίο. Ωστόσο, προκειμένου ένα νεαρό δενδρύλλιο να ριζώσει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη επιτυχία σε ένα νέο μέρος στον κήπο, είναι απαραίτητο να το φροντίσετε σωστά στην αρχή:

 • Μετά τη φύτευση του irgi σε ανοιχτό έδαφος, είναι απαραίτητο να κόψετε το δενδρύλλιο, αφήνοντας ένα παράδειγμα ύψους 15-20 εκατοστών.
 • Μετά από λίγες ώρες (ή την επόμενη μέρα), επιθεωρήστε το σημείο προσγείωσης. Εάν το χώμα κατακαθίσει, είναι απαραίτητο να προσθέσετε τη γη στο προηγούμενο επίπεδο.
 • Καλύψτε το χώμα για το χειμώνα στον κορμό του ίργκι. Το επίστρωμα θα διατηρήσει την υγρασία στο έδαφος για την ριζοβολία και θα προστατεύσει το νεαρό ριζικό σύστημα από τους παγετούς του χειμώνα. Ως σάπια φύλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μη όξινη τύρφη, καλά σαπισμένο χούμο, σάπιο πριονίδι. Το πάχος του στρώματος επικάλυψης είναι περίπου 7-10 εκατοστά.
 • Την επόμενη χρονιά, την άνοιξη, συνιστάται να αφαιρέσετε προσεκτικά όλες τις βούρτσες λουλουδιών. Έτσι, ο νεαρός θάμνος θα κατευθύνει όλη του τη δύναμη για να δυναμώσει σε ένα νέο μέρος.
 • Εάν βάλετε λίπασμα στην τρύπα φύτευσης, δεν μπορείτε να ταΐσετε τον θάμνο για το πρώτο έτος. Εάν δεν εφαρμόστηκαν θρεπτικά συστατικά, τότε την επόμενη χρονιά την άνοιξη είναι βέλτιστο να εφαρμοστεί ένα σύνθετο λίπασμα, για παράδειγμα, Nitroammophoska, και το φθινόπωρο – λίπασμα καλίου-φωσφόρου, για παράδειγμα, υπερφωσφορικό και θειικό κάλιο ή ένα μονοφωσφορικό κάλιο.
 • Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ένα άλλο χαρακτηριστικό της φροντίδας των θάμνων. Το Irga δίνει έναν ισχυρό βλαστό ρίζας, επομένως στο μέλλον πρέπει να δώσετε προσοχή στην αφαίρεση αυτού του βλαστού.

Για να φυτέψετε ένα irgu στον κήπο σημαίνει να αποκτήσετε μια όμορφη, διακοσμητική, εντελώς ανεπιτήδευτη κουλτούρα στην περιοχή σας. Εάν όλα γίνονται σωστά, τότε ο θάμνος θα σας ενθουσιάσει για πολλά χρόνια με νόστιμα και υγιή μούρα και μια γραφική εμφάνιση.

Υποβολή απάντησης