Πώς και πώς να γονιμοποιήσετε τα σμέουρα το φθινόπωρο για μια καλή συγκομιδή στο μέλλον

Τα σμέουρα είναι ανεπιτήδευτοι θάμνοι, αλλά θα τους αρέσει το πρόσθετο ντύσιμο και θα ευχαριστήσουν τον φροντισμένο κηπουρό με μια νόστιμη και καλή συγκομιδή. Επομένως, το φθινόπωρο, μετά την καρποφορία του μούρου, πρέπει να φροντίσετε πώς και με τι να ταΐσετε τον θάμνο.

Γιατί είναι σημαντικό να ταΐζετε τα σμέουρα το φθινόπωρο

Ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να φέρουμε θρεπτικά συστατικά κάτω από τον θάμνο το φθινόπωρο είναι η εξάντληση των θάμνων μετά την περίοδο καρποφορίας. Και αν αγνοήσετε τη διαδικασία φροντίδας, τότε το επόμενο έτος δεν μπορείτε να περιμένετε μια κομψή συγκομιδή. Έτσι, η φθινοπωρινή τροφοδοσία των σμέουρων βοηθά στο να μεγαλώσει η επόμενη καλλιέργεια πιο νόστιμη και πιο γλυκιά την επόμενη σεζόν.

Επίσης, η λίπανση είναι πολύ σημαντική για το λόγο ότι η διαδικασία βοηθά τους θάμνους να προετοιμαστούν για το χειμώνα. Δηλαδή: για να αποκαταστήσετε τη δύναμη μετά την καρποφορία, για να προετοιμαστείτε για το χειμώνα και τους παγετούς, είναι φυσιολογικό να τοποθετείτε μπουμπούκια ανθέων για την επόμενη χρονιά για καρποφορία.

Αλλά αν το βατόμουρο σας μεγαλώνει σε πολύ γόνιμο, χαλαρό, διαπερατό από τον αέρα και την υγρασία έδαφος, τότε μπορείτε να το κάνετε χωρίς καθόλου επίδεσμο. Πρόσθετα λιπάσματα σε πολύ θρεπτικό έδαφος θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Για παράδειγμα, θα μειώσει την ανοσία των φυτών.

Πότε να ταΐζετε τα σμέουρα: βέλτιστος χρόνος

Κατά κανόνα, ο χρόνος σίτισης των συνηθισμένων σμέουρων πέφτει στα τέλη Αυγούστου, Σεπτεμβρίου. Όταν καλλιεργούν remontant σμέουρα (παράγει μια καλλιέργεια δύο φορές τη σεζόν), τα ταΐζουν αργότερα λόγω επαναλαμβανόμενης καρποφορίας (περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου).

 

Επίσης σημαντική κατά την επιλογή του χρόνου σίτισης είναι η περιοχή στην οποία πραγματοποιείται η καλλιέργεια θάμνων μούρων. Σε ψυχρότερες περιοχές, για παράδειγμα, η Μέση Λωρίδα (περιοχή της Μόσχας), η Σιβηρία, τα Ουράλια, οι παγετοί έρχονται νωρίτερα, επομένως, πρέπει να γονιμοποιήσετε λίγο νωρίτερα. Αλλά στις νότιες περιοχές, για παράδειγμα, στην Επικράτεια του Κρασνοντάρ, το κρύο έρχεται αργότερα, ώστε να μπορείτε να γονιμοποιήσετε λίγο αργότερα.

Προετοιμασία για γονιμοποίηση

Για να ταΐσετε σωστά τα σμέουρα, πρέπει να προετοιμαστείτε για την εκδήλωση φροντίδας του φθινοπώρου:

 • Αρχικά, θα πρέπει να καθαρίσετε την περιοχή γύρω από τα φυτά από ζιζάνια, πεσμένα φύλλα και τυχόν υπολείμματα.
 • Εάν υπάρχει παλιό σάπια φύλλα, θα πρέπει επίσης να αφαιρεθεί (σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μπει νέο, φρέσκο ​​σάπια φύλλα για το χειμώνα).
 • Δεύτερον, είναι χρήσιμο να χαλαρώσετε το έδαφος γύρω από τον θάμνο (το βάθος χαλάρωσης είναι περίπου 5-7 εκατοστά, όχι βαθύτερο).
 • Τρίτον, η πιο σημαντική διαδικασία προετοιμασίας: Πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε λιπάσματος, είναι απαραίτητο να ποτίσετε τα σμέουρα με σκέτο νερό. Ένας απλός χειρισμός θα αποφύγει το κάψιμο του ριζικού συστήματος.

Αυτό το υλικό λέει πώς να φροντίζετε τους θάμνους το φθινόπωρο.

Πώς να ταΐζετε τα σμέουρα το φθινόπωρο: κατάλληλα λιπάσματα

Το φθινόπωρο, δύο μακροθρεπτικά συστατικά είναι πιο χρήσιμα για τα σμέουρα: φώσφορο και κάλιο. Αυτές οι ουσίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση του ριζικού συστήματος των φυτών, την αύξηση της αντοχής στον παγετό και την αύξηση της ανοσίας.

 

Φωσφορούχα ορυκτά λιπάσματα:

 • Υπερφωσφορικό. Ο ρυθμός κατανάλωσης είναι 30-40 γραμμάρια ανά 1 τετραγωνικό μέτρο σμέουρων.
 • Διπλό υπερφωσφορικό. 15-20 γρ. ανά 1 τ.μ. θαμνώδης περιοχή.
 • Αμμόφος. 15-20 γρ. ανά 1 τ.μ.

Ορυκτά λιπάσματα ποτάσας:

 • θειικό κάλιο (θειικό κάλιο). Ο ρυθμός εφαρμογής είναι 20-30 γραμμάρια ανά 1 τετραγωνικό μέτρο.
 • Καλιμαγνησίας (θειικό κάλιο-μαγνήσιο). 15-30 γρ. ανά 1 τ.μ.

Σημείωση! Όλα αυτά τα λιπάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε ξηρή όσο και σε υγρή μορφή. Ενδεικτικό ποσοστό κατανάλωσης: Η ουσία μπορεί απλώς να αποσυντεθεί σε ξηρή μορφή (στη δοσολογία που αναφέρεται στις οδηγίες), ή η αναγραφόμενη ποσότητα μπορεί να διαλυθεί σε 10 λίτρα νερού και να χυθεί κάτω από 1 τετραγωνικό μέτρο σμέουρα.

Ετσι, κατά τη διάρκεια του ντυσίματος του φθινοπώρου, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε λιπάσματα φωσφόρου και ποτάσας κάτω από τα σμέουρα. Εάν χρησιμοποιείτε διαφορετικά παρασκευάσματα, τότε πρέπει να αναμειχθούν, για παράδειγμα, υπερφωσφορικό και θειικό κάλιο ή κάποια άλλα παρασκευάσματα καλίου και φωσφόρου.

Εάν δεν θέλετε να αναμίξετε διαφορετικά παρασκευάσματα, τότε μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο σύνθετο λίπασμα καλίου-φωσφόρου για το φθινόπωρο, η συσκευασία πρέπει να φέρει την ένδειξη “Φθινοπωρινό λίπασμα”, “Για το φθινόπωρο”, “φθινόπωρο”.

 

Οργανικό λίπασμα για σμέουρα

Εκτός από τα ορυκτά λιπάσματα, φυσικά λιπάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα σμέουρα. Οι ακόλουθες ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό (οργανικό) λίπασμα:

 • τέφρα ξύλου. Είναι πλούσιο κυρίως σε κάλιο, αλλά περιέχει επίσης φώσφορο, ασβέστιο και χρήσιμα ιχνοστοιχεία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στεγνό (100-200 γραμμάρια ανά 1 τ.μ., ελαφρώς ενσωματωμένο στο χώμα). Και μπορείτε να προετοιμάσετε ένα υγρό διάλυμα (100-200 g διαλύονται σε 10 λίτρα νερού).

 

 • Κοπρόχωμα πολύ χρήσιμο σε φτωχό έδαφος, πρέπει να εφαρμόζεται μία φορά κάθε λίγα χρόνια (3-4 χρόνια). Για την τροφοδοσία των φυτών με κομπόστ, είναι απαραίτητο να προστεθεί μια ουσία σε ποσότητα 3-4 κιλών ανά 1 τ.μ. κάτω από το σκάψιμο.
 • Τύρφη περιέχει θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι τόσο μεγάλη ποσότητα, επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως το κύριο κορυφαίο ντρέσινγκ. Ως πρόσθετο λίπασμα, η τύρφη πεδινών μπορεί να εφαρμοστεί κατά το σκάψιμο ή να χρησιμοποιηθεί ως σάπια φύλλα.
 • σιδεράτες λίπανση και βελτίωση της δομής του εδάφους σε ανοιχτό έδαφος. Πρέπει να σπαρθούν στο τέλος του καλοκαιριού, στις αρχές του φθινοπώρου και αργότερα το φθινόπωρο πρέπει να σκαφτούν ρηχά, βάζοντας την πράσινη μάζα στο έδαφος. Για παράδειγμα, τα ακόλουθα πράσινα λιπάσματα είναι καλά: λούπινο, βίκος, μουστάρδα, τριφύλλι, μηδική.

 

Πώς να ταΐσετε τα σμέουρα το φθινόπωρο: μέθοδοι και κανόνες

Το φθινόπωρο, πραγματοποιείται επίδεση ριζών (δηλαδή, οι ουσίες εφαρμόζονται κάτω από τη ρίζα και όχι κατά μήκος του φύλλου). Τα λιπάσματα μπορούν να εφαρμοστούν με δύο τρόπους: σε ξηρή μορφή (κόκκοι) και υγρό (διάλυμα):

 • Το υγρό top dressing με διάλυμα είναι πιο αποτελεσματικό, γιατί τα θρεπτικά συστατικά διεισδύουν γρήγορα στις ρίζες και απορροφώνται από τα φυτά. Για να προετοιμάσετε το διάλυμα, πρέπει να ανακατέψετε τη συνιστώμενη ποσότητα λιπάσματος, να περιμένετε για πλήρη διάλυση και να χύσετε τον θάμνο με το διάλυμα.
 • Ξηρό επίδεσμο είναι μια απλή εφαρμογή ξηρών κόκκων λιπάσματος στο έδαφος. Αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο αποτελεσματική, γιατί για να απορροφήσει το φυτό τα θρεπτικά συστατικά πρέπει να διαλυθούν οι κόκκοι. Επομένως, εάν αποφασίσετε να ταΐσετε με ξηρό τρόπο, τότε πριν από τη σίτιση και μετά πρέπει να ποτίσετε το έδαφος με απλό νερό.

Προκειμένου η φθινοπωρινή σίτιση των σμέουρων να είναι αποτελεσματική, χρήσιμη και ασφαλής, πρέπει να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες κατά τη λίπανση:

 • Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο κύριος κανόνας είναι – Το top dressing πραγματοποιείται μόνο σε υγρό έδαφος. Δηλαδή, πριν από την εφαρμογή ξηρών ή υγρών λιπασμάτων, είναι επιβεβλημένο να ποτίζετε το έδαφος με συνηθισμένο νερό. Ταυτόχρονα, ένα τέτοιο λίπασμα όπως το υπερφωσφορικό είναι ελάχιστα διαλυτό στο νερό, επομένως πρέπει πρώτα να διαλυθεί σε βραστό νερό.
 • Κατά την προσθήκη υγρού διαλύματος μην αφήνετε υγρό να έρθει σε επαφή με το πάνω έδαφος φυτά (μίσχος, φύλλα).
 • Μην κάνετε κατάχρηση λιπασμάτων! Καλύτερα να υποταΐζεσαι παρά να ταΐζεσαι υπερβολικά. Η περίσσεια θρεπτικών συστατικών θα επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση του φυτού και αντί για όφελος, θα βλάψετε το φυτό.
 • Τα σμέουρα δεν πρέπει να τρέφονται με χλωριούχα λιπάσματα. Διαφορετικά, τέτοιες ουσίες μπορεί να προκαλέσουν τη χλώρωση της νόσου.
 • Για φθινοπωρινή σίτιση μην χρησιμοποιείτε αζωτούχα λιπάσματα (π.χ. ουρία, νιτρικό αμμώνιο). Διαφορετικά, ο θάμνος θα μεγαλώσει και τα σμέουρα δεν θα μπορούν να προετοιμαστούν σωστά για το χειμώνα, ο οποίος μπορεί να παγώσει και να πεθάνει.

Για να διεισδύσει πιο γρήγορα ο υγρός επίδεσμος στο ριζικό σύστημα του φυτού, θα πρέπει να σκάψετε μικρά αυλάκια (σε απόσταση 30 cm από το φυτό, περίπου 20 cm βάθος). Και μετά ρίξτε το διάλυμα μέσα τους και θάψτε τα πίσω.

Το top dressing είναι το πιο σημαντικό συστατικό της φροντίδας των σμέουρων το φθινόπωρο. Σας επιτρέπει να διατηρήσετε τον θάμνο σε υγιή κατάσταση, βελτιώνει την ανοσία και την αντίσταση σε δυσμενείς παράγοντες, διεγείρει την άφθονη καρποφορία την επόμενη σεζόν. Έχοντας αφιερώσει λίγο χρόνο στη διαδικασία, μπορείτε να απολαύσετε τα αποτελέσματα της δουλειάς σας με τη μορφή μιας νόστιμης συγκομιδής το επόμενο έτος. Και μην ξεχνάτε ότι για ποιοτική φροντίδα είναι επίσης σημαντικό να κουρεύετε, να καλύπτετε και να προληπτική θεραπεία την κατάλληλη στιγμή.

Υποβολή απάντησης