Πώς να καλλιεργήσετε δενδρύλλια αρμέρια: φυτέψτε και φροντίστε σωστά

Η Αρμερία είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό με ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ανθοφορία. Είναι δυνατό να σπείρετε τους σπόρους αμέσως σε ανοιχτό έδαφος (στα τέλη του φθινοπώρου πριν από το χειμώνα ή την άνοιξη), ή μπορείτε πρώτα να καλλιεργήσετε σπορόφυτα. Θα μιλήσουμε για τη δεύτερη επιλογή.

Σύντομες πληροφορίες για το armeria

Ένα ενδιαφέρον φυτό είναι μέλος της οικογένειας Svinchatkovye. Τα λουλούδια Armeria μπορούν να βαφτούν σε λευκό, ροζ, μοβ. Αναπαράγεται καλά με αυτοσπορά.

Φαίνεται όμορφο στο σχεδιασμό τοπίου: σε φυτείες στα σύνορα (πλαισίωση μονοπατιών κήπων ή παρτέρια), σε εκπτώσεις, σε αλπικούς λόφους, σε βραχώδεις κήπους, σε ομαδικές φυτεύσεις δίπλα σε καλλιέργειες εδαφοκάλυψης.

Οι πιο δημοφιλείς τύποι πολυετών ανθέων που καλλιεργούνται στους κήπους μας είναι:

 • Παραθαλάσσια αρμέρια. Το φυτό έχει ύψος περίπου 30-40 εκ. Η άφθονη ανθοφορία σε ροζ ή λευκή απόχρωση διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Το είδος είναι ανθεκτικό στον παγετό. Αισθάνεται καλύτερα στον κήπο δίπλα στη λίμνη. Επομένως, εάν ο κήπος σας έχει τεχνητή λίμνη, φροντίστε να φυτέψετε φυτά κατά μήκος της λίμνης!

 

 • Armeria alpine. Το ύψος του φυτού είναι περίπου 15 εκατοστά, τις περισσότερες φορές οι ταξιανθίες έχουν ροζ απόχρωση, βρίσκονται επίσης λευκό και κόκκινο. Ανθίζει από τον Μάιο έως τα τέλη του καλοκαιριού. Ιδανικό για καλλιέργεια σε αλπικό λόφο, σε βράχους.

 

 • Α. σόντι. Το ύψος δεν είναι μεγαλύτερο από 15 εκ. Οι ταξιανθίες έχουν κόκκινη ή ροζ απόχρωση. Η ανθοφορία ξεκινά τον Ιούλιο, διαρκεί 1,5-2 μήνες. Το πιο απαιτητικό είδος για συνθήκες καλλιέργειας. Χρειάζεται διάχυτο φωτισμό, χωρίς άμεσο ηλιακό φως.

 

 • Α. όμορφη (ψευδο-αρμερία). Ύψος έως 0,4 m, ανθίζει όλο το καλοκαίρι, τα άνθη είναι λευκά, ροζ, κοκκινωπά. Του αρέσει το καλό πότισμα.

 

 • Α. λουιζιάνα. Ανθίζει όλο το καλοκαίρι, ταξιανθίες έντονο ροζ χρώμα. Αυτό το είδος έχει τα μεγαλύτερα άνθη (4 cm σε διάμετρο). Ύψος φυτού έως 20 εκ. Κακή σχέση με την υπερβολική υγρασία, αλλά ανθεκτικό στον παγετό. Η Armeria Louisiana χαρακτηρίζεται από ταχεία ανάπτυξη στην επιφάνεια της γης.
 • Ο Α. είναι όμορφος. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, ύψος περίπου 15-30 εκ. Απόχρωση ταξιανθιών: λευκό, ροζ, καρμίνι. Ικανό να αναπαραχθεί με αυτοσπορά.
 • Α. συνηθισμένος (κήπος). Φτάνει σε ύψος έως και 0,6 μ. Το χρώμα είναι ροζ, καρμίνι.

Προετοιμασία σπόρων αρμέριας για σπορά: υποχρεωτική στρωματοποίηση

Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι η βλάστηση των σπόρων της αρμέριας είναι πολύ καλή. Ωστόσο, για επιτυχή βλάστηση, το υλικό φύτευσης χρειάζεται προ-σπορική προετοιμασία, δηλαδή στρωματοποίηση.

Η στρωματοποίηση των σπόρων αρμέρια είναι μια υποχρεωτική διαδικασία για την προετοιμασία σπόρων για φύτευση δενδρυλλίων. Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε πιο γρήγορους και πιο φιλικούς βλαστούς. Κατά τη στρωματοποίηση οι σπόροι βρίσκονται σε ψυχρές και υγρές συνθήκες (σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου), το ιδανικό μέρος στο σπίτι είναι το ψυγείο.

 

Βέλτιστος χρόνος στρωματοποίησης: δυο εβδομάδες. Ωστόσο, η διαδικασία επιτρέπεται εντός 7 ημερών (τουλάχιστον!).

Μετά τη στρωματοποίηση (λίγο πριν τη σπορά), συνιστάται μουλιάζουμε τους σπόρους σε απλό ζεστό νερό (στις 6 η ώρα) ή στις διεγερτικό ανάπτυξηςγια παράδειγμα, Zircon (ακολουθήστε τη διαδικασία σύμφωνα με τις οδηγίες).

Παρεμπιπτόντως! Μπορείτε επίσης να στείλετε σπόρους αρμέρια για στρωματοποίηση μετά τη φύτευση σε δοχεία (η διαδικασία θα περιγραφεί παρακάτω). Απλά μην ξεχάσετε να περιποιηθείτε τους σπόρους πριν από αυτό με μούλιασμα σε συνηθισμένο νερό ή διεγερτικό ανάπτυξης!

Πότε να φυτέψετε αρμέρια για σπορόφυτα: βέλτιστος συγχρονισμός

Είναι σημαντικό όχι μόνο πώς εκτελείτε τη διαδικασία, αλλά και πότε. Οι σωστά επιλεγμένες ημερομηνίες σποράς παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της καλλιέργειας καλών δενδρυλλίων. Ο βέλτιστος χρόνος για φύτευση αρμέρια για σπορόφυτα: τέλος Φεβρουαρίου, πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου. Δηλαδή, μέχρι αυτή τη στιγμή οι σπόροι θα πρέπει να έχουν ήδη στρωματοποιηθεί.

Σε πιο νότιες περιοχές, μπορείτε να σπείρετε νωρίτερα (πρώτο μισό του Φεβρουαρίου), αλλά σε ψυχρότερες περιοχές (περιοχή της Μόσχας, Σιβηρία, Ουράλια) – αργότερα (το πρώτο μισό του Μαρτίου).

 

Πώς να σπείρετε σπόρους αρμέρια για σπορόφυτα

Η σπορά σπόρων στο σπίτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια σε όλη τη διαδικασία καλλιέργειας δενδρυλλίων. Η διαδικασία απαιτεί μια ισορροπημένη προσέγγιση και γνώση όλων των αποχρώσεων. Μπορείτε να φυτέψετε αρμέρια για σπορόφυτα ως εξής:

 • Βήμα 1: Προετοιμάστε το μίγμα εδάφους. Το έδαφος πρέπει να είναι χαλαρό, στραγγισμένο, ελαφρώς όξινο ή ουδέτερο σε οξύτητα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φυτευτεί μια καλλιέργεια για σπορόφυτα σε αλκαλικό έδαφος (δεν το ανέχεται!), Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να προστίθενται στο μείγμα εδάφους τέφρα, κιμωλία, ασβέστη, αλεύρι δολομίτη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χώμα γενικής χρήσης για σπορόφυτα λουλουδιών ή ελαφρώς όξινο έδαφος (pH 5,0-6,5) για οποιοδήποτε λουλούδι εσωτερικού χώρου.
 • Βήμα 2: Προετοιμάστε το δοχείο δενδρυλλίων. Η πιο βολική επιλογή: φύτευση σε ένα κοινό, φαρδύ και όχι πολύ ψηλό δοχείο (8-9 cm ύψος). Για παράδειγμα, ένα ξύλινο ή πλαστικό κουτί, δοχείο τροφίμων ή άλλο δοχείο που σας ταιριάζει.
 • Βήμα 3: Δημιουργήστε ένα καλό σύστημα αποχέτευσης. Δηλαδή, πρέπει να κάνετε τρύπες (αν δεν υπάρχουν) και να βάλετε ένα στρώμα αποστράγγισης (περίπου 2-2,5 cm). Ένα τέτοιο σύστημα είναι απαραίτητο για την ανεμπόδιστη απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας, θα βοηθήσει στην πρόληψη της οξίνισης του εδάφους, της σήψης των ριζών, της ανάπτυξης μυκητιακών ασθενειών και μούχλας. Ως αποστράγγιση, μπορείτε να βάλετε περλίτη, μικρό διογκωμένο άργιλο, μικρά βότσαλα, ροκανίδια από τούβλα.
 • Βήμα 4: Γεμίστε τη γλάστρα με χώμααπλώστε το έδαφος ομοιόμορφα για να αποφύγετε κενά και ανώμαλες επιφάνειες.
 • Βήμα 5: Βρέξτε το χώμα γενναιόδωρα από ένα μπουκάλι ψεκασμού (ζεστό, καθιζάνον νερό), περιμένετε 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
 • Βήμα 6: Σπείρετε σπόρους Armeria. Η βέλτιστη απόσταση μεταξύ των σπόρων είναι 2-3 cm μεταξύ τους.
 • Βήμα 7: Πιέζουμε πολύ ελαφρά τους σπόρους. στην επιφάνεια του εδάφους για καλύτερη επαφή με το έδαφος. Είναι βολικό να το κάνετε αυτό με ένα κουτάλι. Απλά μην το παρακάνετε!
 • Βήμα 8: Πασπαλίστε τους σπόρους χώμα ή άμμος με στρώμα 3-5 mm (όχι περισσότερο!)
 • Βήμα 9: Καλύψτε το δοχείο καπάκι ή φιλμ για να δημιουργήσετε ένα μίνι-θερμοκήπιο.

Πώς να φροντίσετε τα σπορόφυτα της αρμέριας στο σπίτι

Οποιοδήποτε δενδρύλλιο μετά τη σπορά και πριν από τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τον κηπουρό. Χωρίς φροντίδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι δύσκολο να αναπτυχθούν ισχυρά σπορόφυτα. Τι να κάνετε με το armeria αμέσως μετά την προσγείωση; Πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Αμέσως μετά τη φύτευση, πρέπει να βάλετε το δοχείο με τους σπαρμένους σπόρους σε φωτεινό μέρος.
 • Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται οι βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας: στην περιοχή των 23-26 βαθμών Κελσίου.
 • Διατηρήστε τις συνθήκες θερμοκηπίου στο δοχείο που χρειάζονται οι σπόροι για γρήγορη και φιλική βλάστηση. Δηλαδή, κρατήστε το δοχείο ερμητικά καλυμμένο με κάτι: μεμβράνη, καπάκι κατάλληλο σε μέγεθος, γυαλί.
 • Ωστόσο, ένα μίνι-θερμοκήπιο μπορεί να οδηγήσει σε υπερχείλιση του εδάφους (σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό θα οδηγήσει στο σχηματισμό μούχλας, την αναπαραγωγή μυκήτων και την αποσύνθεση των σπόρων). Για να μην συμβούν όλα αυτά, πρέπει να αερίζετε το δοχείο κάθε μέρα, αφαιρώντας το καταφύγιο για μισή ώρα. Πρέπει επίσης να σκουπίσετε το συμπύκνωμα από το υλικό κάλυψης.
 • Ελέγχετε περιοδικά το επίπεδο υγρασίας της επιφάνειας του εδάφους. Αν παρατηρήσετε ότι έχει αρχίσει να στεγνώνει, πρέπει να το βρέξετε λίγο ψεκάζοντάς το με ένα μπουκάλι ψεκασμού. Μην αφήνετε το χώμα να στεγνώσει, αλλά μην το γεμίζετε με νερό!

 

Μετά την εμφάνιση των δενδρυλλίων, η φροντίδα των δενδρυλλίων της αρμέριας αποκτά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Είναι απαραίτητο να αναδιατάξετε το δοχείο με σπορόφυτα στο πιο ηλιόλουστο και φωτεινό περβάζι παραθύρου στο διαμέρισμα. Κατά προτίμηση νότια ή νοτιοανατολικά, νοτιοδυτικά. Για την πλήρη ανάπτυξη του φυτού πρέπει να φωτίζεται δώδεκα ώρες την ημέρα. Εάν δεν υπάρχει αρκετό φως, οι λάμπες fitolamp θα πρέπει να ανάβουν πάνω από τα φυτά.
 • Μετά την εμφάνιση φιλικών βλαστών, δεν συνιστάται να αφαιρέσετε αμέσως το μίνι-θερμοκήπιο, μια απότομη αλλαγή των συνθηκών θα προκαλέσει άγχος στα σπορόφυτα. Αυτό πρέπει να γίνεται σταδιακά, 3-5 ημέρες μετά τη βλάστηση, και μετά όχι αμέσως, μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες (πρώτα για 2-3 ώρες, μετά για 5 ώρες, μετά για πάντα).
 • Τώρα θα πρέπει να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του αέρα στην περιοχή των 18-20 βαθμών.

 

 • Μετά την εμφάνιση δενδρυλλίων, το πότισμα πρέπει να πραγματοποιείται στη ζώνη της ρίζας, το νερό δεν πρέπει να πέφτει στο στέλεχος και στα φύλλα του δενδρυλλίου. Το πότισμα πρέπει να γίνεται όσο στεγνώνει το πάνω στρώμα. Το νερό πρέπει να είναι καθαρό, μαλακό, να καθιζάνει για τουλάχιστον 24 ώρες.
 • Η χαλάρωση του εδάφους είναι επίσης χρήσιμη, βελτιώνει την αναπνοή του υποστρώματος. Η διαδικασία περιποίησης πρέπει να γίνεται λίγες ώρες μετά το πότισμα. Πρέπει να χαλαρώσετε κυριολεκτικά σε βάθος 2-3 χιλιοστών.
 • Τα σπορόφυτα Armeria μαζεύονται όταν εμφανιστεί το πρώτο ζευγάρι αληθινών φύλλων. Θα πρέπει να μεταφυτευτεί σε μεμονωμένα δοχεία (κύπελλα, γλάστρες) όγκου 250 ml. Πριν από τη διαδικασία, πρέπει να ποτίσετε τα φυτά για αρκετές ώρες, στη συνέχεια αφαιρέστε προσεκτικά ένα δενδρύλλιο με ένα ξύλινο ραβδί (δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τη γη από τις ρίζες) και φυτέψτε το σε μια τρύπα σε ένα νέο δοχείο γεμάτο με γη . Μετά από αυτό, πρέπει να γεμίσετε την τρύπα, να την πιέσετε με τα δάχτυλά σας, να τη χύσετε άφθονα.
 • Μετά τη συλλογή, πρέπει να βάλετε τα φυτά σε σκιερό μέρος για αρκετές ημέρες για να τα προστατέψετε από το άμεσο ηλιακό φως, το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες.

 

Τα σπορόφυτα Armeria θα πρέπει να φυτεύονται σε μόνιμο μέρος αφού επικρατήσει σταθερός ζεστός καιρός στο δρόμο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην προβλέπεται κίνδυνος παγετών επιστροφής! Επιλέγοντας ένα μέρος στον κήπο για φύτευση, χρειάζεστε με βάση τον τύπο της καλλιέργειας λουλουδιών. Το κύριο πράγμα είναι ότι σε ανοιχτό έδαφος το έδαφος δεν πρέπει να είναι αλκαλικό (η αρμέρια δεν μπορεί να αντέξει αυτό). Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι η καλλιέργεια καλών και υγιών δενδρυλλίων αυτής της καλλιέργειας είναι στη δύναμη κάθε καλλιεργητή, ακόμα και του πιο αρχάριου. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη προσοχή, υπομονή και ακρίβεια.

Υποβολή απάντησης