Πώς να καλλιεργήσετε δυνατά σπορόφυτα καυτερών (καυτερών) πιπεριών τσίλι: φύτευση σπόρων, φροντίδα, συλλογή

Οι πιπεριές μπορούν να χωριστούν σε δύο ποικιλίες: πιπεριά (ονομάζεται επίσης βουλγαρικό), και αρωματώδης (λέγεται και πικρό, πικάντικο, τσίλι). Κατά συνέπεια, διαφέρουν στη γεύση: το πρώτο είναι γλυκό, το δεύτερο έχει μια πικάντικη γεύση. Η πρώτη ποικιλία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες λαχανικών που οι κηπουροί καλλιεργούν παντού. Λίγο λιγότερο συχνά, οι καυτερές πιπεριές καλλιεργούνται σε κήπους. Εάν θέλετε να ευχαριστήσετε τον εαυτό σας με ένα φλεγόμενο μπαχαρικό, τότε ήρθε η ώρα να σκεφτείτε την καλλιέργεια σπορόφυτων αυτής της καλλιέργειας.

Ενδιαφέρων! Το αλκαλοειδές καψαϊκίνη δίνει σε αυτό το πιπέρι την πικάντικη, πικάντικη γεύση του.

Ημερομηνίες σποράς δενδρυλλίων καυτερής πιπεριάς το 2022

Προκειμένου να έχετε χρόνο για τη συγκομιδή μιας ποιοτικής καλλιέργειας, είναι σημαντικό να καλλιεργήσετε ισχυρά σπορόφυτα εγκαίρως. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος σποράς των σπόρων παίζει σημαντικό ρόλο. Πότε πρέπει να φυτέψετε δενδρύλλια καυτερής πιπεριάς;

Σημείωση! Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε σπορόφυτα πιπεριάς για καλλιέργεια σε γλάστρα στο σπίτι, τότε μπορείτε να φυτέψετε σπόρους καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Το κύριο πράγμα είναι ότι τα φυτά φωτίζονται με fitolamps (το φθινόπωρο, το χειμώνα, το πρώτο μισό της άνοιξης).

Τα δενδρύλλια τσίλι φυτεύονται σε μόνιμο μέρος σε ηλικία 2-2,5 μηνών. Επομένως, εάν θέλετε να καλλιεργήσετε πικρή πιπεριά στον κήπο, τότε κατά την επιλογή του χρόνου σποράς, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις κλιματικές συνθήκες του τόπου όπου ζείτε. Δηλαδή, πρέπει να σπείρεις σπόρους στο σπίτι για 60-75 ημέρες μέχρι τον βέλτιστο χρόνο φύτευσης για δενδρύλλια στην περιοχή σας. Αν λάβουμε υπόψη γενικά, τότε μπορούμε να διακρίνουμε τις κατά προσέγγιση ημερομηνίες για τη σπορά της καυτερής πιπεριάς:

 • Στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – αυτή η καλλιέργεια μπορεί να φυτευτεί το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, στις αρχές Μαρτίου (η προσγείωση σε ανοιχτό έδαφος πραγματοποιείται το δεύτερο μισό του Μαΐου).
 • Στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – το δεύτερο μισό του Μαρτίου (φυτεύεται στον κήπο – στις αρχές του καλοκαιριού).
 • στις νότιες περιοχές (Εδάφιο Κρασνοντάρ) – μπορείτε να σπείρετε ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου (η προσγείωση στον κήπο πραγματοποιείται στα μέσα Απριλίου).

 

Σημείωση! Πολύ συχνά, ο κατασκευαστής αναφέρει τις προτεινόμενες ημερομηνίες σποράς στη συσκευασία των σπόρων. Επομένως, φροντίστε να διαβάσετε τις πληροφορίες στη συσκευασία.

Μπορείτε να επιλέξετε μια πιο συγκεκριμένη ώρα για τη διαδικασία χρησιμοποιώντας τον φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας. Οι σεληνιακούς κύκλους έχουν βοηθήσει από καιρό τους κηπουρούς στην επιλογή του χρόνου για ορισμένες διαδικασίες. Έτσι, μπορούν να διακριθούν οι ακόλουθες ημερομηνίες φύτευσης καυτερής πιπεριάς σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο του 2022:

 • Ευοίωνες μέρες:
  • τον Ιανουάριο: 10, 11, 15-17, 19, 20.
  • τον Φεβρουάριο: 7, 8, 12, 13, 21.
  • τον Μάρτιο: 5, 6, 7, 15, 20, 21, 24, 25.
 • Λάθος στιγμή:
  • τον Ιανουάριο: 2, 18;
  • τον Φεβρουάριο: 1, 16;
  • τον Μάρτιο: 2, 16-18, 31.

 

Πώς να φυτέψετε δενδρύλλια καυτερής πιπεριάς στο σπίτι

Είτε είστε αρχάριος είτε έμπειρος κηπουρός, η διαδικασία καλλιέργειας δενδρυλλίων τσίλι μπορεί να είναι αρκετά διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα. Με τη δέουσα επιμέλεια, όλοι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό. Για να πετύχει όμως η όλη διαδικασία είναι σημαντικό να σπείρουμε σωστά τους σπόρους από την αρχή.

Η επιλογή της χωρητικότητας δενδρυλλίων

Τα σπορόφυτα πιπεριάς (τόσο τα γλυκά όσο και τα καυτά) δεν ευνοούν ιδιαίτερα τις συλλογές. Το γεγονός είναι ότι αυτή η κουλτούρα έχει αδύναμο ριζικό σύστημα. Οποιοσδήποτε τραυματισμός στις ρίζες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και την υγεία των δενδρυλλίων. Επομένως, συνιστάται να σπείρετε αμέσως τους σπόρους σε ξεχωριστά κύπελλα, ή σε ταμπλέτες τύρφης, πλαστικά δοχεία. Ένας κατάλληλος όγκος ενός δοχείου είναι περίπου 150-200 ml.

Στο μέλλον, θα χρειαστεί απλώς να μεταφέρετε τα φυτά σε πιο ευρύχωρα δοχεία.

Προετοιμασία εδάφους

Όσο για την επιλογή του εδάφους, αυτή η καλλιέργεια έχει σχεδόν τις ίδιες απαιτήσεις με τα σπορόφυτα άλλων λαχανικών και λουλουδιών. Το καλύτερο από όλα, τα σπορόφυτα καυτερής πιπεριάς θα αναπτυχθούν σε θρεπτικό, χαλαρό, διαπερατό από την υγρασία και το νερό, ουδέτερο σε οξύ έδαφος.

 

Εάν δεν θέλετε επιπλέον ταλαιπωρία, μπορείτε να αγοράσετε ειδικό χώμα για σπορόφυτα λαχανικών στο κατάστημα ή ακόμα και ειδικά για πιπεριές (ντομάτες, μελιτζάνες). Ή ακόμα και ένα απλό χώμα για σπορόφυτα λαχανικών και ανθέων.

 

Εκτός από το χώμα που αγοράσατε, μπορείτε να φτιάξετε το μείγμα εδάφους με τα χέρια σας. Αν επιλέξετε τα σωστά υλικά και τα συνδυάσετε στη σωστή αναλογία, μπορείτε να φτιάξετε καλό χώμα για τις καυτερές πιπεριές. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναμίξετε τα ακόλουθα συστατικά:

 • μη όξινη τύρφη (4 μέρη).
 • χούμο (1 μέρος);
 • άμμος (1 ώρα);
 • τέφρα (0,25 h).

Εάν δεν έχετε τύρφη, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χώμα κήπου.

 

Προ-σπορική προετοιμασία των σπόρων

Πριν από τη σπορά δενδρυλλίων, είναι χρήσιμο να προετοιμάσετε σπόρους καυτερής πιπεριάς για αυτή τη διαδικασία. Το γεγονός είναι ότι η προετοιμασία πριν από τη σπορά βελτιώνει σημαντικά τη βλάστηση (τα σπορόφυτα δυναμώνουν, βλασταίνουν πιο γρήγορα). Αποτελεσματικός μουλιάζω σε έναν διεγέρτη ανάπτυξης (Epin, Zircon), μια τέτοια θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες για το φάρμακο.

 

Εάν θέλετε να φυτρώσετε τις καυτερές πιπεριές τσίλι ακόμα πιο γρήγορα, καθώς και να εντοπίσετε αμέσως βιώσιμους σπόρους κατάλληλους για φύτευση, τότε είναι ακόμα καλύτερο να εκτελέσετε βλάστηση. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, πρέπει να τυλίξετε τους σπόρους και στις δύο πλευρές με ένα βαμβακερό πανί ή βαμβακερά μαξιλάρια, να τους βρέξετε άφθονα, να τους τυλίξετε σε μια πλαστική σακούλα και να τους βάλετε σε ζεστό μέρος με θερμοκρασία + 24-27 ° ΝΤΟ. Κατά την περίοδο της βλάστησης, θα πρέπει να ελέγχετε τους σπόρους κάθε μέρα, όταν φυτρώσουν, πρέπει αμέσως να τους σπείρετε για σπορόφυτα. Επίσης, το ύφασμα (ή το βαμβάκι) πρέπει να είναι πάντα υγρό. Στην παρακάτω φωτογραφία, μια απεικόνιση των βλαστημένων σπόρων:

 

Το σχέδιο φύτευσης σπόρων καυτερής πιπεριάς

Η σπορά σπόρων καυτερής πιπεριάς δεν διαφέρει πολύ από τη φύτευση της συνηθισμένης γλυκιάς (βουλγαρικής) ποικιλίας. Γνωρίζοντας τα κύρια σημεία, η διαδικασία εκτελείται γρήγορα και εύκολα. Μπορείτε να φυτέψετε μια πιπεριά τσίλι σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 • Φροντίστε εκ των προτέρων για την καλή αποστράγγιση. Θα πρέπει να υπάρχουν οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος του δοχείου (εκτός από γλάστρες τύρφης και ταμπλέτες). Στη συνέχεια, βάλτε μια στρώση αποστράγγισης (περλίτης, διογκωμένη άργιλος) πάχους 1,5 cm στον πάτο.
 • Γεμίστε κάθε φλιτζάνι (ή κουτί, εάν φυτεύετε σε ένα) με μείγμα γλάστρας. Αφήστε ένα μικρό κενό μέχρι το χείλος.
 • Ψεκάστε το χώμα με ζεστό νερό.
 • Κάντε μικρές τρύπες στο κέντρο κάθε φλιτζανιού (βάθους 1 cm).
  • Κατά τη φύτευση σε ένα κοινό δοχείο, πρέπει να γίνονται αυλακώσεις: βάθος 1 cm, σε απόσταση 3 cm το ένα από το άλλο. Οι σπόροι πρέπει να φυτεύονται σε αυλάκια με διάστημα 3 cm.
 • Σπείρετε έναν σπόρο ανά τρύπα. Στη συνέχεια, πασπαλίστε την τρύπα (ή τις αυλακώσεις) με χώμα με ένα στρώμα 5 ml.
 • Βρέξτε το χώμα άφθονα με ένα μπουκάλι ψεκασμού καθαρού νερού.
 • Καλύψτε κάθε δοχείο με αλουμινόχαρτο ή καλύψτε με ένα καπάκι.

Κανόνες για τη φροντίδα των δενδρυλλίων καυτερής πιπεριάς στο σπίτι

Τα νεαρά φυτά χρειάζονται προσεκτική επίβλεψη από τον κηπουρό. Μόνο με την παροχή κατάλληλης φροντίδας για τα σπορόφυτα καυτερής πιπεριάς μπορούν να αναπτυχθούν δυνατά και υγιή σπορόφυτα τσίλι. Σε γενικές γραμμές, είναι εύκολο να τη φροντίζετε, το κύριο πράγμα είναι να εκτελέσετε τις διαδικασίες έγκαιρα.

 

Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε:

 • Κατά τη στιγμή της αναμονής για τα σπορόφυτα, τα δοχεία πρέπει να βρίσκονται σε συνθήκες θερμοκηπίου, δηλαδή κάτω από καπάκι ή μεμβράνη (αλλά πρέπει να αερίζετε τα θερμοκήπια κάθε μέρα για 20 λεπτά). Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη βλάστηση είναι περίπου 25-27 βαθμοί.
 • Όταν εμφανίζονται βλαστοί, το καταφύγιο αφαιρείται εντελώς και η θερμοκρασία πέφτει στους 18-22 βαθμούς.
 • Μπορείτε να ποτίσετε μόνο με καθιζάνον νερό. Οι κανόνες ποτίσματος εξαρτώνται από το στάδιο της καλλιέργειας:
  • Πριν από τη βλάστηση, η επιφάνεια της γης ποτίζεται από έναν ψεκαστήρα. Η επιφάνεια του εδάφους δεν πρέπει να αφήνεται να στεγνώσει.
  • Μετά τη βλάστηση, θα πρέπει προσεκτικά (χωρίς πίεση) να ρίχνετε νερό στο έδαφος γύρω από το φυτό, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια σύριγγα ή σύριγγα. Το πότισμα γίνεται με ελαφρύ στέγνωμα της επιφάνειας της γης.
 • Τα σπορόφυτα ζεστού τσίλι πρέπει να φωτίζονται πλήρως στο σπίτι για 12-14 ώρες (τουλάχιστον 10 ώρες). Κατά κανόνα, κατά την περίοδο της καλλιέργειας δενδρυλλίων, το φυσικό φως εξακολουθεί να μην είναι αρκετό, επομένως, οι fitolamps είναι ενεργοποιημένοι.
 • Είναι χρήσιμο να κάνετε επίδεσμο με οποιοδήποτε σύνθετο λίπασμα για σπορόφυτα. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό 2 φορές. Την πρώτη φορά δύο εβδομάδες μετά τη συλλογή (ή τη μεταφόρτωση), στη συνέχεια 7 ημέρες πριν τη μεταφύτευση σε μόνιμο μέρος (σε γλάστρα ή ανοιχτό έδαφος).

 

Παρεμπιπτόντως! Η καυτερή πιπεριά εσωτερικού χώρου είναι πολυετές φυτό. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες και σωστή φροντίδα, μπορεί να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει με ασφάλεια για 3-4 χρόνια στο σπίτι ή ακόμα και για 5 χρόνια.

Πώς και πότε να βουτήξετε τα σπορόφυτα καυτερής πιπεριάς τσίλι

Εάν προηγουμένως προσγειωθείτε σε ένα κοινό δοχείο (κουτί), τότε η διαδικασία συλλογής είναι αναπόφευκτη. Δεν πρέπει να φοβάστε αυτή τη διαδικασία. Και παρόλο που υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, εάν όλα γίνονται προσεκτικά και σωστά, δεν πρέπει να προκύψουν προβλήματα. Έτσι, μετά τη μεταφύτευση δενδρυλλίων, η περιοχή τροφοδοσίας αυξάνεται, το ριζικό σύστημα θα μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αναπτύσσεται χωρίς εμπόδια.

Το κύριο καθήκον του κηπουρού κατά τη συλλογή είναι να μην τραυματίσει τις ρίζες των φυτών.

 

Ο χρόνος συλλογής των δενδρυλλίων καυτερής πιπεριάς πρέπει να καθορίζεται από τη φάση ανάπτυξης: η διαδικασία πραγματοποιείται τη στιγμή που όταν το δενδρύλλιο μεγαλώσει 2-3 αληθινά φύλλα. Η συλλογή μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στάδια:

 • Ποτίστε τα φυτά εκ των προτέρων με λίγο νερό για να μαλακώσει το χώμα.
 • Γεμίστε νέα δοχεία (κύπελλα ή γλάστρες όγκου 400-500 ml) με χώμα.
 • Κάντε πηγάδια σε κάθε δοχείο.
 • Πάρτε πολύ προσεκτικά κάθε σπορόφυτο από το κοινό μπολ με ένα πλαστικό πιρούνι ή ραβδί. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσετε ανέπαφες τις ρίζες, να μην τις καταστρέψετε.
 • Τοποθετήστε το δενδρύλλιο σε νέο δοχείο. Οι ρίζες πρέπει να βρίσκονται ελεύθερα στην τρύπα. Γεμίστε την τρύπα με χώμα. Συμπυκνώστε λίγο το έδαφος γύρω από το φυτό.
 • Βρέξτε το χώμα άφθονα με καθαρό νερό. Εάν μετά το πότισμα η γη εγκατασταθεί, θα χρειαστεί να γεμίσετε μέχρι το προηγούμενο επίπεδο.
 • Είναι χρήσιμο αφού μαζέψετε πιπεριές τσίλι να ποτίζετε τα φυτά με ένα διάλυμα διεγέρτη ανάπτυξης ή σχηματιστή ριζών (για παράδειγμα, Kornevin).

Σημείωση! Εάν αρχικά φυτέψατε τα σπορόφυτα αμέσως σε μεμονωμένα κύπελλα, τότε πρέπει ακόμα να μεταφυτέψετε σπορόφυτα. Σε αυτή την περίπτωση, το μάζεμα γίνεται με πιο ασφαλή τρόπο – μεταφόρτωση (η μέθοδος σας επιτρέπει να διατηρήσετε τις ρίζες ανέπαφες). Δηλαδή, το φυτό, μαζί με έναν ολόκληρο χωμάτινο λόφο, μεταφέρεται σε νέο δοχείο.

Οι όροι μεταφόρτωσης είναι οι ίδιοι όπως για μια κανονική επιλογή. Το νέο δοχείο γεμίζει με χώμα κατά το 1/3, το χωμάτινο σβώλος αφαιρείται από το παλιό ποτήρι και τοποθετείται σε ένα νέο. Τα κενά γεμίζουν με χώμα. Όλα τα άλλα είναι ίδια.

 

Αν και λιγότερο δημοφιλείς (σε σύγκριση με τη γλυκιά ποικιλία), οι καυτερές πιπεριές είναι ένα εξαιρετικό εύρημα για όσους αναζητούν τη συγκίνηση. Το τσίλι μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ​​(ως προσθήκη στο πρώτο ή δεύτερο πιάτο, σε σαλάτες), που χρησιμοποιείται για κονσερβοποίηση, τουρσί. Οι καυτερές πιπεριές θα δώσουν στα πιάτα πικάντικο σημείο!

Υποβολή απάντησης