Πώς να καλλιεργήσετε μέντα σε ένα περβάζι στο σπίτι

Η μέντα είναι ένα καταπληκτικό φυτό από κάθε άποψη. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα ενός πικάντικου φυτού: μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της υγείας σας, ή μάλλον, για να φτιάξετε ένα υγιεινό τσάι που ηρεμεί το νευρικό σύστημα, αναζωογονεί και σας βοηθά να αποκοιμηθείτε με την αϋπνία. Με αυτό το ποτό μέντας είναι πολύ νόστιμο, και η εμφάνιση του φυτού είναι ενδιαφέρουσα και χαριτωμένη! Για όσους θέλουν να μπορούν να κόβουν ένα φρέσκο ​​φυτό μπαχαρικών όλο το χρόνο, υπάρχει μια λύση: η καλλιέργεια μέντας σε ένα περβάζι. Παρακάτω θα μιλήσουμε για όλους τους κανόνες και τα χαρακτηριστικά της φύτευσης, τη φροντίδα της μέντας σε ένα περιβάλλον διαμερίσματος.

Πώς να πολλαπλασιάσετε τη μέντα για καλλιέργεια σε περβάζι: βασικές μέθοδοι

Η καλλιέργεια μέντας στο σπίτι είναι πολύ απλή, όπως και ο πολλαπλασιασμός της. Υπάρχουν αρκετοί απλοί τρόποι πολλαπλασιασμού της μέντας:

 • Μέσα από σπόρους. Η πιο εύκολη επιλογή, επειδή η διαδικασία είναι από πολλές απόψεις παρόμοια με τη σπορά διαφόρων σπόρων για σπορόφυτα, για τον πολλαπλασιασμό των σπόρων χρειάζεται μόνο να αγοράσετε σπόρους μέντας. Ωστόσο, χρειάζονται πολύ χρόνο για να βλαστήσουν.
 • μοσχεύματα. Μια πολύ απλή μέθοδος πολλαπλασιασμού, η μέντα αναπτύσσεται πολύ καλά και γρήγορα από μοσχεύματα. Αρκεί να τα βάλετε σε νερό για να φυτρώσουν και μετά να τα φυτέψετε στο έδαφος ή να φυτέψετε αμέσως τα μοσχεύματα στο χώμα σε μια γλάστρα. Το κοτσάνι μπορεί να κοπεί από μια μέντα που αγοράζεται σε ένα κατάστημα ή να κοπεί στον κήπο.
 • Μεταφύτευση μέντας από ανοιχτό έδαφος. Εάν καλλιεργείτε το φυτό σε εξωτερικό χώρο, μπορείτε να ξεθάψετε το φυτό μαζί με το ρίζωμα (ή απλώς τη ρίζα χωρίς το εναέριο μέρος) και να το φυτέψετε σε μια γλάστρα. Θα αρχίσει να μεγαλώνει πολύ γρήγορα.

Πώς να φυτέψετε σπόρους μέντας στο περβάζι: οδηγίες βήμα προς βήμα

Η σωστή φύτευση σπόρων μέντας στο σπίτι περιλαμβάνει μερικά βασικά βήματα.

Σημείωση! Πληροφορίες σχετικά με το κατάλληλο δοχείο και μίγμα εδάφους είναι κατάλληλες για όλες τις μεθόδους πολλαπλασιασμού της μέντας.

Επιλογή χωρητικότητας

Πριν προχωρήσετε στην επιλογή ενός δοχείου για καλλιέργεια, θα πρέπει να γνωρίζετε την ιδιαιτερότητα αυτής της καλλιέργειας. Το γεγονός είναι ότι το ριζικό σύστημα μέντας αναπτύσσεται σε πλάτος και όχι σε βάθος. Η καλύτερη επιλογή λοιπόν είναι: φαρδιά κατσαρόλα ή δοχείο. Σε αυτή την περίπτωση, το δοχείο δεν πρέπει να είναι πολύ βαθύ.

 

Σπουδαίος! Στο κάτω μέρος του δοχείου ή της γλάστρας, πρέπει να υπάρχουν οπές αποστράγγισης από τις οποίες θα ρέει περίσσεια νερού μετά το πότισμα.

Προετοιμασία εδάφους

Για να ευχαριστήσει η μέντα με τους πλούσιους, αρωματικούς θάμνους της, πρέπει να επιλέξετε το σωστό χώμα. Αυτή η κουλτούρα προτιμά χαλαρό, ουδέτερο σε οξύτητα, γόνιμο έδαφος.

Μπορείτε να προετοιμάσετε το έδαφος με τα χέρια σας, για αυτό ανακατέψτε τα ακόλουθα συστατικά: χώμα κήπου (2 μέρη) + χούμο (1 μέρος) + άμμος (1 μέρος). Αντί για χώμα κήπου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 μέρη πεδινής τύρφης.

 

Παρασκευή σπόρων

Σχεδόν όλες οι ποικιλίες μέντας είναι κατάλληλες για καλλιέργεια σε διαμέρισμα σε περβάζι. Δημοφιλείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στο σπίτι: Menthol, Ceremony, Zabava, Moskvichka, Zhemchug, Kuban, Clear note και άλλες.

Μπορείτε να αγοράσετε υλικό φύτευσης σε σχεδόν οποιοδήποτε κέντρο κήπου ή κατάστημα που ειδικεύεται σε αγροτικά προϊόντα. Το πιο σημαντικό είναι ότι το προϊόν έχει κανονική διάρκεια ζωής.

Οι σπόροι δεν χρειάζονται προ-σπορική επεξεργασία. Ωστόσο, κάποια προετοιμασία θα διεγείρει την ταχύτερη και πιο φιλική βλάστηση των σπόρων. Η ευκολότερη επιλογή είναι να εμποτίσετε τους σπόρους σε έναν διεγέρτη ανάπτυξης σύμφωνα με τις οδηγίες (για παράδειγμα, Epin, Zircon).

Σημείωση! Οι σπόροι μέντας είναι πολύ μικροί, γι’ αυτό πρέπει να τους χειρίζεστε προσεκτικά ώστε να μην σκορπιστεί ο σπόρος.

Φύτευση σπόρων μέντας

Η φύτευση σπόρων μέντας είναι πολύ απλή, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 • Βήμα 1: Βάλτε μια στρώση αποστράγγισης (πάχους 2-3 εκ. περίπου) στον πάτο του δοχείου ή της γλάστρας. Μαζί με τις τρύπες θα παίξει το ρόλο ενός συστήματος αποστράγγισης που αποτρέπει τη στασιμότητα του νερού, την οξίνιση του εδάφους και τη σήψη των ριζών. Για το στρώμα αποστράγγισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί διογκωμένος πηλός, σπασμένο τούβλο.
 • Βήμα 2: Γεμίστε το δοχείο με χώμα, αφήνοντας ένα μικρό κενό μέχρι το χείλος. Βρέξτε το χώμα από τον ψεκαστήρα με ζεστό νερό.
 • Βήμα 3: Κάντε μια ομοιόμορφη φύτευση σπόρων μέντας στην επιφάνεια της γης. Η σπορά είναι αποκλειστικά επιφανειακή· είναι αδύνατο να γεμίσεις ή να θάψεις τους σπόρους!
 • Βήμα 4: Βρέξτε το χώμα άφθονα με ένα μπουκάλι ψεκασμού.
 • Βήμα 5: Καλύψτε καλά την κατσαρόλα ή το δοχείο με μεμβράνη ή καπάκι (αν υπάρχει διαθέσιμο προϊόν κατάλληλου μεγέθους). Αυτό είναι απαραίτητο για τη δημιουργία συνθηκών θερμοκηπίου που απαιτούνται για τη βλάστηση των σπόρων.
 • Βήμα 6: Τοποθετήστε το δοχείο σε ζεστό μέρος όπου η θερμοκρασία διατηρείται στους +23-26°C.

Αυτό ολοκληρώνει τη διαδικασία, απλά πρέπει να περιμένετε την εμφάνιση των φυτών. Ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το στάδιο δεν υπονοείται, είναι απαραίτητο μόνο να υγρανθεί το έδαφος εάν είναι απαραίτητο, αποτρέποντας το να στεγνώσει η επιφάνεια της γης. Συνιστάται επίσης να αερίζετε το δοχείο μία φορά την ημέρα (ή τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα), αφαιρώντας το φιλμ για 30 λεπτά.

 

Φύτευση μοσχευμάτων μέντας

Για τα μοσχεύματα, είναι βέλτιστο να χρησιμοποιείτε μοσχεύματα μέντας με μπουμπούκι ανανέωσης και τουλάχιστον πέντε φύλλα. Πρώτα χρειάζεστε βάζετε τα μοσχεύματα σε νερό για να φυτρώσουν. Οι ρίζες θα εμφανιστούν σε περίπου μια εβδομάδα και είναι καλύτερο να τις φυτέψετε στο έδαφος τρεις ημέρες μετά την εμφάνισή τους.

 

Αρχικά, μπορείτε να φυτέψετε μοσχεύματα για ριζοβολία σε μεμονωμένα κύπελλα. Και μετά, αν ριζώσουν με ασφάλεια και αρχίσουν να αναπτύσσονται, μπορούν να μεταφυτευτούν σε μεγαλύτερο δοχείο. Ωστόσο, μπορείτε να φυτέψετε αμέσως τα μοσχεύματα σε μια φαρδιά γλάστρα ή δοχείο. Η βέλτιστη απόσταση μεταξύ τους είναι 10-15 εκατοστά.

Για να φυτέψετε το κόψιμο, κάντε μια τρύπα στο δοχείο. Βυθίστε το κόψιμο σε αυτό έτσι ώστε ολόκληρο το τμήμα με τις ρίζες να βρίσκεται στην τρύπα, ενώ οι ρίζες πρέπει να βρίσκονται ομοιόμορφα, όχι λυγισμένες. Γεμίστε το κόψιμο με χώμα, συμπιέστε απαλά τη γη γύρω-γύρω με τα δάχτυλά σας και ρίξτε άφθονο καθαρό νερό.

Την πρώτη φορά μετά την ριζοβολία, πρέπει να ποτίζετε τακτικά τα φυτά. Το έδαφος πρέπει να είναι τακτικά υγρό. Επίσης, τα δύο πρώτα μετά την προσγείωση, συνιστάται να σκιάζετε τη μέντα από τις άμεσες ακτίνες του ήλιου.

Φροντίδα και κανόνες για την καλλιέργεια μέντας στο σπίτι

Η καλλιέργεια νόστιμη και υγιεινή μέντα στο σπίτι είναι πολύ απλή, ακόμα πιο εύκολη από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Το όλο μυστικό της επιτυχημένης καλλιέργειας στο περβάζι βρίσκεται στην εφαρμογή των βασικών διαδικασιών φροντίδας και στην εξασφάλιση βέλτιστων συνθηκών.

 

Μπορείτε να φροντίσετε σωστά τη μέντα σε ένα διαμέρισμα χρησιμοποιώντας την ακόλουθη τεχνολογία:

 • Φωτισμός είναι απαραίτητο για την υγεία των φυτών και για μια καλή συγκομιδή μπαχαρικών. Η βέλτιστη διάρκεια της ημέρας είναι 12-16 ώρες. Χωρίς καλό φωτισμό, τα φυτά δεν θα αναπτυχθούν κανονικά, θα τεντωθούν. Υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις σχετικά με αυτή τη στιγμή φροντίδας:
  • Μια γλάστρα με φυτά πρέπει να τοποθετηθεί αμέσως σε ένα ελαφρύ περβάζι (νότια, νοτιοδυτικά, νοτιοανατολικά).
  • Στο δεύτερο μισό του φθινοπώρου, του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης θα πρέπει να χρησιμοποιείται πρόσθετος φωτισμός (φυτολάμπες ή λαμπτήρες LED). Πρέπει να φωτίσετε το φυτό το πρωί, το βράδυ και το απόγευμα σε συννεφιασμένο καιρό. Είναι καλύτερο αυτή τη στιγμή να τοποθετήσετε το δοχείο στο νότιο παράθυρο.
  • Άνοιξη, καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου μπορείτε να κάνετε χωρίς πρόσθετο φωτισμό, απλά πρέπει να βάλετε τα φυτά στο ανατολικό ή δυτικό περβάζι του παραθύρου. Μπορείτε επίσης να το βάλετε στο νότιο παράθυρο, αλλά οι μεσημεριανές ακτίνες του ήλιου μπορεί να κάψουν το φυτό, οπότε το μεσημέρι είναι καλύτερα να το σκιάζετε ή να το τακτοποιήσετε ξανά σε άλλο μέρος.

 

 • Αγάπες μέντας τακτικό πότισμα. Ωστόσο, δεν μπορείτε να ποτίζετε τα φυτά πολύ συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, διαφορετικά το ριζικό σύστημα μπορεί να σαπίσει. Είναι βέλτιστο να ποτίζετε όταν το φυτικό έδαφος στεγνώνει. Μην αφήσετε το χωμάτινο κώμα να στεγνώσει!
 • Η κουλτούρα αγαπά τον υγρό αέρα, οπότε το χειμώνα, εάν ο αέρας είναι πολύ ξηρός λόγω θέρμανσης, συνιστάται να κάνετε λίγο κάθε λίγες μέρες. ποτίζουν φυτά tζεστό νερό ή μια φορά την εβδομάδα στο μπάνιο για να κάνετε ένα ελαφρύ ντους. Ή μπορείτε να ενεργοποιήσετε έναν υγραντήρα.

Σπουδαίος! Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του νερού: πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, καθαρό, καθιζημένο.

 • Θερμοκρασιακό καθεστώς στη ζεστή εποχή: περίπου +20-25°C. Στα τέλη του φθινοπώρου και του χειμώνα, είναι καλύτερο να μειώσετε τη θερμοκρασία στους 16-18 βαθμούς, ειδικά εάν δεν υπάρχει τρόπος να φωτίσετε επιπλέον τα φυτά.

Σημείωση! Χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό, τα φυτά θα αρχίσουν να τεντώνονται και αν υπάρχει ακόμα άφθονο πότισμα και αυξημένη θερμοκρασία αέρα, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

 • Μέντα στο περβάζι θα πρέπει να είναι προστατευμένο από ρεύματα. Δεν τα παίρνει καλά.
 • Όταν ανθίζει η μέντα, αφαιρέστε τους μίσχους λουλουδιών. Ο χειρισμός θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε έναν πιο πλούσιο θάμνο.
 • Εάν αρχικά φυτέψατε μέντα σε γόνιμο έδαφος, τότε μπορείτε να το κάνετε χωρίς κανένα επίδεσμο στο σπίτι. Το φυτό θα αναπτυχθεί καλά χωρίς πρόσθετα λιπάσματα.

 

Πότε μπορώ να μαζέψω μέντα από το περβάζι

Εάν σπείρετε μέντα με σπόρους, τότε οι πρώτοι βλαστοί εμφανίζονται, κατά κανόνα, μετά από 2-3 εβδομάδες. Μπορείτε να μαζέψετε φύλλα για την παρασκευή τσαγιού ή οποιωνδήποτε πιάτων περίπου 3-3,5 μήνες μετά τη σπορά των σπόρων. Κατά τη φύτευση μοσχευμάτων ή ριζωμάτων, η μέντα μπορεί να συγκομιστεί πολύ νωρίτερα.

Συμβουλή! Αν θέλετε να αποκτήσετε πιο αρωματικά, πικάντικα και αρωματικά φύλλα, συνιστάται η συγκομιδή της μέντας τη στιγμή που σχηματίζονται οι μίσχοι. Είναι αυτή τη στιγμή που τα φύλλα περιέχουν μεγάλη ποσότητα αιθέριων ελαίων.

Στη συνέχεια, μετά τη συγκομιδή, μπορείτε να κόψετε περιοδικά τα φύλλα. Σταδιακά θα αναπτυχθούν νέα φύλλα και βλαστοί. Έτσι, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε φρέσκο, νόστιμο και υγιεινό δυόσμο όλο το χρόνο!

 

Η μέντα μεγαλώνει γρήγορα σε μια γλάστρα, επομένως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να μεταφυτευτεί σε ένα νέο, πιο ευρύχωρο δοχείο. Ή μπορείτε να χωρίσετε το κομμάτι με ρίζες σε πολλά μέρη, να τα φυτέψετε σε διαφορετικά δοχεία ή να μεταμοσχεύσετε ένα μέρος σε ανοιχτό έδαφος στη χώρα.

Υποβολή απάντησης