Πώς να καλλιεργήσετε σπορόφυτα λάχανου μπρόκολου: κανόνες για φύτευση, φροντίδα, επιλογές

Το μπρόκολο (άλλο όνομα για τα σπαράγγια) είναι ετήσιο φυτό λαχανικών, μέλος της οικογένειας των Λάχανων (Σταυρανθών). Στην εμφάνιση μοιάζει με το κουνουπίδι, μόνο στο μπρόκολο οι ταξιανθίες έχουν πράσινη απόχρωση. Παρεμπιπτόντως, το μπρόκολο είναι ο γενετικός προκάτοχος του κουνουπιδιού.

Στους κήπους μας, η συνηθισμένη λευκή ποικιλία είναι πιο δημοφιλής, και εν τω μεταξύ, το μπρόκολο είναι επίσης εύκολο στην καλλιέργεια, αλλά πιο ενδιαφέρον, νόστιμο και υγιεινό! Εδώ και καιρό εκτιμάται για την ευχάριστη γεύση και τη σύνθεσή του πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά). Ωστόσο, έχει μια εντελώς άδικη φήμη ότι είναι δύσκολο να αναπτυχθεί. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου έτσι. Με τις σωστές γεωργικές πρακτικές, μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε μια καλή καλλιέργεια. Οι σπόροι αυτής της καλλιέργειας μπορούν να σπαρθούν αμέσως σε ανοιχτό έδαφος, ωστόσο, η προκαταρκτική καλλιέργεια δενδρυλλίων σας επιτρέπει να αποκτήσετε ισχυρότερα φυτά και συγκομιδή σε προγενέστερη ημερομηνία.

Περιεχόμενο

 • 1 Ημερομηνίες σποράς για σπόρους μπρόκολου για σπορόφυτα το 2022
 • 2 Προετοιμασία για φύτευση μπρόκολου για σπορόφυτα: ετοιμάστε χώμα, δοχεία, σπόρους
 • 3 Σχέδιο σποράς σπόρων μπρόκολου για σπορόφυτα
 • 4 Κανόνες για τη φροντίδα των δενδρυλλίων μπρόκολου στο σπίτι
 • 5 Πώς και πότε να βουτήξετε τα σπορόφυτα μπρόκολου

Ημερομηνίες σποράς για σπόρους μπρόκολου για σπορόφυτα το 2022

Οι κηπουροί με πολλά χρόνια εμπειρίας γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να μεγαλώνουν σωστά τα σπορόφυτα, αλλά και να τα φυτεύουν την κατάλληλη στιγμή. Εάν φυτευτούν πολύ νωρίς, τότε τα σπορόφυτα μπορούν να «κάθονται» σε μια γλάστρα στο σπίτι (εξαιτίας αυτού, ριζώνουν χειρότερα σε μόνιμο μέρος). Η καθυστερημένη φύτευση θα καθυστερήσει τη συγκομιδή.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ταξιανθίες μπρόκολου που δεν έχουν φουσκώσει χρησιμοποιούνται για φαγητό και όχι λεπίδες φύλλων (όπως, για παράδειγμα, σε άλλους εκπροσώπους της οικογένειας του λάχανου, όπως στο ίδιο λευκό λάχανο). Δηλαδή, τρώνε μια χαλαρή κεφαλή λάχανου, η οποία συλλέγεται από μίσχους λουλουδιών που συνδυάζονται σφιχτά σε μπουμπούκια.

Ο πιο βολικός τρόπος για να επιλέξετε τον βέλτιστο χρόνο για τη σπορά του μπρόκολου είναι να εστιάσετε στον τυπικό χρόνο για τη φύτευση δενδρυλλίων σε ανοιχτό έδαφος στην περιοχή σας. Είναι δυνατή η φύτευση όταν τα σπορόφυτα έχουν αναπτυχθεί και ενισχυθεί επαρκώς, όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι σταθερή πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου, δεν υπάρχει κίνδυνος επιστροφής νυχτερινών παγετών. Το μπρόκολο είναι πιο θερμόφιλη από την ασπροκέφαλη ποικιλία, άρα η φύτευσή του στον κήπο είναι μεταγενέστερη, αντίστοιχα, σε αντίθεση με το ασπροκέφαλο, χρειάζεται να φυτευτεί λίγο αργότερα. Η σπορά σπόρων μπρόκολου για σπορόφυτα πρέπει να είναι περίπου 2-2,5 μήνες πριν από τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος.

 

Συμβουλή! Ένας καλός κατασκευαστής υποδεικνύει πάντα σε μια συσκευασία σπόρων σύντομες πληροφορίες για την ποικιλία, τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας αγροτεχνικών και τις κατά προσέγγιση ημερομηνίες σποράς. Είναι καλό να ακολουθείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή.

Δηλαδή, ο μέσος εκτιμώμενος χρόνος για τη σπορά σπόρων στο σπίτι: το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Επειδή όμως στη χώρα μας οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, ο χρόνος σποράς μπορεί να χωριστεί χονδρικά ως εξής:

 • Στη μεσαία λωρίδα (συμπεριλαμβανομένων των προαστίων) – η σπορά μπορεί να γίνει περίπου το πρώτο μισό του Μαρτίου (επομένως, σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες, είναι βέλτιστο να φυτεύονται δενδρύλλια σε ανοιχτό έδαφος στα μέσα ή το δεύτερο μισό του Μαΐου).
 • Στην περιοχή του Λένινγκραντ, στη Σιβηρία, στα Ουράλια – είναι βέλτιστο να φυτέψετε σπόρους στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου (αλλά μπορείτε να μεταμοσχεύσετε σπορόφυτα στον κήπο στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές του καλοκαιριού).
 • Στο Νότο – Η φύτευση μπρόκολου στο σπίτι είναι βέλτιστη ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου (μεταφορές στον κήπο γύρω στα μέσα Απριλίου).

 

Παρεμπιπτόντως! Μπορείτε να επιλέξετε την ώρα για τη σπορά του μπρόκολου για σπορόφυτα χρησιμοποιώντας το σεληνιακό ημερολόγιο 2022:

 • Ευοίωνες μέρες:
  • Ιανουάριος: 10, 11, 15-17, 19, 20;
  • Φεβρουάριος: 7, 8, 12-14, 15;
  • Μαρτίου: 10, 11, 15, 20, 21, 24, 25.
 • Οι πιο ακατάλληλες μέρες για σπορά:
  • Ιανουάριος: 2, 18;
  • Φεβρουαρίου: 1, 16;
  • Μαρτίου: 2, 16-18, 31.

Προετοιμασία για φύτευση μπρόκολου για σπορόφυτα: προετοιμάστε χώμα, δοχεία, σπόρους

Μέχρι τη σπορά, πρέπει να προετοιμάσετε όλα όσα χρειάζεστε:

 • Μίγμα εδάφους. Οι απαιτήσεις για χώμα κατάλληλο για μπρόκολο είναι τυπικές και απλές: το έδαφος πρέπει να είναι ουδέτερο σε οξύτητα, χαλαρό, ελαφρύ, θρεπτικό. Μπορείτε να αγοράσετε ειδικό χώμα για λευκό λάχανο. Ένα μείγμα εδάφους για όλες τις χρήσεις για σπορόφυτα λαχανικών και λουλουδιών είναι επίσης κατάλληλο. Είναι απολύτως αποδεκτό να φτιάξετε το έδαφος με τα χέρια σας. Βέλτιστες συνταγές για αυτήν την περίπτωση:
  • Μη όξινη τύρφη πεδινών (3 μέρη) + άμμος ποταμού (1 μέρος) + χούμος (1 μέρος) + τέφρα ξύλου (200 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) ανά 10 λίτρα μείγματος).
  • Ή χλοοτάπητα (1 ώρα) + άμμος (1 ώρα) + τέφρα ξύλου (στην ίδια αναλογία).

 

 • Ικανότητα δενδρυλλίων. Οι σπόροι των σπαραγγιών μπορούν να σπαρθούν ως συνολική χωρητικότητα (κουτί, δοχείο ύψους περίπου 10 cm) και μέσα μεμονωμένα δοχεία (πλαστικές κασέτες ή κύπελλα με όγκο 150-200 ml).
 • Αποστράγγιση για δοχείο. Θα πρέπει να φροντίσετε εκ των προτέρων το σύστημα αποχέτευσης. Στο κάτω μέρος οποιουδήποτε δοχείου (εκτός από ταμπλέτες τύρφης και γλάστρες) θα πρέπει να υπάρχουν μικρές τρύπες για να αφαιρέσετε την υγρασία, εάν δεν υπάρχουν, θα πρέπει να το κάνετε μόνοι σας. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο να τοποθετήσετε ένα στρώμα αποστράγγισης στο κάτω μέρος του δοχείου, το οποίο θα αποτρέψει τη στασιμότητα της υγρασίας. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε περλίτη, τούβλο θρυμματισμένο σε μικρά κλάσματα, διογκωμένη άργιλο. Ένα στρώμα 1,5-2 cm θα είναι αρκετό.
 • Σπόροι. Συνιστάται να αγοράζετε σπόρους μπρόκολου από έναν κατασκευαστή με καλή φήμη. Εάν οι σπόροι είναι κοκκοποιημένοι (επικαλυμμένοι, γυαλισμένοι), τότε είναι ήδη έτοιμοι για φύτευση, δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί προετοιμασία προ σποράς μαζί τους. Αλλά οι συνηθισμένοι σπόροι σπαραγγιού είναι χρήσιμοι για την προετοιμασία για σπορά. Μια χρήσιμη μέθοδος θεραπείας είναι η απολύμανση (θα βοηθήσει στην εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν τα φυτά), για παράδειγμα, μπορείτε να μουλιάσετε τους σπόρους για 30 λεπτά σε διάλυμα Fitosporin-M ή σε σκούρο διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, τότε πρέπει να τα ξεπλένουμε καλά. Μετά την απολύμανση, είναι χρήσιμο να μουλιάζετε τους σπόρους του μπρόκολου σε διάλυμα διεγέρτη ανάπτυξης (που θα βελτιώσει τη βλάστηση).

 

Όταν επιλέγετε σπόρους, προσέξτε ποια ποικιλία θέλετε να αγοράσετε:

 • Πρώιμες ποικιλίες (δηλαδή, διαφέρουν στην πρώιμη ωρίμανση) – η περίοδος ωρίμανσης (από τη βλάστηση έως την τεχνική ωρίμανση) είναι περίπου 60-80 ημέρες.
 • Mid-season – η περίοδος ωρίμανσης είναι περίπου 80-90 ημέρες.
 • Ποικιλίες όψιμης ωρίμανσης – η περίοδος ωρίμανσης είναι περίπου 90-110 ημέρες.

Σε ψυχρές περιοχές με σύντομο καλοκαίρι (Σιβηρία, Ουράλια, περιοχή Λένινγκραντ), είναι προτιμότερο να καλλιεργούνται πρώιμες και μεσαίας ωρίμανσης ποικιλίες, αλλά είναι καλύτερο να αρνηθείτε τη φύτευση ποικιλιών όψιμης ωρίμανσης, μπορεί να μην έχουν χρόνο να ωριμάζω. Αλλά σε θερμότερες περιοχές, μπορείτε να φυτέψετε ποικιλίες πρώιμης και όψιμης ωρίμανσης.

Το σχέδιο σποράς σπόρων μπρόκολου για σπορόφυτα

Κατά τη σπορά των σπόρων, είναι απαραίτητο να τηρείτε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Η συμμόρφωση με όλους τους κανόνες θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε γρήγορα δυνατούς και φιλικούς βλαστούς, για να αποφύγετε περιττά προβλήματα. Οι παρακάτω οδηγίες θα βοηθήσουν στη σωστή σπορά των σπόρων μπρόκολου για σπορόφυτα:

 • Βάλτε ένα στρώμα αποστράγγισης στο κάτω μέρος του δοχείου.
 • Γεμίστε το δοχείο με μείγμα χώματος, αφήνοντας ένα κενό δύο εκατοστών μέχρι το χείλος.
 • Βρέξτε το χώμα άφθονα με έναν ψεκαστήρα. Περιμένετε λίγο να απορροφηθεί η υγρασία.
 • Το σχέδιο σποράς θα εξαρτηθεί από το επιλεγμένο δοχείο:
  • Σε ένα κοινό κουτί (δοχείο), είναι απαραίτητο να γίνουν αυλακώσεις σε βάθος 1 εκ., η απόσταση μεταξύ τους είναι 4 εκ. Σπέρνουμε τους σπόρους στα αυλάκια με ένα διάστημα 2-3 εκ..
  • Σε μεμονωμένα δοχεία (κύπελλα, πλαστικές κασέτες, γλάστρες τύρφης), πρέπει να κάνετε μια τρύπα βάθους 1 cm και να σπείρετε τον σπόρο εκεί. Δεδομένου ότι κάποιος σπόρος μπορεί να μην φυτρώσει, είναι δυνατόν να σπείρουμε όχι 1, αλλά 2-3 σπόρους σε ένα δοχείο για πρόληψη (αν τελικά φυτρώσουν περισσότερα από ένα βλαστάρια, θα πρέπει να τσιμπήσετε τους επιπλέον).
 • Μετά από αυτό, είναι απαραίτητο να γεμίσετε τις αυλακώσεις ή την τρύπα με ένα στρώμα χώματος εκατοστών.
 • Στη συνέχεια συμπιέστε ελαφρά το χώμα με το χέρι σας.
 • Ποτίστε ξανά το έδαφος με μικρή ποσότητα νερού.
 • Φτιάξτε ένα μίνι θερμοκήπιο από το δοχείο: απλώς καλύψτε το με ένα καπάκι ή τυλίξτε το σε μια μεμβράνη.

Κανόνες για τη φροντίδα των δενδρυλλίων μπρόκολου στο σπίτι

Μετά τη σπορά, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην παροχή βέλτιστων συνθηκών για τα σπορόφυτα σε όλα τα στάδια (τόσο πριν από τη βλάστηση όσο και μετά τη βλάστηση). Μπορούν να διακριθούν τα ακόλουθα κύρια στοιχεία της φροντίδας δενδρυλλίων μπρόκολου:

 • Πριν από τη βλάστηση, οι σπόροι στο δοχείο πρέπει να βρίσκονται σε συνθήκες θερμοκηπίου. Τέτοιες συνθήκες παρέχονται από καταφύγιο, το οποίο είναι επιθυμητό να αφαιρείται καθημερινά για μισή ώρα. Όταν εμφανίζονται βλαστοί (περίπου 5-10 ημέρες μετά τη φύτευση), το καταφύγιο αφαιρείται.
 • Τα σπορόφυτα οποιουδήποτε λάχανου είναι πολύ απαιτητικά για το καθεστώς θερμοκρασίας. Σε αντίθεση με τα σπορόφυτα πολλών άλλων πολιτισμών, της αρέσει η δροσιά.
  • Ενώ περιμένετε τη βλάστηση των δενδρυλλίων, είναι απαραίτητο να διατηρείτε δοχεία με σπόρους σε θερμοκρασία 18-20 μοίρες.
  • Μετά τη βλάστηση των σπόρων για 1 εβδομάδα, ο t πρέπει να μειωθεί στους 10-12 βαθμούς.
  • Μετά από 7 ημέρες σκλήρυνσης, η θερμοκρασία αλλάζει: 15-17 βαθμούς (κατά τη διάρκεια της ημέρας) και 8-10 (τη νύχτα).

 

 • Για την επιτυχή ανάπτυξη των δενδρυλλίων μπρόκολου, είναι απαραίτητο να διατηρείται υψηλή υγρασία.
 • Πρέπει να ποτίζετε τακτικά και έγκαιρα. Το έδαφος πρέπει να είναι πάντα μέτρια υγρό (αλλά σε καμία περίπτωση στεγνό και όχι πλημμυρισμένο με νερό!). Πριν εμφανιστούν τα λάχανα, το λάχανο πρέπει να ποτίζεται ψεκάζοντας με ένα μπουκάλι ψεκασμού. Αφού βλαστήσουν οι σπόροι, το νερό πρέπει να χυθεί στο στρώμα του εδάφους, αποφεύγοντας να πέσει νερό στα φυτά, η χρήση ντους θα βοηθήσει σε αυτό το θέμα. Τα σπορόφυτα μπρόκολου πρέπει να ποτίζονται καθώς το ανώτερο στρώμα της γης στεγνώνει. Το πότισμα πρέπει να είναι μέτριο, γιατί το υπερβολικό πότισμα είναι επικίνδυνο για την εμφάνιση μυκητιακών ασθενειών (ιδιαίτερα, μαύρου ποδιού).
 • Για κανονική και γρήγορη ανάπτυξη χωρίς τράβηγμα δενδρυλλίων, είναι απαραίτητο να παρέχεται φωτισμός για 12-16 ώρες. Βέλτιστα φωτισμένο με φυτολάμπες.
 • Το top dressing είναι μια χρήσιμη διαδικασία περιποίησης που έχει ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη και ανάπτυξη του εναέριου μέρους του φυτού, του ριζικού του συστήματος και βελτιώνει την ανοσία. Μπορείτε να ταΐσετε δενδρύλλια μπρόκολου 2 φορές για ολόκληρη την περίοδο ανάπτυξης στο σπίτι: 1η φορά 7 ημέρες μετά τη συλλογή, 2η φορά 7-10 ημέρες πριν από τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σύνθετο λίπασμα για σπορόφυτα (σύμφωνα με τις οδηγίες). Πριν το πότισμα με λιπάσματα, είναι σημαντικό να ποτίζετε τα φυτά εκ των προτέρων με απλό, καθαρό νερό.

 

Στα σπορόφυτα σπαραγγιών αρέσουν οι δροσερές συνθήκες, η υψηλή υγρασία και ο καλός φωτισμός. Με κακό φωτισμό και σε υψηλές θερμοκρασίες αέρα, τα σπορόφυτα αφαιρούνται γρήγορα.

Πώς και πότε pikiroφυτέψτε σπορόφυτα μπρόκολου

Η συλλογή πραγματοποιείται για να φυτευτούν φυτά σε νέα δοχεία μεγαλύτερου όγκου και, κατά συνέπεια, με μεγαλύτερη περιοχή τροφοδοσίας. Μετά τη μεταφύτευση, τα φυτά αρχίζουν να δημιουργούν ενεργά το ριζικό σύστημα και να αναπτύσσονται.

Οι ημερομηνίες συλλογής είναι τυπικές: όταν τα φυτά έχουν 2-3 αληθινά φύλλα.

 

Μπορείτε να βουτήξετε τα σπορόφυτα μπρόκολου στο σπίτι ως εξής:

 • Ετοιμάστε ένα νέο δοχείο. Ο βέλτιστος όγκος ενός νέου δοχείου (κύπελλα, γλάστρες): 350-400 ml. Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος του δοχείου.
 • Βάλτε την αποστράγγιση στο κάτω μέρος του δοχείου. Στη συνέχεια γεμίζουμε τις γλάστρες με χώμα. Το έδαφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως και για την αρχική σπορά των σπόρων.
 • Κάντε ένα πηγάδι στο κέντρο του φλιτζανιού.
 • Πάρτε ένα δενδρύλλιο από το κοινό κουτί. Τα σπορόφυτα πρέπει να αφαιρούνται όσο το δυνατόν προσεκτικά, ώστε να μην σπάσουν τα φύλλα ή το στέλεχος ή να προκληθεί ζημιά στο ριζικό σύστημα. Είναι βολικό να το κάνετε αυτό με ένα πλαστικό πιρούνι, κουτάλι, ραβδί. Εάν η κεντρική ρίζα είναι πολύ μακριά, τότε κοντύνετε (τσιμπήστε) κατά το ένα τρίτο.
 • Φυτέψτε το φυτό στην τρύπα, βαθύνετε μέχρι τα φύλλα της κοτυληδόνας. Οι ρίζες πρέπει να βρίσκονται επίπεδες, χωρίς να λυγίζουν. Γεμίστε την τρύπα με χώμα, συμπιέστε ελαφρά το χώμα.
 • Ποτίστε άφθονο με καθαρό νερό.

Μετά τη συλλογή δενδρυλλίων μπρόκολου, είναι σημαντικό να αυξήσετε τη θερμοκρασία στους 20-22 βαθμούς κατά τις πρώτες 3 ημέρες. Και επίσης προστατεύστε τα φυτά από το άμεσο ηλιακό φως. Μετά από τρεις ημέρες, ο τρόπος ανάπτυξης επιστρέφει στις προηγούμενες συνθήκες, πρέπει να το φροντίσετε με τον ίδιο τρόπο.

 

Εάν φυτέψατε σπόρους σε μεμονωμένα δοχεία (κασέτες, κύπελλα), τότε το μάζεμα γίνεται με ασφαλέστερο τρόπο με «μεταφόρτωση». Δηλαδή τα σπορόφυτα μαζί με όλο το χωμάτινο στόκο απλώς μετακινούνται σε νέο δοχείο.

Το μπρόκολο είναι μια καταπληκτική καλλιέργεια λαχανικών που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Όλες οι προσπάθειες που δαπανήθηκαν κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας δενδρυλλίων σίγουρα θα αποδώσουν. Οι ταξιανθίες των σπαραγγιών μπορούν να καταναλωθούν φρέσκες (ως σνακ, ως συστατικό σε σαλάτα ή συνοδευτικό ή ακόμα και κοκτέιλ, smoothie), ή μπορείτε να μαγειρέψετε στον ατμό, να ψήσετε. Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται νόστιμο και υγιεινό.

Το μπρόκολο μπορεί να δώσει σοδειά για αρκετούς μήνες. Πράγματι, μετά την κοπή του κεφαλιού, νέες ταξιανθίες από τους πλευρικούς οφθαλμούς συνεχίζουν να αναπτύσσονται στο λάχανο. Επομένως, εάν φροντίζετε σωστά την καλλιέργεια λαχανικών, μπορείτε να συγκομίσετε μια αξιοπρεπή συγκομιδή.

Υποβολή απάντησης