Πώς να ποτίζετε σωστά τις ντομάτες σε θερμοκήπιο και ανοιχτό έδαφος


Η καλλιέργεια ντομάτας είναι μια ολόκληρη τέχνη που απαιτεί από τον κηπουρό και τον κάτοικο του καλοκαιριού να παρατηρεί ορισμένους χειρισμούς και προσεκτική φροντίδα. Μόνο με μια ικανή προσέγγιση μπορείτε να πάρετε μια νόστιμη, καλή συγκομιδή. Ένα από τα κύρια στοιχεία φροντίδας είναι το πότισμα.

Γιατί είναι σημαντικό να ποτίζουμε σωστά τις ντομάτες;

Οι ντομάτες δεν είναι πολύ απαιτητικές για την υγρασία, μπορούν να ονομαστούν ακόμη και μια σχετικά ανθεκτική στην ξηρασία καλλιέργεια λαχανικών που χρειάζεται ξηρό αέρα. Ωστόσο, παρά αυτό το χαρακτηριστικό, για να έχετε μια καλή και νόστιμη καλλιέργεια ντομάτας, πρέπει να ποτίζετε τακτικά τα φυτά σωστά. Ταυτόχρονα, αυτό πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος και πριν από τη συγκομιδή.

Χωρίς υγρασία στις απαιτούμενες ποσότητες, είναι πιθανά τα ακόλουθα προβλήματα:

 • Τα φυτά θα αναπτυχθούν και θα αναπτυχθούν κακώς και αργά.
 • Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, η ωοθήκη μπορεί να πέσει.
 • Κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των φρούτων, θα είναι δύσκολο για αυτούς να αποκτήσουν μάζα.
 • Είναι δυνατή η συστροφή των φύλλων (ο προστατευτικός μηχανισμός του φυτού, γιατί κατά το στρίψιμο των φύλλων μειώνεται η εξάτμιση από την επιφάνειά τους).
 • Το ακανόνιστο πότισμα και οι απότομες αλλαγές στις συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν σκάσιμο των καρπών.

Σπουδαίος! Το πότισμα των ντοματών στο θερμοκήπιο και στο ανοιχτό έδαφος πρέπει να είναι μέτριο, σύμφωνα με το συνιστώμενο σχήμα. Εάν γίνει κατάχρηση της διαδικασίας κατά την ωρίμανση της καλλιέργειας, τότε η ίδια η περίοδος ωρίμανσης μπορεί να γίνει μεγαλύτερη και οι καρποί να αποκτήσουν υδαρή γεύση.

Επιπλέον, η υπερβολική υγρασία του αέρα και του εδάφους μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μυκητιακών ασθενειών, ιδιαίτερα φυτοφθόρα.

Κανόνες για το πότισμα ντομάτας σε ανοιχτό χωράφι και θερμοκήπιο

Σημείωση! Το πότισμα ντομάτας στο ανοιχτό χωράφι και στο θερμοκήπιο είναι σχεδόν το ίδιο, με εξαίρεση ορισμένα χαρακτηριστικά:

 • Μετά την εισαγωγή υγρασίας στο θερμοκήπιο, είναι απαραίτητο να αεριστεί ανοίγοντας την πόρτα. Εάν η διαδικασία γίνει το βράδυ, τότε η πόρτα αφήνεται ανοιχτή τη νύχτα για να αποφευχθεί η υπερχείλιση του αέρα και του εδάφους.
 • Δεδομένου ότι η εξάτμιση της υγρασίας στο θερμοκήπιο είναι πιο αργή, η διαδικασία μπορεί να εκτελεστεί λίγο λιγότερο συχνά.
 • Κατά την άρδευση σε ανοιχτό έδαφος, πρέπει να εστιάσετε στον καιρό, εάν βρέχει ή σχεδιάζεται, τότε είναι καλύτερο να αναβάλετε τη διαδικασία για να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία.

Τι νερό να χρησιμοποιήσετε

Το νερό για το πότισμα ντομάτας στο θερμοκήπιο και στο ανοιχτό έδαφος πρέπει να είναι εξαιρετικά ζεστό. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 20-22 βαθμοί Κελσίου, ή τουλάχιστον όχι χαμηλότερη από 18. Δεν συνιστάται η χρήση κρύου νερού, καθώς θα καταπιέσει τα φυτά.

Μια πολύ βολική επιλογή είναι να ρίξετε νερό σε μερικά ογκομετρικά δοχεία, για παράδειγμα, βαρέλια και να αφήσετε να ζεσταθεί. Εάν η περιοχή σας έχει ένα δροσερό καλοκαίρι και καλλιεργείτε λαχανικά σε θερμοκήπιο, τότε το νερό στο βαρέλι μπορεί να θερμανθεί στο θερμοκήπιο.

 

Βέλτιστος χρόνος ποτίσματος

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να ποτίσετε τις ντομάτες – το πρωί ή το βράδυ; Πιστεύεται ότι η βέλτιστη ώρα για τη διαδικασία είναι το πρωί.

Το πότισμα το βράδυ δεν συνιστάται για έναν απλό λόγο: μετά την προσθήκη υγρασίας, η υγρασία αυξάνεται και το βράδυ και το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει και η υγρασία και η δροσιά είναι εξαιρετικές συνθήκες για την ενεργοποίηση μυκήτων που προκαλούν επικίνδυνες ασθένειες (π. όψιμο ωίδιο, ωίδιο). Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την περιοχή στην οποία καλλιεργείται η καλλιέργεια λαχανικών, επειδή στη χώρα μας υπάρχουν διαφορετικές καιρικές και κλιματικές συνθήκες:

 • Στα νότια με ζεστά καλοκαίρια (για παράδειγμα, Επικράτεια Κρασνοντάρ, Βόλγκογκραντ, Αστραχάν, Περιφέρεια Ροστόφ) είναι καλύτερα να ποτίζετε το βράδυ περίπου στις 7-8 μ.μ. Σε αυτά τα μέρη, η θερμοκρασία δεν πέφτει πολύ τη νύχτα, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μυκητιακών ασθενειών. Αλλά με το πρωινό πότισμα, η ζέστη έρχεται γρήγορα, γεγονός που συμβάλλει στην ταχεία εξάτμιση της υγρασίας.

Συμβουλή! Αφού κάνετε υγρασία το βράδυ στο θερμοκήπιο, φροντίστε να το αερίσετε.

 • Σε περιοχές με πιο δροσερά καλοκαίρια (για παράδειγμα, η περιοχή του Λένινγκραντ, η Μέση Λωρίδα (περιοχή της Μόσχας), η Σιβηρία, τα Ουράλια) Το πότισμα ντομάτας είναι καλύτερο το πρωί.

Σπουδαίος! Το πότισμα ντομάτας σε ανοιχτό χωράφι ή θερμοκήπιο κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν συνιστάται. Απαγορεύεται αυστηρά να το κάνετε αυτό σε ζεστό καιρό με τις καυτές ακτίνες του ήλιου! Αυτό είναι γεμάτο με εγκαύματα στο φυτό, ταχεία εξάτμιση του νερού και σχηματισμό χωμάτινου φλοιού. Και ακόμη και σε συννεφιασμένο καιρό, είναι καλύτερο να το κάνετε το πρωί ή πριν από το μεσημεριανό γεύμα ή το βράδυ.

Πόσο συχνά να ποτίζετε

Για όσους ασχολούνται με την καλλιέργεια αυτής της καλλιέργειας λαχανικών, το ερώτημα είναι πάντα επίκαιρο – πόσο συχνά και πόσο να ποτίζονται οι ντομάτες στο ανοιχτό χωράφι και στο θερμοκήπιο; Όπως σημειώθηκε παραπάνω, οι ντομάτες δεν είναι η πιο υγροφιλική καλλιέργεια, επομένως το συχνό πότισμα είναι άχρηστο, μπορούν μόνο να βλάψουν και να μειώσουν την ποιότητα της καλλιέργειας σας.

Η καλύτερη επιλογή: νερό ντομάτες σπάνια, αλλά άφθονο! Αν και επιτρέπεται άλλος τρόπος: συχνά, αλλά με λιγότερο νερό. Το κύριο πράγμα είναι να ακολουθείτε συνεχώς το επιλεγμένο σχήμα για την εφαρμογή του υγρού. Η αλλαγή του τρόπου και της συχνότητας εφαρμογής υγρασίας μπορεί να οδηγήσει σε σκάσιμο των φρούτων.

Βέλτιστη συχνότητα ποτίσματος ντομάτας: μία φορά κάθε 3-7 ημέρες. Ωστόσο, η συχνότητα εφαρμογής υγρασίας εξαρτάται από τις συνθήκες καλλιέργειας: σε ζεστό καιρό συχνότερα παρά σε δροσερό και συννεφιασμένο καιρό / λιγότερο συχνά σε θερμοκήπιο παρά σε ανοιχτό έδαφος / εάν τα φυτά αναπτύσσονται σε αμμώδες έδαφος, τότε πιο συχνά και σε βαρύ και πηλό χώμα λίγο λιγότερο συχνά.

Σημείωση! Μπορείτε να προσδιορίσετε τη στιγμή που πρέπει να ποτίσετε τους θάμνους στον κήπο από τα ίδια τα φυτά: Τα φύλλα ντομάτας πέφτουν λίγο, πέφτουν ελαφρά. Εάν βρείτε φυτά σε αυτή την κατάσταση, τότε πρέπει να εκτελέσετε αμέσως τη διαδικασία.

Ο κανόνας ποτίσματος ντομάτας είναι περίπου από 4 έως 10 λίτρα ανά φυτό. Ο όγκος εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης και το μέγεθος του φυτού: αμέσως μετά τη φύτευση των δενδρυλλίων σε μόνιμο μέρος, απαιτείται λιγότερο νερό, κατά την περίοδο ανάπτυξης και την έναρξη του σχηματισμού των καρπών – περισσότερο, αλλά τη στιγμή ωρίμανσης και χρωματισμού των καρπών χρειάζεται λιγότερο νερό.

 

Βασικοί κανόνες και τεχνική άρδευσης

Το σχέδιο για την εισαγωγή υγρασίας σε ανοιχτό έδαφος και θερμοκήπιο είναι καθολικό για όλες τις περιπτώσεις – ποτίζοντας ντομάτες αποκλειστικά στη ρίζα!

Πολύ βολική μέθοδος ποτίσματος – σταγόνα. Με αυτό, τα φυτά θα υγραίνονται συχνά, αλλά σε μικρές ποσότητες. Για στάγδην άρδευση, μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο σύστημα, μπορείτε να το βρείτε σχεδόν σε οποιοδήποτε κέντρο κήπου ή κατάστημα.

Και μπορείτε επίσης να κάνετε μια εγκατάσταση σταγόνας με τα χέρια σας από πλαστικά μπουκάλια.

Σπουδαίος! Κατά το πότισμα, το νερό δεν πρέπει να πέφτει στο εναέριο μέρος του φυτού.αλλιώς θα καεί από τον ήλιο. Επομένως, το ράντισμα και ο ψεκασμός αποκλείονται εντελώς!

Και αν το νερό πέσει στον θάμνο σε δροσερό καιρό, μπορεί να προκαλέσει μια επικίνδυνη όψιμη ασθένεια.

Ποσοστό άρδευσης σε διάφορα στάδια

Όπως έχει ήδη σημειωθεί, σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και ανάπτυξης των θάμνων λαχανικών, υπάρχουν διαφορετικοί ρυθμοί εφαρμογής υγρασίας. Ας εξετάσουμε αυτό το ερώτημα πιο αναλυτικά:

 • Μετά τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος ή θερμοκήπιο πριν την ανθοφορία είναι βέλτιστο να εφαρμόζετε δύο έως τρία λίτρα ανά φυτό.
 • Μετά την έναρξη της ανθοφορίας και κατά την ανάπτυξη των καρπών (πριν χρωματιστούν) – 5-10 λίτρα ανά φυτό. Αυτή τη στιγμή, τα φυτά χρειάζονται ιδιαίτερα νερό, με έλλειψη υγρασίας, τα λουλούδια μπορούν να πέσουν και η κακή ανάπτυξη των καρπών.
 • Κατά την ωρίμανση και το χρωματισμό των καρπών – ο ρυθμός ποτίσματος μειώνεται, περίπου 3-4 λίτρα κάτω από έναν θάμνο. Εάν εφαρμοστεί περισσότερο νερό, η καλλιέργεια μπορεί να γίνει υδαρής.

Χαρακτηριστικά της φροντίδας των ντοματών μετά το πότισμα

Για την επιτυχημένη καλλιέργεια κηπευτικών και τη συγκομιδή μεγάλης καλλιέργειας, είναι απαραίτητο να εκτελούνται διάφορες δραστηριότητες φροντίδας. Μετά το πότισμα των θάμνων, συνιστάται να εκτελέσετε τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 • Χαλάρωση του εδάφους στον κήπο. Ο χειρισμός πρέπει να γίνεται 1-2 ώρες μετά την εισαγωγή υγρασίας, όταν το νερό απορροφηθεί πλήρως. Η διαδικασία θα αποτρέψει το σχηματισμό χωμάτινου φλοιού και θα βελτιώσει την παροχή οξυγόνου στο ριζικό σύστημα του φυτού, γεγονός που θα επηρεάσει ευνοϊκά τη μελλοντική συγκομιδή. Πρέπει να χαλαρώσετε ρηχά, 2-3 εκατοστά είναι αρκετά.
 • Μάλτσαρα. Το επίστρωμα θα επιβραδύνει την εξάτμιση της υγρασίας, θα προστατεύσει το ριζικό σύστημα από την υπερθέρμανση. Εάν δεν θέλετε να χαλαρώνετε το έδαφος στον κήπο κάθε φορά μετά το πότισμα ή τη βροχή, μπορείτε να απλώσετε σάπια φύλλα πάνω του, με ένα στρώμα περίπου 3-5 cm, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα, άχυρο, σανό, τύρφη.
 • Αφαίρεση ζιζανίων. Η διαδικασία βοτανίσματος μπορεί να συνδυαστεί με χαλάρωση.

Υποβολή απάντησης