Πώς να προετοιμάσετε και να επεξεργαστείτε τους σπόρους καρότου πριν από τη σπορά σε ανοιχτό έδαφος


Πιθανώς κάθε κηπουρός γνωρίζει ότι οι σπόροι πολλών καλλιεργειών λαχανικών και λουλουδιών συνιστάται να υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία πριν από τη φύτευση σε σπορόφυτα ή σε ανοιχτό έδαφος. Τέτοιες δραστηριότητες βελτιώνουν σημαντικά τη βλάστηση, επιταχύνουν την εμφάνιση δενδρυλλίων και βοηθούν τους σπόρους να βλαστήσουν μαζί. Τα καρότα είναι ακριβώς τέτοιες καλλιέργειες που χρειάζονται δραστηριότητες προ σποράς πριν από τη σπορά σε ανοιχτό έδαφος (παρεμπιπτόντως, εδώ κανόνες προσγείωσης.)

Γιατί είναι σημαντικό να προετοιμάσετε σπόρους καρότου για σπορά σε ανοιχτό έδαφος

Σίγουρα, έχετε ερωτήσεις: γιατί είναι απαραίτητη η προ-σπορική επεξεργασία, είναι δυνατόν να σπείρετε αμέσως τους σπόρους στο έδαφος. Ναι, φυσικά, μπορείτε να φυτέψετε αμέσως καρότα σε ανοιχτό έδαφος, εάν ο σπόρος δεν έχει λήξει, τότε πολλά από αυτά θα πρέπει να φυτρώσουν.

Ωστόσο, οι σπόροι καρότου έχουν σχετικά χαμηλό ρυθμό βλάστησης (περίπου 50-70 τοις εκατό) και βλασταίνουν για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου 2-3 ​​εβδομάδες. Τους τα αιθέρια έλαια εμποδίζουν την ταχεία βλάστηση, που στη φύση παίζουν σημαντικό βιολογικό ρόλο – προστατεύουν από την πρόωρη βλάστηση. Τα αιθέρια έλαια κυριολεκτικά δεν αφήνουν την υγρασία να περάσει, καθυστερώντας το πρήξιμο και, ως εκ τούτου, τη βλάστηση.

Επομένως, η σωστή επεξεργασία των σπόρων καρότου για φύτευση είναι απαραίτητη για να ξεπλυθούν τα αιθέρια έλαια από αυτά και ως αποτέλεσμα για ταχύτερη και πιο φιλική βλάστηση (αντί για 2-3 εβδομάδες, περίπου 1-1,5 εβδομάδες).

Σπουδαίος! Δεν μπορεί να υποστεί επεξεργασία πριν από τη σπορά κοκκοποιημένοι, επικαλυμμένοι σπόροι καρότου. Το γεγονός είναι ότι είναι ήδη προετοιμασμένα και έτοιμα για φύτευση σε ξηρή μορφή, οποιοσδήποτε χειρισμός θα μειώσει μόνο τη βλάστηση.

Είναι επίσης αδύνατο να επεξεργαστείτε τους σπόρους σε μια ταινία.

Πώς να επιλέξετε καλούς σπόρους καρότου

Εάν αγοράζετε σπόρους, είναι προτιμότερο να προτιμάτε κατασκευαστές με καλή φήμη, κριτικές πραγματικών αγοραστών. Προσοχή στη συσκευασία, ένα ποιοτικό προϊόν πρέπει να περιέχει πληροφορίες: στοιχεία επικοινωνίας, σύντομες πληροφορίες για την ποικιλία και συμβουλές για την αγροτική καλλιέργεια, ημερομηνία συσκευασίας και ημερομηνία λήξης κ.λπ.

Φροντίστε να δώσετε προσοχή στην ημερομηνία λήξης, δεν έχει νόημα να αγοράσετε ληγμένους σπόρους, η βλάστηση θα είναι μηδενική ή πολύ χαμηλή.

Η συσκευασία δεν πρέπει να είναι ζαρωμένη, κατεστραμμένη ή βρώμικη. Τέτοια σημάδια υποδηλώνουν πιθανή παραβίαση των συνθηκών αποθήκευσης.

 

Παρεμπιπτόντως! Συνιστάται η φύτευση σπόρων σε ηλικία δύο έως τριών ετών. Πιστεύεται ότι έχουν μεγαλύτερη ομοιότητα σε σύγκριση με τα νεότερα δείγματα, επειδή ένα ορισμένο ποσοστό των αιθέριων ελαίων έχει ήδη ξεπεραστεί.

Πώς να προετοιμάσετε σπόρους καρότου για φύτευση: μέθοδοι επεξεργασίας

Για να προετοιμάσετε ποιοτικά και σωστά τους σπόρους καρότου για φύτευση την άνοιξη σε ανοιχτό έδαφος, μπορείτε να εκτελέσετε έναν ή δύο από τους χειρισμούς που προτείνονται παρακάτω. Εξετάστε τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους επεξεργασίας.

 

Σπουδαίος! Είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν περισσότερες από δύο επεξεργασίες, διαφορετικά η βλάστηση θα γίνει μόνο χαμηλότερη ή θα πέσει σε μια κρίσιμη τιμή. Είναι βέλτιστο να συνδυάζετε τη δημιουργία φυσαλίδων με εμποτισμό σε διεγερτικά ανάπτυξης ή με θερμική επεξεργασία σε νερό.

Θερμική επεξεργασία σε ζεστό και κρύο νερό

Η επεξεργασία σπόρων καρότου σε ζεστό και κρύο νερό είναι ο απλούστερος και ευκολότερος τρόπος που δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή παρασκευάσματα. Η διαδικασία πραγματοποιείται σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 • Ρίξτε τους σπόρους σε μια σακούλα με γάζα ή βαμβάκι.
 • Ρίξτε ζεστό νερό (με θερμοκρασία +50-55°C) σε ένα δοχείο (κατά προτίμηση σε θερμός).
 • Τοποθετήστε τη σακούλα σε νερό, καλύψτε σφιχτά με ένα καπάκι. Αφήστε για 20 λεπτά.
 • Μετά την καθορισμένη περίοδο, αφαιρέστε τη σακούλα και τοποθετήστε τη σε κρύο νερό για 20 λεπτά.
 • Μετά από αυτό, το βγάλτε, στεγνώστε το και προχωρήστε στη σπορά στο έδαφος.

 

μούλιασμα στο νερό

Η απλούστερη, αλλά και λιγότερο αποτελεσματική μέθοδος προ-σπορικής επεξεργασίας. Ως μέρος της διαδικασίας, πρέπει απλώς να τοποθετήσετε τους σπόρους σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι πιο βολικό αν βρίσκονται σε υφασμάτινη τσάντα. Μουλιάζονται σε νερό για 24 ώρες, ενώ πρέπει να αλλάζετε το νερό κάθε 3-4 ώρες.

Διαβροχή σε διεγέρτη ανάπτυξης

Ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος προετοιμασίας σπόρων λαχανικών και λουλουδιών για σπορά είναι η εμβάπτιση σε διάλυμα διεγέρτη ανάπτυξης. Ειδικές ουσίες αυξάνουν την ενέργεια της βλάστησης, χάρη στην οποία μπορείτε να δείτε φιλικά και δυνατά σπορόφυτα πολύ πιο γρήγορα. Δημοφιλή διεγερτικά ανάπτυξης: Zircon, Epin-Extra, Energen, άλλα διεγερτικά ανάπτυξης μπορούν επίσης να βρεθούν στην πώληση.παρασκευάσματα.

Πρώτα πρέπει να προετοιμάσετε ένα διάλυμα και στη συνέχεια να βυθίσετε τους σπόρους σε αυτό (βολικά σε μια υφασμάτινη σακούλα). Είναι απαραίτητο να φτιάξετε ένα διάλυμα και να μουλιάσετε αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Αμέσως μετά την επεξεργασία, πρέπει να τα στεγνώσετε ελαφρώς σε κατάσταση ελεύθερης ροής και στη συνέχεια να τα σπείρετε στο έδαφος.

 

φυσαλίδες

Η φυσαλίδα είναι η επεξεργασία των σπόρων με ροή αέρα σε δοχείο με νερό, ξεπλένει αιθέρια έλαια και άλλους αναστολείς ανάπτυξης και βελτιώνει τη βλάστηση.

Σημείωση! Η δημιουργία φυσαλίδων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προ-σπορά προετοιμασίας σπόρων για καρότα (και άλλες καλλιέργειες ομπρέλα).

Αυτή η επεξεργασία απαιτεί ειδική συσκευή φυσαλίδων ή τυπικός συμπιεστής ενυδρείου. Επίσης σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ένα δοχείο που θα γεμίσει με νερό, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα γυάλινο δοχείο ή ένα μεγάλο βάζο.

Το σχήμα φυσαλίδων φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

 

Το barbotage των σπόρων καρότου μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας την ακόλουθη τεχνολογία:

 • Ρίξτε τον σπόρο σε μια υφασμάτινη σακούλα και βάλτε τον σε ένα δοχείο.
 • Γεμίστε το δοχείο με ζεστό νερό (η θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου 35-40 μοίρες).

Συμβουλή! Για μέγιστη αποτελεσματικότητα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο στο νερό. διεγερτικό ανάπτυξης.

 • Βυθίστε τον εύκαμπτο σωλήνα στον φυσαλίδα ή στον συμπιεστή στο κάτω μέρος της δεξαμενής. Ενεργοποιήστε τη συσκευή.
 • Αφήστε τα εκτεθειμένα σε ρεύματα αέρα για μια μέρα.
 • Συνιστάται η αλλαγή του νερού 3-5 φορές την ημέρα.
 • Μετά τη διαδικασία, πρέπει να στεγνώσετε ελαφρώς τους σπόρους σε χαλαρή κατάσταση και να τους φυτέψετε στο έδαφος.

 

Φυσική διαστρωμάτωση σε λινό τσαντάκι στο έδαφος

Η φυσική στρωματοποίηση των σπόρων στο έδαφος είναι η παλαιότερη και πιο ενοχλητική μέθοδος παρασκευής. Ο χειρισμός τους βοηθά να απορροφούν την υγρασία, να διογκώνονται και να περνούν από φυσική στρωματοποίηση. Μπορείτε να εκτελέσετε τη διαδικασία την άνοιξη σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 • Τοποθετήστε το υλικό φύτευσης σε λινό σακουλάκι.
 • Βρέχουμε τη σακούλα σε ζεστό νερό και την θάβουμε σε ανοιχτό έδαφος σε βάθος 25-30 cm.
 • Αφήστε υπόγεια για 14 ημέρες.
 • Μετά από δύο εβδομάδες, σκάψτε τα προσεκτικά και φυτέψτε τα στο έδαφος.

 

Σπουδαίος! Καρότο δεν μπορεί να βλαστήσει με τυπικό τρόπο. Η διαδικασία βλάστησης είναι απαράδεκτη για το υλικό φύτευσης αυτής της καλλιέργειας · κατά την εφαρμογή της, μπορείτε να ξεχάσετε τα καλά σπορόφυτα και μια κανονική συγκομιδή.

Υποβολή απάντησης