Πώς να προετοιμάσετε τον κήπο για το χειμώνα: βασικές εργασίες


Μετά τη συγκομιδή, πρέπει να δώσετε αρκετή προσοχή στην προετοιμασία του κήπου για το χειμώνα και τη νέα σεζόν. Ένα σύνολο τέτοιων μέτρων είναι απαραίτητο για την υγεία όλων των «κατοίκων» του κήπου σας, διατηρώντας την τάξη και την καθαριότητα στην περιοχή, αποτρέποντας την ανάπτυξη ασθενειών και παρασίτων.

Πώς να προετοιμαστείτε για να μαγειρέψετε έναν κήπο για το χειμώνα: τα κύρια γεγονότα

Προκειμένου η περιοχή να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη για τη χειμερινή περίοδο, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν ορισμένες δραστηριότητες το φθινόπωρο: καθαρισμός υπολειμμάτων φυτών, πότισμα, προληπτική επεξεργασία, βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και άλλες διαδικασίες. Ο τρόπος εκτέλεσής τους θα περιγραφεί παρακάτω.

Καθαρισμός πεσμένων φύλλων

Μην αφήνετε πεσμένα φύλλα στον κήπο για το χειμώνα. Αυτό ισχύει για τα φύλλα όλων των οπωροφόρων και καλλωπιστικών δέντρων, θάμνων, λουλουδιών. Τέτοια φυτικά υπολείμματα μπορούν να γίνουν πηγή μόλυνσης από ασθένειες και παράσιτα διαφόρων καλλιεργειών την επόμενη σεζόν. Μην ξεχνάτε ότι οι προνύμφες, τα παθογόνα και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί διαχειμάζουν καλά μέσα τους. Τα φύλλα πρέπει να αφαιρεθούν προσεκτικά με τσουγκράνα (κανονική ή βεντάλια).

Τι να κάνετε με τα φύλλα που μαζεύτηκαν; Υπάρχουν πολλές ιδέες:

  • Μπορείτε να βάλετε το φύλλωμα στο σωρό κομπόστ (με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν σημάδια παρασίτων και ασθενειών στο παρελθόν).
  • Είναι επίσης δυνατή η χρήση φυτικών υπολειμμάτων ως σάπια φύλλα για πολυετείς καλλιέργειες λουλουδιών (π.χ. τριαντάφυλλα, clematis, ορτανσίες , και τα λοιπά.). Αλλά και πάλι, μπορείτε να φτιάξετε μόνο σάπια φύλλα χωρίς σημάδια ασθένειας ή παρασίτων.
  • Αν προηγουμένως τα φυτά είχαν προσβληθεί από παράσιτα, μύκητες, μολύνσεις, τότε είναι καλύτερα να τα κάψετε ή είναι καλύτερα να τα μετακινήσετε πολύ πέρα από το οικόπεδο του κήπου.

Διάθεση πτωμάτων

Εκτός από το φύλλωμα, είναι αδύνατο να αφήσουμε πτώματα (δηλαδή καρπούς που έχουν πέσει στο έδαφος) από οπωροφόρα δέντρα και θάμνους στον κήπο για το χειμώνα. Τέτοιοι καρποί αποτελούν πιθανή πηγή παρασίτων και ασθενειών τη νέα καλοκαιρινή περίοδο, ιδιαίτερα της μυκητιακής νόσου Moniliosis, η οποία μπορεί να καταστρέψει ή να καταστρέψει την καλλιέργεια σας.

Τα φρούτα που έχουν πέσει στο έδαφος δεν πρέπει να τοποθετούνται σε σωρό κομποστοποίησης και να αφήνονται στην περιοχή. Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτά χωρίς να καταστρέψετε τον κήπο είναι να θάψετε το κουφάρι βαθιά κάπου στο τέλος του οικοπέδου. Σκάψτε μια τρύπα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καρποί πρέπει να καλύπτουν ένα στρώμα χώματος περίπου 20-30 cm.

Φροντίστε να αφαιρέσετε υπολείμματα φρούτων από δέντρα που δεν προσέξατε κατά τη διάρκεια της κύριας συγκομιδής.

Προετοιμασία κωνοφόρων για το χειμώνα

Τα κωνοφόρα δέντρα και οι θάμνοι (για παράδειγμα, κουμαριές, άρκευθοι, έλατα) χρειάζονται ειδική προετοιμασία για τη χειμερινή περίοδο. Το γεγονός είναι ότι το χιόνι είναι επικίνδυνο για αυτούς, κάτω από το βάρος της χιονόπτωσης που εγκαθίσταται στις βελόνες τους, οι βλαστοί μπορεί να καταστραφούν και να σπάσουν. Για το λόγο αυτό, το φθινόπωρο, πρέπει να τραβήξετε προσεκτικά τα κλαδιά του σπάγγου, να το διορθώσετε. Εάν είναι δυνατόν, αφαιρέστε το χιόνι από τα κλαδιά το χειμώνα.

Αντιμετώπιση του κήπου από ασθένειες

Μετά την πτώση των φύλλων από δέντρα και θάμνους, συνιστάται η αντιμετώπισή τους με μυκητοκτόνα σκευάσματα για την πρόληψη ασθενειών. Τα δέντρα, οι θάμνοι και τα πολυετή λουλούδια (τριανταφυλλιές, ορτανσίες) μπορούν, για παράδειγμα, να υποβληθούν σε επεξεργασία με διάλυμα θειικού χαλκού (0,3 kg ανά 10 λίτρα νερού) ή διάλυμα ουρίας (0,5 kg ανά 10 λίτρα νερού). Για μέγιστη απόδοση, θα πρέπει επίσης να ψεκάζετε το χώμα γύρω τους.

 

Χαλάρωση εδάφους

Η χαλάρωση του εδάφους κοντά στους κορμούς των δέντρων, των θάμνων και των πολυετών λουλουδιών είναι ένας άλλος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα παράσιτα του κήπου. Η ουσία της μεθόδου έγκειται στο γεγονός ότι κατά τη χαλάρωση του εδάφους, οι προνύμφες των παρασίτων ανεβαίνουν στην επιφάνεια του εδάφους και γίνονται ευάλωτες στον παγετό. Έτσι, κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε αρνητικές θερμοκρασίες, οι προνύμφες παγώνουν και πεθαίνουν.

Είναι απαραίτητο να χαλαρώσετε το έδαφος όταν βρίσκεστε σε κύκλους δέντρων κοντά σε στελέχη σε βάθος 20 εκατοστών, θάμνοι – 10 εκ., πολυετή λουλούδια – περίπου 7 εκ. Κάντε τα πάντα πολύ προσεκτικά για να μην καταστρέψετε το ριζικό σύστημα!

Εξάλειψη όλων των φυτικών υπολειμμάτων

Ακριβώς όπως τα φύλλα και τα πτώματα, όλα τα φυτικά υπολείμματα που έχουν συσσωρευτεί για το φθινόπωρο πρέπει να αφαιρεθούν από το οικόπεδο του κήπου. Για παράδειγμα, κομμένα χόρτα, κομμένα μέρη δέντρων, θάμνων και λουλουδιών, χαλασμένα και άχρηστα φρούτα λαχανικών, νεκροί φλοιοί, λειχήνες. Είναι καλύτερο να καίτε φυτικά υπολείμματα.

 

Βελτίωση της δομής και της ποιότητας του εδάφους

Το φθινόπωρο είναι μια εξαιρετική περίοδος για να βελτιώσετε την ποιότητα του εδάφους στον κήπο σας.

Εάν το οικόπεδο μιας ιδιωτικής κατοικίας ή εξοχικής κατοικίας έχει βαρύ και αργιλώδες έδαφος, συνιστάται να βελτιώσετε τη δομή του το φθινόπωρο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να απλώσετε άμμο, χούμο ή λίπασμα ή χούμο φύλλων στην επιφάνεια (ένας κουβάς από κάθε ουσία ανά 1 τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας). Και μετά σκάψτε ένα φτυάρι σε μια ξιφολόγχη.

 

Εάν η γη είναι πολύ ελαφριά, αμμώδης, τότε συνιστάται η προσθήκη ενός κουβά ανά τ.μ. κομπόστ και χούμο (ή αντί για κανονικό χούμο φύλλων). Στη συνέχεια επίσης σκάψτε.

Εάν το έδαφος έχει κανονική δομή (είναι μέτρια ελαφρύ, χαλαρό), αλλά όχι αρκετά γόνιμο, τότε αρκεί η εφαρμογή οργανικών λιπασμάτων σε μορφή κομπόστ ή χούμου (1,5 κουβάδες ανά τ.μ.).

Σπουδαίος! Εάν η δομή του εδάφους είναι ικανοποιητική, τότε δεν χρειάζεται απλώς να σκάψετε την τοποθεσία, γιατί όταν σκάβετε, μπορείτε να βλάψετε την ευεργετική μικροχλωρίδα του εδάφους. Εάν σκάβετε έναν κήπο, συνιστάται τουλάχιστον να μην σπάσετε ή να αναποδογυρίσετε σβόλους γης.

Φόρτιση υγρασίας και σάπια φύλλα

Για να κορεστεί το έδαφος με επαρκή ποσότητα υγρασίας, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί άρδευση με φόρτιση νερού στα τέλη του φθινοπώρου. Η διαδικασία αποτρέπει την ξήρανση των δέντρων και των θάμνων, προστατεύει το ριζικό σύστημα από το πάγωμα και γενικά αυξάνει την αντοχή στον παγετό της καλλιέργειας.

Είναι βέλτιστο να εκτελείτε άρδευση με πλήρωση νερού μετά την πτώση των φύλλων, αλλά πριν αρχίσει ο πρώτος παγετός.

Ποσότητα νερού για πλήρωση υγρασίας για άρδευση:

  • Κάτω από έναν θάμνο – 3-4 κουβάδες νερό.
  • Κάτω από ένα νεαρό δέντρο – 4 κουβάδες.
  • Κάτω από ένα ενήλικο δέντρο – 5 κουβάδες.

Είναι πολύ σημαντικό να ποτίζετε σταδιακά: όταν ρίχνετε έναν κουβά, περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί τελείως το νερό και μετά ρίξτε στον επόμενο κουβά. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό η θερμοκρασία του νερού να είναι περίπου πέντε βαθμούς υψηλότερη από τη θερμοκρασία του αέρα.

 

Όταν το νερό απορροφηθεί πλήρως στο έδαφος, είναι απαραίτητο να καλύψετε το έδαφος του κύκλου του κορμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τύρφη, λίπασμα, χούμο. Το πάχος του καλύμματος είναι περίπου 10 εκατοστά.

Προετοιμασία εργαλείων κήπου για την επόμενη σεζόν

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν, κάθε καλοκαιρινός κάτοικος και κηπουρός χρησιμοποιεί ενεργά διάφορα εργαλεία κήπου: φτυάρια, τσουγκράνες, πιρούνια, ελικόπτερα, κλαδευτήρια, κλαδευτήρια κ.λπ. Τόσοι πολλοί από αυτούς απλά αφήνονται χωρίς επίβλεψη στον αχυρώνα στα τέλη του φθινοπώρου, αλλά αυτό είναι μεγάλο λάθος! Ακριβώς όπως ο ίδιος ο κήπος, χρειάζονται προπαρασκευαστικά μέτρα.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε με τα εργαλεία κήπου:

  • Καθαρίστε κάθε βρωμιά, φυτικά υπολείμματα.
  • Πλύνετε απαλά εάν χρειάζεται.
  • Ακονίστε τα θαμπά δείγματα.
  • Απολυμάνετε τα εργαλεία (με διάλυμα σιδήρου, θειικού χαλκού).

 

Προετοιμασία οπωροφόρων δέντρων και θάμνων για το χειμώνα

Κατά την προετοιμασία ενός κήπου για το χειμώνα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κύριους τροφοδότες του κήπου – οπωροφόρα δέντρα και θάμνους. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν καλά τον χειμώνα και να αρχίσουν να φυτεύουν με επιτυχία την άνοιξη, πρέπει να τα προετοιμάσετε σωστά για το φθινόπωρο.

Αφαίρεση ιμάντων παγίδας

Για το χειμώνα είναι κουραστικό να αφαιρείς τις κυνηγετικές ζώνες από τα δέντρα. Το χαρτί μιας χρήσης πρέπει να καίγεται. Επαναχρησιμοποιούμενο ύφασμα – πλύνετε και αφήστε το σε ένα απομονωμένο μέρος μέχρι τη νέα σεζόν στον κήπο.

 

κλάδεμα

Το υγειονομικό φθινοπωρινό κλάδεμα οπωροφόρων δέντρων και θάμνων πρέπει να γίνεται πριν τον πρώτο παγετό. Διαφορετικά, κατά τη διάρκεια του παγετού, το ξύλο θα γίνει εύθραυστο και το συμβάν θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά και θα κάνει πολύ περισσότερο κακό παρά καλό.

Σε οπωροφόρα δέντρα και θάμνους, όλα τα ξερά, κατεστραμμένα, σπασμένα κλαδιά, οι βλαστοί που έχουν προσβληθεί από ασθένειες και παράσιτα πρέπει να κοπούν. Τα κλαδιά που αναπτύσσονται μέσα σε θάμνο ή στέμμα, καθώς και διασταυρούμενοι βλαστοί, υπόκεινται επίσης σε αφαίρεση.

 

Σημείωση! Κατά την κοπή, το κόψιμο πρέπει να είναι ομαλό, ομοιόμορφο. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε το χάραγμα του φλοιού, τα σχισμένα και ανομοιόμορφα κοψίματα.

Τα τμήματα μετά τη διαδικασία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για την αναπαραγωγή παθογόνων μυκητιακών ασθενειών. Για να αποφευχθεί η μόλυνση ενός δέντρου ή ενός θάμνου και τυχόν παθογόνων διεργασιών, είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε όλα τα τμήματα με υψηλή ποιότητα αμέσως μετά τη διαδικασία. Πρώτον, είναι βέλτιστο να τα λιπαίνετε με ένα διάλυμα μυκητοκτόνου, για παράδειγμα, θειικό χαλκό (ένα κουταλάκι του γλυκού ανά λίτρο νερού). Μετά την επεξεργασία με μυκητοκτόνο, καλύψτε τα με πίσσα κήπου ή ειδικό στόκο (μπορείτε να το αγοράσετε σε κέντρο κήπου ή κατάστημα).

Αφαίρεση νεκρού φλοιού και λειχήνων

Μετά το κλάδεμα, επιθεωρήστε προσεκτικά το φλοιό των δέντρων και των θάμνων. Αν παρατηρήσετε λειχήνες, βρύα ή νεκρούς φλοιούς, φροντίστε να τα αφαιρέσετε από την επιφάνεια. Γεγονός είναι ότι τέτοιες περιοχές είναι, κατά μία έννοια, οάσεις για παράσιτα που διαχειμάζουν, συσσώρευση και αναπαραγωγή παθογόνων, παθογόνων μικροοργανισμών.

Είναι καλύτερο να τα αφαιρέσετε με ξύλινη ξύστρα. Δεν συνιστάται η χρήση μεταλλικών στρωμάτων ή βουρτσών, τραυματίζουν εύκολα την επιφάνεια.

 

Ασβέστιο δέντρων

Το άσπρισμα του φλοιού είναι το πιο σημαντικό στάδιο στην προετοιμασία των δέντρων για το χειμώνα. Η διαδικασία εκτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες ταυτόχρονα: προστασία από ακραίες θερμοκρασίες, παγετό, ηλιακά εγκαύματα (τόσο το χειμώνα όσο και νωρίς την άνοιξη), καθώς και προστασία από διάφορα παράσιτα (επειδή οι προνύμφες των εντόμων μπορούν να εγκατασταθούν στο φλοιό). Τέτοιες δυσκολίες μπορεί να οδηγήσουν σε ζημιά στο φλοιό και η πιο δυσμενής συνέπεια είναι οι τρύπες από τον παγετό, δηλαδή οι μεγάλες ρωγμές, είναι πολύ επικίνδυνες επειδή προκαλούν σημαντικές ζημιές στα δέντρα.

 

Η διαδικασία είναι το τελικό στάδιο της επεξεργασίας του ξύλου, δηλαδή είναι απαραίτητο να λεύκανση του φλοιού μετά την αφαίρεση των ιμάντων παγίδευσης, το κλάδεμα, την αφαίρεση λειχήνων και τον νεκρό φλοιό.

Ολόκληρος ο κορμός στο κάτω μέρος υπόκειται σε άσπρισμα (δηλαδή από την επιφάνεια της γης μέχρι τα κάτω σκελετικά κλαδιά).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγορασμένο έτοιμο ασβέστη για δέντρα, μπορείτε να το αγοράσετε σχεδόν σε οποιοδήποτε κέντρο κήπου ή εξειδικευμένο κατάστημα. Ή μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας λύση. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη συνταγή: θειικός χαλκός (0,5 kg) + ασβέστης (3 kg) + νερό (10 λίτρα) + είναι επιθυμητό να προσθέσετε κόλλα ξύλου (100 g) για αντοχή.

 

Προστασία νεαρών δέντρων και θάμνων από τρωκτικά

Τα πρώτα χρόνια της ζωής, τα νεαρά δέντρα και οι θάμνοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στα τρωκτικά (λαγοί, ποντίκια), τα οποία μπορούν εύκολα να ροκανίσουν το νεαρό και μαλακό φλοιό το χειμώνα.

Για την αποφυγή ερπυσμού ποντικών και λαγών, συνιστάται η τοποθέτηση ειδικών διχτυών κατά των τρωκτικών γύρω από τον κορμό (μπορείτε να τα αγοράσετε σε εξειδικευμένα καταστήματα).

 

Μπορείτε επίσης να κάνετε προστασία με τα χέρια σας: κόψτε το λαιμό και το κάτω μέρος ενός πλαστικού μπουκαλιού, φτιάξτε ένα εγκάρσιο μέγεθος, βάλτε το στο βαρέλι, στερεώστε το με ηλεκτρική ταινία (αν το βαρέλι είναι μακρύ, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε πολλά μπουκάλια ).

 

Λίπανση οπωροφόρων δέντρων και θάμνων

Η σωστή τροφοδοσία δέντρων και θάμνων το φθινόπωρο βοηθά στη βελτίωση της αντοχής τους στον παγετό, στην αντίσταση σε δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες και, επίσης, να πάρουν πιο νόστιμη συγκομιδή την επόμενη σεζόν. Οι καρποφόροι θάμνοι και τα δέντρα το φθινόπωρο πρέπει να τροφοδοτούνται με λιπάσματα φωσφόρου-καλίου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμόζεται άζωτο, αντενδείκνυται για οποιοδήποτε φυτό αυτή την εποχή του χρόνου. Τα λιπάσματα εφαρμόζονται σε ξηρή μορφή (δηλαδή σε κόκκους). Είναι βέλτιστο να κλείσετε τους κόκκους στο έδαφος αφού χαλαρώσετε τον κύκλο κοντά στο στέλεχος.

Ως λιπάσματα φωσφόρου-καλίου για θάμνους και δέντρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπερφωσφορικό και θειικό κάλιο ή ένα παρασκεύασμα – μονοφωσφορικό κάλιο (περιέχει ήδη και φώσφορο και κάλιο). Τα λιπάσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες.

 

Υποβολή απάντησης