Πώς να προστατέψετε τα δέντρα από τα τρωκτικά το χειμώνα;

Καθ ‘όλη την περίοδο του κήπου, την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, φροντίζουμε προσεκτικά τα οπωροφόρα δέντρα: κλαδεύουμε, ταΐζουμε, ποτίζουμε, προστατεύουμε από παράσιτα και ασθένειες. Φαίνεται ότι το χειμώνα μπορείτε ήδη να κάνετε ένα διάλειμμα από όλες τις καλοκαιρινές υποθέσεις και προβλήματα, μην ανησυχείτε για τον κήπο, αλλά αυτή η εποχή είναι επικίνδυνη για την καταστροφή τρωκτικών (ποντίκια, λαγούς, αρουραίους).

Γιατί τα δέντρα χρειάζονται προστασία;

Οι μηλιές δυσκολεύονται περισσότερο, είναι ο φλοιός τους που φαίνεται ο πιο νόστιμος στους ανεπιθύμητους επισκέπτες του κήπου. Στη δεύτερη θέση σε δημοτικότητα στο μενού βρίσκεται το αχλάδι. Αλλά τα υπόλοιπα οπωροφόρα δέντρα στον κήπο σας μπορεί να μην είναι καλά, ειδικά όταν τρώγονται οι μηλιές και οι αχλαδιές. Επίσης, τα ζώα προτιμούν να γλεντούν με το φλοιό νεαρών δέντρων, γιατί σε ενήλικα και ηλικιωμένα δείγματα ο φλοιός είναι σκληρός, ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν αποκλείεται.

Λόγω του γεγονότος ότι τα τρωκτικά τρώνε το φλοιό, μπορούν να βλάψουν πολύ το δέντρο, να το αποδυναμώσουν και στη χειρότερη περίπτωση να προκαλέσουν θάνατο.

Εάν ελπίζετε σε μια ευκαιρία, χωρίς να κάνετε καμία προσπάθεια να προστατεύσετε τις φυτεύσεις σας, τότε την άνοιξη μπορείτε να βρείτε βαριά κατεστραμμένα οπωροφόρα δέντρα που είναι πολύ εξασθενημένα, η καρποφορία τους θα καθυστερήσει.

Τι και ναακ προστατέψτε τα οπωροφόρα δέντρα από τα τρωκτικά για το χειμώνα

Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για την προστασία του κήπου από την εισβολή ποντικών και λαγών: πρέπει να αφαιρέσετε όλα τα φυτικά υπολείμματα, τα πεσμένα φύλλα, το σανό, το άχυρο, τα φρούτα και τα λαχανικά από τον κήπο το φθινόπωρο. Στη συνέχεια, πρέπει να καλύψετε προσεκτικά το σωρό κομποστοποίησης.

Ωστόσο, τέτοιες μέθοδοι δεν αρκούν· για να σώσετε τις φυτείες σας το χειμώνα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένες τεχνολογίες. Εξετάστε τους πιο δημοφιλείς και αξιόπιστους τρόπους προστασίας του φλοιού των μηλιών (και άλλων οπωροφόρων δέντρων):

 • Πλέγμα με μικρές κυψέλες (πλαστικές ή μεταλλικές). Ένας πολύ αξιόπιστος και βολικός τρόπος για την προστασία του φλοιού των δέντρων από ποντίκια και λαγούς. Τα ζώα δεν μπορούν να ξεπεράσουν ένα τέτοιο εμπόδιο, αλλά το δέντρο έχει πρόσβαση στις ακτίνες του ήλιου και στον αέρα, δεν υπάρχει κίνδυνος υποθέρμανσης. Είναι πολύ εύκολο να το ρυθμίσετε και να το κατεβάσετε. Το μόνο αρνητικό: πρέπει να ξοδέψετε χρήματα για να αγοράσετε τέτοιο υλικό σε κέντρο κήπου ή κατάστημα υλικού. Η χρήση του διχτυού είναι πολύ απλή: πρέπει να τυλίξετε τον κορμό του δέντρου και τα σκελετικά κλαδιά με τη μορφή κυλίνδρου, το δίχτυ πρέπει να βαθύνει κατά 10-15 εκατοστά, έτσι ώστε τα ποντίκια να μην μπορούν να σκάψουν.

Σπουδαίος! Τα κελιά στο πλέγμα πρέπει να είναι πολύ μικρά, διαφορετικά τα ποντίκια θα τα διαπεράσουν εύκολα!

 

 • Προϊόντα από νάιλον (καλσόν, κάλτσες). Η μέθοδος χρησιμοποιείται για περισσότερο από μια δεκαετία, και παρά τη μακρά ιστορία της, δεν χάνει την αποτελεσματικότητά της. Είναι απαραίτητο να δέσετε το στέλεχος με νάιλον μια στεγνή, καθαρή μέρα στον πρώτο παγετό στα τέλη του φθινοπώρου. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μπορείτε να μουσκέψετε το νάιλον με μια μικρή ποσότητα του παρασκευάσματος Pugach.

 

 • Κλαδιά ερυθρελάτης ή πεύκου. Οι κλάδοι των αειθαλών καλλιεργειών είναι πολύ καλοί στην αποτροπή της εισβολής πεινασμένων ζώων. Πρώτον, απωθούνται από τη μυρωδιά των κωνοφόρων και δεύτερον, οι κοφτερές βελόνες τους εμποδίζουν να πλησιάσουν στο φλοιό. Η τεχνολογία χρήσης είναι απλή: πρέπει να τοποθετήσετε σφιχτά τα κλαδιά ελάτης γύρω από τον κορμό με τις βελόνες προς τα κάτω και στη συνέχεια να τα στερεώσετε σταθερά με ένα σχοινί. Ωστόσο, να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απερίσκεπτα δασικούς πόρους και να μαδήσετε κλαδιά ερυθρελάτης από δέντρα! Για να σεβαστείτε τη φύση, μπορείτε να την πάρετε από το έδαφος, για παράδειγμα, μετά από υγειονομική υλοτόμηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κλαδιά του περασμένου έτους.

 

 • Κλάδοι άλλων καλλιεργειών (άρκευθος, αγριοτριανταφυλλιά, κράταιγος, σμέουρα, βατόμουρα). Εάν κάνετε φθινοπωρινό κλάδεμα των αναγραφόμενων καλλιεργειών, τότε είναι καλύτερα να καλύψετε το κουκούτσι με αυτά αντί για κλαδιά ελάτης. Τα κλαδιά στερεώνονται επίσης σφιχτά γύρω από τον κορμό, χωρίς να αφήνουν ελεύθερο χώρο στον οποίο το ζώο μπορεί να περάσει.
 • Κύρια προστασία συγκεκριμένα από λαγούς μπορεί να είναι συμπαγής περίφραξη περιμετρικά του οικοπέδου. Ο φράκτης μπορεί να είναι από επαγγελματικό φύλλο ή από πλέγμα αλυσίδας. Ταυτόχρονα, ένας τέτοιος φράκτης δεν πρέπει να έχει ρωγμές ή τρύπες στις οποίες μπορούν να περάσουν τα τρωκτικά.

 

 • Ειδική βαφή για δέντρα για την προστασία των τρωκτικών (κατά κανόνα προστατεύει και τον φλοιό από ηλιακά εγκαύματα, παγετό, παράσιτα). Μπορείτε να το αγοράσετε σε εξειδικευμένα καταστήματα κήπου. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το χρώμα σε θετικές θερμοκρασίες σε μια ξηρή μέρα λίγο πριν τον πρώτο παγετό.
 • Ένα μείγμα με έντονη μυρωδιά. Αντί για αγορασμένη έτοιμη βαφή, μπορείτε να προετοιμάσετε ένα μυρωδάτο μείγμα με τα χέρια σας. Η λαμπερή μυρωδιά θα τρομάξει τα ζώα όλο το χειμώνα. Για παράδειγμα, μπορείτε να προετοιμάσετε ένα μείγμα σύμφωνα με την ακόλουθη συνταγή: ο πηλός και ο φλόμος (μισός κουβάς από κάθε ουσία) ανακατεύονται σε κρεμώδη σύσταση, προστίθενται 50 γραμμάρια κρεολίνης, ανακατεύονται ξανά καλά. Είναι επίσης καλύτερο να λιπαίνετε τα μπούλια με ένα μείγμα μια στεγνή μέρα πριν από τον πρώτο παγετό.
 • Μυρίζοντας πριονίδι στον κύκλο του κορμού. Μερικές έντονες μυρωδιές μπορεί να τρομάξουν τα ζώα. Είναι αποτελεσματικό να φτιάξετε ένα διάλυμα (5 γραμμάρια κρεολίνης ή καρβολικού οξέος ανά 1 λίτρο νερού), να κορεστείτε με πριονίδι και να τα απλώσετε στον κύκλο του κορμού.

 

 • Αρωματικά βότανα στον κύκλο κοντά στον κορμό. Για πρόσθετη προστασία, μπορείτε να απλώσετε αρωματικά βότανα στους κύκλους κοντά στο στέλεχος που θα τρομάξουν τα ζώα. Για παράδειγμα, βάλσαμο λεμονιού, μέντα, αψιθιά, τάνσυ, βασιλικός, κόλιαντρο. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται καλύτερα σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω.

 

Πώς να μην προστατέψετε τα δέντρα στον κήπο από τα τρωκτικά

Αλλά για την προστασία των οπωροφόρων δέντρων τσόχα στέγης και υλικό στέγης Δεν προτείνεται. Δυστυχώς, τέτοια υλικά στέγης χρησιμοποιούνται συχνά στην κηπουρική, αλλά είναι εντελώς ακατάλληλα για αυτό. Συγκεκριμένα, αποθαρρύνεται έντονα η χρήση τους για την προστασία των δέντρων από τα τρωκτικά, γιατί μαζί με την προστασία θα τα βλάψουν. Τα επιχειρήματα κατά της χρήσης υλικού στέγης και πιλημάτων στέγης είναι πολύ βαριά:

 • Τα υλικά είναι εμποτισμένα με ρητίνες που μπορεί να έχουν τοξική επίδραση στα νεαρά σπορόφυτα.
 • Χρησιμοποιούνται στις κατασκευές ως στεγανωτικά υλικά, επομένως δεν αφήνουν καθόλου να περάσει η υγρασία. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, συσσωρεύεται νερό σε αυτά, γεγονός που προκαλεί την υπονόμευση και τη σήψη του φλοιού.
 • Κατά τη διάρκεια της απόψυξης, το νερό μπορεί να συσσωρευτεί μεταξύ του κορμού και του υλικού, και κατά τη διάρκεια του παγετού, το νερό μετατρέπεται σε πάγο, ο οποίος θα περιβάλλει σφιχτά τον κορμό του δέντρου.
 • Είναι σε θέση να ζεσταθούν πολύ, επομένως, κατά τη διάρκεια των ηλιόλουστων ημερών στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, η θερμαινόμενη επιφάνεια του υλικού μπορεί να προκαλέσει κάψιμο του φλοιού.

Παρεμπιπτόντως!Εάν θέλετε πραγματικά να καλύψετε τον κορμό ενός οπωροφόρου δέντρου με υλικό στέγης ή τσόχα στέγης, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

 • πρώτα τυλίξτε τον κορμό με λινάτσα σε πολλά στρώματα.
 • στερεώστε υλικό στέγης ή στέγη γύρω από ένα δέντρο με τη μορφή κυλίνδρου.
 • βαθύνετε το υλικό κατά 10 cm.
 • στερεώστε το υλικό σφιχτά με ηλεκτρική ταινία ή σπάγκο.
 • στο πάνω μέρος του κυλίνδρου, τυλίξτε την τρύπα με αλουμινόχαρτο ή καλύψτε την με πηλό για να μην εισέλθει υγρασία στον κύλινδρο.

Θα αφαιρέσω αμέσως το υλικό στις αρχές της άνοιξης, όταν έρθουν ζεστές μέρες!

 

Εάν προστατεύετε αξιόπιστα τα οπωροφόρα δέντρα σας χρησιμοποιώντας τη σωστή τεχνολογία, τότε μπορείτε να πάτε με ασφάλεια τις χειμερινές καλοκαιρινές διακοπές και να μην ανησυχείτε για τους τροφοδότες σας. Όταν έρθει η άνοιξη, ρίξτε μια καλή ματιά στον κήπο σας. Εάν εντοπιστούν ζημιές στους κορμούς, λιπάνετε τους με πίσσα κήπου.

Υποβολή απάντησης