Πώς να φροντίζετε τις thujas στη χώρα το φθινόπωρο: προετοιμασία για το χειμώνα, τοπ ντύσιμο, κλάδεμα


Το Thuja είναι ένας καταπληκτικός αειθαλής θάμνος που είναι εύκολο να αναπτυχθεί στον ιστότοπό σας. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι thuja: ανατολική (δεν είναι κατάλληλη για καλλιέργεια στη χώρα μας) και δυτικός, είναι ευρέως διαδεδομένο στη χώρα μας (δημοφιλείς ποικιλίες: Brabant, Smagard, Danica, Teddy, Wagneri, Columna, Fastigiata, Holmstrup, Sunkist). Με θάμνους, μπορείτε να δημιουργήσετε όμορφες συνθέσεις κήπου για να διακοσμήσετε ένα εξοχικό ή οποιαδήποτε άλλη αυλή. Ωστόσο, για να ευχαριστήσει το thuja με την πολυτελή του θέα στο ανοιχτό πεδίο για πολλά χρόνια, είναι απαραίτητο να του παρέχουμε την κατάλληλη φροντίδα και φροντίδα οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, ειδικά το φθινόπωρο.

Φροντίδα Thuja στον κήπο το φθινόπωρο: τι να κάνετε με τους θάμνους

Έτσι, ήρθε το φθινόπωρο, είναι απαραίτητο να φροντίσουμε καλά όλους τους «κατοίκους» του κήπου. Τι να κάνετε όμως στο δρόμο συγκεκριμένα με το thujas; Ας δούμε ποιες διαδικασίες φροντίδας πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς και πώς να τις κάνουμε σωστά.

Θούγια ποτίσματος για την υγρασία

Το πρώτο μισό του φθινοπώρου, είναι απαραίτητο να ποτίζετε περιοδικά τη thuja με μικρή ποσότητα νερού. Ωστόσο, το πότισμα πρέπει να γίνεται μόνο εάν το φθινόπωρο αποδείχθηκε ξηρό. Αν όμως ο καιρός είναι υγρός και βροχερός, τότε δεν χρειάζεται επιπλέον νερό. Με την έναρξη του κρύου καιρού, το πότισμα σταματά.

Λίγο πριν από τους πρώτους ελαφρούς παγετούς, είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθεί υδροφόρτιση (υγρασία) πότισμα thuja. Για να είμαστε πιο ακριβείς, η διαδικασία πραγματοποιείται μετά τη μαζική πτώση των φύλλων σε οπωροφόρα δέντρα, όταν η θερμοκρασία είναι περίπου 3 βαθμούς Κελσίου. Η διαδικασία περιποίησης πραγματοποιείται ανεξάρτητα από το αν βρέχει ή όχι.

Το πότισμα με φόρτιση υγρασίας παίζει σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του θάμνου για το χειμώνα: το υγρό έδαφος γύρω από τις ρίζες δεν θα μπορεί να παγώσει βαθιά, έτσι το ριζικό σύστημα thuja θα προστατεύεται από τον παγετό. Και επίσης οι ρίζες που είναι κορεσμένες με υγρασία θα προστατεύονται από την ξήρανση.

Το έδαφος κάτω από την thuja πρέπει να είναι κορεσμένο με νερό με ποιοτικό τρόπο. Αυτό θα απαιτήσει περίπου 100 λίτρα νερού (περίπου 10 τυπικούς κάδους) ανά 1 τετραγωνικό μέτρο κωνοφόρων θάμνων.

 

Φθινοπωρινό top dressing thuja

Το Tui, όπως και άλλες καλλιέργειες κήπου, πρέπει να τρέφεται. Έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη, χτίζοντας πράσινη μάζα. Το κορυφαίο ντύσιμο που γίνεται το φθινόπωρο είναι απαραίτητο για την ποιοτική προετοιμασία του αειθαλούς θάμνου για το χειμώνα. Ωστόσο, εάν την άνοιξη ή το καλοκαίρι εφαρμόσατε ένα σύνθετο λίπασμα μακράς δράσης κάτω από τον θάμνο, τότε δεν χρειάζεται να το ταΐσετε το φθινόπωρο!

Σημείωση! Το top dressing πρέπει να γίνεται 1 μήνα πριν την έναρξη του παγετού.

Το φθινόπωρο, οι thujas πρέπει να τροφοδοτούνται με λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και κάλιο και με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο (ακριβέστερα, ένα τέτοιο στοιχείο θα πρέπει να απουσιάζει). Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος χρήσης ειδικό σύνθετο λίπασμα που είναι κατάλληλο για αυτή την καλλιέργεια. Η συσκευασία θα πρέπει να φέρει την ένδειξη “Λίπασμα για κωνοφόρα για το φθινόπωρο”, ή “Φθινοπωρινό λίπασμα για αειθαλή”.

 

Εάν δεν βρήκατε μια τέτοια επιλογή, τότε μπορείτε απλά να το ταΐσετε με καθολικά λιπάσματα για αυτήν την εποχή, θα πρέπει να φέρει την ένδειξη “Λίπασμα για το φθινόπωρο”, “Για το φθινόπωρο”, “Φθινόπωρο”. Τα λιπάσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Υπάρχουν δύο τρόποι γονιμοποίησης της thuja το φθινόπωρο:

  • υγρό διάλυμα. Αυτή η επιλογή θεωρείται πιο αποτελεσματική. Είναι απαραίτητο να φτιάξετε ένα διάλυμα σύμφωνα με τις οδηγίες και να ρίξετε υγρό λίπασμα κάτω από τον θάμνο.
  • Ξηρός. Με αυτή τη μέθοδο, είναι απαραίτητο να διασκορπίσετε λιπάσματα στον κύκλο κοντά στο στέλεχος του θάμνου, να ενσωματώσετε ελαφρά στο έδαφος και στη συνέχεια να χύσετε νερό.

Σημείωση! Πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε λιπάσματος, είναι απαραίτητο να ποτίσετε τη thuja με σκέτο νερό!

Υγειονομικό κλάδεμα thuja το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο, πραγματοποιείται υγειονομικό κλάδεμα thuja. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρέπει να κόψετε όλα τα κατεστραμμένα, σπασμένα, αποξηραμένα κλαδιά, καθώς και βλαστούς με σημάδια ασθενειών και παρασίτων. Και επίσης αφαιρέστε τις κιτρινισμένες, παλιές βελόνες.

 

Θα πρέπει να είστε υπεύθυνοι για την επιλογή του εργαλείου. Αυτή η διαδικασία φροντίδας του φθινοπώρου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με ένα αιχμηρό, καθαρό, απολυμασμένο εργαλείο. Παρεμπιπτόντως, για τα πιο λεπτά κλαδιά, τα συνηθισμένα ψαλίδια κήπου είναι κατάλληλα, για πιο πυκνούς βλαστούς – ένα κλαδευτικό, αλλά είναι βολικό να κόβετε παλιούς, χοντρούς βλαστούς με ένα κούμπωμα.

Επίσης το φθινόπωρο, θα πρέπει να διορθώσετε το σχήμα των βλαστών που έχουν ήδη κοπεί φέτος.

Σπουδαίος! Το Trim thuja πρέπει να είναι μόνο σε ξηρό καιρό έξω.

Προληπτική θεραπεία ασθενειών και παρασίτων

Πριν στείλετε το thuja για το χειμώνα, συνιστάται η προληπτική θεραπεία του θάμνου από ασθένειες και παράσιτα. Έτσι, είναι βέλτιστο να πραγματοποιούνται 2 θεραπείες: η μία κατά των ασθενειών, η άλλη κατά των παρασίτων.

Για θεραπεία κατά των ασθενειών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θειικό χαλκό (1% – δηλαδή, 100 γραμμάρια της ουσίας πρέπει να αραιωθούν με 10 λίτρα νερού), ειδικά μυκητοκτόνα, για παράδειγμα, Hom, Abiga-peak.

Για προληπτική θεραπεία κατά των παρασίτων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα, για παράδειγμα, Actellik, Decis Profi, Confidor.

 

Σπουδαίος! Κατά τον ψεκασμό θάμνων, πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας: χρησιμοποιήστε μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αναπνευστήρα, φόρεμα), φτιάξτε ένα διάλυμα και επεξεργαστείτε αυστηρά τις οδηγίες.

Τι να κάνετε εάν οι βελόνες thuja κιτρινίσουν

Αν δείτε ότι μερικά κλαδιά thuja (πλατυκλάδια) κιτρινίζουν και πέφτουν, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε! Αυτό είναι ένα εντελώς φυσιολογικό φαινόμενο – vetkopad. Το γεγονός είναι ότι τα παλιά κλαδιά έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους (διαρκεί περίπου 3-6 χρόνια) και, όπως τα φύλλα, πέφτουν το φθινόπωρο.

Και όπως ήδη αναφέρθηκε, το φθινόπωρο είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε όλες τις πεσμένες βελόνες στον κύκλο του κορμού και να κόψετε τις κίτρινες και καφέ βελόνες στον ίδιο τον θάμνο. Εάν το αφήσετε, τότε τα παθογόνα και τα παράσιτα μπορούν να πολλαπλασιαστούν πάνω του.

Προετοιμασία thuja για το χειμώνα: φθινοπωρινό καταφύγιο, σάπια φύλλα

Μπορούμε να πούμε ότι όλες οι παραπάνω διαδικασίες για τη φροντίδα του φθινοπώρου στοχεύουν στην προετοιμασία του θάμνου για το κρύο. Ωστόσο, μπορούν να διακριθούν ορισμένες διαδικασίες που σχετίζονται άμεσα με την προετοιμασία της thuja για το χειμώνα.

Επικάλυψη του κύκλου κοντά στον κορμό της thuja

Πριν από οποιουσδήποτε χειρισμούς που σχετίζονται με την άμεση προετοιμασία της thuja για το χειμώνα, είναι απαραίτητο να καλύψετε την περιοχή. Η επικάλυψη του κύκλου κοντά στο στέλεχος θα προστατεύσει το ριζικό σύστημα του θάμνου στο ανοιχτό πεδίο από το πάγωμα. Το επίστρωμα είναι σημαντικό για την προστασία των thujas σε περιοχές με κρύους χειμώνες, για παράδειγμα, τη Σιβηρία, τα Ουράλια, την περιοχή του Λένινγκραντ, την περιοχή της Μόσχας. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερα αν οι χειμώνες είναι παγωμένοι και με λίγο χιόνι!

Ως υλικό για σάπια φύλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλά σαπισμένο κομπόστ ή χούμο, μη όξινη τύρφη, σάπιο πριονίδι, ξερά φύλλα (αλλά μόνο δρυς, γιατί δεν σαπίζουν!).

 

Πρέπει να καλύψετε ολόκληρη την επικράτεια του κύκλου του κορμού της thuja. Ωστόσο, το σάπια φύλλα δεν πρέπει να αγγίζει τον κορμό του θάμνου, να αφήνει ένα κενό περίπου 5 εκατοστών. Απευθείας ένα στρώμα σάπια φύλλα είναι περίπου 7-10 εκατοστά.

Παρεμπιπτόντως! Είναι επίσης σημαντικό να παρατηρήσετε το χρονοδιάγραμμα του σάπιαστρωσης το φθινόπωρο. Είναι βέλτιστο να εκτελέσετε αυτή τη διαδικασία φροντίδας μερικές εβδομάδες πριν από τον παγετό.

Προστασία της thuja από το χιόνι

Το χιόνι μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για τους θάμνους των κωνοφόρων (ειδικά για νεαρά δείγματα ηλικίας κάτω των 5 ετών). Το γεγονός είναι ότι κατά τη διάρκεια της έντονης χιονόπτωσης, η χιονόπτωση εγκαθίσταται στους βλαστούς της thuja και κάτω από το βάρος του χιονιού, τα κλαδιά μπορούν να γέρνουν έντονα, να σπάσουν, να λυγίσουν, να σπάσουν εντελώς. Για να προστατεύσετε τον θάμνο από τέτοια ανεπιθύμητα συμβάντα, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε σωστά το thuja για το χειμώνα.

Στα τέλη του φθινοπώρου, οι βλαστοί πρέπει να δένονται με σπάγκο. Είναι πιο αποτελεσματικό να τεντώνετε πρώτα απαλά τον σπάγκο από κάτω προς τα πάνω και μετά από πάνω προς τα κάτω, ενώ λυγίζετε τους πλαϊνούς βλαστούς στον κύριο κορμό. Ταυτόχρονα, είναι αδύνατο να δέσετε πολύ σφιχτά τους βλαστούς, γιατί αυτό μπορεί επίσης να τους βλάψει.

 

Παρεμπιπτόντως! Εάν θα καλύψετε τον θάμνο για προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες (περισσότερα για αυτό παρακάτω), τότε θα πρέπει πρώτα να τον τυλίξετε με υλικό κάλυψης και στη συνέχεια να τον στερεώσετε με σπάγκο.

Επιπλέον, συνιστάται το χειμώνα αποτινάξτε περιοδικά το χιόνι από τον θάμνο.

Και μόλις τελειώσει ο χειμώνας, πρέπει αμέσως να λύσετε τη θούγια.

Πώς να καλύψετε τη thuja χειμώνα για προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα

Το Tui στο ανοιχτό πεδίο πρέπει επίσης να καλύπτεται για το χειμώνα, ωστόσο, η διαδικασία φροντίδας πρέπει να εκτελείται όχι για προστασία από το κρύο, αλλά για προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα. Το γεγονός είναι ότι λόγω της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας το χειμώνα, οι βελόνες ενός θάμνου μπορεί να καούν (αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο).

Οι ημερομηνίες καταφυγίου πέφτουν στα τέλη του φθινοπώρου: τέλος Οκτωβρίου, πρώτο μισό Νοεμβρίου. Το κυριότερο είναι να είσαι έγκαιρα πριν το πρώτο χιόνι. Για παράδειγμα, στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας), η thuja μπορεί να καλυφθεί στις αρχές Νοεμβρίου, στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – στα μέσα Οκτωβρίου, στο Νότο – στα τέλη Νοεμβρίου.

Μπορείτε να καλύψετε τη thuja για το χειμώνα με τα ακόλουθα υλικά: λευκό βαμβακερό ύφασμα, λινάτσα, χαρτί κραφτ. Ή μπορείτε να αγοράσετε ένα ειδικό κάλυμμα (κάλυμμα) για χειμερινό καταφύγιο thuja (παράδειγμα στην παρακάτω φωτογραφία).

 

Για καταφύγιο, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σελοφάν, πολυαιθυλένιο, επειδή δεν αφήνουν τον αέρα να περάσει και σίγουρα θα προκαλέσουν τη σήψη του θάμνου.

Το Agrofibre, το spunbond, το lutrasil είναι ιδανικά για την προστασία της thuja, ωστόσο, πολλά από αυτά μεταδίδουν καλά το φως, επομένως κατά την αγορά, επιλέξτε μόνο ένα μη υφαντό υλικό που δεν μεταδίδει το υπεριώδες φως.

Μπορείτε να καλύψετε το thuja για το χειμώνα με διάφορους τρόπους:

  • Με τον συνηθισμένο τρόπο: δηλαδή πρώτα το τυλίγουμε με υλικό, και από πάνω με σπάγκο. Κατάλληλο για προστασία UV και βροχής.

 

  • Με τη βοήθεια ενός πλαισίου. Εξαιρετική προστασία από τον ήλιο και το χιόνι. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για περιοχές με μεγάλη χιονόπτωση. Είναι απαραίτητο να φτιάξετε ένα πλαίσιο: τρία στηρίγματα από ξύλο ή μέταλλο (όπως στη φωτογραφία), και τραβήξτε το υλικό κάλυψης πάνω τους και στερεώστε το με ένα σχοινί. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για νεαρούς θάμνους (τα πρώτα 2-3 χρόνια μετά τη φύτευση).

 

  • Φτιάξτε μια προστατευτική οθόνη. Η μέθοδος προστατεύει μόνο από το ηλιακό φως, αλλά όχι από το χιόνι. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να βάλετε ένα στήριγμα στις ηλιόλουστες πλευρές (νότια, δυτικά και ανατολικά, ή τουλάχιστον μόνο από τα νότια) και να τραβήξετε ένα καταφύγιο για τον ήλιο στα στηρίγματα.

 

Πώς να διατηρήσετε τη thuja σε μια γλάστρα το χειμώνα

Συχνά, οι νεαροί thujas καλλιεργούνται σε γλάστρες (μπανιέρες, δοχεία) πριν από τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος. Στη ζεστή εποχή, ο νεαρός θάμνος βρίσκεται στο δρόμο και κατά την κρύα χειμερινή περίοδο, πρέπει να παρέχονται ορισμένες προϋποθέσεις για τη διατήρησή του.

 

Για να σώσετε τη thuja το χειμώνα, είναι απαραίτητο να βάλετε μια γλάστρα με θάμνους σε ένα φωτεινό, δροσερό μέρος με θερμοκρασία περίπου 4-10 βαθμών Κελσίου (ταυτόχρονα, το t δεν πρέπει να πέσει κάτω από 0). Για παράδειγμα, ένα τζάμι μπαλκόνι ή χαγιάτι, ένα μη θερμαινόμενο ντουλάπι.

Εάν δεν υπάρχει τέτοιο μέρος στο σπίτι ή το διαμέρισμά σας, τότε μπορείτε να βάλετε μια κατσαρόλα και ένα σκοτεινό υπόγειο ή κελάρι (αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία εκεί δεν πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς).

Πριν από την αποθήκευση του φυτού, είναι απαραίτητο να μονώσετε τη γλάστρα για να προστατεύσετε το ριζικό σύστημα από το πάγωμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τυλίξετε το ίδιο το δοχείο και τον πάτο του με πολλές στρώσεις λινάτσας ή κάποιο άλλο ύφασμα.

Εάν δεν έχετε την ευκαιρία να βάλετε το φυτό σε κάποιο από τα αναφερόμενα μέρη, τότε μπορείτε να σκάψετε μια γλάστρα στη χώρα στο θερμοκήπιο. Και καλύψτε τις βελόνες με agrofibre από πάνω.

Σημείωση! Αλλά η αποθήκευση thuja σε μια κατσαρόλα στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα απευθείας στο δωμάτιο είναι μια κακή ιδέα. Πράγματι, σε ένα τέτοιο μέρος ο αέρας είναι πολύ ξηρός, η θερμοκρασία είναι υψηλή. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο θάμνος μπορεί να μην επιβιώσει μέχρι την άνοιξη.

Ένα όμορφο αειθαλές φυτό στον κήπο χρειάζεται ποιοτική φροντίδα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι απαραίτητο να φροντίζετε τη thuja ιδιαίτερα σχολαστικά και προσεκτικά. Αρκεί να εκτελέσετε σωστά μια σειρά από απλές δραστηριότητες και στη συνέχεια η thuja στη χώρα ή στον κήπο ενός ιδιωτικού σπιτιού θα εκθαμβώσει με την ομορφιά και τη φρεσκάδα της.

Υποβολή απάντησης