Πώς να φροντίσετε σωστά τα βατόμουρα κήπου την άνοιξη: διαδικασίες, κανόνες, χαρακτηριστικά


Τα βατόμουρα είναι ένα νόστιμο μούρο με μοναδική γεύση και οφέλη για την υγεία. Είναι ρεαλιστικό να καλλιεργήσετε έναν θάμνο στον ιστότοπό σας, μόνο τώρα είναι απαραίτητο να τον φροντίζετε σωστά και έγκαιρα καθ ‘όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζετε το μούρο την άνοιξη, επειδή είναι εξασθενημένο μετά το χειμώνα, χρειάζεται βοήθεια, χάρη σε αυτό θα μπορέσει να ενεργοποιήσει τη δύναμή του και να προετοιμαστεί για την περίοδο καρποφορίας.

Φροντίδα για τα βατόμουρα κήπου την άνοιξη: Κανόνες και διαδικασίες

Για υψηλής ποιότητας φροντίδα του θάμνου, είναι απαραίτητο να του παρέχετε φροντίδα υψηλής ποιότητας, επειδή είναι αρκετά ιδιότροπο. Τι ακριβώς πρέπει να κάνει ένας καλοκαιρινός κάτοικος ή κηπουρός σε έναν κήπο; Υπάρχει μια σειρά από καλοκαιρινές δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την υγεία και την καλή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Εξετάστε την αρχή και τους κανόνες κάθε χειραγώγησης.

Αφαίρεση του καταφυγίου και καθαρισμός του κύκλου του κορμού

Εάν καλύψετε έναν θάμνο για το χειμώνα για να τον προστατέψετε από τους παγετούς του χειμώνα (αυτό ισχύει για νεαρά σπορόφυτα), τότε στις αρχές της άνοιξης πρέπει να αφαιρέσετε το υλικό κάλυψης. Είναι αδύνατο να καθυστερήσετε αυτό το γεγονός, διαφορετικά ο θάμνος απλά θα βουτήξει κάτω από το χειμερινό καταφύγιο υπό τις συνθήκες της ανοιξιάτικης θέρμανσης.

 

Μετά την αφαίρεση του χειμερινού καταφυγίου (αν ήταν), είναι επίσης απαραίτητο να πραγματοποιηθεί καθαρισμός στην περιοχή του κύκλου κοντά στον κορμό του θάμνου μούρων στις αρχές της άνοιξης. Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα φυτών (τμήματα βλαστών, φύλλα), τα υπολείμματα, να αφαιρέσετε τα ζιζάνια μαζί με τη ρίζα. Τα υπολείμματα φυτών συνιστώνται να καίγονται ώστε να μην γίνουν πιθανή πηγή μόλυνσης με μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις, εξάπλωση παρασίτων για τον ίδιο τον θάμνο ή άλλες κηπευτικές καλλιέργειες.

Είναι επίσης απαραίτητο να αφαιρέσετε το παλιό στρώμα σάπια φύλλα, το οποίο τοποθετήθηκε στα τέλη του φθινοπώρου.

κλάδεμα

Ο βέλτιστος χρόνος της διαδικασίας φροντίδας είναι στις αρχές της άνοιξης, πριν από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου (πριν από την έναρξη της ροής του χυμού, το άνοιγμα των νεφρών), αλλά όταν η θετική θερμοκρασία (5 βαθμοί και άνω) είναι σταθερή έξω και η απειλή επαναλαμβανόμενων σοβαρών παγετών περνά. Για παράδειγμα, στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – αρχές Απριλίου. στη Σιβηρία, στα Ουράλια – τέλος Απριλίου. στις νότιες περιοχές – αρχές Μαρτίου.

Το ανοιξιάτικο κλάδεμα των μύρτιλων είναι πολύ σημαντικό, βοηθά τον θάμνο να βλάστηση με πλήρη ισχύ και να καρποφορήσει με επιτυχία στον κήπο. Η έλλειψη κλαδέματος επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του θάμνου, τον αριθμό των μπουμπουκιών ανθέων και την απόδοση.

 

Το ανοιξιάτικο κλάδεμα θα πρέπει να ξεκινά από το 3ο έτος της ζωής του θάμνου σε ανοιχτό χωράφι μετά τη φύτευση (κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μόνο υγειονομικό κλάδεμα). Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής διαδικασίας, αφαιρούνται όλοι οι ξηροί, κατεστραμμένοι, παγωμένοι, άρρωστοι και προσβεβλημένοι από παράσιτα βλαστοί.

Αλλά ήδη 4-5 χρόνια μετά τη φύτευση του δενδρυλλίου την άνοιξη, υγειονομικό και διαμορφωτικό κλάδεμα. Αρχικά, αποκόπτονται τα κλαδιά που απλώνονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ οι όρθιες αναπτύξεις δεν χρειάζεται να αγγίζονται. Στη συνέχεια, πρέπει να κόψετε όλους τους εξασθενημένους, εύθραυστους, κατεστραμμένους, ευαίσθητους σε ασθένειες ή παράσιτα, τους παλαιότερους βλαστούς στο κέντρο του θάμνου. Στη συνέχεια, τα περισσότερα από τα λεπτά κλαδιά πρέπει να αποκοπούν, αφήνονται ισχυροί σκελετικοί βλαστοί. Παλιά, υπερβολικά διακλαδισμένα κλαδιά με κοντές αναπτύξεις στην κορυφή ισχυρών αξονικών βλαστών αφαιρούνται επίσης. Είναι απαραίτητο να αφήσετε νεαρά κλαδιά με βλαστούς 1ης και 2ης τάξης διακλάδωσης.

Σπουδαίος! Μετά από αυτή τη διαδικασία, καλό είναι να κάψετε όλα τα φυτικά υπολείμματα, σε περίπτωση που υπάρχουν παράσιτα ή παθογόνα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή περαιτέρω προσβολής άλλων καλλιεργειών στον κήπο.

Πότισμα

Τα βατόμουρα μπορούν να αποδοθούν σε καλλιέργειες που αγαπούν την υγρασία. Είναι σημαντικό να διατηρείται μέτρια υγρασία του εδάφους σε ανοιχτό έδαφος, αποφεύγοντας την ξήρανση και την υπερχείλιση (ειδικά τη στασιμότητα υγρασίας και την υπερχείλιση!). Το ριζικό σύστημα του θάμνου βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της γης, επομένως δεν πρέπει να αφήσετε το ανώτερο στρώμα να στεγνώσει σε ανοιχτό έδαφος.

Συνιστάται να ποτίζετε συχνά και όχι άφθονο. Πότισμα: κατά μέσο όρο 1 τυπικός κουβάς για έναν θάμνο, 1-2 φορές την εβδομάδα. Η συχνότητα της διαδικασίας εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες στη χώρα: σε ζεστό και ξηρό καιρό πιο συχνά, σε δροσερό, συννεφιασμένο και υγρό – λιγότερο συχνά.

Συμβουλή! Σε ξηρό, ζεστό και ξηρό καιρό, συνιστάται περιοδική άρδευση “από φύλλα”, δηλαδή ψεκασμός. Είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό το απόγευμα, μετά το τέλος του μεσημεριού.

 

Χαλάρωση εδάφους

Η χαλάρωση της επιφάνειας της γης βελτιώνει τον αερισμό του εδάφους, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη παροχή οξυγόνου στο ριζικό σύστημα του φυτού. Η διαδικασία αποτρέπει το σχηματισμό μιας χωμάτινης κρούστας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί μετά το πότισμα ή την καθίζηση (απλώς θα παρεμποδίσει την κανονική διείσδυση του αέρα στο στρώμα του εδάφους).

Η χαλάρωση πραγματοποιείται εάν δεν υπάρχει στρώμα επικάλυψης στον κύκλο του κορμού! Η διαδικασία φροντίδας πρέπει να γίνεται περιοδικά, λίγες ώρες μετά το πότισμα. χαλαρώστε καλύτερα σε βάθος περίπου 5 cm. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με τσουγκράνα, σκαπάνη ή άλλη συσκευή που σας βολεύει.

 

Μάλτσαρα

Συνιστάται αμέσως μετά τον καθαρισμό της παλιάς στρώσης σάπιας επιφάνειας και μετά το κούρεμα, να βάλετε μια νέα επένδυση στον κύκλο του κορμού. Το επίστρωμα είναι μια σημαντική διαδικασία ανοιξιάτικης φροντίδας, βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος, που σας επιτρέπει να μειώσετε την ποσότητα του ποτίσματος, προστατεύει το ριζικό σύστημα του μύρτιλου από υπερθέρμανση (σε ζεστό και ξηρό καιρό), καθώς και από το πάγωμα (κατά τη διάρκεια του παγετού ). Επιπλέον, το σάπια φύλλα θα σας γλιτώσει από τον κόπο της τακτικής χαλάρωσης του εδάφους και του βοτανίσματος.

Σημείωση! Το καλύτερο υλικό για το σάπιασμα βατόμουρων: τύρφη, κωνοφόρα απορρίμματα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα υλικά ή να τα αναμίξετε).

Το γεγονός είναι ότι τέτοια υλικά συμβάλλουν στην οξίνιση του εδάφους και τα βατόμουρα μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε όξινο έδαφος!

 

Δεν συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση χούμου, κομπόστ και ακόμη περισσότερο φρέσκιας κοπριάς ως σάπια φύλλα. Αυτή η σύσταση οφείλεται στο γεγονός ότι στην κηπευτική καλλιέργεια δεν αρέσει η λίπανση με οργανικά λιπάσματα, επομένως, τέτοια οργανικά δεν συνιστώνται ακόμη και ως σάπια φύλλα.

Πριν στρώσετε τον κύκλο κοντά στον κορμό γύρω από τα βατόμουρα, είναι απαραίτητο χαλαρώστε το χώμα σε βάθος 2-3 cm. Κατάλληλο ύψος επικάλυψης: 5-7 cm, όχι περισσότερο.

λίπασμα επιφάνειας

Το κορυφαίο ντύσιμο μπορεί να ονομαστεί μια από τις βασικές δραστηριότητες την άνοιξη, η οποία βοηθά στην καλή φροντίδα του θάμνου και, ως εκ τούτου, στην επίτευξη καλής ανάπτυξης και καρποφορίας.

Την άνοιξη, πρέπει να ταΐσετε την καλλιέργεια μούρων 2 φορές:

 • 1η φορά στις αρχές της άνοιξης, στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδουόταν το φυτό αρχίζει να ξυπνά μετά τον χειμώνα και τα μπουμπούκια αρχίζουν να διογκώνονται. Σε αυτό το σημείο, το φυτό χρειάζεται αζωτούχα λιπάσματα, για παράδειγμα, το θειικό αμμώνιο ταιριάζει καλύτερα (γιατί το λίπασμα οξινίζει το έδαφος, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για την καλλιέργεια μας) ή η Ουρία, το νιτρικό αμμώνιο. Είναι επίσης πολύ καλή ιδέα να ταΐζετε με ένα σύνθετο λίπασμα που περιέχει άζωτο, κάλιο και φώσφορο, για παράδειγμα, Nitroammophoska.
 • 2η φορά γονιμοποιήστε μετά την ανθοφορία, στην αρχή του σχηματισμού των ωοθηκών. Εισάγονται λιπάσματα καλίου και ιχνοστοιχεία. Για παράδειγμα, θειικό κάλιο, νιτρικό κάλιο, μαγνησία καλίου.

 

Παρεμπιπτόντως! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό λίπασμα για βατόμουρα (θα υπάρχει ένα σημάδι στη συσκευασία με το φάρμακο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος τροφοδοσίας: ρίξτε ένα υγρό διάλυμα λιπάσματος κάτω από τη ρίζα. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να ποτίζετε τον θάμνο με συνηθισμένο νερό εκ των προτέρων (δύο ώρες). Οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες για αυτό!

Σημείωση! Αυτό το υλικό περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Προληπτική θεραπεία ασθενειών και παρασίτων

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τον θάμνο του μούρου για να τον προστατέψετε από πιθανές βλάβες από ασθένειες (λευκή κηλίδα στα φύλλα, γκρίζα σήψη, φυσαλοσπόρωση, σήψη φρούτων κ.λπ.) ή παράσιτα (αφίδες, χολόχολο φύλλων, ακάρεα, φυλλοσκώληκες) . Η ικανή και έγκαιρη πρόληψη είναι το κλειδί για υγιή βατόμουρα, για να μην πω τίποτα για το γεγονός ότι η πρόληψη είναι πολύ πιο εύκολη από τη θεραπεία.

Ως προληπτικό μέτρο για ασθένειες και παράσιτα των θάμνων μούρων, πρέπει να εκτελούνται οι ακόλουθες ενέργειες:

 • Εκτελέστε υγειονομικό κλάδεμα την κατάλληλη στιγμή (συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης αφαίρεσης βλαστών που έχουν προσβληθεί από ασθένειες ή παράσιτα).
 • Τακτικά αφαιρείτε τα ζιζάνια στον κύκλο κοντά στο στέλεχος (τόσο την άνοιξη, όσο και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο).
 • Σκάβοντας το έδαφος στον κύκλο κοντά στο στέλεχος το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη, έτσι, τα παράσιτα που έχουν εγκατασταθεί για το χειμώνα πεθαίνουν στο στρώμα του εδάφους το χειμώνα (ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο εάν δεν καλύψετε τον κύκλο κοντά στον κορμό). Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή η διαδικασία έχει επίσης αρνητικές πλευρές, πιστεύεται ότι το σκάψιμο μπορεί να επιδεινώσει την ποιότητα του εδάφους, να βλάψει τις ρίζες του θάμνου.
 • Όλα τα φυτικά υπολείμματα (φύλλα, βλαστοί, πεσμένοι καρποί) που παραμένουν κάτω από τον θάμνο ή μετά το κλάδεμα πρέπει να καούν αμέσως.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διεξάγετε προληπτικούς ψεκασμούς με μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα, εάν είχαν προηγουμένως εντοπιστεί παράσιτα και σημάδια ασθενειών στον κήπο.

Η ανοιξιάτικη προληπτική θεραπεία είναι υψίστης σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και παρασίτων.

 • Η πρώτη θεραπεία πραγματοποιείται νωρίς την άνοιξη πριν από το σπάσιμο των οφθαλμών (αμέσως μετά το υγειονομικό κλάδεμα). Για την πρόληψη μυκητιακών ασθενειών, είναι αποτελεσματικό να ψεκάζετε με ένα τοις εκατό υγρό Bordeaux (τόσο το ίδιο το φυτό όσο και το έδαφος γύρω).
 • Η δεύτερη επεξεργασία πραγματοποιείται κατά την εκβλάστηση, πριν την ανθοφορία. Αυτή τη φορά πρέπει να ψεκάσετε το φυτό για να αποτρέψετε τα παράσιτα, για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Actellik, Iskra M, Fufanon.
 • Κατά τη δεύτερη θεραπεία (πριν την ανθοφορία όταν τα μπουμπούκια έχουν προχωρήσει), είναι επίσης χρήσιμο να αντιμετωπιστούν τα βατόμουρα για δεύτερη φορά για ασθένειες, επίσης με υγρό Bordeaux ή Hom, Abiga-Peak.

 

Σημείωση! Οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψη τους αναφερόμενους κανόνες και δοσολογίες!

Κατά την επεξεργασία, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τους κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε εξοπλισμό ατομικής προστασίας (αναπνευστική συσκευή, γυαλιά, ρόμπα, γάντια κ.λπ.).

Οξίνιση του εδάφους κάτω από τα βατόμουρα

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να γνωρίζετε για την επιτυχημένη καλλιέργεια των βατόμουρων είναι ότι η καλλιέργεια αναπτύσσεται καλά και καρποφορεί μόνο σε όξινο έδαφος (pH 3,5-5)! Η ουδέτερη ή αλκαλική γη είναι εντελώς ακατάλληλη για τον καλλιεργητή μούρων. Η απαιτητικότητα των βατόμουρων για υψηλή οξύτητα οφείλεται στο γεγονός ότι οι ρίζες έχουν συμβίωση με τον μύκητα Ericoid mycorrhiza, ο οποίος είναι απαραίτητος για να απορροφά το φυτό θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και αυτός ο ίδιος μύκητας μπορεί να υπάρχει μόνο σε όξινο έδαφος! Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να φυτέψετε έναν θάμνο σε μια τρύπα φύτευσης γεμάτη με όξινο χώμα!

Ο πιο βολικός τρόπος ελέγχου της οξύτητας του εδάφους είναι η περιοδική μέτρηση του pH με ειδικό οξύμετρο.

Προκειμένου ένα φυτό κήπου, όταν καλλιεργείται στον κήπο σας, να αισθάνεται καλά όλο το χρόνο και να δίνει μια καλή και νόστιμη συγκομιδή, είναι σημαντικό να οξινίζετε περιοδικά το υπόστρωμα στο ανοιχτό πεδίο. Είναι βέλτιστο να το κάνετε αυτό κάθε 2-4 εβδομάδες. Ο ελάχιστος αριθμός φορών που το έδαφος πρέπει να οξινιστεί κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου είναι δύο έως τέσσερις φορές, όχι λιγότερο!

Δημοφιλείς και απλοί τρόποι οξίνισης του εδάφους:

 • Περιχύνουμε με ένα διάλυμα από μηλόξυδο (100 ml ξίδι 9% αραιωμένο σε 10 λίτρα νερό).
 • Ή ένα διάλυμα κιτρικού οξέος (20-30 g αραιώνονται σε 10 λίτρα νερού).

Συμβουλή! Είναι χρήσιμο να προσθέσετε χηλικό σίδηρο ή θειικό σίδηρο (20 g ανά 10 λίτρα τελικού διαλύματος) στο διάλυμα λεμονιού ή ξιδιού.

Επιπλέον, μία ή δύο χρόνια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κόκκοι θείου (απλά ραντίζονται στην επιφάνεια της γης και στη συνέχεια χύνονται με νερό).

 

Την άνοιξη, ο κηπουρός αντιμετωπίζει το πιο σημαντικό καθήκον – να φροντίσει σωστά τον θάμνο των μούρων ολοκληρώνοντας όλες τις παραπάνω δραστηριότητες. Φυσικά, το φυτό δεν θα μπορεί να σας πει «ευχαριστώ», αλλά μπορεί να σας δώσει μια γενναιόδωρη, άφθονη και νόστιμη συγκομιδή μούρων.

Υποβολή απάντησης