Πώς να φυτέψετε κεράσια για να δώσουν καλή συγκομιδή;

Το κεράσι φημίζεται για την απίστευτα εξαιρετική γεύση του. Τα ευαίσθητα, γλυκά φρούτα έχουν μια μοναδική γεύση που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό και θα θέλετε να τη γευτείτε ξανά. Τα σπιτικά κεράσια, που καλλιεργούνται με αγάπη στο δικό τους οικόπεδο, είναι ιδιαίτερα νόστιμα. Προς ευχαρίστηση οποιουδήποτε κηπουρού, η περιοχή καλλιέργειας της καλλιέργειας έχει επεκταθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, χάρη στην επιλογή, μπορούμε να καλλιεργήσουμε αυτήν τη θερμοφιλική καλλιέργεια όχι μόνο στο νότο της χώρας, αλλά και σε πιο βόρειες περιοχές.

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε κεράσια – την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Όταν φυτεύετε οπωροφόρα δέντρα, το ερώτημα είναι πάντα σχετικό (ειδικά για αρχάριους κηπουρούς) – πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε μια καλλιέργεια, την άνοιξη ή το φθινόπωρο; Σίγουρα, αυτό μπορεί να γίνει τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο.

Υπάρχει όμως μια πολύ σημαντική απόχρωση! Σε ψυχρότερες περιοχές, για παράδειγμα, στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας), στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ, η καλύτερη εποχή για φύτευση είναι η άνοιξη. Αυτό το χαρακτηριστικό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη φύτευση του φθινοπώρου σε ψυχρές περιοχές, με την έναρξη του παγετού, είναι δυνατή η κατάψυξη των ετήσιων βλαστών, εξαιτίας αυτού, το δενδρύλλιο μπορεί να πεθάνει. Και για τις νότιες περιοχές, τέτοιες συνέπειες δεν είναι τρομερές λόγω του ήπιου, ζεστού χειμώνα. Έτσι στο Νότο, μπορείτε να φυτέψετε κεράσια το φθινόπωρο.

 

Ημερομηνίες φύτευσης κερασιών την άνοιξη και το φθινόπωρο

Πότε είναι καλύτερα να φυτέψουμε κεράσια, σε ποιο μήνα;

Ο βέλτιστος χρόνος για φύτευση κερασιών την άνοιξη: Κατά κανόνα, αυτή η ώρα πέφτει στα τέλη Μαρτίου, Απριλίου. Είναι απαραίτητο να κάνετε αυτή την καλλιέργεια φρούτων πριν φουσκώσουν οι μπουμπούκια, αλλά σε σταθερή θερμοκρασία πάνω από 5 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογα με την περιοχή, λόγω διαφορετικών καιρικών συνθηκών, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει:

 • στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – είναι καλύτερο να φυτέψετε στις αρχές Μαΐου.
 • στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – στα τέλη Απριλίου.
  στο Νότο (Εδάφιο Κρασνοντάρ (Κούμπαν), Βόρειος Καύκασος) – στα τέλη Μαρτίου.

Παρεμπιπτόντως! Μπορείτε να επιλέξετε την ώρα για τη διαδικασία της άνοιξης χρησιμοποιώντας το σεληνιακό ημερολόγιο 2022:

 • Ευοίωνες μέρες:
  • τον Μάρτιο: 4-6, 11, 12, 20, 26-28.
  • τον Απρίλιο: 5-7, 19-24.
  • τον Μάιο: 5-13, 17-19, 20-23.
 • Κακές μέρες:
  • τον Μάρτιο: 1-3, 16, 30;
  • τον Απρίλιο: 15-17, 29, 30.
  • τον Μάιο: 14-16, 28-30.

Συνιστώμενος χρόνος φύτευσης το φθινόπωρο: περίπου Οκτώβριο και Σεπτέμβριο, συνθήκες θερμοκρασίας – περίπου 10 βαθμοί την ημέρα, 5 τη νύχτα, ενώ 3-4 εβδομάδες θα πρέπει να παραμείνουν πριν από τον παγετό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε χρόνο με τις εργασίες φύτευσης πριν από την έναρξη του πρώτου παγετού, οπότε το φυτό θα πρέπει να ριζώσει. Ημερομηνίες της εκδήλωσης σε διάφορες περιοχές:

 • στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – ολόκληρο τον Σεπτέμβριο.
 • στη Μέση λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – τέλος Σεπτεμβρίου και πρώτο μισό Οκτωβρίου.
 • στο Νότο (Εδάφιο Κρασνοντάρ (Κούμπαν), Βόρειος Καύκασος) – ολόκληρο τον Οκτώβριο.

Δυσμενείς γείτονες για τα κεράσια

Πιθανώς, πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν είναι όλοι οι κάτοικοι του κήπου φιλικοί και μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν δίπλα-δίπλα. Υπάρχει ακόμη και ένας ολόκληρος κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με αυτό το θέμα, που ονομάζεται αλλοπάθεια. Οι δυσμενείς γείτονες μπορούν να καταπιέσουν ένα δέντρο, καθυστερώντας την ανάπτυξη, μειώνοντας την ποσότητα και τη γεύση της καλλιέργειας.

Δυσμενείς γείτονες για αυτήν την καλλιέργεια είναι τα ακόλουθα δέντρα και θάμνοι:

 • ροδάκινο;
 • αχλάδι;
 • Μηλιά;
 • Rowan;
 • σταφίδα;
 • βερύκοκκο.

Πώς να φυτέψετε κεράσια σε ανοιχτό έδαφος

Η φύτευση οποιουδήποτε οπωροφόρου δέντρου είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων και κάθε στάδιο που εκτελείται σωστά είναι πολύ σημαντικό. Κατά τη φύτευση κερασιών στον κήπο το φθινόπωρο ή την άνοιξη, είναι απαραίτητο, σύμφωνα με όλους τους κανόνες, να επιλέξετε ένα δενδρύλλιο, ένα μέρος, να προετοιμάσετε ένα λάκκο και να φυτέψετε σύμφωνα με το σωστό σχέδιο.

 

Επιλογή δενδρυλλίων

Για να ριζώσει το δενδρύλλιο, να μπορέσει να αναπτυχθεί κανονικά και να καρποφορήσει με επιτυχία, είναι επιτακτική ανάγκη να επιλέξετε ποικιλίες προσαρμοσμένες στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής σας.

Εκτός από την ποικιλιακή υπαγωγή, πρέπει να γνωρίζετε και άλλες αποχρώσεις. Μπορείτε να επιλέξετε το σωστό δενδρύλλιο κερασιάς για φύτευση, γνωρίζοντας τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ενός ποιοτικού δείγματος:

 • Η ηλικία του δενδρυλλίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια, τα πολύ παλιά δείγματα δεν ριζώνουν καλά, αρρωσταίνουν πολύ. Η ιδανική ηλικία είναι 1,2 ετών.
 • Το δενδρύλλιο πρέπει να φαίνεται υγιές, δυνατό, όχι κατεστραμμένο.
 • Δεν υπάρχουν σπασμένες, κατεστραμμένες, σάπιες ρίζες πάνω του.
 • Ο φλοιός πρέπει να είναι υγιής, η ακεραιότητά του δεν έχει σπάσει.
 • Θα πρέπει να υπάρχει ορατή θέση εμβολιασμού στο στέλεχος του δενδρυλλίου.
 • Οι ρίζες του δενδρυλλίου είναι καλά ανεπτυγμένες, υπάρχει υγιής κύρια ρίζα και πλάγιες ρίζες.
 • Το εναέριο τμήμα του φυτού είναι καλά ανεπτυγμένο.
 • Συνιστάται να προτιμάτε ένα παράδειγμα που έχει ισχυρό αγωγό.
 • Εάν επιλέξετε ένα δενδρύλλιο τύπου δοχείου, δηλαδή με κλειστό ριζικό σύστημα, τότε δώστε προσοχή στα ακόλουθα χαρακτηριστικά: τα φύλλα του δέντρου πρέπει να έχουν κανονικό πράσινο χρώμα, εάν το δοχείο είναι διαφανές, τότε θα πρέπει να δείτε ένα στόκο χώματος, το οποίο είναι πλεγμένο πυκνά από το ριζικό σύστημα. Και το υπόλοιπο δενδρύλλιο πρέπει να πληροί τις παραπάνω απαιτήσεις.

Και τέλος, θα ήθελα να το επισημάνω είναι καλύτερο να αγοράζετε σπορόφυτα σε αποδεδειγμένα εξειδικευμένα κέντρα ή φυτώρια. Διαφορετικά, μπορεί να συναντήσετε αδίστακτους πωλητές και να αγοράσετε ένα δείγμα χαμηλής ποιότητας ή να αγοράσετε ένα δενδρύλλιο που δεν είναι κατάλληλο για καλλιέργεια στο κλίμα σας. Η επιλογή του σωστού, υψηλής ποιότητας δενδρυλλίων κερασιού για φύτευση δεν είναι καθόλου δύσκολη· ο κηπουρός χρειάζεται μόνο να δείξει λίγη προσοχή όταν επιλέγει ένα δείγμα φρούτου.

 

Επιλογή τοποθεσίας

Αυτή η κουλτούρα αγαπά τη ζεστασιά και τον ήλιο, επομένως το μέρος για τη φύτευση ενός δέντρου πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια. Το σωστό μέρος είναι το κλειδί για μια καλή και γλυκιά σοδειά!

Ένα μέρος για κεράσια πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Το δέντρο χρειάζεται ένα ηλιόλουστο μέρος που να φωτίζεται καλά από τον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Δεν πρέπει να επιλέγονται πεδιάδες.
 • Ο χώρος πρέπει να προστατεύεται αξιόπιστα από τους ανέμους.
 • Είναι καλύτερο να φυτέψετε το δέντρο στη νότια ή νοτιοδυτική πλευρά του κήπου.
 • Δεν μπορείτε να επιλέξετε μέρη όπου η στασιμότητα της υγρασίας είναι ένα χρόνιο φαινόμενο.
 • Τα υπόγεια νερά πρέπει να είναι τουλάχιστον ενάμισι μέτρο.

 

Επιλογή εδάφους

Ο πολιτισμός είναι πολύ ιδιότροπος για το έδαφος. Όταν επιλέγετε έναν ιστότοπο, πρέπει να βασίζεστε στις προτιμήσεις του πολιτισμού:

 • Ο πολιτισμός αγαπά τα γόνιμα εδάφη.
 • Το χώμα πρέπει να είναι ελαφρύ, υδάτινο και να αναπνέει.
 • Η οξύτητα πρέπει να είναι ουδέτερη.
 • Τα βαριά αργιλώδη, τυρφώδη εδάφη αντενδείκνυνται.
 • Εάν το έδαφος είναι αμμώδες, τότε πρέπει να προστεθεί άργιλος. Και αν πηλός, τότε ανακατέψτε άμμο.

Το κεράσι είναι τέλειο για ελαφρύ αμμώδες ή αργιλώδες έδαφος.

 

Προτεινόμενη απόσταση

Το γλυκό κεράσι έχει μια απλωμένη, μεγάλη κορώνα και ένα ισχυρό, ευρύ ριζικό σύστημα. Γι ‘αυτό, όταν φυτεύετε ένα δενδρύλλιο το φθινόπωρο ή την άνοιξη, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τη συνιστώμενη απόσταση μεταξύ των δέντρων. Διαφορετικά, η καλλιέργεια οπωροφόρων καλλιεργειών στον κήπο δεν θα είναι παραγωγική, τα δέντρα θα εμποδίσουν την ανάπτυξη του ενός του άλλου. Ταυτόχρονα, η ποσότητα της συγκομιδής θα μειωθεί ή θα μείνετε εντελώς χωρίς νόστιμα φρούτα.

ΟΗ βέλτιστη απόσταση μεταξύ κερασιών και άλλων δέντρων κατά τη φύτευση στον κήπο είναι 3-5 μέτρα.

Σημείωση! Αυτή η καλλιέργεια είναι σταυρογονιμοποιημένη, επομένως είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν ένα ή δύο κεράσια διαφορετικής ποικιλίας δίπλα στο δέντρο. Σε αυτή την περίπτωση, τα δέντρα θα πρέπει να ανθίζουν ταυτόχρονα.

 

Προετοιμασία τρύπας φύτευσης

Είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε μια τρύπα για τη φύτευση κερασιών εκ των προτέρων. Εάν προγραμματιστεί μια εκδήλωση στον κήπο την άνοιξη, τότε η προετοιμασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Και αν θέλετε να φυτέψετε το φθινόπωρο, τότε θα πρέπει να προετοιμάσετε την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Αλλά αν δεν έχετε μια τέτοια ευκαιρία, τότε πρέπει να προετοιμάσετε ένα λάκκο προσγείωσης τουλάχιστον 4-2 εβδομάδες νωρίτερα.

Πρώτα απ ‘όλα, σκάψτε το κρεβάτι του κήπου, αφαιρέστε τα υπολείμματα, τα ριζώματα των ζιζανίων. Στη συνέχεια, πρέπει να σκάψετε μια τρύπα το πλάτος του λάκκου πρέπει να είναι – 1 μέτρο και το βάθος – 80 εκατοστά. Το ανώτερο γόνιμο στρώμα πρέπει να αφεθεί στην άκρη σε ξεχωριστή κατεύθυνση, θα είναι ακόμα χρήσιμο.

 

Και μην ξεχνάτε ότι μια καλλιέργεια φρούτων χρειάζεται έναν γείτονα για διασταυρούμενη επικονίαση.οπότε αν δεν υπάρχει κεράσι στον κήπο σας (ή σε γειτονικό οικόπεδο), τότε πρέπει να κάνετε μια τρύπα για το δεύτερο σπορόφυτο διαφορετικής ποικιλίας.

Παρεμπιπτόντως! Στο κάτω μέρος της οπής πρέπει να τοποθετηθεί ένα στρώμα αποστράγγισης.

 

Τώρα στραφούμε στα λιπάσματα, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν εκ των προτέρων στην τρύπα αφού την έχετε σκάψει. Γεμίστε την τρύπα το ένα τρίτο με το μείγμα, το οποίο αποτελείται από δύο κουβάδες γόνιμο χώμα από το επάνω στρώμα και έναν κουβά χούμο.

Δύο ή τρεις εβδομάδες πριν από τη φύτευση, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν τα ακόλουθα λιπάσματα για τα δύο τρίτα (του αρχικού όγκου του λάκκου): ένας κουβάς γης αναμιγνύεται καλά με υπερφωσφορικό (100 γραμμάρια) και θειικό κάλιο (60 γραμμάρια).

 

Παρασκευή δενδρυλλίων

Την ημέρα πριν από τη φύτευση, είναι απαραίτητο να μουλιάσει το δενδρύλλιο σε καθαρό νερό. Η ζωογόνος υγρασία ενεργοποιεί τις διαδικασίες ζωής στο φυτό, οι οποίες θα επιταχύνουν τη διαδικασία επιβίωσης.

Αφού βγάλετε τις ρίζες από το νερό, θα πρέπει να τις εξετάσετε προσεκτικά. Αν δείτε κατεστραμμένες, σπασμένες, σάπιες ή αποξηραμένες ρίζες, τότε πρέπει να τις κόψετε σε υγιείς περιοχές.

Μοτίβο προσγείωσης

Αν έχετε κάνει μια πλήρη προετοιμασία και περιμένατε την κατάλληλη στιγμή, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στην άμεση διαδικασία. Μια βήμα προς βήμα οδηγίες θα σας βοηθήσει να εκτελέσετε τη σωστή φύτευση ενός δενδρυλλίου κερασιού την άνοιξη και το φθινόπωρο:

 • Πριν από τη διαδικασία, είναι απαραίτητο να χύσετε μια μικρή χούφτα γης από το ανώτερο γόνιμο στρώμα της γης σε λιπάσματα, έτσι ώστε οι ρίζες του φυτού να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τα λιπάσματα.
 • Στο πλάι θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα μανταλάκι στήριξης.
 • Σε έναν λόφο εύφορης γης, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα δενδρύλλιο, να ισιώσετε τις ρίζες του.
 • Τώρα μπορείτε να γεμίσετε προσεκτικά το έδαφος, συμπιέζοντας απαλά το χώμα. Είναι απαραίτητο να φυτέψετε ένα δέντρο σε τέτοιο βάθος ώστε ο λαιμός της ρίζας του δενδρυλλίου να υψώνεται πέντε εκατοστά πάνω από το έδαφος.
 • Μετά από αυτό, είναι απαραίτητο να κάνετε ένα γενναιόδωρο πότισμα και να καλύψετε την περιοχή γύρω από το δενδρύλλιο.

Τα κεράσια με κλειστό ριζικό σύστημα φυτεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα συνηθισμένα σπορόφυτα.

Πώς να φροντίσετε τα κεράσια μετά τη φύτευση

Εάν, μετά τη φύτευση ενός δενδρυλλίου την άνοιξη ή το φθινόπωρο, δεν δοθεί πλήρης φροντίδα στο δέντρο, τότε όλες οι προσπάθειες θα πάνε στο μηδέν. Χωρίς φροντίδα, το δενδρύλλιο θα ριζώσει σιγά σιγά, θα αρρωστήσει και μπορεί ακόμη και να πεθάνει.

Έτσι ώστε το δέντρο να σας ευχαριστήσει με κανονική ανάπτυξη και πλούσια συγκομιδή στο μέλλον, τον πρώτο χρόνο μετά τη φύτευση, είναι απαραίτητο να φροντίζετε καλά το γλυκό κεράσι, εκτελώντας τις ακόλουθες δραστηριότητες:

1) Στερέωση σε μανταλάκι. Αφού απορροφηθεί το νερό, είναι απαραίτητο να στερεώσετε προσεκτικά το δενδρύλλιο στο μανταλάκι στήριξης με ένα μαλακό σπάγκο. Για να μην τρίβει η χορδή το φλοιό, μπορείτε να βάλετε ένα μικρό κομμάτι υλικού στέγης κάτω από αυτό.

2) Μάλτσωμα. Ο κύκλος του κορμού του δέντρου πρέπει να προστατεύεται με υλικό επικάλυψης. Ως σάπια φύλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλωμα, πριονίδι, τύρφη, χούμο.

3) Πότισμα. Είναι απαραίτητο να ποτίζετε τακτικά και μέτρια το φυτό, αυτό θα βοηθήσει το δενδρύλλιο να δυναμώσει νωρίτερα, να ριζώσει σε ένα νέο μέρος. Η έλλειψη ζωογόνου υγρασίας είναι επιζήμια για ένα νεαρό δέντρο.

4) Εξάλειψη των ζιζανίων και χαλάρωση. Καθ ‘όλη τη θερινή περίοδο, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τακτικά τον κύκλο κοντά στον κορμό από τα ζιζάνια.

5) Καλλιέργεια. Ο σχηματισμός στεφάνης και το κλάδεμα είναι τα πιο σημαντικά βήματα στη φροντίδα των γλυκών κερασιών. Μετά τη φύτευση, είναι απαραίτητο να κοπεί το δενδρύλλιο σε ύψος ενός μέτρου.

Ο σχηματισμός για το δεύτερο έτος έχει ως εξής:

 • το φθινόπωρο, τον 2ο χρόνο μετά τη φύτευση, είναι απαραίτητο να κλαδευτούν όλοι οι βλαστοί, εκτός από τρεις ή τέσσερις σκελετικούς βλαστούς, που είναι κανονικά ανεπτυγμένοι και έχουν καλή διάταξη στο δέντρο. Επιπλέον, αυτοί οι ίδιοι σκελετικοί βλαστοί θα πρέπει να συντομεύονται κατά ένα τρίτο. Ο κεντρικός αγωγός πρέπει να κόβεται σε ύψος ενός μέτρου από την κάτω βαθμίδα των βλαστών. Οι χειρισμοί είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία της δεύτερης βαθμίδας κλαδιών.
 • Την επόμενη χρονιά, στη δεύτερη βαθμίδα, όλοι οι βλαστοί πρέπει να εξαλειφθούν, εκτός από δύο ή τρεις καλούς. Και ο κεντρικός αγωγός κόβεται με τον ίδιο τρόπο όπως την πρώτη φορά.
 • Στη συνέχεια, σε έναν άλλο χρόνο, θα πρέπει να σχηματίσετε την 3η βαθμίδα, η οποία θα είναι η τελευταία. Ένας ή δύο καλοί βλαστοί με καλή τοποθεσία πρέπει να παραμείνουν σε αυτό.

Παρεμπιπτόντως! Σίγουρα οποιοσδήποτε κηπουρός, μετά τη φύτευση, θα ενδιαφέρεται – σε ποια χρονιά καρποφορεί το κεράσι; Ο πολιτισμός αρχίζει να αποδίδει καρπούς, κατά κανόνα, για 3-5 χρόνια. Αλλά μπορείτε να πάρετε τη μέγιστη απόδοση όταν το δέντρο είναι 10 ετών.

Ανεξάρτητα από το πού θα φυτέψετε – στη Νότια Ρωσία, στην Κεντρική Λωρίδα, στη Σιβηρία, στα Ουράλια και πότε – το φθινόπωρο ή την άνοιξη, είναι σημαντικό μόνο να ολοκληρώσετε σωστά όλα τα βασικά στάδια της διαδικασίας και να παρέχετε νεαρό δέντρο με ποιοτική φροντίδα.

Υποβολή απάντησης