Σπορόφυτα σπαραγγιών (σπαράγγια) στο σπίτι: κανόνες φύτευσης σπόρων, φροντίδα

Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τα σπαράγγια με τα χέρια σας με διάφορους τρόπους: αυτό μπορεί να γίνει με μοσχεύματα, διαίρεση του θάμνου, με σπόρους. Όσον αφορά την τελευταία μέθοδο αναπαραγωγής, οι σπόροι μπορούν να σπαρθούν τόσο σε ανοιχτό έδαφος όσο και για σπορόφυτα. Η σπορά σπόρων απευθείας σε ανοιχτό έδαφος γίνεται σπάνια, επειδή οι σπόροι βλασταίνουν άσχημα κάτω από τέτοιες συνθήκες, απρόθυμα. Το καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί εάν πρώτα καλλιεργήσετε σπορόφυτα στο σπίτι και στη συνέχεια φυτέψετε σε ανοιχτό έδαφος. Θα μιλήσουμε για αυτό στο υλικό.

Τα νεαρά σπαράγγια ονομάζονται σπορόφυτα όχι μόνο τη στιγμή της καλλιέργειας στο σπίτι, αλλά γενικά τον πρώτο χρόνο.

Σύντομη περιγραφή του πολιτισμού

Τα σπαράγγια (γνωστά και ως σπαράγγια) είναι πολυετές ποώδες φυτό ύψους έως 1,5 μέτρο. Είναι θάμνος με ισχυρά διακλαδιζόμενο μίσχο, χωρισμένο σε πολλούς μικρούς μίσχους. Καλλιεργείται εδώ και αρκετές χιλιετίες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα μέρος για 15-20 χρόνια (με το σωστό μέρος, την κατάλληλη φροντίδα και ευνοϊκές συνθήκες).

Τρώγονται οι φολιδωτοί βλαστοί του φυτού, δηλαδή οι κορυφές των φύτρων των σπαραγγιών (περίπου τα πρώτα 20 εκατοστά). Μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους: ωμά, μετά τον ατμό, στο φούρνο, στο γκριλ.

 

Τα σπαράγγια δίνουν βλαστούς τροφής μόνο 3-4 χρόνια μετά τη φύτευση.

Διακρίνεται από ανεπιτήδευτο, κρύο αντίσταση, αν και είναι λίγο ιδιότροπο όταν μεγαλώνει. Σε αντίθεση με πολλά άλλα λαχανικά και βότανα, τα σπαράγγια μπορούν να συγκομιστούν αρκετά νωρίς – τον Απρίλιο, τον Μάιο.

 

Αυτό το φυτό έχει πολλά περίεργα ονόματα: “Βασιλιάς των λαχανικών”, “Σκούπα του στομάχου”.

Ένα διαιτητικό και περίεργο προϊόν δεν είναι ακόμη πολύ δημοφιλές στη χώρα μας μεταξύ των κηπουρών και των κηπουρών. Αν και η καλλιέργεια λαχανικών δεν είναι μόνο πολύ νόστιμη, αλλά και υγιεινή. Έχει σύνθεση εξαιρετικά χρήσιμη για τον άνθρωπο, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, τα σπαράγγια περιέχουν πολλές υγιεινές φυτικές ίνες. Στα καταστήματα η τιμή των λαχανικών είναι αρκετά υψηλή. Επομένως, η καλλιέργεια σπαραγγιών στον ιστότοπό σας θα εξοικονομήσει χρήματα.

 

Υπάρχουν πολλά είδη σπαραγγιών. Μόνο μερικά από αυτά είναι βρώσιμα, μερικά από τα μη βρώσιμα είδη χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς (στην ανθοκομία). Δημοφιλή βρώσιμα είδη: asparagus officinalis ή κοινό ή φαρμακείο.

Τα σπαράγγια του ίδιου είδους μπορούν να καλλιεργηθούν σε διαφορετικά χρώματα (πράσινο, μωβ, λευκό). Διαφορετικά χρώματα φρούτων μπορούν να επιτευχθούν με διαφορετική μέθοδο καλλιέργειας:

 • πράσινη απόχρωση μπορεί να ληφθεί σε κανονική καλλιέργεια λόγω της έκθεσης στο ηλιακό φως.
 • Λευκό χρώμα (άχρωμο) – όταν προστατεύετε ένα φυτό από τον ήλιο (μπορείτε να καλύψετε, να σκάψετε), έχει πιο ήπια γεύση από την πράσινη ποικιλία.
 • Και εδώ μωβ βλαστοί μπορεί να καλλιεργηθεί από ειδική ποικιλία (στη συσκευασία με σπόρους γράφει «μωβ σπαράγγια»). Πιο γλυκιά στη γεύση. Για να αποκτήσουν μια τέτοια απόχρωση, τα φυτά βρίσκονται πρώτα κάτω από τον ήλιο για κάποιο χρονικό διάστημα, όταν τεντωθούν λίγο και πρασινίσουν, σκεπάζονται (σπούδα).

 

Δημοφιλείς ποικιλίες σπαραγγιών:

 • πρώιμες ποικιλίες: Arzhentelskaya πρώιμα.
 • μέσα στις αρχές: Tsarskaya, Maria Washington, Snezhnaya κεφάλι.
 • μεσαία σεζόν: Λιχουδιά;
 • όψιμες ποικιλίες: Slava Braunschweig.

Πώς να προετοιμάσετε σωστά τους σπόρους σπαραγγιού για σπορά

Οι σπόροι του σπαραγγιού είναι σκληροί. Χωρίς προετοιμασία πριν από τη σπορά, θα φυτρώσουν για περίπου 20-30 ημέρες, που είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προετοιμασία για φύτευση, δηλαδή το μούλιασμα που ακολουθείται από τη βλάστηση, θα βοηθήσει στη σημαντική επιτάχυνση της βλάστησης. Μετά από καλή προετοιμασία, οι σπόροι θα βλαστήσουν σε 7-9 ημέρες.

 

 • Πρώτα πραγματοποιήθηκε μουλιάζω. Οι σπόροι πρέπει να χύνονται με καθαρό και ζεστό νερό (περίπου 30-35 μοίρες) και να αφήνονται για 5 ημέρες. Το νερό πρέπει να αλλάζει κάθε μέρα (και ιδανικά ακόμη και 2 φορές την ημέρα). Δεδομένου ότι το νερό θα κρυώσει γρήγορα, συνιστάται να τοποθετήσετε το δοχείο σπόρων σε ζεστό μέρος (για παράδειγμα, δίπλα σε καλοριφέρ ή στην κουζίνα δίπλα στη σόμπα).

Ή μπορείτε να μουλιάζετε για 2 ημέρες σε ένα διεγερτικό διάλυμα ανάπτυξης (για παράδειγμα, Epin).

 • Μετά το μούλιασμα, πρέπει να κάνετε φυτρώνοντας σπόρους σπαραγγιού. Μπορείτε να τα φυτρώσετε σύμφωνα με το τυπικό σχέδιο: οι σπόροι τυλίγονται σε ένα υγρό βαμβακερό πανί και στις δύο πλευρές, στη συνέχεια το υλικό τοποθετείται σε μια σακούλα και τοποθετείται σε ζεστό μέρος. Η θερμοκρασία κατά τη βλάστηση πρέπει να είναι περίπου 26-30 βαθμοί Κελσίου. Το ύφασμα πρέπει να είναι μέτρια υγρό ανά πάσα στιγμή, να υγραίνεται όσο χρειάζεται. Τώρα μένει μόνο να περιμένετε μέχρι να εκκολαφθούν οι σπόροι (αυτό συμβαίνει μετά από περίπου 3-7 ημέρες), επομένως παρακολουθείτε τακτικά την κατάστασή τους. Όταν οι σπόροι των σπαραγγιών εκκολαφθούν (φωτογραφία παρακάτω), πρέπει να τους φυτέψετε αμέσως σε σπορόφυτα.

 

Μπορείτε επίσης να κάνετε απλό μούλιασμα (χωρίς να φυτρώσουν). Σε αυτή την περίπτωση, τα σπορόφυτα θα εμφανιστούν σε 10-15 ημέρες.

Το σχέδιο φύτευσης σπαραγγιών για σπορόφυτα στο σπίτι

Σημείωση! Ο βέλτιστος χρόνος προσγείωσης είναι τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου.

Δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο στη σπορά σπαραγγιών για σπορόφυτα, γνωρίζοντας το σχέδιο της διαδικασίας, μπορείτε γρήγορα και εύκολα να εκτελέσετε τη διαδικασία στο σπίτι:

 • Προετοιμάστε σπορόφυτα δοχεία. Είναι πιο βολικό να σπείρετε σπαράγγια σε ξεχωριστές γλάστρες, κύπελλα, κασέτες με ογκομετρικά κελιά (ο βέλτιστος όγκος ενός δοχείου είναι 200 ​​ml). Μπορεί όμως να φυτευτεί και σε κοινό κουτί ύψους 10-13 cm.
 • Στη συνέχεια, πρέπει να προετοιμάσετε ένα κατάλληλο μίγμα εδάφους. Θα πρέπει να είναι θρεπτικό, χαλαρό, υψηλής ποιότητας. Μπορείτε να επιλέξετε μία από τις παρακάτω επιλογές:
  • έτοιμο έδαφος για σπορόφυτα αγγουριών.
  • φτιάξτε χώμα με τα χέρια σας ανακατεύοντας: τύρφη + χώμα κήπου + χούμο + άμμο ποταμού (σε αναλογία 2: 2: 1: 1).

 

 • Γεμίστε τα δοχεία με χώμα, ισοπεδώστε το χώμα και συμπιέστε ελαφρά.
 • Μετά από αυτό, βρέξτε άφθονα το μείγμα εδάφους από τον ψεκαστήρα με καθαρό και ζεστό νερό.
 • Φυτέψτε σπόρους σπαραγγιού. Οι βλαστημένοι σπόροι πρέπει να φυτευτούν προσεκτικά, ώστε να μην καταστρέψουν το ράμφος (αν σπάσει, τότε το δενδρύλλιο δεν θα αναπτυχθεί από αυτό). Τα σπαράγγια πρέπει να σπαρθούν σε βάθος 1 cm.
  • Κατά τη σπορά σε μεμονωμένα δοχεία (κύπελλα, κασέτες), πρέπει απλώς να κάνετε μια τρύπα στο κέντρο και να φυτέψετε τον σπόρο εκεί.
  • Σε ένα κοινό κουτί, θα πρέπει να φυτευτεί σε αυλάκια (η απόσταση μεταξύ των αυλακιών είναι 4 cm το ένα από το άλλο, το κενό μεταξύ των σπόρων είναι 5-6 cm).
 • Μετά από αυτό, πρέπει να γεμίσετε τις τρύπες (αυλάκια) με γη με ένα στρώμα 1 cm.
 • Μετά τη φύτευση, υγράνετε ξανά την επιφάνεια του εδάφους με άρδευση.
 • Καλύψτε όλα τα δοχεία με καπάκια ή μεμβράνη και φυλάξτε τα σε ζεστό μέρος.

Το πλεονέκτημα της καλλιέργειας δενδρυλλίων: όταν φυτεύετε δυνατά σπορόφυτα σε ανοιχτό έδαφος στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, τα φυτά θα ριζώσουν γρήγορα σε ένα νέο μέρος, θα δυναμώσουν το καλοκαίρι και θα είναι σε θέση να προετοιμαστούν πλήρως για το χειμώνα το φθινόπωρο.

Πώς να φροντίσετε τα σπορόφυτα σπαραγγιών

Η αγροτεχνική για την καλλιέργεια δενδρυλλίων σπαραγγιών είναι παρόμοια με τη φροντίδα δενδρυλλίων από άλλες καλλιέργειες λαχανικών. Είναι σημαντικό να φροντίζετε αμέσως για τις βέλτιστες συνθήκες ενώ περιμένετε τα σπορόφυτα και στη συνέχεια να εκτελέσετε απλούς χειρισμούς.

 

Σημείωση! Οι σπόροι των σπαραγγιών βλασταίνουν σε υψηλή θερμοκρασία – 26-29 βαθμούς Κελσίου. Μετά t μειώνεται στους 18-22 βαθμούς.

Πριν από τη βλάστηση, πρέπει να υπάρχουν δοχεία με σπαρμένους σπόρους συνθήκες θερμοκηπίου (δηλαδή κάτω από μεμβράνη ή κάλυμμα). Συνιστάται μόνο μερικές φορές (μία φορά κάθε 1-2 ημέρες) να αφαιρείτε το καταφύγιο για μισή ώρα για αερισμό. Όταν τα σπορόφυτα φυτρώσουν, το καταφύγιο πρέπει να αφαιρεθεί οριστικά.

Επίσης, μετά τη βλάστηση, πασπαλίζω σπορόφυτα με μικρή ποσότητα ξηρής τύρφης.

Σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας σπαραγγιών στο σπίτι, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί σταθερή και μέτρια υγρασία εδάφους. Είναι απαραίτητο να ποτίζετε μέτρια, αλλά έγκαιρα (μετά την εμφάνιση των βλαστών, το νερό χύνεται με ελαφρά ξήρανση του ανώτερου στρώματος της γης). Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μετά το πότισμα, φροντίστε να στραγγίξετε το νερό από το τηγάνι.

 

Τα σπορόφυτα πρέπει να είναι πλήρως να φωτιστεί όλη την ημέρα (τουλάχιστον 12 ώρες). Εάν δεν υπάρχει αρκετό φως, είναι προτιμότερο να ανάψετε φυτολάμπες. Θα πρέπει επίσης να γυρίζετε τα δοχεία με τα σπαράγγια μία φορά κάθε δύο μέρες με διαφορετικές πλευρές προς το φως, έτσι ώστε όλα τα μέρη του φυτού να φωτίζονται ομοιόμορφα.

κατάδυση Τα σπορόφυτα σπαραγγιών είναι απαραίτητα εάν σπείρετε σπόρους σε ένα κοινό κουτί. Η διαδικασία πραγματοποιείται περίπου 2-3 ​​εβδομάδες μετά την εμφάνιση των βλαστών. Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τα φυτά σε ξεχωριστά κύπελλα με όγκο 200 ml. Κατά τη μεταφύτευση, η ρίζα βραχύνεται ελαφρώς.

 

Όταν μεγαλώσουν τα σπορόφυτα, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε την προετοιμασία των φυτών για φύτευση σε ανοιχτό έδαφος. σκληρωτικός ξεκινά με ελάχιστους χειρισμούς: με τακτικό αερισμό του δωματίου. Στη συνέχεια, όταν η θερμοκρασία του αέρα έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι περίπου 10 βαθμούς, μπορείτε να βγάλετε τα φυτά έξω. Πρέπει να συνηθίσετε σταδιακά τα σπαράγγια στο δρόμο (τις πρώτες μέρες πρέπει να υπομείνετε κυριολεκτικά για 30-60 λεπτά) και στη συνέχεια να αυξήσετε τον χρόνο. Επίσης, το φως του ήλιου του δρόμου θα πρέπει να εξοικειωθεί σταδιακά.

 

Η προσγείωση σε ανοιχτό έδαφος πραγματοποιείται στις αρχές Ιουνίου (για την περιοχή της Μόσχας, τη Σιβηρία, τα Ουράλια) και στο νότο αυτό μπορεί να γίνει στις αρχές Μαΐου.

Είναι απαραίτητο να φυτέψετε σπορόφυτα σπαραγγιών σε μια ηλιόλουστη, ήρεμη περιοχή όπου το νερό δεν λιμνάζει (κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης, το λιώσιμο του χιονιού). Το έδαφος πρέπει να είναι απαραίτητα γόνιμο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι βαρύ, αργιλώδες, όξινο. Πριν από τη φύτευση, συνιστάται να προετοιμάσετε το έδαφος, να το αρωματίσετε με οργανικά λιπάσματα και σύνθετα ορυκτά και στη συνέχεια να το σκάψετε.

 

Τα σπορόφυτα σπαραγγιών φυτεύονται σε σειρές (η απόσταση μεταξύ των σειρών είναι 70 εκ.), το κενό μεταξύ των οπών είναι 35-40 εκ. Οι ίδιες οι τρύπες σκάβονται με διάμετρο 30 εκ. και το ίδιο σε βάθος. Και στη συνέχεια, κατά τη φύτευση, πρέπει να ρίξετε ένα ανάχωμα γόνιμο, χαλαρό χώμα σε κάθε τρύπα, στη συνέχεια να βάλετε τις ρίζες των δενδρυλλίων στο ανάχωμα, να τις ισιώσετε. Κατά τη μεταφύτευση, είναι απαραίτητο να κοντύνουν οι ρίζες στα 4-5 εκ. Το φθινόπωρο, τον πρώτο χρόνο μετά τη φύτευση των δενδρυλλίων, ο θάμνος κόβεται.

Υποβολή απάντησης