Σπορόφυτα φράουλες (φράουλες κήπου) σε ταμπλέτες τύρφης: κανόνες φύτευσης και φροντίδας

Η καλλιέργεια φράουλας (φράουλες κήπου) από σπόρους είναι μια μάλλον μακρά και επίπονη επιχείρηση. Κατά κανόνα, η αναπαραγωγή μιας καλλιέργειας μούρων πραγματοποιείται με μουστάκι ή οι καλοκαιρινοί κάτοικοι αγοράζουν έτοιμα σπορόφυτα. Ωστόσο, η διαδικασία φύτευσης και φροντίδας δενδρυλλίων φράουλας είναι πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Επομένως, η μέθοδος πολλαπλασιασμού με σπόρους είναι κατάλληλη για όσους τους αρέσει να πειραματίζονται και να ελέγχουν όλα τα στάδια ανάπτυξης. Ένας από τους δημοφιλείς τρόπους είναι η καλλιέργεια δενδρυλλίων φράουλας σε ταμπλέτες τύρφης.

Οφέλη από την καλλιέργεια δενδρυλλίων φράουλας σε ταμπλέτες τύρφης

Θα πρέπει να ξεκινήσετε με αυτό που είναι. Τα δισκία τύρφης είναι προϊόντα για την καλλιέργεια δενδρυλλίων και την ριζοβολία μοσχευμάτων, είναι κατασκευασμένα από συμπιεσμένη τύρφη και μη υφαντό υλικό. Η συμπιεσμένη τύρφη είναι το υπόστρωμα και το μη υφασμένο υλικό διατηρεί το σχήμα του δισκίου, προστατεύοντας την τύρφη από παραμόρφωση και αποσύνθεση.

Στην πώληση μπορείτε να βρείτε ροδέλες διαφορετικών μεγεθών (ή μάλλον, διαφορετικών διαμέτρων). Εάν επιλέξετε χύμα προϊόντα, μπορείτε να αποφύγετε το μάζεμα και να φυτέψετε αμέσως τα καλλιεργημένα σπορόφυτα σε ανοιχτό έδαφος.

Συμβουλή! Η βέλτιστη διάμετρος δισκίων για φράουλες είναι περίπου 3-4 εκ. Αν θέλετε να αποφύγετε το μάζεμα, τότε πρέπει να επιλέξετε μεγαλύτερες ροδέλες.

Στην καλλιέργεια δενδρυλλίων φράουλας σε ταμπλέτες τύρφης, υπάρχουν σημαντικές Οφέλη:

 • Διευκολύνει το θέμα της επιλογής δενδρυλλίων από χώμα και δοχεία, γιατί τα δισκία είναι ταυτόχρονα υπόστρωμα και δοχείο. Δεν χρειάζεται να ψάξετε για δοχεία και να προετοιμάσετε το μείγμα εδάφους. Το μόνο πράγμα που χρειάζεστε είναι ένα δοχείο με ψηλές πλευρές, στο οποίο θα στέκονται οι ροδέλες (ωστόσο, κατά κανόνα, τα δισκία πωλούνται συχνά ήδη σε ένα τέτοιο δοχείο).
 • Το υπόστρωμα (δηλαδή η τύρφη) έχει καλή σύνθεση και μηχανικές ιδιότητες: είναι θρεπτικό, χαλαρό, διαπερατό από τον αέρα και το νερό. Παρεμπιπτόντως, πολλά προϊόντα είναι εμποτισμένα με διεγερτικά ανάπτυξης, μυκητοκτόνα.
 • Τα σπορόφυτα σε ταμπλέτες τύρφης είναι πολύ πιο εύκολο και ασφαλέστερο για κατάδυση, φυτεύονται σε ανοιχτό έδαφος. Η μεταμόσχευση πραγματοποιείται με τη μέθοδο της μεταφόρτωσης, δηλαδή ένα ολόκληρο κομμάτι τύρφης με ριζικό σύστημα τοποθετείται σε μια τρύπα σε μια νέα θέση. Αυτό βοηθά στην προστασία των ριζών από τραυματισμούς.
 • Είναι εύκολο να διατηρηθεί το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας, αποφεύγοντας την οξίνιση του εδάφους, την υπερχείλιση.

 

Έτσι, η φύτευση σπόρων φράουλας και η φροντίδα των φυτών σε ταμπλέτες τύρφης είναι πολύ απλή και βολική. Πολλές διαδικασίες διευκολύνονται από τα χαρακτηριστικά τέτοιων προϊόντων. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο μυκητιακών ασθενειών, μούχλας και σήψης των ριζών.

Όροι σποράς φραουλών για σπορόφυτα σε ταμπλέτες τύρφης

Κατά προσέγγιση χρόνος για τη σπορά φράουλας για σπορόφυτα σε ταμπλέτες τύρφης: τέλος Φεβρουαρίου, πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου. Για παράδειγμα, στη μεσαία λωρίδα μπορείτε να φυτέψετε στις αρχές Μαρτίου, στη Σιβηρία και στα Ουράλια – στο δεύτερο μισό του Μαρτίου, στο νότο – μπορείτε να σπείρετε στις αρχές Φεβρουαρίου. Απλά να έχετε κατά νου ότι πριν από αυτό πρέπει να στρωματοποιήσετε τους σπόρους για 3-4 εβδομάδες!

Είναι επίσης σημαντικό να διαβάσετε τις πληροφορίες στη συσκευασία με σπόρους. Ένας καλός παραγωγός, κατά κανόνα, υποδεικνύει σύντομες πληροφορίες σχετικά με την ποικιλία, τις τεχνικές καλλιέργειας και τις ημερομηνίες σποράς για σπορόφυτα για μια συγκεκριμένη ποικιλία.

 

Προετοιμασία σπόρων φράουλας για σπορά: υποχρεωτική στρωματοποίηση

Οι σπόροι των φραουλών κήπου μπορούν να περιγραφούν ως σφιχτές. Και αυτό σημαίνει ότι φυτρώνουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αργά, εχθρικά. Ως εκ τούτου, ένα σημαντικό έργο για τον κηπουρό είναι η προ-σπορά επεξεργασία σπόρων, δηλαδή η στρωματοποίηση. Αυτό το παρασκεύασμα βελτιώνει τη βλάστηση.

Η στρωματοποίηση είναι η βύθιση των σπόρων σε συνθήκες που μιμούνται την ψυχρή περίοδο του χειμώνα. Πιο συγκεκριμένα, οι σπόροι πρέπει να διατηρούνται σε υγρές συνθήκες σε θερμοκρασία 2-4 βαθμών Κελσίου (στο σπίτι, αυτό είναι ψυγείο) για 1 μήνα.

 

Αλγόριθμος στρωματοποίησης για σπόρους φράουλας:

 • Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τους σπόρους ανάμεσα σε δύο κομμάτια βαμβακερού υφάσματος ή ανάμεσα σε βαμβακερά μαξιλάρια.
 • Βρέξτε το υλικό με καθαρό νερό (αλλά όχι πολύ!).
 • Βάλτε το πανί ή τους δίσκους σε μια πλαστική σακούλα, δέστε το, αφήνοντας λίγο αέρα.
 • Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 εβδομάδες.
 • Κατά τη διάρκεια της περιόδου επεξεργασίας των σπόρων με κρύο, είναι απαραίτητο να ελέγχετε περιοδικά (1 φορά σε αρκετές ημέρες) εάν το ύφασμα έχει στεγνώσει (εάν έχει στεγνώσει, πρέπει να το υγράνετε) και εάν έχει εμφανιστεί μούχλα. Εάν εμφανιστεί μούχλα στο ύφασμα ή τους σπόρους, είναι απαραίτητο να βυθίσετε τους σπόρους σε διάλυμα χλωρεξιδίνης 0,05% για 30 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό και βάλτε το σε ένα νέο πανί και σακούλα, τοποθετήστε ξανά στο ψυγείο.
 • Μετά από 1 μήνα στρωματοποίησης, οι σπόροι σπέρνονται σε ταμπλέτες τύρφης.

Πώς να φυτέψετε σωστάlubnik σε ταμπλέτες τύρφης: οδηγίες

Η σπορά σε ροδέλες πεπιεσμένης τύρφης είναι αρκετά διαφορετική από την κλασική μέθοδο φύτευσης (περιγράφεται σε αυτό το υλικό). Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την ιδιαιτερότητα αυτών των χαρακτηριστικών! Το σχέδιο φύτευσης σπόρων φράουλας για σπορόφυτα σε ταμπλέτες τύρφης έχει ως εξής:

 • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε: ετοιμάστε τα δισκία. Πρέπει να μπουν σε ένα δοχείο με ψηλές άκρες, ρίξτε ζεστό νερό στον πάτο και αφήστε τις ροδέλες για 30-40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να διογκωθούν, να αυξηθούν σε όγκο.
 • Αφού φουσκώσουν οι ροδέλες, πρέπει να στραγγίξετε το υπόλοιπο νερό που έχει απομείνει στο τηγάνι.
 • Μεταφέρετε απαλά τους σπόρους φράουλας στο κέντρο του δισκίου τύρφης. Είναι καλύτερο να σπείρετε πολλούς σπόρους σε ένα πλυντήριο, μερικοί από αυτούς δεν θα βλαστήσουν.
 • Οι σπόροι της φράουλας πρέπει να σπαρθούν επιφανειακά, γιατί φυτρώνουν στο φως. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να τα θάψετε σε τύρφη!
 • Απλώς πιέστε ελαφρά τον σπόρο στην επιφάνεια του πλυντηρίου με το δάχτυλό σας.
 • Καλύψτε το δοχείο με δισκία με διαφανές καπάκι, μεμβράνη ή γυαλί.

Συμβουλή! Δεδομένου ότι οι σπόροι είναι σφιχτοί, μετά τη σπορά σε ταμπλέτες τύρφης για καλύτερη βλάστηση, συνιστάται να ψεκάζετε τις κορυφές των ροδέλες με διάλυμα διεγέρτη ανάπτυξης, για παράδειγμα Zircon, Epin, Energen (κάντε τη λύση σύμφωνα με τις οδηγίες).

Φροντίδα για τα σπορόφυτα φράουλας σε ταμπλέτες τύρφης: κανόνες και χαρακτηριστικά

Η καλλιέργεια δενδρυλλίων φράουλας σε ταμπλέτες τύρφης απαιτεί ορισμένες γνώσεις, οι οποίες είναι σημαντικό να εφαρμοστούν σωστά. Κατ ‘αρχήν, η φροντίδα για τα φυτά είναι παρόμοια με τη φροντίδα των συνηθισμένων δενδρυλλίων φράουλας κήπου.

Μετά τη σπορά και πριν από την εμφάνιση δενδρυλλίων σε ταμπλέτες, πρέπει να παρέχονται οι ακόλουθες συνθήκες:

 • Τα δισκία με σπαρμένους σπόρους πρέπει να βρίσκονται σε συνθήκες θερμοκηπίου, δηλαδή το δοχείο να καλύπτεται με καπάκι, μεμβράνη ή γυαλί.
 • Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της φροντίδας: πρέπει να αερίζετε το δοχείο κάθε μέρα, αφαιρώντας το καταφύγιο για 25-30 λεπτά. Πριν κλείσετε το δοχείο, πρέπει να σκουπίσετε το συμπύκνωμα από το υλικό κάλυψης με ένα στεγνό πανί.
 • Το καθεστώς θερμοκρασίας είναι βέλτιστο για τη βλάστηση των σπόρων: + 23-25 ​​° C.
 • Το δοχείο με ροδέλες δεν πρέπει να τοποθετείται σε κρύο περβάζι παραθύρου (ή άλλη επιφάνεια).

 

 • Θυμηθείτε ότι οι σπόροι φράουλας βλασταίνουν στο φως, επομένως αμέσως μετά τη φύτευση, πρέπει να μετακινήσετε το δοχείο σε ένα φωτεινό περβάζι.
 • Η περιεκτικότητα σε υγρασία των πλυντηρίων πρέπει να αντιμετωπίζεται πολύ προσεκτικά: τα δισκία τύρφης δεν πρέπει ποτέ να στεγνώνουν! Η τύρφη πρέπει να είναι σταθερά μέτρια υγρή. Κατά την ξήρανση κατά την περίοδο αναμονής για τα σπορόφυτα, οι σπόροι που έχουν εκκολαφθεί μπορεί επίσης να στεγνώσουν και να πεθάνουν. Πρέπει να ποτίζετε αυστηρά μέσα από το τηγάνι: το νερό χύνεται απαλά στον πάτο του δοχείου. Σε αυτή την περίπτωση, ο πίδακας δεν πρέπει να πέφτει στις ίδιες τις ροδέλες! Απαιτήσεις για νερό για άρδευση: πρέπει να είναι καθαρό, μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου, η οποία έχει καθίσει για τουλάχιστον μία ημέρα.

 

Συμβουλή! Είναι καλύτερα να αφαιρέσετε το καταφύγιο μετά την εμφάνιση του πρώτου αληθινού φύλλου. Ταυτόχρονα, το θερμοκήπιο πρέπει να αποσυναρμολογηθεί σταδιακά: την 1η ημέρα, αφαιρέστε το πρωί και βράδυ για 2 ώρες, τη 2η ημέρα – αφαιρέστε το για 4 ώρες το πρωί και το βράδυ, την 3η ημέρα – ανοιχτό Όλη την ημέρα και κλείστε το τη νύχτα, την 4η μέρα, αφαιρέστε το καπάκι/ταινία/γυαλί εντελώς και μόνιμα.

Μετά τη βλάστηση των σπόρων, η φροντίδα για τα σπορόφυτα φράουλας σε ταμπλέτες τύρφης είναι η εξής:

 • Μετά τη βλάστηση των δενδρυλλίων, το καθεστώς θερμοκρασίας αλλάζει. Τώρα η βέλτιστη t 20 βαθμοί Κελσίου.
 • Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου καλλιέργειας δενδρυλλίων φράουλας κήπου, θα πρέπει να είναι καλά και ομοιόμορφα φωτισμένο. Κατά προτίμηση 12-14 ώρες την ημέρα. Συνιστάται μία φορά κάθε λίγες μέρες να γυρίζετε το δοχείο κυκλικά στην ηλιόλουστη πλευρά του παραθύρου. Εάν η ποσότητα φωτός δεν είναι αρκετή, τότε καλό είναι να ανάβετε φυτολάμπες πάνω από τα σπορόφυτα (πρωί και βράδυ).
 • Τα σπορόφυτα φράουλας πρέπει να προστατεύονται από τυχόν ρεύματα και δεν πρέπει να στέκονται σε κρύα επιφάνεια. Εάν συμβεί αυτό, φροντίστε να αντικαταστήσετε το αφρώδες πλαστικό κάτω από το δοχείο με ροδέλες.
 • Οι απαιτήσεις ποτίσματος είναι οι ίδιες όπως κατά την περίοδο αναμονής για τα σπορόφυτα. Τα δισκία τύρφης με σπορόφυτα φράουλας πρέπει να είναι πάντα μέτρια υγρά, αλλά όχι υγρά! Όταν οι ροδέλες στεγνώσουν, θα αρχίσουν να μειώνονται σε μέγεθος, θα συρρικνώνονται, αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται, διαφορετικά τα σπορόφυτα θα εξασθενήσουν πολύ, το ριζικό του σύστημα θα τραυματιστεί και μπορεί ακόμη και να πεθάνει.

Σπουδαίος! Μετά από οποιοδήποτε πότισμα σε οποιοδήποτε στάδιο της καλλιέργειας, είναι απαραίτητο να στραγγίξετε το υπόλοιπο νερό από το τηγάνι 1-1,5 ώρα μετά τη διαδικασία. Εάν δεν γίνει αυτό, η τύρφη θα γεμίσει με νερό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα, μυκητιακές ασθένειες και σήψη των ριζών.

 

 • Εάν είχατε προηγουμένως σπείρει πολλούς σπόρους σε ένα δισκίο και βλάστησαν περισσότερα από ένα σπορόφυτα, πρέπει να αφαιρέσετε τα επιπλέον σπορόφυτα. Σε 1 ταμπλέτα πρέπει να μείνει ένα από τα πιο δυνατά και δυνατά φυτά, τα υπόλοιπα πρέπει να τα τσιμπήσετε προσεκτικά κάτω από τη ρίζα με τα νύχια σας.
 • Εάν παρατηρήσετε μούχλα στο δισκίο, τότε πρέπει να το αφαιρέσετε προσεκτικά, να χύσετε όλα τα προϊόντα με διάλυμα Fitosporin. Εκείνα τα μέρη όπου υπήρχε μούχλα πρέπει να πασπαλίζονται με στάχτη και από πάνω με ένα λεπτό στρώμα άμμου. Πρέπει επίσης να προσαρμόσετε το καθεστώς άρδευσης, να μειώσετε την ποσότητα του νερού και τη συχνότητα της διαδικασίας.
 • Περίπου 1 μήνα μετά τη βλάστηση, μπορείτε να ταΐσετε σπορόφυτα φράουλας σε ταμπλέτες τύρφης. Για αυτό, είναι κατάλληλα σύνθετα λιπάσματα για σπορόφυτα, για παράδειγμα, Fertika-Lux, Agricola, Aquarin (χρησιμοποιήστε σύμφωνα με τις οδηγίες). Η σίτιση μπορεί να επαναληφθεί 14 ημέρες πριν από την προσγείωση σε μόνιμο μέρος. Αυτή η διαδικασία θα σας επιτρέψει να καλλιεργήσετε πιο δυνατά σπορόφυτα.
 • Εάν έσπειρες σπόρους σε ταμπλέτες τύρφης μεγέθους 3 cm ή λιγότερο, τότε όταν εμφανιστούν 3 αληθινά φύλλα, πρέπει να βουτήξτε τα σπορόφυτα φράουλας. Τα σπορόφυτα πρέπει να μεταφυτεύονται σε κύπελλα χύμα (περίπου 250-300 ml). Απλώς γεμίστε το δοχείο με ένα στρώμα μείγματος εδάφους (το χώμα γενικής χρήσης για σπορόφυτα ή για βιολέτες είναι κατάλληλο), αφαιρέστε το μη υφασμένο υλικό από το δισκίο, τοποθετήστε το σε ένα ποτήρι, γεμίστε τα κενά με χώμα, ρίξτε άφθονα.

Τα σπορόφυτα πρέπει να φυτεύονται σε εξωτερικούς χώρους μετά την έναρξη της σταθερής ζέστης και αφού έχει παρέλθει η απειλή επιστροφής παγετών. Γύρω στα μέσα Μαΐου. 20 ημέρες πριν από τη φύτευση φυτών σε ανοιχτό έδαφος, είναι χρήσιμο να σκληρύνετε τα σπορόφυτα φράουλας. Η σκλήρυνση θα ενισχύσει την ανοσία των δενδρυλλίων και θα τα προετοιμάσει για νέες συνθήκες. Τις πρώτες μέρες, μπορείτε απλά να αερίσετε το δωμάτιο. Στη συνέχεια, πρέπει να συνηθίσετε τα φυτά σε εξωτερικές συνθήκες: ξεκινήστε να βγάζετε τα σπορόφυτα στο δρόμο (στον κήπο, στο ανοιχτό μπαλκόνι). Αλλά πρέπει να ξεκινήσετε στο ελάχιστο: πρώτα αφαιρέστε το για 1 ώρα και αυξήστε το χρόνο κάθε μέρα. Πρέπει επίσης να βάλετε πρώτα στη σκιά και στη συνέχεια να φέρετε σταδιακά τα φυτά στον ήλιο.

Υποβολή απάντησης