Σπορόφυτα Salpiglossis: πότε και πώς να φυτέψετε, να φροντίσετε, να βουτήξετε

Το Salpiglossis είναι ένα καταπληκτικό και μοναδικό λουλούδι στην όψη. Η ομορφιά του μπορεί να μεταμορφώσει με χάρη κάθε κήπο με λουλούδια στον κήπο σας. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εμφάνισής του, ο πολιτισμός αποκαλείται συχνά “Μαρμάρινο λουλούδι”. Οι παράξενοι σωλήνες είναι διάτρητοι με κίτρινες φλέβες, ενώ το κύριο χρώμα των ταξιανθιών μπορεί να έχει μοβ, κερασιές, πορτοκαλί απόχρωση.

Πότε να φυτέψετε σάλπιγγα για σπορόφυτα: χρονοδιάγραμμα

Η καλλιέργεια είναι ευαίσθητη στον παγετό, επομένως είναι βέλτιστο να σπέρνονται οι σπόροι αμέσως στο ύπαιθρο μόνο σε θερμές νότιες περιοχές. Αλλά στη Μέση λωρίδα (περιοχή της Μόσχας), στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ και σε άλλες “κρύες” περιοχές, είναι καλύτερο να καλλιεργήσετε πρώτα σπορόφυτα. Έτσι, σίγουρα θα μπορέσετε να αποκτήσετε δυνατά φυτά (χωρίς τον κίνδυνο να παγώσουν οι νεαροί βλαστοί στον κήπο, να μην αντέξουν τον ανταγωνισμό με τα ζιζάνια), δείτε νωρίτερα ανθοφορία.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φυτέψετε δενδρύλλια σαλπιγλώσσας; Τυπικοί χρόνοι: δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, διακρίνονται οι ακόλουθες παραλλαγές:

 • Στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – σπορά στα μέσα Μαρτίου (φυτεύεται σε ανοιχτό έδαφος – στα μέσα Μαΐου).
 • Στη Σιβηρία, στα Ουράλια – σπορά στα τέλη Μαρτίου, στις αρχές Απριλίου (στον κήπο – αρχές Ιουνίου).
 • Στο Νότο – μπορείτε να προσγειωθείτε στα τέλη Φεβρουαρίου, στις αρχές Μαρτίου (μεταφορά στο εξοχικό σπίτι – στα μέσα Απριλίου).

 

Τι πρέπει να γίνει πριν από τη σπορά σαλπιγλώσσας για σπορόφυτα: βήματα προετοιμασίας

Η ευκολία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι το κλειδί για μια ικανή προσγείωση. Για να μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους με άνεση και ευκολία, πρέπει να προετοιμάσετε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό εκ των προτέρων. Ας δούμε τι χρειαζόμαστε για να φυτέψουμε σάλπιγγα:

 • Το Salpiglossis δεν αγαπά πολύ το μάζεμα και τη μεταφύτευση λόγω του ευαίσθητου ριζικού του συστήματος. Οποιοσδήποτε τραυματισμός στις ρίζες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την κατάσταση του φυτού. Ως εκ τούτου, συνιστάται να σπείρετε αμέσως τους σπόρους σε μεμονωμένα δοχεία, στη συνέχεια να βουτήξει με τη μέθοδο της μεταφόρτωσης (η πιο ατραυματική μέθοδος μεταμόσχευσης). Τα κύπελλα με όγκο 150 ml είναι κατάλληλα, πρέπει να υπάρχουν οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος.

 

 • μίγμα εδάφους πρέπει να είναι γόνιμο, χαλαρό, ελαφρύ, ουδέτερο (ή ελαφρώς όξινο) σε οξύτητα. Η πιο εύκολη επιλογή: απλώς αγοράστε ένα καθολικό χώμα για σπορόφυτα λουλουδιών (μπορείτε να το βρείτε σχεδόν σε οποιοδήποτε κέντρο κήπου ή κατάστημα). Και μπορείτε να φτιάξετε το χώμα με τα χέρια σας: ανακατέψτε τύρφη + χώμα κήπου + χούμο + άμμο (ή περλίτη, βερμικουλίτη) σε αναλογία 3:2:1:1.
 • Συνιστάται η γη που προετοιμάζεται ανεξάρτητα στο σπίτι απολυμαίνω (κατά προτίμηση 1-2 μήνες πριν από τη χρήση, ή τουλάχιστον μερικές εβδομάδες), είναι πιο αποτελεσματικό ο ατμός (πάνω στον ατμό σε τρυπητό για 1,5 ώρα, ανακατεύοντάς το) ή η ανάφλεξη στο φούρνο (30 λεπτά στους 90 ° C) . Μετά τη θερμική επεξεργασία, είναι σημαντικό να απορριφθεί το έδαφος με ένα βιομυκητοκτόνο, όπως η Fitosporin.
 • Φυσικά, πρέπει να αγοράσετε εκ των προτέρων σπόρους σαλπιγλώσσας. Πωλούνται σε πολλά κέντρα κήπου, θεματικά σημεία πώλησης, ηλεκτρονικά καταστήματα. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κάποια προετοιμασία πριν τη σποράοι σπόροι της καλλιέργειας έχουν καλή βλάστηση, δηλαδή φυτρώνουν μαζί, καλά και γρήγορα!

 

Το σχέδιο φύτευσης σπόρων salpiglossis για σπορόφυτα στο σπίτι

Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή η κουλτούρα έχει ειδικά μυστικά και κόλπα φύτευσης. Ωστόσο, η γνώση του ακριβούς σχεδίου βήμα προς βήμα θα σας βοηθήσει να επιτύχετε καλή και φιλική βλάστηση! Έτσι, ολόκληρη η διαδικασία για τη σπορά σαλπιγλώσσας μπορεί να χαρακτηριστεί από τις ακόλουθες οδηγίες:

 • Τοποθετήστε ένα στρώμα αποστράγγισης στο κάτω μέρος του δοχείου, για παράδειγμα, περλίτη, σπασμένο τούβλο, λεπτό διογκωμένο άργιλο, το μέγεθος του στρώματος είναι περίπου 2-3 ​​cm.
 • Γεμίστε κάθε φλιτζάνι με μείγμα χώματος, αλλά όχι μέχρι το χείλος! Αφήστε ένα μικρό κενό μεταξύ των άκρων του δοχείου και του εδάφους (2-3 cm).
 • Βρέξτε άφθονα την επιφάνεια του εδάφους με ένα μπουκάλι ψεκασμού ζεστού και καθαρού νερού.
 • Τώρα πρέπει να σπείρετε τους σπόρους. Συνιστάται να φυτέψετε 2-3 σπόρους σε ένα ποτήρι / γλάστρα (τι γίνεται αν ένας σπόρος δεν φυτρώσει;).

Σημείωση! Επιφανειακή σπορά σάλπιγγας! Δηλαδή, δεν χρειάζεται να καλύψετε τους σπόρους με χώμα, απλώς πιέστε τους ελαφρά στο έδαφος.

 • Μετά τη σπορά και την υγρασία του εδάφους, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ένα μίνι-θερμοκήπιο. Θερμοκήπιο σημαίνει ένα απλό κάλυμμα ενός δοχείου με κάτι: καπάκι (κατάλληλο για το μέγεθος), μεμβράνη, πλαστική σακούλα, γυαλί, καλύμματα παπουτσιών.
 • Τοποθετήστε το δοχείο με μια παλέτα και βάλτε το σε ένα ζεστό, φωτεινό μέρος με θερμοκρασία αέρα + 20-22 ° C.

 

Πώς να καλλιεργήσετε καλά σπορόφυτα σαλπιγλώσσας: κανόνες φροντίδας

Για να αναπτυχθούν καλά και δυνατά δενδρύλλια, είναι απαραίτητο να τους παρέχουμε υψηλής ποιότητας και έγκαιρη φροντίδα σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας: από τις πρώτες μέρες της σποράς έως την ίδια τη μεταφύτευση στο οικόπεδο του κήπου. Τι πρέπει να κάνετε με τα φυτά στο σπίτι; Υπάρχουν πολλά κύρια σημεία για τη φροντίδα των σπορόφυτων σαλπιγλώσσας:

 • Αμέσως μετά τη σπορά και μέχρι τη βλάστηση δοχείο με σπαρμένους σπόρους πρέπει να καλύπτονται (εξώφυλλο, ταινία ή κάτι άλλο). Ωστόσο, τα δοχεία δεν πρέπει πάντα να διατηρούνται ερμητικά κάτω από αυτά τα καταφύγια, είναι σημαντικό να τα αφαιρείτε κάθε μέρα (κατά προτίμηση το πρωί και το βράδυ) για εξαερισμόςμισή ώρα θα είναι αρκετή. Ο αερισμός θα μειώσει τον κίνδυνο μούχλας και μυκητιακών ασθενειών, σήψης των σπόρων. Είναι επίσης απαραίτητο να σκουπίσετε το συμπύκνωμα από το υλικό επικάλυψης.
 • Τη στιγμή της βλάστησης των σπόρων, το δοχείο πρέπει να βρίσκεται σε ζεστό μέρος (στο θερμοκρασία 20-22 βαθμούς Κελσίου). Επίσης, η τοποθεσία πρέπει να είναι φωτεινή, αλλά το δοχείο να μην εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως.
 • Υπό ευνοϊκές συνθήκες, οι σπόροι βλασταίνουν σε 2-3 εβδομάδες. Μετά τη βλάστηση, είναι απαραίτητο αφαιρέστε σταδιακά το κάλυμμα: την πρώτη ημέρα, αφαιρέστε το πρωί και το βράδυ για 1 ώρα, τη δεύτερη ημέρα – αυξήστε το χρόνο σε 3 ώρες, την τρίτη – αφαιρέστε για όλη την ημέρα και καλύψτε το βράδυ, την τέταρτη ημέρα, αφαιρέστε σε συνεχή βάση.
 • Είναι πολύ σημαντικό να το κάνετε σωστά σπορόφυτα νερού σαλπιγλώσσα. Σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας (πριν το φύτρωμα και μετά) το έδαφος πρέπει πάντα να είναι σταθερά μέτρια υγρό (αλλά όχι βρεγμένο)! Το νερό πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε θερμοκρασία δωματίου, μαλακό, καθιζημένο. Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε προσεκτικά την περιεκτικότητα σε υγρασία του υποστρώματος:
  • Πριν από τη βλάστηση, ακόμη και η επιφάνεια του εδάφους δεν πρέπει να στεγνώσει, γιατί υπάρχουν σπόροι. Εάν οι εκκολαφθέντες σπόροι στεγνώσουν, δεν θα μπορέσουν ποτέ να φυτρώσουν. Σε αυτό το στάδιο χρειάζεται να ποτίζετε μόνο με ένα μπουκάλι ψεκασμού!
  • Στο στάδιο των ήδη βλαστημένων δενδρυλλίων, είναι απαραίτητο να ποτίζετε καθώς στεγνώνει το ανώτερο στρώμα. Πρέπει να ρίξετε νερό σε ένα λεπτό και αδύναμο ρεύμα στη ζώνη ρίζας, είναι βολικό να το κάνετε με μια σύριγγα ή σύριγγα.
 • Μετά τη βλάστηση των σπόρων, πρέπει να παρέχονται οι ακόλουθες συνθήκες θερμοκρασίας: την ημέρα 18-20 βαθμοί ζέστης, τη νύχτα 16-18.
 • τα σπορόφυτα θα πρέπει να λάβουν πλήρης κάλυψη 12-14 ώρες την ημέρα. Επομένως, συνιστάται να αναδιατάξετε τα φυτά στο πιο ηλιόλουστο περβάζι παραθύρου. Ωστόσο, τις μεσημεριανές ώρες σε ιδιαίτερα ζεστές και ηλιόλουστες μέρες, είναι απαραίτητο να σκιάζονται τα φυτά από το άμεσο ηλιακό φως. Εάν δεν έχετε παράθυρο με νότιο προσανατολισμό ή δεν υπάρχει αρκετό φυσικό φως λόγω των καιρικών συνθηκών της περιοχής ανάπτυξης, τότε είναι απαραίτητο να φωτίσετε τα σπορόφυτα με fitolamps (τουλάχιστον νωρίς το πρωί και το βράδυ).
 • Εάν φυτέψατε πολλούς σπόρους σε ένα δοχείο, τότε χρειάζεστε μια εβδομάδα μετά τη βλάστηση τσιμπήστε τα περιττά σπορόφυτααφήνοντας ένα το πιο δυνατό και δυνατό.
 • Λίγες εβδομάδες μετά την επιλογή, είναι χρήσιμο να ξοδέψετε τσιμπώντας την κορυφή του δενδρυλλίου σαλπιγλώσσα. Μετά από μερικές εβδομάδες, πρέπει να τσιμπήσετε ξανά το φυτό. Η διαδικασία συντήρησης θα βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερου θαμνώματος.

Πώς και πότε να βουτήξετε σπορόφυτα σαλπιγλώσσας

Έχει ήδη σημειωθεί νωρίτερα ότι αυτή η καλλιέργεια λουλουδιών δεν αγαπά πολύ τις μεταμοσχεύσεις και τις επιλογές, επειδή έχει λεπτές ρίζες, ο τραυματισμός των οποίων είναι γεμάτος με αρνητικές συνέπειες. Και αν παρόλα αυτά φυτέψατε τους σπόρους σε ένα κοινό δοχείο, τότε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο να βουτήξετε τα φυτά. Αλλά κατά τη σπορά σε μεμονωμένα κύπελλα, πραγματοποιείται ασφαλής μεταμόσχευση με μεταφόρτωση.

 

Τα δενδρύλλια Salpiglossis μαζεύονται όταν εμφανιστούν τα πρώτα 2 αληθινά φύλλα. Τα σπορόφυτα μεταμοσχεύονται σε κύπελλα / γλάστρες με όγκο 300-350 ml.
Το σχέδιο της διαδικασίας εξαρτάται από το πώς σε ποιο δοχείο έχετε σπορόφυτα:

 • Σε γενικό κουτί (δοχείο). Είναι απαραίτητο να ποτίζετε τα φυτά σε μερικές ώρες. Γεμίστε εκ των προτέρων νέα δοχεία με χώμα, κάντε βαθιές τρύπες στο κέντρο. Στη συνέχεια, πρέπει να αφαιρέσετε προσεκτικά τα σπορόφυτα (ένα κάθε φορά), χωρίς να καταστρέψετε τις ρίζες και χωρίς να τινάξετε το έδαφος από αυτά, τοποθετήστε τα σε ένα νέο δοχείο. Ταυτόχρονα, οι ρίζες πρέπει να βρίσκονται επίπεδες, να μην λυγίζουν. Μετά τη συλλογή, πρέπει να ποτίζετε άφθονα τα φυτά.

 

 • Σε ατομικές γλάστρες. Όλα πρέπει να γίνουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, μόνο το φυτό, μαζί με ολόκληρο το χωμάτινο στόκο, αφαιρείται από το παλιό δοχείο και απλώς τοποθετείται στην τρύπα του νέου δοχείου.

 

Συμβουλή! Για να ελαχιστοποιηθεί η πίεση από το μάζεμα, συνιστάται να ποτίζετε τα σπορόφυτα με διάλυμα διεγέρτη ανάπτυξης, για παράδειγμα Kornevin ή Epin / Zircon.

Υποβολή απάντησης