Σπόροι ντομάτας: πώς να επεξεργαστείτε σωστά πριν φύτευση δενδρυλλίων

 

Οι ώριμες, γλυκές και νόστιμες ντομάτες ξεκινούν από σπόρους, ή μάλλον από τη σπορά τους για σπορόφυτα. Η επιτυχία της καλλιέργειας δενδρυλλίων στο σπίτι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του υλικού φύτευσης, αλλά η προετοιμασία των σπόρων δεν είναι λιγότερο σημαντική. Για να αποκτήσετε δυνατά σπορόφυτα που θα δώσουν εξαιρετική συγκομιδή στο μέλλον, μπορείτε να προετοιμάσετε σπόρους ντομάτας στο σπίτι πριν από τη φύτευση. Σχετικά με το ποιες μέθοδοι επεξεργασίας προ-σποράς υπάρχουν, διαβάστε παρακάτω, καθώς και οδηγίες για τη διεξαγωγή και φωτογραφικό υλικό σας περιμένουν.

Πώς να επιλέξετε καλούς σπόρους ντομάτας

Πολλά εξαρτώνται από την ποιότητα του σπόρου, επομένως αυτό το βήμα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε σπόρους ντομάτας υψηλής ποιότητας:

 1. Προσπαθήστε να αγοράσετε αγαθά σε αξιόπιστα καταστήματα, καλό είναι να αποφύγετε τις αγορές σε αγορές και μη επαληθευμένα μέρη.
 2. Συνιστάται η αγορά ενός προϊόντος από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή που υπάρχει στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια και έχει καλή φήμη και καλές κριτικές από πραγματικούς αγοραστές.
 3. Λεπτομερείς πληροφορίες πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία: ποικιλία, ημερομηνία κατασκευής, ημερομηνία λήξης, στοιχεία επικοινωνίας, συστάσεις του κατασκευαστή για το χρόνο φύτευσης δενδρυλλίων, φύτευση στο έδαφος, χρόνο ωρίμανσης.
 4. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε σπόρους ποικιλιών με ζώνες που έχουν σχεδιαστεί για καλλιέργεια ειδικά στην κλιματική σας ζώνη.
 5. Πριν αγοράσετε, συνιστάται να αποφασίσετε τι είδους υλικό φύτευσης χρειάζεστε – ποικιλιακές, υβριδικές ντομάτες, καθοριστικές, υπερκαθοριστικές, αλληλεπιδράσεις.

Συμβουλή! Δώστε προσοχή στην ημερομηνία κατασκευής, συνιστάται να επιλέξετε φρέσκους σπόρους. Θυμηθείτε ότι η βιωσιμότητά τους είναι περίπου 4 χρόνια, μετά από αυτό το διάστημα χάνουν τη βλάστησή τους.

Κανόνες για την επιλογή βιώσιμων σπόρων ντομάτας

Η βιωσιμότητα του υλικού φύτευσης έγκειται στην ικανότητά του να βλασταίνει και να αναπτύσσεται στην κατάσταση ενός ενήλικου φυτού. Επομένως, πριν προχωρήσετε στην κύρια επεξεργασία, συνιστάται να επιθεωρήσετε το υλικό. Είναι απαραίτητο να απορρίψετε δείγματα που είναι πολύ μεγάλα ή μικρά, δείγματα που είναι κατεστραμμένα, έχουν περίεργο σχήμα ή χρώμα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλεγούν βιώσιμοι σπόροι και οι κοίλοι να απορριφθούν ακολουθώντας την ακόλουθη διαδικασία:

 1. Προετοιμάστε αλατούχο διάλυμα – ανακατέψτε 1 κουτ. αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.
 2. Ρίξτε το υλικό φύτευσης κατευθείαν στο νερό, ανακατέψτε ελαφρά με ένα κουτάλι.
 3. Αφήστε τα να μουλιάσουν στο διάλυμα για 10 λεπτά.
 4. Οι σπόροι που έχουν βυθιστεί στον πυθμένα μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμοι – ξεπλύνετε με καθαρό νερό, στεγνώστε τους και φυτέψτε τους με τόλμη σε σπορόφυτα. Αλλά τα δείγματα στην επιφάνεια του νερού, πιθανότατα, είναι ακατάλληλα για ανάπτυξη, μπορούν να πεταχτούν έξω (ή επίσης να φυτευτούν ως πείραμα και να συγκρίνουν τα αποτελέσματα).

Συμβουλή! Εάν αποθηκευτεί ακατάλληλα, ο σπόρος μπορεί να στεγνώσει πολύ, εξαιτίας αυτού, είναι πιθανό να επιπλέει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακατάλληλος. Λοιπόν, να είστε σε εγρήγορση.

Γιατί είναι απαραίτητη η επεξεργασία σπόρων πριν από τη σπορά;

Φαίνεται, γιατί πρέπει να επεξεργαστείτε τους σπόρους ντομάτας πριν φυτέψετε δενδρύλλια, αν μπορείτε να φυτέψετε ακριβώς έτσι; Ωστόσο, υπάρχουν καλοί λόγοι για προπαρασκευαστικές διαδικασίες:

 • Η προετοιμασία αυξάνει τη βλάστηση των σπόρων, βλασταίνουν πιο γρήγορα και πιο φιλικά.
 • Χάρη στους χειρισμούς, η ανοσία των σπόρων ενισχύεται, γίνονται πιο ανθεκτικοί στις ασθένειες.
 • Μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των κενών λουλουδιών.

Αποδεικνύεται ότι χάρη στην προετοιμασία πριν από τη σπορά, οι πιθανότητες να αποκτήσετε γερά, καλά και δυνατά δενδρύλλια αυξάνονται σημαντικά.

Σπουδαίος! Εάν αγοράσατε σπόρους σε κόκκους ή με επικάλυψη, τότε δεν χρειάζεται να τους επεξεργαστείτε, είναι ήδη εντελώς έτοιμοι για φύτευση.

Μέθοδοι προετοιμασίας σπόρων τομάτας πριν από τη σπορά δενδρυλλίων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προετοιμασίας σπόρων τομάτας για σπορά δενδρυλλίων – ορισμένοι είναι απαραίτητοι για την απολύμανση του υλικού φύτευσης, άλλοι για την τόνωση της βλάστησης, θα τους εξετάσουμε λεπτομερέστερα.

Συμβουλή! Η μετριοπάθεια είναι σημαντική σε αυτό το θέμα, δεν πρέπει να συνδυάσετε αμέσως όλες τις μεθόδους επεξεργασίας, διαφορετικά, αντί για όφελος, θα δείτε απογοητευτικά αποτελέσματα με τη μορφή έλλειψης δενδρυλλίων. Είναι βέλτιστο να πραγματοποιήσετε 2 επιλογές για προετοιμασίες, όχι περισσότερες.

ζέσταμα

Η έκθεση στη θερμότητα εξουδετερώνει τα παθογόνα που υπάρχουν στο κάλυμμα του σπόρου. Πιστεύεται επίσης ότι η θερμική έκθεση διεγείρει την αφύπνιση των βιολογικών δυνάμεων. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνική προετοιμασίας δεν είναι μόνο αναποτελεσματική, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τη βλάστηση.

Ο ευκολότερος τρόπος για προθέρμανση είναι με μια μπαταρία θέρμανσης. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τοποθετήσετε το υλικό φύτευσης σε μια χάρτινη ή υφασμάτινη σακούλα 1 μήνα πριν τη σπορά και να το κρεμάσετε κοντά στην μπαταρία. Και μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε την τσάντα κοντά σε άλλη πηγή θερμότητας, το κύριο πράγμα είναι ότι διατηρούνται εκεί 23-25 ​​βαθμοί θερμότητας.

Συμβουλή! Κατά τη διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας, πρέπει να ανακινείτε και να περιστρέφετε τη σακούλα κάθε λίγες μέρες, ώστε το υλικό μέσα της να ζεσταίνεται ομοιόμορφα.

Επιπλέον, εάν ο αέρας στο δωμάτιο είναι πολύ ξηρός, συνιστάται η χρήση υγραντήρα για να μην στεγνώσουν οι σπόροι.

 

Παρεμπιπτόντως! Υπάρχει ένας άλλος ενδιαφέρων τρόπος θερμικής προεπεξεργασίας – σε ένα θερμός. Πρέπει να το γεμίσετε με ζεστό νερό (περίπου 50 μοίρες), χαμηλώστε τη σακούλα σπόρων εκεί για 5 λεπτά (όχι περισσότερο!). Στη συνέχεια τα βγάζετε, τα βουτάτε σε δροσερό νερό για 2-3 λεπτά και τα στεγνώνετε.

Απολύμανση

Τι μπορεί να χαλάσει ή να καταστρέψει τα σπορόφυτα ντομάτας σας, να μειώσει την ποιότητά της και επομένως τη μελλοντική συγκομιδή; Αυτές είναι μυκητιακές και άλλες ασθένειες. Τα παθογόνα μπορεί να βρίσκονται στο έδαφος, στο κάλυμμα του σπόρου, επομένως είναι τόσο σημαντικό να απολυμάνετε όχι μόνο τη γη, αλλά και το υλικό φύτευσης πριν από τη φύτευση. Τέτοιοι χειρισμοί θα μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους επικίνδυνων ασθενειών και θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε δυνατά και υγιή σπορόφυτα.

Σπουδαίος! Ανεξάρτητα από τη μέθοδο απολύμανσης, μετά τη διαδικασία Ξέπλυμα φύτευμα με καθαρό νερό, και μετά ξηρός.

Απολύμανση σπόρων τομάτας πριν από τη φύτευση δενδρυλλίωνΠαράγεται με μούλιασμα σε διάφορα παρασκευάσματα. Τα πιο αποτελεσματικά μέσα είναι:

 • Fitosporin-M. Το διάλυμα πρέπει να παρασκευαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες που υποδεικνύονται στο παρασκεύασμα – δύο ώρες πριν από τη διαδικασία, αραιώστε 1,5 g του παρασκευάσματος (μισό κουταλάκι του γλυκού) σε 150 ml καθαρού νερού, βυθίστε το υλικό στο διάλυμα για 1-2 ώρες.
 • Χλωροεξιδίνη. Ρίξτε ένα διάλυμα 0,05% ενός προϊόντος φαρμακείου χωρίς αραίωση με νερό και βυθίστε τη σακούλα σε αυτό για μισή ώρα.
 • Ζελένκα (“Brilliant Green”). Αραιώστε 1 ml του φαρμάκου σε 100 ml νερού για να λάβετε ένα σκούρο πράσινο υγρό. Πρέπει να μουλιάσει για 30 λεπτά.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι επεξεργασίας των σπόρων ντομάτας, αλλά η απολύμανσή τους δεν είναι πολύ αποτελεσματική:

 • Υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ρίξτε ένα διάλυμα 3% της ουσίας σε ένα δοχείο, μουλιάστε το υλικό φύτευσης για 20 λεπτά.
 • Υπερμαγγανικό κάλιο (υπερμαγγανικό κάλιο). Βυθίστε το εμβόλιο στο σκούρο ροζ διάλυμα του φαρμάκου για είκοσι λεπτά.

Μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε προ-σπορική επεξεργασία με τη βοήθεια φυσικών απολυμαντικών, τα οποία είναι μέτρια αποτελεσματικά:

 • Έγχυμα σκόρδου. Θα χρειαστείτε 3 μεσαίου μεγέθους γαρίφαλα. Τα αλέθετε καλά, ανακατεύετε με 100 ml νερό, αφήνετε το διάλυμα να εγχυθεί για 24 ώρες. Στη συνέχεια βυθίστε τους σπόρους ντομάτας στο έγχυμα για 30 λεπτά.
 • Διάλυμα χυμού αλόης. Για να προετοιμάσετε το διάλυμα, πρέπει να αναμίξετε την ουσία με νερό σε αναλογία 1: 1. Είναι πιο βολικό να στύβετε το χυμό με πρέσα σκόρδου. Πρέπει να μουλιάσει για 30 λεπτά.

Εμβάπτιση σε διεγερτικά ανάπτυξης

Το μούλιασμα των σπόρων τομάτας σε διάλυμα φαρμάκων που διεγείρουν την ανάπτυξη είναι ένα σημαντικό βήμα προετοιμασίας. Όχι μόνο βελτιώνει τη βλάστηση, αλλά βοηθά επίσης στην ανάπτυξη ισχυρότερων και ισχυρότερων δενδρυλλίων, επειδή βοηθά στην ενίσχυση της ανοσίας και στην αύξηση της αντοχής στις ασθένειες.

Σημείωση! Το μούλιασμα σε διεγέρτη ανάπτυξης πρέπει να πραγματοποιείται μετά την απολύμανση και αμέσως πριν από τη σπορά στο έδαφος για σπορόφυτα.

Πριν από μια τέτοια επεξεργασία, συνιστάται να τοποθετείτε το υλικό φύτευσης σε υφασμάτινη τσάντα ή γάζα, με αυτή τη μορφή είναι βολικό να βυθιστείτε στο διάλυμα και να το αφαιρέσετε από αυτό.

 

 

Ή μπορείτε απλά να διπλώσετε πολλές στρώσεις γάζας ή υφάσματος, να το τοποθετήσετε πάνω σε ένα ποτήρι και να χύσετε τους σπόρους με το διάλυμα μέσα από το υλικό του φίλτρου.

 

 

Μπορείτε να μουλιάσετε τους σπόρους πριν φυτέψετε δενδρύλλια στα ακόλουθα αποτελεσματικά παρασκευάσματα:

 1. Ζιρκονίτης;
 2. Epin-Extra;
 3. Energen;
 4. HB-101.

Σπουδαίος! Πληροφορίες σχετικά με τη χρήση φαρμάκων, τον χρόνο εμποτισμού παρουσιάζονται στις οδηγίες για το φάρμακο, επομένως πρέπει να το διαβάσετε προσεκτικά.

Το διάλυμα πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως μετά την παρασκευή του.

Εκτός από τα φάρμακα που αναφέρονται παραπάνω, υπάρχουν βιολογικές ουσίες που μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για τη βελτίωση της βλάστησης. Είναι ιδανικά για τους λάτρεις της βιολογικής γεωργίας. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οδηγίες για αυτά τα προϊόντα (για φυσικούς λόγους), Εξετάστε τους κανόνες για τη χρήση βιολογικών φαρμάκων με περισσότερες λεπτομέρειες:

 • Χυμός αλόης. Πριν από την προετοιμασία του διαλύματος, συνιστάται να προετοιμάσετε τα φύλλα του φυτού – τυλίξτε τα σε χαρτί, βάλτε το στο ψυγείο για 10-12 ημέρες. Χάρη στη χειραγώγηση, ο χυμός τους θα είναι αρκετές φορές πιο αποτελεσματικός και πιο υγιεινός. Και στη συνέχεια, για να προετοιμάσετε το διάλυμα, ανακατέψτε χυμό αλόης και καθαρό νερό σε αναλογία 1: 1, μουλιάστε τους σπόρους για 24 ώρες.

 

 • Μέλι. Είναι γνωστό από καιρό ότι αυτό το προϊόν δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και χρήσιμο και, όπως αποδεικνύεται, όχι μόνο για το ανθρώπινο σώμα. Για να φτιάξετε μια αποτελεσματική λύση, πρέπει να αναμίξετε 1 κουτ. μέλι με ένα ποτήρι καθαρό και ζεστό νερό (βρασμένο εκ των προτέρων) και αφήνουμε τους σπόρους στο υγρό του μελιού για πέντε ώρες.

 

 • Τέφρα ξύλου. Για να προετοιμάσετε το διάλυμα, πρέπει να βυθίσετε 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο. ουσίες σε ένα ποτήρι νερό.

 

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει για δύο μέρες.

 

Αμέσως πριν από την επεξεργασία, πρέπει να ανακατέψετε ξανά το διάλυμα τέφρας και να αφήσετε τον σπόρο σε αυτό για 6 ώρες.

 

Παρεμπιπτόντως! Μετά την εμβάπτιση σε οποιαδήποτε παρασκευάσματα διεγερτικής ανάπτυξης δεν χρειάζεται να πλύνετε τους σπόρους ντομάτες, μπορείτε να τις φυτέψετε αμέσως αφού αφαιρεθούν από το διάλυμα.

φυσαλίδες

Η φυσαλίδα είναι η διαδικασία επεξεργασίας των σπόρων με ρεύματα αέρα στο νερό για να ξεπλυθούν τα αιθέρια έλαια που εμποδίζουν τη βλάστησή τους. Δηλαδή, μια τέτοια μέθοδος προετοιμασίας στοχεύει στην επιτάχυνση της βλάστησης.

Για τη διαδικασία, θα χρειαστείτε ένα bubbler ή έναν συμπιεστή ενυδρείου, ένα δοχείο με νερό. Οι σπόροι ντομάτας μπορούν να φουσκώνουν σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 • Βυθίστε το υλικό φύτευσης σε ένα δοχείο (μπορείτε πρώτα να το ρίξετε σε μια υφασμάτινη σακούλα και να το βυθίσετε σε ένα σκεύος).
 • Στη συνέχεια, πρέπει να ρίξετε το υγρό στο δοχείο, το νερό πρέπει να είναι αρκετά ζεστό (θερμοκρασία περίπου 40 μοίρες).
 • Τώρα πρέπει να βάλετε τον εύκαμπτο σωλήνα από το φυσαλίδα ή τον συμπιεστή στο κάτω μέρος του δοχείου και να ανοίξετε την παροχή αέρα.
 • Αφήστε τους σπόρους εκτεθειμένους στον αέρα για 12-18 ώρες.
 • Στο τέλος της θεραπείας, πρέπει να τα αφαιρέσετε από το νερό και να τα στεγνώσετε.

 

Μικρό κόλπο! Η προετοιμασία των σπόρων ντομάτας για σπορά δενδρυλλίων θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική εάν προσθέσετε ένα διεγέρτη ανάπτυξης στο νερό (τα ονόματα των δημοφιλών φαρμάκων παρατίθενται παραπάνω).

Βλάστηση

Κατά τη διάρκεια της βλάστησης, οι σπόροι βρίσκονται σε υγρό και ζεστό περιβάλλον μέχρι να εκκολαφθούν οι βλαστοί. Χάρη σε αυτόν τον χειρισμό, είναι δυνατό όχι μόνο να επιταχυνθεί η εμφάνιση δενδρυλλίων μετά τη φύτευση στο έδαφος, αλλά και να εντοπιστούν βιώσιμα δείγματα (αυτά που δεν έχουν φυτρώσει απλά δεν μπορούν να σπαρθούν στο έδαφος).

Σπουδαίος! Η βλάστηση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο μετά την απολύμανση όσο και μετά την εμβάπτιση σε διεγέρτη ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει αυστηρά πριν από τη φύτευση στο έδαφος.

Προκειμένου να βλαστήσουν σωστά οι σπόροι ντομάτας πριν από τη σπορά δενδρυλλίων, συνιστάται να τηρείτε το ακόλουθο σχήμα:

 • Έχετε έτοιμο λίγο τυρόπανο ή βαμβακερό ύφασμα (είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε, καθώς ο σπόρος μπορεί να αναπτυχθεί στο πανί και να είναι δύσκολο να βγει χωρίς να καταστραφεί).
 • Βάλτε το σε κάποιο πιατάκι.
 • Τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα μέρος του υλικού (όπως στη φωτογραφία) και βρέξτε από ένα μπουκάλι ψεκασμού με καθαρό, ζεστό, καθιζάνον νερό.

 

 • Τυλίξτε τους σπόρους στην άλλη πλευρά του υφάσματος ή της γάζας.

 

 • Βάλτε το υλικό σε μια πλαστική σακούλα, ενώ αφήνετε αέρα μέσα (γιατί χρειάζεται οξυγόνο για τη βλάστηση).
 • Καθαρίστε σε ζεστό μέρος όπου διατηρείται + 24-26 ° C.

 

Μπορείτε επίσης να φυτέψετε σπόρους ντομάτας σε βαμβάκι.. Πρέπει να κάνετε τα πάντα χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία όπως περιγράφεται παραπάνω, μόνο που πρέπει να το καλύψετε με ένα άλλο βαμβάκι, όπως στη φωτογραφία:

 

 

Σπουδαίος! Στη συνέχεια, πρέπει να ελέγχετε το ύφασμα κάθε μέρα, χωρίς να το αφήνετε να στεγνώσει. Όταν δείτε ότι οι σπόροι έχουν φυτρώσει, πρέπει να τους πάρετε και να τους φυτέψετε.

Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε τους δύο τρόπους που σας αρέσουν για να προετοιμάσετε τους σπόρους ντομάτας πριν από τη σπορά δενδρυλλίων και να τους πραγματοποιήσετε στο σπίτι. Είναι όμως πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες, να ακολουθείτε τον συνιστώμενο χρόνο, συγκεντρώσεις, κανόνες, για να μην χαλάσετε το υλικό φύτευσης.

Υποβολή απάντησης