Τι να κάνετε εάν υπάρχει μούχλα στα σπορόφυτα;


Κατά την καλλιέργεια δενδρυλλίων στο σπίτι, μπορεί να αντιμετωπίσετε ορισμένες δυσκολίες. Οι συνέπειες μπορεί να είναι διαφορετικές: από ήπιες και ανεπαίσθητες, έως μερική ή πλήρη απώλεια δενδρυλλίων. Ένα κοινό πρόβλημα είναι η μούχλα στην επιφάνεια του υποστρώματος ή στα σπορόφυτα.Όμως όταν δεις επιδρομή δεν πρέπει να πανικοβληθείς – το πρόβλημα είναι επιλύσιμο και αν το λύσεις άμεσα, μπορείς να αποφύγεις τις συνέπειες. Λοιπόν, τι να κάνετε αν παρατηρήσετε σημάδια μούχλας στα φυτά ή στην επιφάνεια του εδάφους και πώς να αποτρέψετε το πρόβλημα;

Καλούπι σε σπορόφυτα: τι είναι, πώς μοιάζει

Η μούχλα είναι ένας μικροσκοπικός μύκητας (επομένως μπορεί να ονομαστεί μύκητες μούχλας), μπορεί να βρίσκονται στο περιβάλλον του εδάφους, στο νερό, στον αέρα με τη μορφή σπορίων ή θραυσμάτων μυκηλιακών υφών. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, αρχίζουν να αναπτύσσονται γρήγορα. Η μούχλα στα σπορόφυτα εμφανίζεται ως λευκή, γκρίζα ή ανοιχτόπράσινη άνθηση (χνουδάκι).

Πρέπει να γνωρίσετε προσωπικά τον εχθρό: η φωτογραφία δείχνει μια μουχλιασμένη λευκή επίστρωση σε νεαρούς βλαστούς.

 

Πώς σχετίζονται τα σπορόφυτα και η μούχλα; Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σπόρια και θραύσματα μυκηλίου βρίσκονται στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους για τα σπορόφυτα. Ωστόσο, ακόμη και αν το χώμα απολυμανθεί, τα σπόρια μούχλας μπορούν να εισέλθουν σε αυτό μέσω του νερού κατά την άρδευση ή μέσω του αέρα. Ταυτόχρονα, μετά τη σπορά των σπόρων οποιασδήποτε καλλιέργειας, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μίνι θερμοκήπιο (καλύψτε το δοχείο με καπάκι, μεμβράνη, γυαλί) ώστε οι σπόροι να φυτρώσουν.

Έτσι, σε συνθήκες θερμοκηπίου, διατηρείται υψηλή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία, που είναι ευνοϊκές συνθήκες για την αναπαραγωγή μυκήτων μούχλας.

 

Το καλούπι πολλαπλασιάζεται ενεργά στο ανώτερο στρώμα του εδάφους και υπάρχουν αδύναμες ρίζες νεαρών φυτών, σε αντίθεση με τα ενήλικα φυτά, είναι πολύ ευάλωτα σε τέτοια κακοτυχία. Εάν δεν λάβετε μέτρα για την εξάλειψη του προβλήματος, τότε τα σπορόφυτα θα πεθάνουν.

Στη ζώνη κινδύνου, φρέσκα φυτά και νεαρά σπορόφυτα πριν από τη συλλογή. Τα καλλιεργημένα φυτά έχουν ισχυρότερη ανοσία και είναι σε θέση να αντέξουν τις αντιξοότητες. Γιατί η μούχλα είναι επικίνδυνη για νεαρά σπορόφυτα;

 • Οι μύκητες μπορούν να δραστηριοποιηθούν πριν από τη βλάστηση, έτσι μπορούν να βλαστήσουν σε σπόρους και να προκαλέσουν το θάνατό τους, μετά τον οποίο δεν μπορεί να αναμένεται η βλάστηση.
 • Η μούχλα εξασθενεί την ανοσία των δενδρυλλίων, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες επικίνδυνες μυκητιακές ασθένειες, όπως το μαύρο πόδι.
 • Τα απόβλητα μούχλας είναι όξινα, πράγμα που σημαίνει ότι οξειδώνουν το έδαφος, κάτι που είναι εξαιρετικά αρνητικό για τα νεαρά φυτά.

 

Αιτίες μούχλας στα σπορόφυτα

Ακόμα κι αν υπάρχουν σπόρια μούχλας ή θραύσματα μυκηλιακών υφών στο υπόστρωμα του εδάφους ή εάν εισαχθούν μέσω του νερού ή του αέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι η μούχλα θα αρχίσει απαραίτητα να αναπτύσσεται. Η εμφάνιση και η ανάπτυξη μούχλας στα σπορόφυτα επηρεάζεται από διάφορους βασικούς παράγοντες που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τους μύκητες:

 • Διαβροχή του υποστρώματος. Το πολύ συχνό και άφθονο πότισμα οδηγεί σε υπερβολική υγρασία στο έδαφος και στην επιφάνειά του, και στους μύκητες αρέσει πολύ η υπερχείλιση.
 • Υψηλή υγρασία αέρα. Εκτός από την υψηλή υγρασία του εδάφους, η υψηλή υγρασία του αέρα (πάνω από 90-95%) είναι επικίνδυνη, η οποία προκαλεί εύκολα την ανάπτυξη μούχλας.
 • Αυξημένη θερμοκρασία αέρα. Μαζί με την αυξημένη υγρασία της γης και του αέρα, η αυξημένη t (πάνω από 22 βαθμούς Κελσίου) θα προκαλέσει εύκολα την αναπαραγωγή της ατυχίας.
 • Κακές ιδιότητες εδάφους. Τα κακά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν υψηλή πυκνότητα, ανεπαρκές νερό και αναπνοή (δηλαδή κακό αερισμό). Ένα τέτοιο έδαφος θα προκαλέσει σίγουρα στασιμότητα της υγρασίας και θα υπάρξει επίσης έλλειψη οξυγόνου στο υπόστρωμα.
 • Όξινο χώμα. Η αυξημένη οξύτητα του εδάφους (λιγότερο από 6,5-6,0) αρέσουν στους μύκητες της μούχλας.
 • Έλλειψη αποστράγγισης ή κακή αποστράγγιση. Το σύστημα αποστράγγισης, το οποίο περιλαμβάνει οπές και ένα στρώμα αποστράγγισης στο κάτω μέρος της δεξαμενής, είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας.
 • οργανικά υπολείμματα στο υπόστρωμα. Τέτοιες ουσίες αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μούχλα, επομένως το μίγμα εδάφους δεν πρέπει να περιέχει οργανικά συστατικά που δεν έχουν αποσυντεθεί (για παράδειγμα, φρέσκο ​​λίπασμα, κοπριά, φύλλα τσαγιού, διάφορα φυτικά υπολείμματα κ.λπ.).
 • Έλλειψη φωτισμού. Τα φυτά σε όλα τα στάδια δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν έλλειψη φωτισμού.

 

Πρόληψη μούχλας στα σπορόφυτα

Συνιστάται η λήψη προληπτικών μέτρων ακόμα κι αν δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ τέτοιο πρόβλημα.

Προληπτικά μέτρα πριν από τη σπορά των σπόρων:

 • Έδαφος για σπορόφυτα πρέπει απαραίτητα να αντιστοιχεί σε μια σειρά χαρακτηριστικών: να είναι χαλαρό, ελαφρύ, υδάτινο και να αναπνέει (δηλαδή να έχει καλές ιδιότητες αερισμού).
 • επιλέγω μίγμα εδάφους με ουδέτερο pH (6,5-7). Η αυξημένη οξύτητα του εδάφους θα είναι καλό έδαφος αναπαραγωγής για μύκητες του εδάφους. Παρεμπιπτόντως, η τύρφη οξινίζει το έδαφος, επομένως το έδαφος πρέπει να έχει μια ισορροπημένη σύνθεση. Εάν η γη είναι όξινη, τότε πρέπει να προστεθεί κιμωλία, αλεύρι δολομίτη ή τέφρα ξύλου.
 • Πριν από τη σπορά, πραγματοποιήστε απολύμανση εδάφους. Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι απολύμανσης της γης: κατάψυξη, ασβεστοποίηση, βρασμός στον ατμό (η ασβεστοποίηση και ο ατμός είναι οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι):
  • κατάψυξη (το χώμα βγαίνει στον παγετό για μια εβδομάδα, στη συνέχεια θερμαίνεται για τον ίδιο χρόνο, είναι απαραίτητο να εναλλάσσεται ο παγετός και να θερμαίνεται πολλές φορές),
  • πύρωση (η γη απλώνεται σε ένα λεπτό στρώμα σε ένα ταψί και τοποθετείται στο φούρνο στους 90 βαθμούς για 30 λεπτά),
  • στον ατμό (το χώμα τοποθετείται σε ένα πανί και τοποθετείται σε λουτρό νερού, πρέπει να το διατηρήσετε στον ατμό για 1,5 ώρα, ενώ ανακατεύετε τακτικά).
 • Μετά την απολύμανση, το έδαφος πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία με βιολογικά μυκητοκτόνα αποκατάσταση της ευεργετικής μικροχλωρίδας: Fitosporin, Alirin, Trichodermin.
 • Δώστε προσοχή στη σύνθεση του μίγματος του εδάφους. Πρέπει να έχει μέσα άμμος ποταμού, καθώς υγροσκοπικά στοιχεία (περλίτης ή βερμικουλίτης), θα απορροφήσουν την υπερβολική υγρασία και επίσης θα κάνουν το έδαφος πιο χαλαρό.
 • Η τύρφη (ιδιαίτερα η τύρφη) οξινίζει το έδαφος, επομένως, εκτός από αυτό το συστατικό, το μείγμα πρέπει να περιέχει αποοξειδωτικά στοιχεία (αλεύρι δολομίτη, στάχτη, κιμωλία). Αυτό θα πρέπει να ληφθεί προσεκτικά υπόψη εάν προετοιμάζετε το έδαφος με τα χέρια σας, επειδή τα μείγματα εδάφους που αγοράσατε έχουν ήδη κανονικό pH.
 • Το δοχείο πρέπει να έχει οπές αποστράγγισης και στρώση αποστράγγισηςου (από διογκωμένη άργιλο, περλίτη ή σπασμένο τούβλο). Το σύστημα αποστράγγισης θα αποτρέψει την κατακράτηση υγρασίας στο υπόστρωμα.
 • Συνιστάται πριν τη σπορά απολυμάνετε τους σπόρουςγια την εξάλειψη πιθανών διαφωνιών σχετικά με αυτά. Αποτελεσματική θεραπεία με τις ακόλουθες ουσίες Fitosporin (μισό κουταλάκι του γλυκού ανά 150 ml νερού, μουλιάστε τους σπόρους για 2 ώρες), Chlorhexidine (εμποτίστε σε διάλυμα 0,05% για 30 λεπτά).

 

Παρεμπιπτόντως! Για την πρόληψη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν βιολογικά μυκητοκτόνα, για παράδειγμα, Gamair-SP, Planriz-J, Alirin-B. Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα, τέτοια παρασκευάσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται πολλές φορές: την πρώτη φορά μετά την απολύμανση του εδάφους, στη συνέχεια 7 ημέρες μετά τη βλάστηση, στη συνέχεια 2 εβδομάδες μετά τη συλλογή.

Πρόληψη μούχλας μετά τη σπορά σπόρων για σπορόφυτα:

 • Αερίζετε τακτικά το θερμοκήπιό σας. Πριν εμφανιστούν πλήρεις βλαστοί, οι σπόροι βρίσκονται σε συνθήκες θερμοκηπίου. Είναι απαραίτητο κάθε μέρα να μπαίνει αέρας (κατά προτίμηση το πρωί και το βράδυ) για να αερίζεται το θερμοκήπιο ανοίγοντας το καπάκι για 20 λεπτά. Πριν κλείσετε το θερμοκήπιο, φροντίστε να σκουπίσετε τη συμπύκνωση από την επιφάνεια του καλύμματος ή της μεμβράνης για να μειώσετε την υγρασία.
 • Αερίζετε το δωμάτιο τακτικά (ειδικά σε αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία στο δωμάτιο με τα σπορόφυτα). Ωστόσο, τα κρύα ρεύματα δεν πρέπει να επιτρέπονται!
 • Ακολουθήστε το πρόγραμμα ποτίσματος. Κατά τη σπορά, είναι σημαντικό να υγραίνεται μέτρια το έδαφος με ένα μπουκάλι ψεκασμού. Κατά τη διάρκεια της μετέπειτα φροντίδας, πρέπει να υγράνετε το έδαφος πολύ προσεκτικά, διατηρώντας μέτρια υγρασία του εδάφους. Πριν από τη βλάστηση, ψεκάστε από ένα μπουκάλι ψεκασμού και μετά τη βλάστηση των σπόρων από μια σύριγγα κατά μήκος της άκρης του δοχείου (ή μέσα από μια παλέτα). Η γη δεν πρέπει να ξεχειλίζει! Το νερό για άρδευση πρέπει να είναι μαλακό, καθιζάνον, σε θερμοκρασία δωματίου.
 • Προσέξτε την οξύτητα του εδάφους. Εάν υποψιάζεστε ότι η οξύτητα είναι αυξημένη, τότε πασπαλίστε ένα λεπτό στρώμα πυρωμένης άμμου ποταμού αναμεμειγμένη με μικρή ποσότητα τέφρας ξύλου (ή ενεργού άνθρακα) στην επιφάνεια του εδάφους. Μπορείτε επίσης να ρίξετε το χώμα με διάλυμα τέφρας ξύλου (μισή κουταλιά της σούπας ανά λίτρο ζεστού νερού, ανακατέψτε καλά, κρυώστε και ρίξτε).
 • Παρέχετε επαρκή φωτισμό. Εάν υπάρχει λίγο ηλιακό φως, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε επιπλέον φυτολαμπτήρες ώστε οι ώρες φωτός της ημέρας να φτάσουν τις 12-14 ώρες.

Σπουδαίος! Η καταπολέμηση της μούχλας είναι πιο δύσκολη από την πρόληψη της. Επομένως, εάν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε τέτοιες δυσκολίες κατά την καλλιέργεια δενδρυλλίων, δώστε αρκετή προσοχή στην πρόληψη των φυταρίων.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη μούχλα στα σπορόφυτα

Εάν τα προληπτικά μέτρα δεν τηρήθηκαν ή ήταν αναποτελεσματικά και η μούχλα εμφανίστηκε ακόμα, τότε πρέπει να απαλλαγείτε αμέσως από αυτό. Διαφορετικά, θα αρχίσει να αναπτύσσεται ενεργά στην επιφάνεια του εδάφους και στα σπορόφυτα.

Σημείωση! Εάν είδατε ότι τα σπορόφυτα ή το έδαφος γύρω ήταν καλυμμένα με μούχλα, τότε πρώτα απ ‘όλα πρέπει να επανεξετάσετε τις συνθήκες κράτησης: καθεστώς άρδευσης, θερμοκρασία και υγρασία.

Για να απαλλαγείτε από τη μούχλα στα σπορόφυτα, θα πρέπει να λάβετε μια σειρά πολύπλοκων μέτρων:

 • Αφαιρέστε προσεκτικά την πλάκα από το έδαφος, είναι βολικό να χρησιμοποιήσετε μια οδοντογλυφίδα ή μια ξύλινη σπάτουλα (ραβδί). Εάν έχει αφαιρεθεί πολλή γη, τότε πρέπει να προσθέσετε νέο χώμα στο προηγούμενο επίπεδο, έτσι ώστε οι ρίζες να μην είναι γυμνές. Ωστόσο, μια τέτοια ενέργεια δεν είναι πάντα αποδεκτή, για παράδειγμα, εάν τα σπορόφυτα μεγαλώνουν πολύ κοντά το ένα στο άλλο.
 • Εάν έχει βρεθεί μούχλα στο φυτό, τότε το δενδρύλλιο πρέπει να αφαιρεθεί.
 • Ετοιμάστε το διάλυμα Fitosporin σύμφωνα με τις οδηγίες, ψεκάστε τα σπορόφυτα και χύστε το χώμα. Επαναλάβετε μετά από 5 ημέρες.
 • Στη συνέχεια, πασπαλίστε τα σημεία όπου βρέθηκε η μυκητιακή πλάκα (και κατά προτίμηση η επιφάνεια ολόκληρης της γης στο δοχείο), πυρωμένη άμμο ποταμού ή σκόνη ξυλάνθρακα (μπορείτε επίσης να ρίξετε ένα μείγμα άμμου και αλεσμένου άνθρακα). Είναι επίσης χρήσιμο να πασπαλίζουμε με λίπασμα ShungiTerra.

Σπουδαίος! Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός νέας μούχλας, είναι απαραίτητο να ρίχνουμε ξηρή άμμο στην επιφάνεια του υποστρώματος με ένα μικρό στρώμα μετά από κάθε πότισμα.

 • Μετά από κάθε πότισμα (όταν απορροφάται πλήρως η υγρασία), είναι απαραίτητο να χαλαρώσετε προσεκτικά την επιφάνεια του εδάφους για να αποτρέψετε το σχηματισμό κρούστας που εμποδίζει την κανονική διείσδυση του οξυγόνου.
 • Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε μέτριο πότισμα, αποφεύγοντας το πότισμα. Αλλά μην κάνετε κατάχρηση, η έλλειψη υγρασίας μπορεί επίσης να είναι επιζήμια για τα ευαίσθητα φυτά.
 • Εάν η μούχλα εμφανιστεί ξανά μετά τις παραπάνω θεραπείες, τότε είναι αποτελεσματικό να ρίξετε το έδαφος με χημικά μυκητοκτόνα, για παράδειγμα, Fundazol, Oksih.
 • Όταν η μούχλα εμφανίζεται στα φυτά σε μικρές ποσότητες, είναι αποτελεσματικό να ψεκάζετε το Quadris, το Kuproksat με μυκητοκτόνα.
 • Για την καταπολέμηση της μούχλας στα σπορόφυτα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν βιολογικά μυκητοκτόνα, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τα χημικά, αλλά είναι πιο ασφαλή. Για παράδειγμα, Alirin-B, Gamair-SP, συμπεριλαμβανομένης της Fitosporin, η οποία αναφέρθηκε παραπάνω. Είναι απαραίτητο να επαναλάβετε τη θεραπεία μετά από 5 ημέρες και στη συνέχεια να επεξεργαστείτε ξανά μετά από πέντε ημέρες.

Εάν βρέθηκε μούχλα στα τοιχώματα των δισκίων ή των γλάστρων τύρφης, τότε είναι καλύτερο να μεταμοσχευθεί το δενδρύλλιο σε ένα νέο δοχείο και να το πετάξετε με ένα βιολογικό μυκητοκτόνο. Εάν δεν είναι δυνατή η μεταμόσχευση, μπορείτε επίσης να ρίξετε το φυτό με ένα διάλυμα μυκητοκτόνου και να λιπάνετε τα τοιχώματα του δοχείου τύρφης με πάστα Fitosporin.

Κανείς δεν έχει ασφαλιστεί για λάθη κατά την καλλιέργεια δενδρυλλίων, αλλά είναι στη δύναμή μας να αποφύγουμε θανατηφόρα λάθη που θα οδηγήσουν στο θάνατο των περισσότερων ή όλων των φυταρίων. Εάν λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε τη μούχλα στα σπορόφυτα εκ των προτέρων, τότε πιθανότατα μπορείτε να το αποφύγετε. Αλλά αν, ωστόσο, εμφανιστεί, τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε – μπορείτε να το εξαλείψετε χωρίς σοβαρό τελευταίο, το πιο σημαντικό, να ενεργήσετε γρήγορα και σωστά.

Υποβολή απάντησης