Φθινοπωρινή και ανοιξιάτικη φύτευση δενδρυλλίων δαμάσκηνου

Το δαμάσκηνο έχει υπέροχη γλυκιά γεύση μελιού. Από αυτό το φρούτο μπορείτε να φτιάξετε νόστιμες μαρμελάδες, μαρμελάδες, κομπόστες, αποξηραμένα φρούτα. Λόγω της σύνθεσής του, το φρούτο δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και εξαιρετικά υγιεινό, επομένως θα γίνει ένα υπέροχο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Για αυτούς τους λόγους, πολλοί καλοκαιρινοί κάτοικοι δεν αρνούνται στον εαυτό τους την ευχαρίστηση να καλλιεργήσουν μια καλλιέργεια στον κήπο τους.

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε ένα δαμάσκηνο – την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Ένας κηπουρός που αποφασίζει να αρχίσει να καλλιεργεί μια καλλιέργεια μπορεί να έχει μια πολύ προφανή και σημαντική ερώτηση: “πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε ένα δενδρύλλιο δαμάσκηνου – την άνοιξη ή το φθινόπωρο;”. Σίγουρα, μπορείτε να φυτέψετε μια καλλιέργεια τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο. Αλλά υπάρχουν ορισμένοι κανόνες.

Η φύτευση ενός δενδρυλλίου το φθινόπωρο συνιστάται μόνο στις νότιες, ζεστές περιοχές. Και η φύτευση μιας καλλιέργειας την άνοιξη είναι βέλτιστη σε πιο βόρειες και ψυχρότερες περιοχές. (στη μεσαία λωρίδα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Μόσχας, στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Βόλγα) και υπάρχουν καλοί λόγοι για αυτό. Κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής διαδικασίας σε αυτά τα μέρη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το φυτό να μην έχει χρόνο να ριζώσει και να πεθάνει.

 

Όροι φύτευσης δενδρυλλίων δαμάσκηνου σε ανοιχτό έδαφος

Η φύτευση του φθινοπώρου και της άνοιξης οποιωνδήποτε οπωροφόρων καλλιεργειών και θάμνων πρέπει να πραγματοποιείται την πιο κατάλληλη και άνετη στιγμή για αυτούς. Η επιβίωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό. Πότε είναι καλύτερο να φυτέψετε αυτή την καρποφορία, σε ποιο μήνα;

Βέλτιστος χρόνος για φύτευση δαμάσκηνων την άνοιξη – τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο πριν από το σπάσιμο των μπουμπουκιών, αλλά η θερμοκρασία του αέρα πρέπει να είναι σταθερά πάνω από 5 βαθμούς Κελσίου. Στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – είναι βέλτιστο να φυτέψετε στα τέλη Απριλίου, στο Νότο (Εδάφιο Κρασνοντάρ (Κούμπαν), Βόρειος Καύκασος) – στα τέλη Μαρτίου, στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – είναι καλύτερα να φυτέψετε στις αρχές Μαΐου.

Rσυνιστώμενη περίοδο θεραπείας το φθινόπωρο – Ο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος είναι τυπικός, η θερμοκρασία της ημέρας πρέπει να είναι περίπου 10 βαθμοί Κελσίου, και η νυχτερινή θερμοκρασία πρέπει να είναι 5. Πρέπει να φυτεύεται ένα μήνα πριν την έναρξη του κρύου καιρού. Στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – είναι καλύτερο να φυτέψετε τον Σεπτέμβριο, στο Νότο – όλο τον Οκτώβριο, στη Μέση λωρίδα – από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα τέλη του πρώτου μισού Οκτωβρίου.

Παρεμπιπτόντως! Η φυσική επιθυμία οποιουδήποτε κηπουρού να μάθει – σε ποιο έτος μετά τη φύτευση αρχίζει να αποδίδει καρπούς το δαμάσκηνο; Έτσι, κατά κανόνα, η καρποφορία αρχίζει μετά από 3-5 χρόνια.

Οδηγίες φύτευσης δενδρυλλίων δαμάσκηνου

Όταν φυτεύετε οποιοδήποτε οπωροφόρο δέντρο, πρέπει να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο μοτίβο που θα σας βοηθήσει να εκτελέσετε σωστά τη διαδικασία. Εκτός από την ίδια τη φύτευση, κάθε βήμα είναι σημαντικό: η επιλογή του υλικού φύτευσης και μιας θέσης στον κήπο, η προετοιμασία του λάκκου.

Επιλογή δενδρυλλίων

Το δαμάσκηνο ήταν αρχικά μια θερμοφιλική και ιδιότροπη κουλτούρα, αλλά χάρη στην επιλογή, εμφανίστηκαν προσαρμοσμένες, ανθεκτικές στον παγετό ποικιλίες. Επομένως, για να αναπτυχθεί μια καλλιέργεια φρούτων από τη Μέση Λωρίδα, στα Ουράλια, στη Σιβηρία, είναι απαραίτητο να επιλέξετε ζώνες ποικιλίες που είναι κατάλληλες για τις καιρικές και κλιματικές συνθήκες μιας συγκεκριμένης περιοχής. Δεν έχει νόημα να αγοράζετε σπορόφυτα που προορίζονται για άλλες περιοχές, επειδή, πιθανότατα, δεν θα ριζώσουν ή θα καρποφορήσουν άσχημα.

Η επιλογή μιας προσαρμοσμένης ποικιλίας κατάλληλης για μια συγκεκριμένη περιοχή είναι το κλειδί για την κανονική καλλιέργεια και καρποφορία ενός δέντρου.

Τα χαρακτηριστικά ενός υγιούς, καλού δενδρυλλίου δαμάσκηνου θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό δείγμα για φθινοπωρινή ή ανοιξιάτικη φύτευση:

 1. Το εναέριο μέρος του φυτού πρέπει να είναι υγιές – χωρίς κατεστραμμένους, ξηρούς, βλαστούς. Δεν πρέπει να υπάρχουν σημεία ή ίχνη ασθένειας. Ο φλοιός δεν έχει φθορές, διατηρείται η ακεραιότητά του.
 2. Ένα υγιές και ισχυρό ριζικό σύστημα με τρεις έως πέντε ισχυρές ρίζες μήκους τουλάχιστον 25 εκατοστών. Επίσης, ο κεντρικός αγωγός πρέπει να είναι καλά αναπτυγμένος. Το δενδρύλλιο δεν πρέπει να έχει ξηρές και σάπιες ρίζες, ύποπτες αναπτύξεις.
 3. Το δενδρύλλιο πρέπει να έχει ημινάνο ή νάνο υποκείμενο.
 4. Η βέλτιστη ηλικία του δενδρυλλίου είναι ένα ή δύο χρόνια. Δεν μπορείτε να φυτέψετε δείγματα μεγαλύτερα από τρία χρόνια, καθώς πιθανότατα δεν θα ριζώσουν.
 5. Η διάμετρος του στελέχους του δενδρυλλίου είναι 1-1,5 εκατοστά.
 6. Το δενδρύλλιο έχει κεντρικό βλαστό και τουλάχιστον τρεις πλευρικούς κλάδους.

Σπουδαίος! Όταν αγοράζετε ένα δενδρύλλιο, ελέγξτε επίσης με τον πωλητή – η ποικιλία είναι αυτογονιμοποιημένη ή διασταυρούμενη. Εάν το δενδρύλλιο ανήκει στον τελευταίο τύπο, τότε ένα ή δύο ακόμη δενδρύλλια δαμάσκηνου διαφορετικών ποικιλιών θα πρέπει να φυτευτούν στο χώρο.

Επιλογή τοποθεσίας

Το σημείο που θα επιλέξετε στην παρτίδα θα χρησιμεύσει ως σπίτι για το δέντρο για τα επόμενα χρόνια. Και η ποσότητα και η ποιότητα της καλλιέργειας θα εξαρτηθεί από το πόσο άνετα θα αναπτυχθεί σε αυτό το μέρος. Οι παρακάτω συστάσεις θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα μέρος:

 1. Το μέρος πρέπει να είναι ηλιόλουστο, η νότια ή νοτιοδυτική πλευρά του κήπου είναι ιδανική (η έλλειψη ήλιου είναι κρίσιμη για αυτήν την καλλιέργεια, η σκιά μπορεί να έχει πολύ αρνητική επίδραση στην καλλιέργεια).
 2. Επίσης, ο χώρος για το δαμάσκηνο πρέπει να προστατεύεται αξιόπιστα από τον άνεμο, κάτι που είναι πολύ κρίσιμο και δυσάρεστο για τον πολιτισμό.
 3. Η στασιμότητα της υγρασίας και η υπερβολική υγρασία είναι απαράδεκτες, επομένως, θα πρέπει να αποφεύγονται υγρότοποι και μέρη με υψηλή συχνότητα υπόγειων υδάτων (το κατάλληλο βάθος εμφάνισης είναι τουλάχιστον 1,5 m).
 4. Δεν πρέπει να επιλέξετε μέρος για φύτευση δαμάσκηνων κοντά σε ψηλά δέντρα με φαρδιά, απλωμένη κορώνα, καθώς θα ρίξουν μεγάλη σκιά.

Επιλογή εδάφους

Η καλλιέργεια μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα εδάφη, αλλά πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Γονιμότητα;
 • Χαλαρότητα;
 • Ουδέτερο pH – 6,5-7

Εάν το έδαφος στην περιοχή σας είναι πολύ όξινο, τότε η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί. Εφαρμόστε τέφρα ξύλου ή αλεύρι δολομίτη (0,4 kg ανά τετραγωνικό μέτρο) στο έδαφος. Με αργιλώδες έδαφος, πρέπει να προστεθεί άμμος, και με αμμώδη, αντίθετα, άργιλος.

Η καλύτερη επιλογή για την καλλιέργεια ενός δέντρου είναι αμμώδες, αργιλώδες έδαφος. Εάν υπάρχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών σε αυτά, τότε είναι απαραίτητο να τα ταΐσετε έγκαιρα.

Συνιστώμενη απόσταση μεταξύ των δέντρων

Η απόσταση μεταξύ των δέντρων στον κήπο είναι το κλειδί για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο. Εξάλλου, τα δέντρα που ανταγωνίζονται για πόρους που παρεμβαίνουν μεταξύ τους είναι απίθανο να φέρουν πλούσια συγκομιδή. Επομένως, είναι τόσο σημαντικό να λάβετε υπόψη το βέλτιστο σχέδιο προσγείωσης.

Η συνιστώμενη απόσταση μεταξύ των δενδρυλλίων δαμάσκηνου κατά τη φύτευση είναι τουλάχιστον τρία μέτρα. Εάν έχετε επιλέξει ένα είδος δέντρου που φτάνει σε μεγάλα μεγέθη, τότε συνιστάται να αυξήσετε την απόσταση στα 8-10 μέτρα. Επίσης, τα δέντρα δεν πρέπει να είναι πολύ κοντά σε κτίρια και φράχτες.

Σπουδαίος! Επίσης, όταν φυτεύετε σε ανοιχτό έδαφος, είναι απαραίτητο να αποτρέψετε μια δυσμενή γειτονιά. Το δαμάσκηνο δεν πρέπει να φυτεύεται δίπλα σε κεράσια, κεράσια, αχλάδια, καρύδια. Τέτοιοι γείτονες θα εμποδίσουν την ανάπτυξη και την καρποφορία.

Προετοιμασία τρύπας φύτευσης

Το λάκκο προσγείωσης πρέπει να προετοιμαστεί εκ των προτέρων. Εάν η προσγείωση έχει προγραμματιστεί την άνοιξη, τότε η προετοιμασία πραγματοποιείται το φθινόπωρο, και αν το φθινόπωρο, τότε το καλοκαίρι ή ένα μήνα πριν από την εκδήλωση. Αλλά συμβαίνει επίσης ότι ο κηπουρός δεν μπορεί να προετοιμάσει μια τρύπα εκ των προτέρων, επομένως αυτό πρέπει να γίνει τουλάχιστον 3 εβδομάδες νωρίτερα. Πρώτα πρέπει να ισοπεδώσετε την τοποθεσία, να εξαλείψετε τα ζιζάνια.

Στη συνέχεια, πρέπει να σφυρηλατήσετε μια τρύπα. Rσυνιστώμενες διαστάσεις του λάκκου προσγείωσης – βάθος 60-70 εκατοστά, πλάτος – 70 εκατοστά. Όταν σκάβετε μια τρύπα, ρίχνετε τη γη από το ανώτερο γόνιμο στρώμα στη μία πλευρά και το υπόλοιπο χώμα στην άλλη.

Στο κάτω μέρος του λάκκου προσγείωσης, κάντε στρώση αποστράγγισης πάχους 10 εκατοστών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θρυμματισμένο τούβλο, διογκωμένο πηλό.

Τότε πρέπει να μπείτε λίπασμα, που θα χρησιμεύσει ως καλή πηγή θρεπτικών συστατικών κατά τη φύτευση δαμάσκηνων την άνοιξη και το φθινόπωρο. Συνιστώνται τα ακόλουθα συστατικά: υπερφωσφορικό (250 γραμμάρια), μαυρόχωμα (1 κουβάς) κορυφαίο γόνιμο έδαφος (1 κουβάς).

Όταν ρίχνετε λίπασμα, τοποθετήστε ένα ξύλινο μανταλάκι στο πλάι του λάκκου, το οποίο θα χρησιμεύσει ως στήριγμα για ένα νεαρό δέντρο. Όταν επιλέγετε μια θέση για το μανταλάκι, να έχετε κατά νου ότι πρέπει να υπάρχει ένα κενό 15 εκατοστών μεταξύ του μανταλιού και του δενδρυλλίου.

Άμεση φύτευση δαμάσκηνου

Εάν έχετε κάνει όλες τις προπαρασκευαστικές δραστηριότητες και περιμένετε τις προθεσμίες, ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσετε τη δραστηριότητα. Οι οδηγίες βήμα προς βήμα θα σας βοηθήσουν να φυτέψετε ένα δενδρύλλιο δαμάσκηνου σύμφωνα με το σωστό σχέδιο:

 • Τοποθετήστε το δενδρύλλιο στην τρύπα φύτευσης, ισιώστε τις ρίζες.
 • Γεμίστε το με χώμα, μπορείτε να ανακινήσετε ελαφρά τον κορμό για να αποφύγετε το σχηματισμό κενών. Η θέση εμβολιασμού πρέπει να είναι στραμμένη προς τα νότια και ο λαιμός της ρίζας πρέπει να βρίσκεται 3-4 εκατοστά πάνω από το έδαφος.
 • Τραβήξτε ελαφρά το σημείο προσγείωσης.
 • Νερό με τέσσερις κουβάδες νερό.
 • Αφού απορροφήσετε το νερό, σκεπάστε τον κύκλο κοντά στο στέλεχος.

Η φύτευση ενός δενδρυλλίου με κλειστό ριζικό σύστημα (δηλαδή τύπο δοχείου) πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο, αλλά το δέντρο πρέπει να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο εδάφους όπως μεγάλωσε πριν στο δοχείο.

Βίντεο: πώς να φυτέψετε ένα δενδρύλλιο δαμάσκηνου.

Πώς να φροντίσετε μια δαμασκηνιά μετά τη φύτευση

Μετά τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος, ένα δενδρύλλιο δαμάσκηνου χρειάζεται ποιοτική φροντίδα. Η παραμέληση των βασικών σημείων της φροντίδας ενός νεαρού δέντρου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Για παράδειγμα, ένα δενδρύλλιο δεν θα ριζώσει, θα αναπτυχθεί άσχημα και αργά, η έλλειψη κατάλληλης φροντίδας θα επηρεάσει τη μελλοντική συγκομιδή, θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς με καθυστέρηση ή το σπορόφυτο δεν θα ριζώσει καθόλου και θα πεθάνει . Για να μην συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει να φροντίσετε σωστά το δενδρύλλιο δαμάσκηνου μετά τη φύτευση την άνοιξη ή το φθινόπωρο:

 • Στερέωση στο στήριγμα. Μετά τη φύτευση, το δενδρύλλιο πρέπει να στερεωθεί από το μανταλάκι στήριξης, αυτό πρέπει να γίνει με τη βοήθεια μαλακού σπάγγου. Για να μην τρίβει το σχοινί το φλοιό, τοποθετήστε ένα κομμάτι υλικού στέγης κάτω από το σχοινί.
 • Πότισμα. Η έλλειψη υγρασίας είναι επικίνδυνη για μια καλλιέργεια, αλλά η περίσσεια νερού μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσάρεστα φαινόμενα, όπως μυκητιακές ασθένειες. Κατά το πότισμα, το νερό πρέπει να υγραίνει το έδαφος έως και 40 εκατοστά. Η συνιστώμενη ποσότητα νερού για ένα δέντρο είναι πέντε κουβάδες νερό.
 • Μάλτσαρα. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, μετά τη φύτευση, είναι επιτακτική η επικάλυψη του χώρου προσγείωσης. Ως σάπια φύλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χούμο, τύρφη.
 • λίπασμα επιφάνειας. Εάν εφαρμόσατε λιπάσματα κατά την προετοιμασία του λάκκου φύτευσης, τότε δεν χρειάζεται να ταΐσετε το δέντρο για τα πρώτα 2 χρόνια, έχει την απαραίτητη παροχή θρεπτικών συστατικών.
 • χαλάρωση. Βελτιστοποιεί την ανταλλαγή αέρα, η οποία έχει ευεργετική επίδραση στο δέντρο. Η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται μετά το πότισμα.
 • Καταφύγιο πριν από το κρύο του χειμώνα. Θα βοηθήσει το νεαρό δέντρο να ξεχειμωνιάσει κανονικά. Το καταφύγιο είναι ιδιαίτερα απαραίτητο μετά την προσγείωση στη Σιβηρία, στην περιοχή του Βόλγα, στα Ουράλια, στη Μέση λωρίδα. Πρώτα πρέπει να τυλίξετε εντελώς τον κορμό με υλικό, για παράδειγμα, λινάτσα, αγροϊνές. Στη συνέχεια, φροντίστε να καλύψετε τον κύκλο κοντά στον κορμό (για παράδειγμα, ροκανίδια, τύρφη), την περιοχή που καλύπτεται από το υλικό επένδυσης σε ακτίνα ενός μέτρου από τον κορμό. Ο κύκλος του κορμού μετά το σάπιασμα συνιστάται να προστατεύεται με σχιστόλιθο. Μετά το καταφύγιο, μόλις πέσει το χιόνι, πατήστε το κάτω.
 • Φθινοπωρινή προστασία κορμού από τρωκτικά. Για την προστασία του φλοιού του δενδρυλλίου από τρωκτικά που μπορούν να επιτεθούν σε νεαρό δέντρο το χειμώνα, είναι απαραίτητο να τυλίξετε τον κορμό με ένα πλαστικό μπουκάλι. Για να το κάνετε αυτό, κόψτε το λαιμό και το κάτω μέρος από το μπουκάλι, κάντε μια πλευρική τομή και βάλτε το στο βαρέλι έτσι ώστε το πλαστικό μπουκάλι να προστατεύει το βαρέλι με ένα αξιόπιστο δακτύλιο. Στερεώστε το μπουκάλι με ένα λαστιχάκι, ηλεκτρική ταινία ή ταινία.
 • κλάδεμα. Για να σχηματιστεί ένα στεφάνι δαμάσκηνου μετά τη φύτευση, είναι απαραίτητο να κόψετε τον κεντρικό αγωγό στο ένα μέτρο. Την επόμενη χρονιά, είναι απαραίτητο να κόψετε τους πιο δυνατούς βλαστούς σε μήκος 25 εκατοστών. Στη συνέχεια, πρέπει να πραγματοποιήσετε διαμορφωτικό κλάδεμα την άνοιξη και υγειονομικό κλάδεμα το φθινόπωρο.

Η φύτευση οπωροφόρων δέντρων είναι μια μεγάλη επένδυση για το μέλλον. Με την κατάλληλη φροντίδα και τήρηση των συνθηκών καλλιέργειας, τα δέντρα θα φέρουν μια καλή συγκομιδή, η οποία μπορεί να καταναλωθεί στην καθαρή της μορφή και να συγκομιστεί για το χειμώνα. Η ίδια η διαδικασία δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, κόπους και τον χρόνο σας, καθώς και καλλιέργεια. Και ανεξάρτητα από το αν ζείτε στο νότο ή στη μεσαία λωρίδα, στη Σιβηρία ή στα Ουράλια, μπορείτε να επιτύχετε εκπληκτικά αποτελέσματα.

Υποβολή απάντησης