Φθινοπωρινή σίτιση μηλιών και αχλαδιών: λιπάσματα για μικρά και μεγάλα δέντρα


Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν σύγχρονο κήπο χωρίς οπωροφόρα δέντρα, όπως λένε, είναι οι τροφοί μας. Ιδιαίτερα οι μηλιές και οι αχλαδιές, γιατί με την κατάλληλη φροντίδα δίνουν μεγάλη και νόστιμη σοδειά. Μετά τη φύτευση, μπορούν να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν σε ένα μέρος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά το πρόβλημα είναι – με την πάροδο του χρόνου, η παροχή θρεπτικών ουσιών στο έδαφος εξαντλείται, εξαιτίας αυτού, τα δέντρα γίνονται πιο αδύναμα και η καρποφορία είναι εύθραυστη. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να κάνετε έγκαιρα επάνω ντύσιμο.

Γιατί οι μηλιές και οι αχλαδιές χρειάζονται φθινοπωρινή σίτιση

Πολλοί κηπουροί θεωρούν τη διατροφή των οπωροφόρων δέντρων το φθινόπωρο ως προαιρετική διαδικασία. Αυτή η γνώμη βασίζεται στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η καλλιέργεια έχει ήδη συγκομιστεί, οι διαδικασίες ανάπτυξης επιβραδύνονται, το οπωροφόρο δέντρο προετοιμάζεται για το χειμώνα. Ωστόσο, η γνώμη είναι εντελώς λανθασμένη, επειδή η φθινοπωρινή σίτιση είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη για τις μηλιές και τις αχλαδιές.

Πρώτον, τα εφαρμοζόμενα λιπάσματα αναπληρώνουν την παροχή θρεπτικών ουσιών στο έδαφος, τα οποία εξαντλούνται σε μεγάλο βαθμό μετά από άφθονη καρποφορία. Δεύτερον, μια τέτοια διαδικασία φροντίδας βοηθά τα οπωροφόρα δέντρα να προετοιμαστούν για το χειμώνα. Έτσι, η διαδικασία διατηρεί τα δέντρα υγιή και βοηθά στην καλή και γενναιόδωρη σοδειά.

Το δεύτερο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις νεαρές μηλιές και τις αχλαδιές, καθώς η επικάλυψη ενισχύει το ριζικό τους σύστημα, αυξάνει τη χειμερινή αντοχή, έτσι ώστε τα νεαρά δέντρα να αντέχουν καλύτερα τον χειμώνα, τον παγετό και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

 

Πότε να ταΐζετε μηλιές και αχλαδιές το φθινόπωρο: ο χρόνος της διαδικασίας

Ο χρόνος αυτής της διαδικασίας φροντίδας είναι πολύ σημαντικός, γιατί είναι σημαντικό να μην την εκτελείτε πολύ νωρίς ή πολύ αργά (κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα). Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για λίπανση οπωροφόρων δέντρων; Είναι καλύτερο να γονιμοποιήσετε τις αχλαδιές και τις μηλιές μετά τη συγκομιδή. Μπορείτε να αλλάξετε τις ημερομηνίες σε λίγο μεταγενέστερο χρόνο, το κύριο πράγμα είναι ότι απομένουν 2-4 εβδομάδες πριν από την έναρξη του παγετού.

 

Έτσι, είναι αδύνατο να ονομάσουμε τον ακριβή μήνα και τη δεκαετία για τη διαδικασία, επειδή οι καιρικές συνθήκες σε διαφορετικές περιοχές ποικίλλουν. Για παράδειγμα, στο νότο (Εδάφιο Κρασνοντάρ), μπορείτε να ταΐσετε τον Οκτώβριο, στη Μέση Λωρίδα (Περιοχή της Μόσχας) περίπου το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου ή ακόμα και νωρίτερα, στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ, έρχονται κρυολογήματα νωρίτερα, επομένως, είναι επιθυμητό να εφαρμοστεί λίπασμα νωρίτερα – στα τέλη Αυγούστου, το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου.

Πώς να ταΐσετε τις μηλιές και τις αχλαδιές το φθινόπωρο: λιπάσματα για μικρά και μεγάλα δέντρα

Τόσο τα ηλικιωμένα όσο και τα νεαρά οπωροφόρα δέντρα χρειάζονται ποιοτική φροντίδα. Ωστόσο, κατά την εκτέλεση του επίδεσμου, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ορισμένες διαφορές, δηλαδή η δοσολογία των λιπασμάτων, επειδή σε διαφορετικές ηλικίες (δηλαδή σε διαφορετικά μεγέθη), τα δέντρα χρειάζονται λιγότερα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Με άλλα λόγια, τα μεγαλύτερα δέντρα απαιτούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Σημείωση! Τα νεαρά και ώριμα δέντρα χρειάζονται ποτάσα και φωσφορικά λιπάσματα το φθινόπωρο.

Πρόγραμμα διατροφής νεαρών δέντρων (έως 5-8 ετών)

Οι νεαρές μηλιές και αχλαδιές πρέπει να νοούνται ως μη καρποφόρα δέντρα ηλικίας κάτω των 5-8 ετών, καθώς και ως πρόσφατα φυτευμένα σπορόφυτα. Ο σωστός ντύσιμος των νεαρών μηλιών και αχλαδιών είναι απαραίτητος γι ‘αυτούς για ένα καλό χειμώνα.

 

Μπορείτε να ταΐσετε νεαρά δέντρα με τα ακόλουθα λιπάσματα της επιλογής σας:

 • Μπορείτε να αναμίξετε διαφορετικά λιπάσματα ποτάσας και φωσφόρου, για παράδειγμα, υπερφωσφορικό (20-30 γρ.) και θειικό κάλιο (15-20 g) ανά 1 τετραγωνικό μέτρο του κύκλου κοντά στο στέλεχος. Εάν οι ουσίες εφαρμόζονται σε ξηρή μορφή, τότε η ενδεικνυόμενη δόση ενσωματώνεται στο έδαφος κάτω από ένα νεαρό δέντρο. Εάν θέλετε να ρίξετε σε ένα υγρό διάλυμα, τότε η αναγραφόμενη ποσότητα αραιώνεται σε 10 λίτρα νερού (απλώς έχετε κατά νου ότι το υπερφωσφορικό είναι ελάχιστα διαλυτό στο νερό, επομένως πρέπει πρώτα να διαλυθεί πλήρως σε βραστό νερό) και χύνεται (10 λίτρα του διαλύματος που προκύπτει ανά 1 τ.μ. επιφάνειας) .
 • Ή μπορείτε να το ταΐσετε με έτοιμο σύνθετο ορυκτό λίπασμα καλίου-φωσφόρου – μονοφωσφορικό κάλιο (10 γραμμάρια ανά 1 τ.μ.). Ιδανικό για φθινοπωρινή σίτιση, γιατί απορροφάται γρήγορα από τα φυτά. Μπορεί επίσης να σφραγιστεί στεγνό ή να χυθεί με διάλυμα.
 • Αντί για ορυκτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οργανικά (φυσικά) λιπάσματα. Ως συμπλήρωμα φωσφόρου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οστεάλευρα (100-200 γραμμάρια ανά 1 τετραγωνικό μέτρο του κύκλου του κορμού) και ως ποτάσα – τέφρα ξύλου (100 γρ. ανά 1 τ.μ. σε ξηρή μορφή, ή 100 γρ. ανά 10 λίτρα νερού (και μετά ρίξτε 10 λίτρα ανά 1 τ.μ.).

 

Σημείωση! Εάν θέλετε να εκτελέσετε τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο απλά, χωρίς να ανακατεύετε τίποτα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύπλοκα παρασκευάσματα ειδικά για τη διατροφή διαφόρων καλλιεργειών το φθινόπωρο. Η συσκευασία θα πρέπει να φέρει την ένδειξη “Fertilizer Autumn”, “Autumn”, “For autumn”. Χρησιμοποιήστε σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη τόσο για νεαρές όσο και για ενήλικες μηλιές, αχλαδιές.

Κανόνες για τη διατροφή παλαιών μηλιών και αχλαδιών (άνω των 6 ετών)

Μεγάλες (ενήλικες) αχλαδιές και μηλιές πρέπει να νοούνται ως δέντρα που έχουν ήδη αρχίσει να καρποφορούν (δηλαδή άνω των 5-8 ετών). Οι ώριμες μηλιές που έχουν ήδη αρχίσει να παράγουν μια καλλιέργεια χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα νεαρά και πρόσφατα φυτεμένα σπορόφυτα. Εξάλλου, η άφθονη καρποφορία παίρνει πολλή δύναμη από το φυτό, και ως εκ τούτου το αποδυναμώνει.

Για ενήλικα (γηραιά) δέντρα, είναι κατάλληλα τα ίδια λιπάσματα καλίου-φωσφόρου, αλλά σε υψηλότερη συγκέντρωση:

 • Επίσης ένα μείγμα υπερφωσφορικό (30-40 g) και θειικό κάλιο (20-30 γρ.). Σε ξηρή μορφή, η ενδεικνυόμενη δόση εφαρμόζεται κάτω από 1 τετραγωνικό μέτρο του κύκλου του κορμού. Σε διαλυμένο (η αναγραφόμενη ποσότητα ανά 10 λίτρα νερού) επίσης ανά 1 τ.μ. Μην ξεχάσετε να προδιαλύσετε το υπερφωσφορικό σε βραστό νερό.

Παρεμπιπτόντως! Αντί για κανονικό υπερφωσφορικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί διπλό υπερφωσφορικό, αλλά σε αυτή την περίπτωση η δόση πρέπει να είναι μικρότερη (15-20 g ανά δέντρο).

 

 • Ή χρησιμοποιήστε έτοιμο μονοφωσφορικό κάλιο (20 g κάτω από ένα δέντρο).
 • Εάν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά λιπάσματα. Για παράδειγμα, μπορείτε επίσης να γονιμοποιήσετε ενήλικες αχλαδιές και μηλιές με τέφρα (200 g ανά δέντρο) και οστεάλευρα (300-400 g).

Πώς να ταΐζετε σωστά τις μηλιές και τις αχλαδιές το φθινόπωρο: μέθοδοι και σχήματα

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι επικάλυψης: η ρίζα (τα λιπάσματα εφαρμόζονται στο έδαφος) και η διαφυλλική (σε ξηρή ή υγρή εφαρμογή στο εναέριο μέρος). Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο οι μηλιές και αχλαδιές τρέφονται με τη ριζική μέθοδο. Κάτω από τις ρίζες, τα λιπάσματα μπορούν να εφαρμοστούν σε ξηρή και υγρή μορφή:

 • Σε υγρή μορφή. Δηλαδή, τα λιπάσματα χύνονται στο έδαφος του κύκλου κοντά στο στέλεχος με τη μορφή διαλύματος. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική γιατί τα θρεπτικά συστατικά εισέρχονται στο έδαφος πιο γρήγορα και απορροφώνται από το ριζικό σύστημα.

 

 • Ξηρός. Οι ξηροί κόκκοι λιπάσματος είναι διάσπαρτοι στο έδαφος και ελαφρώς ενσωματωμένοι στο έδαφος στον κύκλο κοντά στο στέλεχος κατά μήκος της προβολής της κόμης. Είναι λογικό να τρέφεστε με αυτή τη μορφή μόνο κατά τη διάρκεια του βροχερού φθινοπώρου.

 

Σημείωση! Είναι πιο σκόπιμο να κάνετε ένα διάλυμα και να ρίχνετε υγρά λιπάσματα. Εάν θέλετε να εφαρμόσετε ξηρά λιπάσματα, τότε μετά την ενσωμάτωση στο έδαφος, πρέπει να ρίξετε άφθονο χώμα με απλό νερό.

Για να τροφοδοτήσετε σωστά τις αχλαδιές και τις μηλιές το φθινόπωρο, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες:

 • Πριν από τη διαδικασία φροντίδας, θα πρέπει να προετοιμάσετε: αφαιρέστε τα ζιζάνια, τα παλιά σάπια φύλλα, τα πεσμένα φύλλα, τα συντρίμμια (αν όλα αυτά φυσικά υπάρχουν).
 • Συνιστάται να χαλαρώσετε ελαφρώς το έδαφος στον κύκλο κοντά στο στέλεχος.
 • Ο πιο σημαντικός κανόνας: πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε λιπάσματος, είναι απαραίτητο να ποτίσετε το έδαφος με σκέτο νερό! Εάν αυτό δεν γίνει, το ριζικό σύστημα μπορεί να καεί.
 • Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε το πρόγραμμα διατροφής για τις μηλιές και τις αχλαδιές. Το λίπασμα δεν πρέπει να εφαρμόζεται απευθείας κάτω από τον κορμό, είναι απαραίτητο υποχώρηση από τον κορμό περίπου 50-70 εκατοστά (ένα παράδειγμα φαίνεται στην εικόνα), δηλαδή σύμφωνα με την προβολή της κορώνας. Το γεγονός είναι ότι υπάρχουν νεαρές ρίζες αναρρόφησης που απορροφούν καλά τα θρεπτικά συστατικά.

 

 • Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εφαρμόσετε ξηρά λιπάσματα: υποχωρήστε από τον κορμό 1 m, κάντε πολλές τρύπες (βάθους περίπου 15 cm) και βάλτε μερικούς κόκκους σε καθεμία και στη συνέχεια καλύψτε με χώμα και νερό.
 • Μην εφαρμόζετε αζωτούχα λιπάσματα το φθινόπωρο (π.χ. ουρία, νιτρικό αμμώνιο).
 • Για την ευημερία των οπωροφόρων δέντρων, εκτός από το ντύσιμο, μην αγνοείτε άλλες διαδικασίες φροντίδας του φθινοπώρου: κλάδεμα, σάπια φύλλα για το χειμώνα, πότισμα με πλήρωση νερού.

Η σωστή σίτιση είναι μια λεπτή υπόθεση, γιατί αν βάζετε πολύ λίγο λίπασμα, απλά δεν μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα και αν κάνετε πολλά ή λανθασμένα, μπορείτε να προκαλέσετε μεγάλη ζημιά σε μια μηλιά ή μια αχλαδιά. Επομένως, πρέπει να τροφοδοτήσετε την κουλτούρα του κήπου προσεκτικά, προσεκτικά και υπεύθυνα και στη συνέχεια θα σας απαντήσει με μεγάλη ευγνωμοσύνη με τη μορφή ενός καλού χειμώνα (σχετικό για νεαρά δέντρα) και μιας πολυτελούς συγκομιδής (για ενήλικα δέντρα).

Υποβολή απάντησης