Φροντίδα Astilba το φθινόπωρο και προετοιμασία για το χειμώνα: τι και πώς να κάνετε

Το διάτρητο πέπλο ανθοφορίας της astilba είναι ατελείωτα σαγηνευτικό. Οι κηπουροί εκτιμούν ιδιαίτερα την ανεπιτήδευτη, την απαίτηση και την αντοχή στον παγετό ενός διακοσμητικού θάμνου. Ωστόσο, τέτοιες σημαντικές και ευχάριστες ιδιότητες δεν αναιρούν την ανάγκη φροντίδας του θάμνου το φθινόπωρο.

Τι να κάνετε με το astilba το φθινόπωρο: κανόνες φροντίδας και προετοιμασίας για το χειμώνα

Εάν εκτελέσετε μια σειρά εργασιών κήπου για τη φροντίδα των θάμνων στο ανοιχτό πεδίο, τότε το επόμενο έτος μπορείτε να δείτε ένα δυνατό φυτό με όμορφη ανθοφορία. Τι να κάνετε λοιπόν με την astilba αυτή τη στιγμή; Ας το καταλάβουμε.

Φθινοπωρινό ντύσιμο astilba: πώς και τι να γονιμοποιήσετε

Μια τέτοια διαδικασία για τη φροντίδα ενός θάμνου το φθινόπωρο τον βοηθά να ανακάμψει από την ανθοφορία και να προετοιμαστεί για το χειμώνα. Το φθινόπωρο, το astilba χρειάζεται δύο στοιχεία: κάλιο και φώσφορο.

Σημείωση! Το φθινόπωρο, δεν μπορείτε να ταΐσετε φυτά κήπου με λιπάσματα που περιέχουν άζωτο.

Ως λιπάσματα καλίου-φωσφόρου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα σύνθετα παρασκευάσματα με την ένδειξη “Λίπασμα για το φθινόπωρο”, “Για το φθινόπωρο”, “Φθινόπωρο”. Ή μπορείτε να αναμίξετε ορυκτά λιπάσματα, όπως υπερφωσφορικό και θειικό κάλιο. Είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε το astilba με αγορασμένα λιπάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες για την προετοιμασία.

Υπάρχουν 2 τρόποι εφαρμογής λιπάσματος: σε ξηρή και υγρή μορφή. Τα λιπάσματα απορροφώνται αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα όταν εφαρμόζεται υγρό διάλυμα. Εάν θέλετε να γονιμοποιήσετε τον θάμνο με ξηρά ορυκτά λιπάσματα, τότε πρέπει να απλωθούν ομοιόμορφα στο έδαφος κοντά στο στέλεχος και να ενσωματωθούν ελαφρώς στο έδαφος και στη συνέχεια να χυθούν άφθονο νερό.

 

Σπουδαίος! Όταν εφαρμόζετε οποιοδήποτε λίπασμα, πρέπει πρώτα να ποτίζετε τον θάμνο με απλό καθαρό νερό.

Πρόγραμμα κλαδέματος Astilba το φθινόπωρο

Το φθινοπωρινό κλάδεμα μπορεί να ονομαστεί μια βασική διαδικασία για τη φροντίδα του astilba. Είναι πολύ απλό να επιλέξετε τους όρους της εργασίας στον κήπο – πρέπει να πλοηγηθείτε ανάλογα με τον καιρό: μπορείτε να κόψετε τον θάμνο αφού χτυπήσουν οι πρώτοι παγετοί του φθινοπώρου και το εναέριο μέρος αρχίσει να μαυρίζει. Σε διαφορετικές περιοχές, ο χρόνος κλαδέματος πέφτει σε ελαφρώς διαφορετικές περιόδους, για παράδειγμα, στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – γύρω στα τέλη Οκτωβρίου, στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στην περιοχή του Λένινγκραντ – περίπου στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου, στο Νότο – είναι βέλτιστο να κοπεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Συμβουλή! Πριν εκτελέσετε αυτή τη διαδικασία, φροντίστε για ένα κατάλληλο εργαλείο. Για τους σκοπούς αυτούς, είναι κατάλληλο ένα συνηθισμένο κλαδευτήρι κήπου. Φυσικά, πρέπει να είναι αιχμηρό και καθαρό (απολυμένο).

Το σχέδιο για το κλάδεμα astilba το φθινόπωρο είναι πολύ απλό: χρειάζεστε κόψτε το υπέργειο μέρος με θάμνους, έτσι ώστε να είναι επίπεδο με το έδαφος.

 

Αμέσως μετά το κλάδεμα, τα φυτικά υπολείμματα πρέπει να εξαλειφθούν για να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση και προσβολή από παράσιτα άλλων πολυετών, θάμνων και δέντρων. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κάψετε τα υπολείμματα.

Πότισμα, χαλάρωση, βοτάνισμα

Εάν το πρώτο μισό του φθινοπώρου αποδείχθηκε ξηρό, ζεστό και άνυδρο, τότε είναι απαραίτητο να ποτίζετε περιοδικά τον θάμνο με μικρή ποσότητα νερού. Αλλά ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να μειωθεί σταδιακά η ποσότητα της υγρασίας που εισάγεται, σταματώντας εντελώς όταν κρυώσει.

Επίσης, μετά το πότισμα, μετά από λίγες ώρες, είναι απαραίτητο να χαλαρώσετε το έδαφος στον κύκλο κοντά στο στέλεχος για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα. Και ακόμα κι αν το φθινόπωρο αποδείχθηκε υγρό και δεν ποτίζετε, είναι απαραίτητο να χαλαρώνετε περιστασιακά το έδαφος.

Είναι επίσης σημαντικό να αφαιρέσετε τα ζιζάνια εγκαίρως. Είναι βολικό να συνδυάσετε τη χαλάρωση με το βοτάνισμα.

 

Προετοιμασία astilba για το χειμώνα: σάπια φύλλα και προστασία θάμνων

Το Astilba θεωρείται ένα αρκετά ανθεκτικό στον παγετό φυτό που δεν χρειάζεται προσεκτικό καταφύγιο. Ο θάμνος μπορεί να επιβιώσει με ασφάλεια τον χειμώνα χωρίς πρόσθετη προστασία στις νότιες περιοχές με ζεστούς χειμώνες, αλλά σε ψυχρότερες περιοχές είναι απαραίτητο να φροντίσετε αυτό το ζήτημα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να αφήνετε τον θάμνο χωρίς καταφύγιο σε περιοχές με κρύους χειμώνες με λίγες χιονοπτώσεις.

Σημείωση! Δεν συνιστάται να βιάζεστε με χειμερινό καταφύγιο έτσι ώστε το φυτό να μην σαπίζει σε περίπτωση ζεστών ημερών. Είναι βέλτιστο να εκτελέσετε ένα τέτοιο γεγονός φροντίδας κατά την έναρξη του πρώτου παγετού.

Μαλτσάρισμα astilba

Το κύριο πράγμα που πρέπει να γίνει ως προετοιμασία astilbe για το χειμώνα είναι να καλύψετε τον θάμνο στη ζώνη κοντά στον κορμό. Το σάπια φύλλα θα προστατεύσει το ριζικό σύστημα από τον παγετό, ειδικά το πάνω μέρος του ριζώματος όπου αναπτύσσονται μπουμπούκια ανθέων. Και αν αυτοί οι μπουμπούκια παγώσουν το χειμώνα, τότε ο θάμνος δεν θα ανθίσει.

Το βέλτιστο μέγεθος του καλύμματος είναι ένα στρώμα πάχους 5 εκατοστών. Ως υλικό εδαφοκάλυψης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τύρφη, απορρίμματα κωνοφόρων, καλά αποσυντεθειμένο χούμο ή λίπασμα.

 

Σπουδαίος! Είναι απαραίτητο να επιστρώσετε τόσο ενήλικες θάμνους όσο και νεαρά και μόλις φυτεμένα σπορόφυτα.

Πώς και τι να καλύψετε το astilba το φθινόπωρο

Αλλά εάν οι ενήλικοι θάμνοι μεγαλώνουν στον κήπο σας (άνω των 5 ετών) και οι έντονοι, κρύοι χειμώνες στην περιοχή σας, τότε εκτός από το σάπιασμα, πρέπει να καλύψετε το astilba για το χειμώνα. Το γεγονός είναι ότι τα ενήλικα φυτά ανέχονται χειρότερα τους παγετούς, οι παγετοί επιστροφής κατά την περίοδο απόψυξης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για αυτά.

Για υψηλής ποιότητας καταφύγιο, μπορείτε απλά να καλύψετε το φυτό με αγροΐνα. Καλύτερα, φτιάξτε ένα πλαίσιο και τραβήξτε ένα spunbond από πάνω και ρίξτε μέσα ξερά φύλλα (τα φύλλα βελανιδιάς είναι κατάλληλα, δεν σαπίζουν). Ή απλώστε τριγύρω κλαδιά ερυθρελάτης (το στρώμα πρέπει να είναι περίπου 10 εκατοστά).

 

Συμβουλή! Είναι χρήσιμο να προφυλάξετε για το χειμώνα όχι μόνο ενήλικες θάμνους, αλλά και φυτεμένα delenki.

Παρεμπιπτόντως, η καλύτερη προστασία για κάθε πολυετές φυτό είναι το χιόνι. Ως εκ τούτου, το χειμώνα, συνιστάται να αφιερώσετε χρόνο στην κατακράτηση χιονιού. Για να γίνει αυτό, μετά τη βροχόπτωση, πρέπει να μεταφέρετε περισσότερο χιόνι στον τόπο όπου καλλιεργείται η καλλωπιστική καλλιέργεια.

 

Είναι στα χέρια ενός κηπουρού να βοηθήσει έναν πολυετή θάμνο να επιβιώσει με ασφάλεια το χειμώνα σε μια εξοχική κατοικία ή σε οικόπεδο ιδιωτικής κατοικίας. Ταυτόχρονα, ο κηπουρός δεν απαιτείται να εκτελέσει υπερ-σύνθετους χειρισμούς, επειδή η φθινοπωρινή φροντίδα για την astilba είναι ένα τυπικό γεγονός για πολλούς πολιτισμούς.

Υποβολή απάντησης