Φύτευση σπόρων κολοκύθας σε ανοιχτό έδαφος: όροι, σχήματα, κανόνες

Η κολοκύθα λατρεύεται τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά, η λεπτή, εκπληκτική γεύση και οι χρήσιμες ιδιότητές της μπορούν να αφήσουν λίγους ανθρώπους αδιάφορους. Ταυτόχρονα, είναι εντυπωσιακή η αφθονία των συνταγών, σύμφωνα με τις οποίες είναι δυνατό να μαγειρέψετε τα φρούτα με έναν ενδιαφέροντα τρόπο. Η καλλιέργεια μιας καλλιέργειας σε έναν κήπο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ωστόσο, για να αποκτήσετε δυνατά και δυνατά φυτά και στη συνέχεια καλή συγκομιδή, πρέπει να φυτέψετε σωστά τους σπόρους κολοκύθας σε ανοιχτό έδαφος.

Σημείωση! Οι κανόνες για την προετοιμασία του χώρου, την επιλογή ενός τόπου ισχύουν επίσης για τη φύτευση δενδρυλλίων στον κήπο.

Πότε να φυτέψετε σπόρους κολοκύθας σε ανοιχτό έδαφος, σε ποιο μήνα

Η κολοκύθα και άλλα μέλη της οικογένειας των κολοκυθιών (κολοκυθάκια, αγγούρια, πεπόνια) είναι καλλιέργειες που αγαπούν τη θερμότητα, επομένως είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε την καταλληλότερη στιγμή για σπορά στον κήπο. Εάν η καλλιέργεια φυτευτεί πολύ νωρίς, τότε μπορεί να εμφανιστούν πολύ δυσμενή φαινόμενα: οι σπόροι μπορεί να σαπίσουν σε κρύο έδαφος ή οι σπόροι θα βλαστήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και εχθρικά, τα σπορόφυτα μπορεί να πεθάνουν σε περίπτωση παγετού.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φυτέψετε σπόρους κολοκύθας σε εξωτερικούς χώρους για να αποκτήσετε φιλικούς και δυνατούς βλαστούς; Η προσγείωση μπορεί να γίνει μόνο μετά την άνοιξη αποφεύγει τον κίνδυνο παγετού. Οποιαδήποτε μείωση της θερμοκρασίας είναι πολύ επικίνδυνη για την καλλιέργεια· σε t κάτω από -1 ° C, τα φυτά θα πεθάνουν εύκολα.

Το πιο σημαντικό κριτήριο κατά την επιλογή του χρονισμού είναι η θερμοκρασία του εδάφους και του αέρα. Μπορείτε να σπείρετε σπόρους κολοκύθας μετά θερμοκρασία του εδάφους (τα πρώτα 10 εκ.) θα φτάσει +13-15°C. Θα πρέπει επίσης να καθιερωθεί μια σταθερή θετική θερμοκρασία αέρα: η ημέρα t πρέπει να είναι πάνω από 15 βαθμούς, αλλά τη νύχτα η θερμοκρασία πρέπει να είναι σταθερά πάνω από 8 βαθμούς Κελσίου.

 

Είναι δύσκολο να ονομάσουμε τον ακριβή μήνα και τις δέκα ημέρες σποράς (την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού) λόγω του γεγονότος ότι οι καιρικές και κλιματικές συνθήκες των διαφόρων περιοχών είναι πολύ διαφορετικές. Είναι δυνατόν να διακρίνουμε υπό όρους τους ακόλουθους όρους για τη φύτευση κολοκύθας σε ανοιχτό έδαφος:

 • στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – τέλη Μαΐου
  στη Σιβηρία, στα Ουράλια, στα βορειοδυτικά (περιοχή Λένινγκραντ) – Αρχές Ιουνίου.
 • στο Νότο – στα τέλη Απριλίου.

 

Η κολοκύθα έχει μεγάλη περίοδο ανάπτυξης (120-140 ημέρες). Για το λόγο αυτό, σε ψυχρές περιοχές (περιοχή της Μόσχας, Σιβηρία, Ουράλ, περιοχή Λένινγκραντ), είναι καλύτερο να καλλιεργήσετε πρώτα δενδρύλλια κολοκύθας και στη συνέχεια να τα φυτέψετε σε ανοιχτό έδαφος. Τα σπορόφυτα κολοκύθας πρέπει να φυτεύονται 25-30 ημέρες πριν από τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος.

Χωρίς σπορόφυτα σε τέτοιες περιοχές, είναι επιθυμητό να φυτευτούν πρώιμες ποικιλίες.

Ημερομηνίες φύτευσης κολοκύθας σε ανοιχτό έδαφος σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο 2022

Όταν επιλέγετε πιο ακριβείς ημερομηνίες προσγείωσης, μπορείτε να πάρετε τους κύκλους της σελήνης ως κύρια κατευθυντήρια γραμμή. Πιστεύεται ότι με τη βοήθειά τους μπορείτε να εντοπίσετε την καλύτερη και λιγότερο κατάλληλη στιγμή. Έτσι, μπορούμε να διακρίνουμε τις ακόλουθες ημερομηνίες για φύτευση σπόρων κολοκύθας σε ανοιχτό έδαφος σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο του 2022:

 • Ευοίωνες μέρες:
  • τον Μάρτιο: 19, 20, 21, 22, 23, 24, 27, 28.
  • τον Απρίλιο: 5, 6, 7, 8, 9, 20, 24.
  • τον Μάιο: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 19, 20, 21, 22, 23.
 • Κακές μέρες:
  • τον Μάρτιο: 1, 2, 3, 16, 30.
  • τον Απρίλιο: 15, 16, 17, 29, 30.
  • τον Μάιο: 14, 15, 16, 28, 29, 30.

 

Δημοφιλείς τύποι και ποικιλίες κολοκύθας

Τα πιο δημοφιλή και κοινά είδη και ποικιλίες κολοκύθας:

 • μεγαλόκαρπος – το πιο ανθεκτικό στο κρύο είδος, που χαρακτηρίζεται από μεγάλους καρπούς, κατάλληλο για μακροχρόνια αποθήκευση, αλλά ωριμάζει αργότερα από την ποικιλία με σκληρό φλοιό. Δημοφιλείς ποικιλίες μεγαλόκαρπων ειδών είναι “Khutoryanka”, “Sweet Pie”, “Gribovskaya Winter”.
 • σκληρό φλοιό – η πιο πρώιμη, ανεπιτήδευτη, ανθεκτική κολοκύθα, ανέχεται καλά τις ακραίες θερμοκρασίες. Οι ίδιοι οι καρποί είναι μικροί σε μέγεθος, έχουν σκληρή, ξυλώδη κρούστα και διατηρούνται καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει καλή γεύση. Δημοφιλείς ποικιλίες: Bush Orange, Golosemyanka, Spaghetti, Altai.
 • Μοσχοστάφυλο – ο πιο θερμόφιλος τύπος κολοκύθας, έχει τη μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης (δηλαδή καθυστερημένη ωρίμανση), σε ψυχρές περιοχές (Σιβηρία, Ουράλια, περιοχή της Μόσχας) έχει χρόνο να ωριμάσει μόνο όταν καλλιεργείται μέσω σπορόφυτων. Πιστεύεται ότι είναι τα πιο νόστιμα. Ποικιλίες κολοκύθας μοσχοκάρυδο: “Pearl”, “Provencal”, “Guitar”, “Cello”.

Πού να φυτέψετε κολοκύθες στον ιστότοπο: επιλογή του σωστού μέρους

Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι η κολοκύθα είναι ανεπιτήδευτη στον τόπο καλλιέργειας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φυτέψετε μια καλλιέργεια σε οποιοδήποτε κρεβάτι κήπου στη ντάτσα σας ή στο οικόπεδο μιας ιδιωτικής κατοικίας. Ένα μέρος για τη φύτευση μιας κολοκύθας πρέπει να είναι ηλιόλουστος, τα φυτά πρέπει να φωτίζονται καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε σκιερές τοποθεσίες, το μέγεθος των φρούτων θα είναι μικρό και η γεύση θα είναι χειρότερη (θα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη).

 

Εάν αποφασίσετε να καλλιεργήσετε κολοκύθες αναρριχώμενων ποικιλιών, τότε είναι βέλτιστο να τις φυτέψετε κοντά στο κτίριο, φράχτη, κιόσκι, πέργκολα στη νότια πλευρά, έτσι ώστε αργότερα στο κτίριο να κατευθύνετε τα μαστίγια προς τα πάνω. Εκτός από την εξοικονόμηση χώρου κατά την κάθετη καλλιέργεια κολοκύθας, θα διακοσμήσετε και την αυλή.

Ο ιστότοπος πρέπει να είναι προστατευμένο από κρύο αέρα και ρεύμα. Επίσης ένα κρεβάτι δεν πρέπει να ενυδατώνεται υπερβολικά (αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα υπόγεια ύδατα είναι ψηλά ή όταν οι κοίτες βρίσκονται σε πεδινά όπου συσσωρεύεται υγρασία).

Συμβουλή! Δεν συνιστάται να φυτέψετε άλλες καλλιέργειες κολοκύθας δίπλα στην κολοκύθα. Σε κοντινή απόσταση, μπορεί να συμβεί διασταυρούμενη επικονίαση, λόγω αυτού, το σχήμα, το χρώμα και η γεύση των καρπών μπορεί να διαφέρουν από τα δηλωμένα χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Στη συνέχεια, φυτέψτε μια κολοκύθα: καλούς και κακούς προκατόχους

Ένα σημαντικό σημείο στην επιλογή ενός κρεβατιού για φύτευση οποιασδήποτε καλλιέργειας λαχανικών είναι η τήρηση των κανόνων της αμειψισποράς, δηλαδή της αμειψισποράς.

Οι καλύτεροι προκάτοχοι για την κολοκύθα: λάχανο, ντομάτες, πατάτες, όσπρια, κρεμμύδια, σκόρδο, πράσινη λίπανση, μελιτζάνα, παντζάρια, καρότα, πιπεριές.

Γιατί δεν μπορείτε να φυτέψετε κολοκύθες; Οι χειρότεροι προκάτοχοι είναι εκπρόσωποι της οικογένειας Pumpkin (πεπόνι, κολοκυθάκια, καρπούζι, αγγούρια, σκουός και φυσικά η ίδια η κολοκύθα). Μπορεί να φυτευτεί μετά τις καλλιέργειες που αναφέρονται μόνο μετά από 4 χρόνια.

Πώς να προετοιμάσετε το κρεβάτι και το έδαφος για τη φύτευση κολοκύθας

Η κολοκύθα δίνει την καλύτερη συγκομιδή γόνιμο, χαλαρό, ουδέτερο ως προς το οξύ έδαφος. Αλλά στον πολιτισμό δεν αρέσει το βαρύ, πυκνό, αργιλώδες ή υγρό έδαφος! Τα αμμώδη, ελαφρά και μεσαία αργιλώδη εδάφη που πληρούν τις παραπάνω απαιτήσεις είναι εξαιρετικά.

Επομένως, το καθήκον του κηπουρού πριν από τη φύτευση σπόρων είναι να προετοιμάσει ένα κρεβάτι στο επιλεγμένο μέρος, αυτό μπορεί να γίνει ως εξής:

 • Ξεθάψτε το κρεβάτι του κήπου σε μια ξιφολόγχη με φτυάρι.
 • Εφαρμόστε οργανικά λιπάσματα για σκάψιμο: κομπόστ ή χούμο (5 κιλά ανά 1 τετραγωνικό μέτρο).

 

 • Θα πρέπει επίσης να προστεθούν ορυκτά λιπάσματα για το σκάψιμο. Για την ανοιξιάτικη εφαρμογή, το σύνθετο λίπασμα Nitroammophoska (30 g ανά 1 τ.μ.) είναι εξαιρετικό. Αν ετοιμάζετε τα κρεβάτια το φθινόπωρο, τότε μπορείτε να προσθέσετε 1 τ.μ. υπερφωσφορικό (30 g), θειικό κάλιο (20 g), και την άνοιξη για εφαρμογή αζωτούχου λιπάσματος – νιτρικό αμμώνιο (15 g).
 • Εάν το έδαφος είναι όξινο, τότε θα πρέπει να προστεθεί τέφρα ξύλου ή αλεύρι δολομίτη 200-300 γραμμάρια ανά τ.μ.
 • Εάν το έδαφος στο οικόπεδο του κήπου σας είναι αργιλώδες, βαρύ, τότε είναι επίσης απαραίτητο να προσθέσετε μη όξινη τύρφη και άμμο για σκάψιμο (ένας κουβάς από κάθε ουσία ανά 1 τ.μ.).
 • Χαλαρώστε καλά το χώμα με μια τσουγκράνα.

Συμβουλή! 1-1,5 εβδομάδες πριν από τη σπορά, συνιστάται η τοποθέτηση μεμβράνης ή αγροϊνών στο κρεβάτι, το υλικό θα ζεστάνει επιπλέον την περιοχή.

 

Αντί να προετοιμάσετε μια μεγάλη επιφάνεια του κρεβατιού, μπορείτε να προετοιμάσετε μεμονωμένες τρύπες φύτευσης. Έτσι, η διαδικασία προετοιμασίας θα γίνει λιγότερο επίπονη. Πρέπει να προετοιμάσετε τις τρύπες 2-3 εβδομάδες πριν από τη σπορά ή τουλάχιστον 7 ημέρες πριν:

 • Κάντε μια τρύπα βάθους 45 εκατοστών. Σε αυτή την περίπτωση, η απόσταση μεταξύ των οπών πρέπει να είναι 60 -90 εκατοστά.
 • Γεμίστε την τρύπα μέχρι τη μέση με χούμο ή μισοσαπισμένη κοπριά, ανακατέψτε με ψιλοκομμένα ζιζάνια. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε υπερφωσφορικό (50 γραμμάρια) και τέφρα ξύλου (μισό ποτήρι).
 • Από πάνω, ρίξτε ένα στρώμα από συνηθισμένο γόνιμο χώμα πάχους 15-20 cm.
 • Ρίξτε άφθονο νερό πάνω από την τρύπα. Μετά από καθαρό νερό, είναι χρήσιμο να ρίχνετε διάλυμα Fitosporin για την πρόληψη μυκητιακών ασθενειών.

Η παρουσία ημι-σάπιης κοπριάς και ζιζανίων στην τρύπα θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ένα ζεστό κρεβάτι, η θερμότητα θα απελευθερωθεί λόγω των διαδικασιών ζύμωσης (και η καλλιέργεια, όπως γνωρίζετε, είναι θερμόφιλη).

Πώς να προετοιμάσετε σπόρους κολοκύθας για φύτευση σε εξωτερικούς χώρους

Πριν από τη σπορά, επιθεωρήστε προσεκτικά τους σπόρους κολοκύθας. Τα κατεστραμμένα, μουχλιασμένα, σάπια δείγματα ή σπόροι με στραβό, ακανόνιστο σχήμα είναι καλύτερα να απορρίπτονται. Μετά τη βαθμονόμηση, είναι χρήσιμο να αρχίσετε να προετοιμάζετε σπόρους κολοκύθας για φύτευση σε ανοιχτό έδαφος, η επεξεργασία πριν από τη σπορά βελτιώνει τη βλάστηση.

Σημείωση! Μπορείτε επίσης να φυτέψετε ξηρούς σπόρους χωρίς καμία επεξεργασία, αλλά τα σπορόφυτα θα εμφανιστούν 5-7 ημέρες αργότερα.

Υπάρχουν αρκετοί απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι προετοιμασίας:

 • Μούλιασμα σε ζεστό νερό. Για να το κάνετε αυτό, γεμίστε τους σπόρους με νερό σε θερμοκρασία 50-55 μοίρες, αφήστε για 1-2 ώρες.

 

 • Μούλιασμα σε ζεστό νερό. Τυλίξτε τους σπόρους σε γάζα ή βαμβακερό ύφασμα, βρέξτε το υλικό μέτρια με ζεστό νερό και αφήστε το να μουλιάσει για 12 ώρες. Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να βυθίσετε σε διάλυμα τέφρας ξύλου, γι ‘αυτό πρέπει να αραιώσετε 2 κουταλιές της σούπας. στάχτη σε 1 λίτρο ζεστό νερό, περιμένετε μέχρι να κρυώσει.
 • Απολύμανση. Εάν αμφιβάλλετε για την ποιότητα των σπόρων (για παράδειγμα, τους μαζέψατε μόνοι σας ή τους πήρατε από φίλους) και υποψιάζεστε ότι μπορεί να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, τότε μπορείτε να τους απολυμάνετε. Για παράδειγμα, μουλιάστε σε διάλυμα βιομυκητοκτόνου Fitosporin (σύμφωνα με τις οδηγίες) ή σε χλωρεξιδίνη 0,05% (30 λεπτά). Στη συνέχεια φροντίστε να τα ξεπλύνετε με καθαρό νερό.
 • Βλάστηση. Ίσως αυτή η μέθοδος προ-σποράς επεξεργασίας σπόρων κολοκύθας μπορεί να ονομαστεί μία από τις πιο αποτελεσματικές. Βοηθά να επιταχυνθεί σημαντικά η εμφάνιση δενδρυλλίων μετά τη σπορά σε ανοιχτό έδαφος και επίσης σας επιτρέπει να μάθετε αμέσως ποιοι σπόροι είναι βιώσιμοι και ποιοι όχι (δεν θα βλαστήσουν, δεν χρειάζεται να σπαρθούν). Για τη βλάστηση, πρέπει να καλύψετε τους σπόρους κολοκύθας με ένα πανί ή βαμβακερά μαξιλάρια και στις δύο πλευρές, να βρέξετε με νερό, να το τοποθετήσετε σε μια σακούλα και να το βάλετε σε ζεστό μέρος (θερμοκρασία περίπου + 24-27 βαθμούς). Στη συνέχεια θα πρέπει να ελέγχετε τους σπόρους κάθε μέρα, θα πρέπει να φυτρώσουν σε 2-4 ημέρες, αμέσως μετά τη βλάστηση, πρέπει να τους φυτέψετε στον κήπο! Λάβετε υπόψη ότι το ύφασμα ή οι δίσκοι δεν πρέπει να στεγνώνουν!

 

 • Βλάστηση σε πριονίδι. Η μέθοδος είναι παρόμοια με αυτή που περιγράφεται παραπάνω, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ρίξετε το πριονίδι σε ένα γυάλινο βάζο ή πλαστικό μπολ, να ρίξετε μια μικρή ποσότητα βραστό νερό και να καλύψετε με ένα καπάκι. Όταν το νερό κρυώσει, πρέπει να βάλετε τους σπόρους στο πριονίδι, να δέσετε το ίδιο το βάζο ή το δοχείο σε μια σακούλα και να το βάλετε σε σκοτεινό μέρος μέχρι να βλαστήσει.

 

Σημείωση! Είναι απαραίτητο να σπείρετε σπόρους σε ανοιχτό έδαφος αμέσως μετά την προ-σπορική επεξεργασία.

Σχέδιο φύτευσης σπόρων κολοκύθας σε ανοιχτό έδαφος

Η σπορά των σπόρων αυτής της καλλιέργειας είναι μια αρκετά απλή διαδικασία. Αν έχετε ολοκληρώσει όλες τις παραπάνω διαδικασίες, τότε το θέμα παραμένει μικρό. Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους κολοκύθας σε ανοιχτό έδαφος σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 • Κάντε τρύπες φύτευσης. Το βάθος των οπών είναι 5 εκ., η απόσταση μεταξύ τους είναι 60-90 εκ. Το κενό εξαρτάται από την ποικιλία, πιο λεπτομερείς πληροφορίες πρέπει να αναφέρονται στη συσκευασία με σπόρους.
 • Ποτίστε γενναιόδωρα με χλιαρό νερό, περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί τελείως το νερό.
 • Σπορά, ανάλογα με το μέγεθος των οπών, οι σπόροι σπέρνονται σε βάθος 5 εκ. Οι σπόροι που έχουν φυτρώσει πρέπει να σπέρνονται με ένα βλαστάρι προς τα κάτω.

Συμβουλή! Εάν κάνατε προετοιμασία πριν τη σπορά, τότε είναι καλύτερο να φυτέψετε 2-3 σπόρους σε μία τρύπα. Εάν ορισμένα δείγματα δεν βλαστήσουν, σίγουρα θα πάρετε σπορόφυτα. Εάν βλαστήσουν 2 ή 3 σπόροι, τότε θα χρειαστεί να τους αφαιρέσετε, αφήνοντας 1 πιο δυνατό φυτό.

 • Γεμίστε τις τρύπες με χώμα.
 • Ποτίστε τα μέτρια.
 • Καλύψτε την περιοχή γύρω με χούμο (ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να βρίσκεται στην ίδια την τρύπα, για να μην εμποδίσετε την ανάπτυξη των φυτών).
 • Καλύψτε το κρεβάτι με μεμβράνη ή υλικό κάλυψης (spunbond, lutrasil). Μετά τη βλάστηση, το υλικό πρέπει να αφαιρεθεί.

 

Η μετέπειτα φροντίδα της κολοκύθας μετά τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος συνίσταται σε βοτάνισμα, χαλάρωση του εδάφους, πότισμα, λίπανση, τσίμπημα βλεφαρίδων, προστασία από παράσιτα και ασθένειες. Όταν σχηματιστούν οι κολοκύθες, πρέπει να βάλετε από κάτω χαρτόνι για να τις προστατέψετε από το έδαφος.

Υποβολή απάντησης