Φύτευση σπόρων πετούνιας για σπορόφυτα στο χιόνι: κανόνες και σχήμα μεθόδου

Πολλοί κηπουροί σπέρνουν μια καλλιέργεια λουλουδιών για σπορόφυτα σύμφωνα με το τυπικό σχέδιο: απλώς σκορπίζουν τους σπόρους στην επιφάνεια της γης. Η μέθοδος είναι όσο το δυνατόν πιο απλή και δοκιμασμένη στο χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές τεχνικές για τη σπορά πετούνιας για σπορόφυτα, οι οποίες διαφέρουν όχι μόνο στην αρχική απόδοση, αλλά και σε ορισμένα πλεονεκτήματα. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει η μέθοδος προσγείωσης στο χιόνι, ας μιλήσουμε για αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της σποράς σπόρων πετούνιας στο χιόνι,τα συν και τα πλην

Ποιο είναι το νόημα μιας τέτοιας μεθόδου; Στην πραγματικότητα, αυτή η επιλογή βασίζεται στην κύρια, κύρια μέθοδο σποράς δενδρυλλίων, αλλά με μερικές εξαιρέσεις: το πιο συνηθισμένο χιόνι πρέπει να τοποθετηθεί στο μείγμα του εδάφους και οι σπόροι πετούνιας πρέπει να σπέρνονται μόνο στην ίδια τη χιονισμένη επιφάνεια.

Η μέθοδος σποράς στο χιόνι είναι σχετική για όλες τις καλλιέργειες που έχουν σπόρους πολύ μικρού μεγέθους. Για παράδειγμα, εκτός από πετούνιες, μικρούς σπόρους λομπέλιας, ξύρισμα, μυρωδάτο καπνό, τσαμπουκά, γλιστρίδα, μπιγκόνιες που πάντα ανθίζουν.

 

Οφέλη από τη φύτευση πετούνιας στο χιόνι:

 • Οι μικροί σπόροι αυτής της καλλιέργειας είναι συχνά δύσκολο να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στην επιφάνεια της γης. Αλλά όταν σπέρνετε στο χιόνι, μπορείτε να σπείρετε την πετούνια πιο ομοιόμορφα, επειδή οι σκούροι σπόροι είναι σαφώς ορατοί στο λευκό χιόνι (λόγω αντίθεσης). Ακόμα κι αν οι σπόροι σπείρονται συνωστισμένοι, μπορείτε να το παρατηρήσετε αμέσως και να το διανείμετε πιο ομοιόμορφα με μια οδοντογλυφίδα.
 • Το χιόνι σε συνθήκες δωματίου θα λιώσει γρήγορα και θα μετατραπεί σε νερό, το οποίο απορροφάται στο έδαφος. Λόγω αυτού, οι σπόροι, μαζί με το νερό, σύρονται ελαφρά στο έδαφος στο επιθυμητό βάθος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι θα βαθύνουν πάρα πολύ (εξάλλου, πρέπει να σπαρθούν μόνο επιφανειακά!), καθόλου, απλά θα τραβηχτούν λίγο στο έδαφος, θα υπάρξει καλύτερη επαφή μεταξύ των σπόρων και το χώμα.
 • Οι σπόροι θα υποστούν μίνι στρωματοποίηση (δηλαδή, ψυχρή επεξεργασία, η οποία συνήθως πραγματοποιείται για αρκετές εβδομάδες στο ψυγείο). Η αντίθεση θερμοκρασίας ενεργοποιεί τη ζωτικότητα των σπόρων, η οποία θα επηρεάσει ευνοϊκά τη βλάστηση.
 • Οι σπόροι χρειάζονται νερό στο υπόστρωμα για να βλαστήσουν. Η μάζα του χιονιού μετά την τήξη θα θρέψει σωστά το έδαφος με ζωογόνο υγρασία. Επιπλέον, πιστεύεται ότι το λιωμένο νερό είναι πιο κατάλληλο για το πότισμα φυτών από το να καθιζάνει από μια βρύση.

 

Μειονεκτήματα της σποράς στο χιόνι:

 • Ο καιρός δεν μας χαλάει πάντα με τις επιθυμητές συνθήκες. Όταν έρθει η βέλτιστη στιγμή για φύτευση πετούνιας στο σπίτι, μπορεί απλά να μην υπάρχει χιόνι στο δρόμο. Αυτή η εξάρτηση από τη βροχόπτωση καθιστά την τεχνική ατελής.
 • Είναι απαραίτητο να εργαστείτε σκληρά για να αναζητήσετε φρέσκο ​​και καθαρό χιόνι (κατ ‘αρχήν, θα πρέπει να αποσπαστείτε και να φύγετε από το σπίτι για να το βρείτε). Η βρώμικη λευκή μάζα θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
 • Η διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα, αμέσως μετά τη συλλογή του χιονιού. Μετά από όλα, η βροχόπτωση θα λιώσει γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.

Πώς να σπείρετε πετούνιες για σπορόφυτα στο χιόνι: οδηγίες με φωτογραφίες

Εδώ είναι τι χρειάζεστε για αυτή τη μέθοδο σποράς:

 • καθαρό χιόνι?
 • σπόροι πετούνιας?
 • μίγμα εδάφους?
 • μια οδοντογλυφίδα, ή τσιμπιδάκι, ή ένα λευκό φύλλο χαρτιού.
 • οποιοδήποτε βολικό δοχείο (γενικό φαρδύ μπολ, πλαστικές κασέτες).

Σημείωση! Μπορείτε να φυτέψετε μια καλλιέργεια για σπορόφυτα μόνο σε καθαρό χιόνι! Μην χρησιμοποιείτε χιονοπτώσεις που συγκεντρώνονται κοντά στο δρόμο ή τη βιομηχανική περιοχή.

 

Οδηγίες βήμα προς βήμα για τη φύτευση πετούνιας στο χιόνι στο σπίτι:

 • Κάντε εκ των προτέρων ένα καλό σύστημα αποστράγγισης για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία. Στο κάτω μέρος του δοχείου, πρέπει να κάνετε μικρές τρύπες και στη συνέχεια να βάλετε ένα στρώμα περλίτη (1,5-2 cm είναι αρκετό). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη σπορά στο χιόνι, γιατί αφού λιώσει, σχηματίζεται πολύ νερό.
 • Γεμίστε το δοχείο (κουτί, μπολ ή κασέτες) με το μείγμα χώματος, αφήνοντας ένα μικρό κενό μέχρι το χείλος. Σε αυτή την περίπτωση, το έδαφος δεν μπορεί να υγρανθεί.
 • Μετά το γέμισμα, η γη πρέπει να ισοπεδωθεί και να συμπιεστεί ελαφρά σε ένα δοχείο.
 • Τώρα πρέπει να απλώσετε ομοιόμορφα το χιόνι στην επιφάνεια της γης. Το πάχος του στρώματος χιονιού είναι 1,5-2 εκατοστά. Μπορείτε να το απλώσετε με κουτάλι, σπάτουλα ή χέρια.

 

 • Τώρα πρέπει να σπείρετε σπόρους πετούνιας στην επιφάνεια του χιονιού το συντομότερο δυνατό:
  • Καλό είναι να τα φυτέψετε κατά σημείο σε απόσταση περίπου 1 cm το ένα από το άλλο. Για μια τέτοια φύτευση, είναι αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσετε μια οδοντογλυφίδα (πρέπει να μαζέψετε τον σπόρο με μια υγρή άκρη μιας οδοντογλυφίδας) ή με τσιμπιδάκια (τσιμπιδάκια).

 

 

  • Ή μπορείτε να φυτέψετε σπόρους χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι χαρτί. Για να το κάνετε αυτό, λυγίστε ένα λευκό φύλλο, βάλτε το υλικό φύτευσης μέσα στην πτυχή και σπείρετε. Με αυτή τη μέθοδο, η σπορά δεν είναι τόσο ομοιόμορφη όσο όταν χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδα ή τσιμπιδάκι.

 

 • Το επόμενο βήμα: είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν εκ των προτέρων συνθήκες θερμοκηπίου για μελλοντικούς βλαστούς. Οι σπόροι βλασταίνουν σε υψηλή περιβαλλοντική υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες εδάφους και αέρα. Για να δημιουργήσετε ένα θερμοκήπιο, δεν χρειάζεστε πολλά: απλώς καλύψτε το δοχείο με κάτι διαφανές (οι σπόροι φυτρώνουν στο φως), για παράδειγμα, ένα πλαστικό καπάκι, γυαλί, πολυαιθυλένιο, μεμβράνη προσκόλλησης. Ένα παράδειγμα μίνι-θερμοκηπίου στη φωτογραφία:

 

Τι να κάνετε μετά τη σπορά των σπόρων πετούνιας στο χιόνι

Αλλά μετά τη φύτευση των σπόρων στο χιόνι, δεν απαιτείται τίποτα συγκεκριμένο από τον κηπουρό. Οι συνθήκες φροντίδας και βλάστησης στο σπίτι είναι ακριβώς οι ίδιες με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο σποράς αυτής της καλλιέργειας λουλουδιών.

Για να μην συγχέετε αργότερα τα σπορόφυτα διαφορετικών καλλιεργειών, συνιστάται να υπογράψετε το δοχείο, εκτός από το όνομα της ίδιας της καλλιέργειας, μπορείτε επίσης να γράψετε μια ποικιλία, ημερομηνία φύτευσης.

 

Όλη η περίοδος αναμονής για τα σπορόφυτα, το δοχείο πρέπει να είναι καλυμμένο. Και μόνο όταν οι βλαστοί βλαστήσουν μαζί, πρέπει να αφαιρέσετε το κάλυμμα (μεμβράνη, γυαλί). Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να αερίζετε τα περιεχόμενα του δοχείου μία φορά την ημέρα, γι ‘αυτό, απλώς αφαιρέστε το καταφύγιο για μισή ώρα, σκουπίστε τις σταγόνες υγρασίας από το καταφύγιο.

Το δοχείο πρέπει να τοποθετηθεί αμέσως σε φωτεινό μέρος σε δωμάτιο με θερμοκρασία + 24-26 ° C.

Η γη δεν πρέπει να στεγνώσει. Εάν το έδαφος στεγνώσει, οι σπόροι θα πεθάνουν και δεν θα βλαστήσουν ποτέ. Επομένως, παρακολουθήστε προσεκτικά την υγρασία του εδάφους, εάν χρειάζεται, ψεκάστε με καθαρό και ζεστό νερό από ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, τα σπορόφυτα θα εμφανιστούν σε 7-8 ημέρες. Καμπανάκι συναγερμού θα είναι αν δεν φυτρώσουν σε 10 μέρες (το πιο πιθανό είναι να μην φυτρώσουν ποτέ). Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να τα φυτέψετε ξανά, για να αποκλείσετε πιθανά σφάλματα (παραβίαση του σχεδίου προσγείωσης, συνθήκες κράτησης).

Η τεχνική προσγείωσης είναι πολύ απλή, το μόνο ενοχλητικό πράγμα είναι να πάτε και να μαζέψετε καθαρό χιόνι από το δρόμο. Πολλοί κηπουροί που φύτεψαν πετούνιες με αυτόν τον τρόπο παρατήρησαν ότι η βλάστηση ήταν καλύτερη από ό,τι με μια κανονική φύτευση.

Υποβολή απάντησης