Όροι και κανόνες για την ανοιξιάτικη μεταφύτευση σμέουρων σε άλλο μέρος το 2022

Την άνοιξη, ένα ή άλλο φυτό μεταμοσχεύεται πολύ συχνά (μούρα και διακοσμητικά, ανθισμένοι θάμνοι, πολυετή φυτά κ.λπ.). Ένα τέτοιο γεγονός είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τα σμέουρα. Για να μεταμοσχεύσετε μια καλλιέργεια μούρων με ελάχιστες απώλειες και μέγιστα αποτελέσματα, πρέπει να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά και τα κόλπα.

Γιατί πρέπει να μεταμοσχεύσετε σμέουρα σε ένα νέο μέρος

Η μεταφύτευση είναι μια πολύ τυπική διαδικασία φροντίδας κήπου για σμέουρα. Συνιστάται να γίνεται κάθε πέντε χρόνια. Ο κύριος στόχος της μεταφύτευσης ενός θάμνου σε ένα νέο μέρος είναι να έχετε μια άφθονη σοδειά καλής ποιότητας και ποσότητας.

Αν αναλύσουμε αυτό το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες, τότε μπορούμε να πούμε ότι η μεταφύτευση σμέουρων σε άλλο μέρος είναι απαραίτητη τους εξής λόγους:

 • Μια κηπευτική καλλιέργεια κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (συμπεριλαμβανομένης της καρποφορίας) λαμβάνει τακτικά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται. Έτσι, το έδαφος εξαντλείται σταδιακά. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά οδηγεί σε μείωση της ποσότητας και της ποιότητας της καλλιέργειας (ποσότητα, γεύση, γλυκύτητα των μούρων).
 • Η διαδικασία λύνει το πρόβλημα της υπερβολικής πυκνότητας φύτευσης, η οποία αναπόφευκτα εμφανίζεται κατά τη διαδικασία ανάπτυξης σε ένα μέρος (λόγω ανάπτυξης των φυτών). Η πάχυνση αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης από ασθένειες και παράσιτα.
 • Η “μετακόμιση” σε άλλο μέρος ως σύνολο ανανεώνει τον θάμνο, γεγονός που επηρεάζει ευνοϊκά την υγεία και την παραγωγικότητά του.
 • Η διαδικασία φροντίδας εκτελεί επίσης μια αισθητική λειτουργία: μετά το κάθισμα, το βατόμουρο γίνεται πιο τακτοποιημένο και περιποιημένο.

 

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για μεταφύτευση σμέουρων: την άνοιξη ή το φθινόπωρο

Είναι απολύτως φυσιολογικό να μεταφυτεύονται θάμνοι τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο. Πολλοί κηπουροί και κηπουροί πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να μεταμοσχευθούν σμέουρα το φθινόπωρο.γιατί αυτή την εποχή το φυτό ανέχεται πιο εύκολα την «μετακόμιση», ριζώνει πιο γρήγορα και καλύτερα, προσαρμόζεται σε νέο μέρος.

Ωστόσο, η επιτυχία της διαδικασίας καθορίζεται ως επί το πλείστον όχι από την εποχικότητα, αλλά από τη συμμόρφωση με τις προθεσμίες, τα σχέδια και τους κανόνες. Εάν όλα γίνονται σωστά, τότε την άνοιξη και το φθινόπωρο ο θάμνος θα επιβιώσει καλά από τα σπορόφυτα.

 

Σημείωση! Η περιοχή ανάπτυξης επηρεάζει επίσης την επιλογή της εποχής για μια εκδήλωση στον κήπο.

Για παράδειγμα, στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) και στις νότιες περιοχές, είναι βέλτιστη η μεταμόσχευση το φθινόπωρο (αν και η διαδικασία της άνοιξης δεν απαγορεύεται!)

Αλλά σε ψυχρότερες περιοχές, για παράδειγμα, τη Σιβηρία, τα Ουράλια, τη Βορειοδυτική (περιοχή Λένινγκραντ), είναι καλύτερο να εκτελέσετε τη διαδικασία την άνοιξη. Δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος το φυτό να μην έχει χρόνο να ριζώσει το φθινόπωρο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παγώσει όταν εμφανιστεί παγετός.

Βέλτιστος χρόνος μεταφύτευσης σμέουρων την άνοιξη σε νέο μέρος

Η συμμόρφωση με τον βέλτιστο χρόνο είναι πολύ σημαντική για αυτήν τη διαδικασία κήπου. Χάρη σε αυτό, το φυτό θα μπορεί να αλλάξει τον “τόπο διαμονής” του χωρίς περιττό άγχος και προβλήματα προσαρμογής και ριζοβολίας.

Ο χρόνος μεταμόσχευσης την άνοιξη καθορίζεται από την κατάσταση του φυτού: πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια του βατόμουρου. Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν:

 • στη μεσαία λωρίδα (περιοχή της Μόσχας) – βέλτιστη μεταφύτευση στα τέλη Απριλίου.
 • στη Σιβηρία, στα Ουράλια, Βορειοδυτικά – είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό όχι νωρίτερα από τις αρχές Μαΐου.
 • στις νότιες περιοχές – στα τέλη Μαρτίου.

 

Επίσης, το σεληνιακό ημερολόγιο 2022 θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την πιο βέλτιστη στιγμή για μια ανοιξιάτικη μεταμόσχευση:

 • Ευοίωνες μέρες:
  • τον Μάρτιο: 8-11, 13-15, 17-23, 26-29.
  • τον Απρίλιο: 5-7, 9-11, 19, 20, 23-25.
  • τον Μάιο: όλες τις ημέρες, εκτός από τους αριθμούς 14-16 και 28-30.
  • τον Ιούνιο: 4-6, 8-11, 19-23;
 • Κακές μέρες:
  • τον Μάρτιο: 1-3, 16, 30;
  • τον Απρίλιο: 15-17, 29, 30.
  • τον Μάιο: 14-16, 28-30.
  • τον Ιούνιο: 12-14, 29.

 

Πού να μεταμοσχεύσετε σμέουρα: επιλέξτε άλλο μέρος

Ο τόπος καλλιέργειας επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και την ποσότητα της καλλιέργειας μούρων. Δηλαδή, εάν φυτέψετε μια κηπευτική καλλιέργεια σε λάθος μέρος στο ανοιχτό χωράφι, δεν πρέπει να ελπίζετε σε καλή καρποφορία.

 

Τα σμέουρα πρέπει να μεταφυτεύονται σε μέρος που πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Η περιοχή φωτίζεται πλήρως από τον ήλιο (θα είναι γενικά ιδανική εάν η ηλιόλουστη τοποθεσία είναι ελαφρώς σκιασμένη το μεσημέρι). Η καλλιέργεια στη σκιά δεν επιτρέπεται.
 • Το μέρος προστατεύεται από κρύους, δυνατούς ανέμους.
 • Ταυτόχρονα, η τοποθεσία δεν βρίσκεται σε πεδινές, υγρές και βαλτώδεις περιοχές, καθώς και σε μέρη όπου συσσωρεύεται υγρασία.
 • Η ποιότητα του εδάφους είναι επίσης σημαντική: το έδαφος πρέπει να είναι θρεπτικό, καλά στραγγιζόμενο, να έχει ουδέτερη οξύτητα (pH 6,5-7,0).
 • Κατάλληλο αργιλώδες ή αμμώδες αργιλώδες έδαφος, το οποίο αντιστοιχεί στις ιδιότητες που αναφέρονται παραπάνω.
 • Συνιστάται να φυτέψετε μια καλλιέργεια στην περιοχή όπου προηγουμένως φύτρωναν όσπρια, κρεμμύδια, σκόρδο, αγγούρια, κολοκυθάκια, χλωρή λίπασμα. Έτσι, θα ληφθούν υπόψη οι αρχές της αμειψισποράς.

 

Πώς να προετοιμάσετε σωστά ένα μέρος και τρύπες για τη μεταφύτευση σμέουρων

Η μεταφύτευση σμέουρων σε προπαρασκευασμένο έδαφος και σωστά φτιαγμένες τρύπες θα έχει πολύ θετική επίδραση στην επιβίωση και την προσαρμογή του θάμνου και στην καρποφορία του στο μέλλον.

Προετοιμάζουμε το έδαφος στο χώρο

Στην ιδανική περίπτωση, ένα κρεβάτι βατόμουρου σε άλλο μέρος θα πρέπει να προετοιμαστεί το φθινόπωρο. Εάν δεν είχατε χρόνο να το κάνετε αυτό το φθινόπωρο, τότε μπορείτε να προετοιμάσετε την άνοιξη (κατά προτίμηση 1-1,5 μήνα ή τουλάχιστον μερικές εβδομάδες).

Η προετοιμασία του εδάφους για μεταφύτευση έχει ως εξής:

 • Το σκάψιμο πραγματοποιείται σε βάθος 30-35 εκατοστών (ξιφολόγχη φτυαριού). Κατά το σκάψιμο, τα ριζώματα άλλων φυτών, οι πέτρες (αν υπάρχουν) πρέπει να αφαιρούνται.
 • Για το σκάψιμο είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν λιπάσματα:
  • Σύνθετα ορυκτά λιπάσματα, για παράδειγμα, Nitroammophoska (περιέχει άζωτο, κάλιο και φώσφορο). Ή, προσθέστε υπερφωσφορικό και θειικό κάλιο (λιπάσματα καλίου-φωσφόρου) και μετά από μερικές εβδομάδες Ουρία ή νιτρικό αμμώνιο (πηγή αζώτου), αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει να προστίθενται ταυτόχρονα. Οποιοδήποτε λίπασμα εφαρμόζεται σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Καθώς και οργανικά λιπάσματα: καλά σαπισμένο κομπόστ ή χούμο: 6-8 κιλά ανά 1 τετραγωνικό μέτρο κλινών.

Παρεμπιπτόντως! Τα ορυκτά και οργανικά λιπάσματα μπορούν να εφαρμοστούν όχι για σκάψιμο, αλλά απευθείας στις τρύπες φύτευσης (τάφρος) με μια μικρή χούφτα. Για παράδειγμα, είναι βέλτιστο να προσθέσετε μια χούφτα Nitroammophoska και χούμο / κομπόστ. Φροντίστε να πασπαλίζετε με λίπασμα από πάνω με ένα στρώμα κοινής γης πέντε εκατοστών για να μην καούν οι ρίζες!

 • Εάν το έδαφος στον κήπο είναι όξινο (pH κάτω από 6,0), τότε συνιστάται η αποξείδωση του εδάφους. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να προσθέσετε ένα ειδικό αποξειδωτικό εδάφους (μπορείτε να το αγοράσετε σε ένα κατάστημα κήπου) ή να προσθέσετε αλεύρι δολομίτη για σκάψιμο (σε οξύτητα κάτω από 4,5 pH, περίπου 500 γραμμάρια ανά 1 τετραγωνικό μέτρο, σε pH – 4,5-5,2 – 400 – 450 g, σε pH – 5,2-5,5 – 300 g). Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με την εφαρμογή ορυκτών λιπασμάτων, αλλά εκ των προτέρων, κατά προτίμηση πριν από την εποχή (δηλαδή, εάν η διαδικασία είναι την άνοιξη, τότε αποοξειδώστε το φθινόπωρο).

Δημιουργία τρυπών για φύτευση

Μπορείτε να φυτέψετε σμέουρα με 2 τρόπους:

 • Μέθοδος Μπουςδηλαδή σε χωριστά φρεάτια.
  • Για μεταμόσχευση με θάμνο, σκάβονται τρύπες στον κήπο (με διάμετρο και βάθος περίπου 30-40 cm), το κενό μεταξύ των κοιλωμάτων είναι 50-70 cm, μεταξύ των σειρών – 150-200 cm.

 

 • Χαράκωμα (ή ταινία), δηλαδή σε κοινή τάφρο.
  • Για να μεταμοσχεύσετε θάμνους βατόμουρου με τρόπο τάφρου, είναι απαραίτητο να σκάψετε μια τάφρο (το βάθος και το πλάτος της είναι περίπου 30-40 εκατοστά), η απόσταση μεταξύ των τάφρων είναι 2 μέτρα. Το κανονικό μήκος μιας τάφρου είναι 150-200 cm (αποδεικνύεται ότι τρία ή τέσσερα σπορόφυτα μπορούν να τοποθετηθούν σε μια τέτοια τάφρο με διάστημα 50-70 εκατοστών).

 

Όταν σκάβετε τρύπες φύτευσης ή χαρακώματα, το επάνω γόνιμο στρώμα (τα πρώτα 25-30 cm) πρέπει να τοποθετηθεί σε σωρό. Μια τέτοια γη θα είναι χρήσιμη κατά την προσγείωση!

Προετοιμασία σμέουρων για μεταφύτευση: υποχρεωτικό κλάδεμα

Η προετοιμασία ενός θάμνου για μεταμόσχευση είναι πολύ σημαντική (σχετική και για τις διαδικασίες του φθινοπώρου και της άνοιξης)! Το γεγονός είναι ότι ο θάμνος έχει ένα ενιαίο ριζικό σύστημα (ο κύριος θάμνος και οι ριζικοί βλαστοί του). Όταν σκάβετε ένα φυτό, οι ρίζες σε κάθε περίπτωση θα καταστραφούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό μετά τη διαδικασία το φυτό να κατευθύνει τους πολύτιμους πόρους του στην αποκατάσταση και ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και όχι στην ανάπτυξη πράσινης μάζας (βλαστάρια, φύλλα). Διαφορετικά, η ενεργός ανάπτυξη της πράσινης μάζας θα επηρεάσει αρνητικά την ριζοβολία και την επιβίωση του θάμνου.

Έτσι, η βασική αρχή της προετοιμασίας για μια μεταμόσχευση είναι η εξής: πρέπει να κόψετε τους βλαστούς πριν σκάψετε, συντομεύοντάς τους σε ύψος 40-60 cm.

 

Ένα βήμα προς βήμα σχέδιο για τη μεταφύτευση ενός ενήλικα (παλιό βατόμουρο) σε μια νέα θέση στον κήπο

Συνιστάται να μεταμοσχεύετε μόνο τους υγιέστερους, ισχυρότερους και ισχυρότερους θάμνους. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για κατεστραμμένα, αδύναμα, άρρωστα ή προσβεβλημένα από παράσιτα φυτά! Το ακόλουθο σχήμα θα σας βοηθήσει να εκτελέσετε σωστά μια μεταμόσχευση βατόμουρου:

 • Ξεθάψτε έναν θάμνο από το παλιό μέρος: σκάψτε τον απαλά σε κύκλο με μια μικρή εσοχή από τον κορμό. Η θέση του φτυαριού κατά το σκάψιμο πρέπει να είναι αυστηρά κάθετη (έτσι, η ζημιά στις ρίζες μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, εάν η λεπίδα βρίσκεται υπό γωνία, οι κύριες ρίζες μπορεί να καταστραφούν).
 • Πολύ γρήγορα μετακινήστε τον εκσκαμμένο θάμνο (το φυτό μαζί με το έδαφος γύρω από το ριζικό σύστημα) σε μια νέα θέση. Είναι απαραίτητο να μεταμοσχευθεί πολύ γρήγορα, το ποσοστό επιβίωσης του φυτού εξαρτάται άμεσα από αυτό, με μακρά έκθεση του ανασκαμμένου θάμνου στον ανοιχτό αέρα, μπορεί να αποδυναμωθεί, τότε είναι χειρότερο να ριζώσει.
  • Εάν προκύψει μια κατάσταση ότι πρέπει να μεταφέρετε τον ανασκαμμένο θάμνο από το ένα μέρος στο άλλο (για παράδειγμα, από ένα οικόπεδο ιδιωτικής κατοικίας σε εξοχικό σπίτι), τότε αμέσως μετά το σκάψιμο, τυλίξτε ένα στόκο γης με αγροΐνα ή χοντρό χαρτί, βρέχουμε το υλικό και το βάζουμε σε σακούλα.
 • Τα επόμενα βήματα εξαρτώνται τώρα από τη μέθοδο μεταμόσχευσης που σας ενδιαφέρει: κανονική ή με πολλαπλασιασμό με διαίρεση του θάμνου.
  • Μεταμόσχευση με αναπαραγωγή με διαίρεση του θάμνου βατόμουρου. Μετά το σκάψιμο, είναι απαραίτητο να χωρίσετε προσεκτικά τον θάμνο σε πολλά μέρη με τα χέρια σας (αν δεν λειτουργεί με τα χέρια σας, μπορείτε να το κάνετε με ένα κοφτερό, απολυμασμένο μαχαίρι). Κάθε μέρος πρέπει να έχει δύο ή τρεις δυνατούς και υγιείς βλαστούς με ανεπτυγμένες ρίζες. Αφού διαιρέσετε τον θάμνο, πρέπει να ισιώσετε τις ρίζες, να βάλετε το δενδρύλλιο στην τρύπα, οι ρίζες πρέπει να βρίσκονται επίπεδες, να μην λυγίζουν. Είναι απαραίτητο να φυτέψετε σε τέτοιο βάθος ώστε το κολάρο της ρίζας να είναι επίπεδο με το έδαφος ή 2 cm κάτω από την επιφάνεια της γης, όχι χαμηλότερα!
  • Στο κανονική μεταμόσχευση βατόμουρου χωρίς διαίρεση του θάμνου το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε το δενδρύλλιο σε μια τρύπα με ένα ολόκληρο χωμάτινο στόκο. Ο λαιμός της ρίζας πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους!

 

 • Γεμίστε την τρύπα με το φυτό με γόνιμο χώμα, το οποίο αφήνετε στην άκρη σε ξεχωριστό σωρό (ή με συνηθισμένο χώμα κήπου).
 • Σφραγίστε την περιοχή γύρω με το χέρι σας.
 • Παράγουν άφθονο πότισμα.
 • Επιθεωρήστε το μέρος μετά από λίγες ώρες, όταν το χώμα καθιζάνει, πρέπει να το προσθέσετε στο προηγούμενο επίπεδο.
 • Τοποθετήστε ένα ξύλινο μανταλάκι για καλτσοδέτα δίπλα στον μεταφυτευμένο θάμνο, ενώ δεν πρέπει να βλάψει τις ρίζες! Δέστε το φυτό πάνω του με σπάγκο ώστε σε περίπτωση κακοκαιρίας (δυνατός αέρας, βροχή) να μην γέρνει κατά την περίοδο της ριζοβολίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο σπάγκος δεν πρέπει να τεντωθεί πολύ και να τρίψετε τον κορμό.
 • Καλύψτε το μέρος φύτευσης με ένα στρώμα περίπου πέντε έως επτά εκατοστών (ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρχει ένα κενό αρκετών εκατοστών μεταξύ του σάπια φύλλα και του κορμού του φυτού). Ως σάπια φύλλα, μπορείτε να βάλετε σάπιο πριονίδι, τύρφη, χούμο.

Πώς να μεταμοσχεύσετε σμέουρα με βλαστούς ρίζας (απογόνους)

Οι ριζικοί βλαστοί (ή οι απόγονοι της ρίζας) είναι νέοι βλαστοί που αναπτύσσονται από τυχαίους οφθαλμούς σε απόσταση περίπου 0,3-0,7 m από τον κύριο θάμνο. Και αυτοί οι ίδιοι μπουμπούκια, με τη σειρά τους, βρίσκονται στις οριζόντια τοποθετημένες ρίζες του θάμνου.

Την άνοιξη, μεταμοσχεύονται απόγονοι πράσινων ριζών, οι οποίοι έχουν φτάσει σε ύψος περίπου 15-25 εκ. Η μεταφύτευση απογόνων ρίζας βατόμουρου είναι από πολλές απόψεις παρόμοια με τη διαδικασία που πραγματοποιείται με έναν ενήλικο θάμνο. Πρέπει επίσης να σκάψετε προσεκτικά τα φυτά και να τα μετακινήσετε σε μια νέα τοποθεσία.

Την πρώτη φορά μετά τη διαδικασία (7-10 ημέρες) είναι απαραίτητο να σκιάσετε τα φυτά από το άμεσο ηλιακό φως. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε τόξα στην ηλιόλουστη πλευρά και να τραβήξετε αγροΐνες, ένα σεντόνι, λινάτσα πάνω τους.

 

Συμβουλή! Δεν είναι μυστικό ότι οποιαδήποτε μεταμόσχευση, αναπαραγωγή με διαίρεση του θάμνου προκαλεί άγχος στον θάμνο σε έναν ή τον άλλο βαθμό (ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν οι ρίζες έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά). Για να μειώσετε το άγχος και να βελτιώσετε την επιβίωση, συνιστάται, μετά το πότισμα του συνηθισμένου νερού, να ρίχνετε ένα διάλυμα ενός διεγέρτη ανάπτυξης και σχηματισμού ριζών, για παράδειγμα, Kornevin, στο ανοιχτό έδαφος κάτω από κάθε φυτό. Οποιοδήποτε τέτοιο φάρμακο είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Όπως μπορείτε να δείτε, η αλλαγή του “τόπου κατοικίας” ενός θάμνου μούρων στον ίδιο κήπο ή η μεταφορά και η μεταφύτευση από το ένα μέρος στο άλλο δεν είναι τόσο δύσκολο γεγονός. Μπορείτε να το κάνετε την άνοιξη ή να περιμένετε μέχρι το φθινόπωρο, όποιο σας βολεύει περισσότερο. Το κύριο πράγμα είναι να ακολουθείτε όλους τους κανόνες.

Υποβολή απάντησης