Όροι και κανόνες φύτευσης πεπονιών για σπορόφυτα στο σπίτι, φροντίδα

Όπως το καρπούζι, έτσι και το πεπόνι καλλιεργείται κυρίως στις νότιες περιοχές. Αλλά χάρη στις προσπάθειες των κτηνοτρόφων, είναι πλέον δυνατή η καλλιέργεια αυτής της καλλιέργειας σε πιο βόρειες ψυχρές περιοχές. Για να ωριμάσει η καλλιέργεια, συνιστάται να φυτέψετε πρώτα σπόρους πεπονιού για σπορόφυτα στο σπίτι και στη συνέχεια να τους φυτέψετε σε ανοιχτό έδαφος.

Βέλτιστες ημερομηνίες φύτευσης πεπονιών το 2022

Πότε είναι καλύτερο να φυτέψουμε σπόρους πεπονιού για σπορόφυτα το 2022, σε ποιο μήνα; Ο χρόνος για τη σπορά πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τη στιγμή της φύτευσης των φυτών σε ανοιχτό έδαφος, η ηλικία τους πρέπει να είναι 25-35 ημέρες. Οι βέλτιστες ημερομηνίες φύτευσης εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής στην οποία σκοπεύετε να καλλιεργήσετε την καλλιέργεια:

 • Στη μεσαία λωρίδα (συμπεριλαμβανομένων των προαστίων) – η σπορά σπόρων καλλιεργειών είναι καλύτερη στα τέλη Απριλίου (και φυτεύτηκε σε ανοιχτό έδαφος τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου).
 • Στην περιοχή του Λένινγκραντ, στη Σιβηρία, στα Ουράλια – βέλτιστη προσγείωση στις αρχές Μαΐου (αποβίβαση σε μόνιμο μέρος Αρχές Ιουνίου).
 • Στο Νότο (Βόρειος Καύκασος, Επικράτεια Κρασνοντάρ (Κούμπαν) – στις νότιες περιοχές, είναι άσκοπο να ασχοληθεί κανείς με την καλλιέργεια δενδρυλλίων αυτής της καλλιέργειας, επειδή η καλλιέργεια αναπτύσσεται καλά στο ανοιχτό πεδίο και έχει χρόνο να ωριμάσει. Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε να πειραματιστείτε, τότε μπορείτε να φυτέψετε έναν σπόρο στα τέλη Μαρτίουνα φυτέψει στο έδαφος στα τέλη Απριλίου.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τον καταλληλότερο χρόνο για σπορά χρησιμοποιώντας τους κύκλους του φεγγαριού. Ετσι, βέλτιστες ημερομηνίες προσγείωσης σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο του 2022:

 • Ευοίωνες μέρες:
  • τον Ιανουάριο: 10η, 11η, 15η, 16η, 17η, 19η, 20η.
  • τον Φεβρουάριο: 7, 8, 12, 13, 14, 15.
  • τον Μάρτιο: 5, 20, 21, 24, 25.
 • Κακές μέρες:
  • τον Ιανουάριο: 2, 18;
  • τον Φεβρουάριο: 1, 16;
  • τον Μάρτιο: 2, 16, 17, 18, 31.

 

Τα κύρια στάδια της σποράς δενδρυλλίων πεπονιού

Είναι απαραίτητο όχι μόνο να φυτέψετε σωστά ένα πεπόνι για σπορόφυτα, αλλά και να προετοιμαστείτε για την εκδήλωση. Σκεφτείτε πώς να ολοκληρώσετε την πλήρη προετοιμασία και να σπείρετε τους σπόρους.

Επιλογή και προετοιμασία σπόρων

Πρώτα απ ‘όλα, συνιστάται να επιλέξετε σπόρους απελευθερωμένες ποικιλίες, δηλαδή που είναι κατάλληλες για καλλιέργεια στην περιοχή σας. Εάν οι συνηθισμένες ποικιλίες δεν φυτεύονται στο νότο, τότε μπορείτε απλά να μείνετε χωρίς καλλιέργεια, επειδή δεν θα έχει χρόνο να ωριμάσει.

Για την περιοχή της Μόσχας, τη Σιβηρία, τα Ουράλια, την περιοχή του Λένινγκραντ και άλλες περιοχές με δροσερά καλοκαίρια, πρέπει να επιλέξετε πρώιμες ποικιλίες πεπονιού με σύντομη καλλιεργητική περίοδο – 65-85 ημέρες. Για παράδειγμα, η ποικιλία Kolkhoznitsa, Skazka, Assol, Ignazio, Roksolana, Titovka, Delano, Altai, Ambrosia, Scythian Gold, Cappuccino.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα δικά σας κενά σπόρων, πρέπει να επιλέξετε σπόρους σε ηλικία δύο ή τριών ετών. Αυτή η ηλικία είναι η πιο βέλτιστη.

Τώρα πρέπει να μιλήσουμε για το πιο σημαντικό στάδιο – την προετοιμασία των σπόρων πεπονιού για σπορά δενδρυλλίων.

Σημείωση! Εάν αγοράσατε επικαλυμμένους, κοκκοποιημένους σπόρους, τότε δεν χρειάζεται να τους επεξεργαστείτε. Είναι ήδη εντελώς έτοιμα για σπορά.

Ως πρώτο στάδιο προετοιμασίας, είναι απαραίτητο να ελεγχθεί η βιωσιμότητα του υλικού φύτευσης. Για να το κάνετε αυτό, αραιώστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Ρίξτε τους σπόρους εκεί, ανακατέψτε τους. Περιμένετε 10-15 λεπτά. Οι σπόροι που έχουν βυθιστεί στον πυθμένα είναι βιώσιμοι και πρέπει να πλυθούν με καθαρό νερό και να στεγνώσουν.

 

 

Στη συνέχεια, ο σπόρος πρέπει να ζεσταθεί. Για να το κάνετε αυτό, βυθίστε τα σε ζεστό νερό (είναι βολικό να το κάνετε αυτό σε υφασμάτινη σακούλα ή γάζα), η θερμοκρασία του υγρού πρέπει να είναι 55-60 μοίρες. Αφήστε για μισή ώρα.

Το επόμενο στάδιο προετοιμασίας είναι η απολύμανση. Ως παρασκεύασμα για ντύσιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βιομυκητοκτόνο Fitosporin-M (χρησιμοποιήστε σύμφωνα με τις οδηγίες) ή να μουλιάσετε σε σκούρο διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου (υπερμαγγανικό κάλιο) για 30 λεπτά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για την απολύμανση των σπόρων.

 

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία των σπόρων του πεπονιού είναι η εμβάπτιση σε διάλυμα ενός παρασκευάσματος διεγέρτη ανάπτυξης., για παράδειγμα, Zircon, Epin-Extra, Energen. Πρέπει να ενεργήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Ένας τέτοιος απλός χειρισμός θα βελτιώσει τη βλάστηση, θα κάνει τα σπορόφυτα πιο δυνατά και πιο δυνατά, πιο βιώσιμα.

 

Μετά από όλους τους παραπάνω χειρισμούς, συνιστάται η βλάστηση των σπόρων. Έτσι, θα δείτε αμέσως ποιοι σπόροι πρέπει να φυτευτούν και ποιοι να πεταχτούν. Αν ένας σπόρος δεν εκκολαφθεί σε μια εβδομάδα, τότε δεν χρειάζεται να σπαρθεί, γιατί δεν θα φυτρώσει ούτε στο έδαφος. Για να βλαστήσετε σπόρους πεπονιού, τοποθετήστε τους πρώτα σε ένα υγρό πανί ή γάζα διπλωμένο σε πολλές στρώσεις.

Καλύψτε και από τις δύο πλευρές.

 

Βάλτε το πανί με τους σπόρους σε μια πλαστική σακούλα και βάλτε το σε ζεστό μέρος με θερμοκρασία περίπου 23-25 ​​βαθμούς Κελσίου.

 

Στη συνέχεια, πρέπει να ελέγχετε κάθε μέρα εάν οι σπόροι έχουν εκκολαφθεί, όταν συμβεί αυτό, τότε φυτέψτε τους αμέσως στο έδαφος. Επίσης, το ύφασμα δεν πρέπει να αφήνεται να στεγνώσει, πρέπει να είναι πάντα υγρό.

Επιλογή χωρητικότητας

Το ριζικό σύστημα του πεπονιού είναι πολύ αδύναμο και εύθραυστο, επομένως η συλλογή είναι ανεπιθύμητη και η μεταμόσχευση πρέπει να γίνει με μεταφόρτωση χωρίς να καταστραφεί το χωμάτινο κώμα. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να επιλέξετε άμεσα ογκομετρικά και μεμονωμένα δοχεία.

Η καλύτερη επιλογή για φύτευση πεπονιών για σπορόφυτα είναι ένα μεγάλο δοχείο με διάμετρο 10 εκατοστών ή περισσότερο, με όγκο 500 χιλιοστόλιτρα ή περισσότερο (ιδανικά 1 λίτρο). Για παράδειγμα, πλαστικά ποτήρια, κομμένα μπουκάλια, γλάστρες, χάρτινες σακούλες από γάλα, κεφίρ.

Σπουδαίος! Ο πάτος του δοχείου πρέπει να έχει τρύπες αποστράγγισης! Εάν επιλέξατε ένα δοχείο χωρίς τρύπες, τότε φροντίστε να το κάνετε μόνοι σας!

Προετοιμασία εδάφους

Το έδαφος πρέπει να είναι θρεπτικό, χαλαρό, ουδέτερο. Θα πρέπει επίσης να περιέχει άμμο, καθώς ο πολιτισμός αγαπά ένα τέτοιο συστατικό στο έδαφος.

 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγορασμένο μίγμα εδάφους – εδάφους για κολοκύθα (πεπόνια).

Εάν θέλετε να φτιάξετε το υπόστρωμα μόνοι σας στο σπίτι με τα χέρια σας, τότε πρέπει να αναμίξετε τα ακόλουθα συστατικά: χώμα κήπου (2 μέρη) + χούμο (1 μέρος) + άμμο (1 μέρος).

Μπορείτε να φτιάξετε χώμα για φύτευση πεπονιών σύμφωνα με την ακόλουθη συνταγή: πεδινή τύρφη (3 μέρη), χούμο (1 μέρος), σάπιο πριονίδι (1 μέρος).

Μια άλλη επιλογή για τη βέλτιστη σύνθεση του μείγματος εδάφους: άμμος (2 μέρη) + λασπώδης γη (1 μέρος) + χούμος (2 μέρη).

Master class για τη σπορά πεπονιών για σπορόφυτα

Η διαδικασία φύτευσης σπόρων πεπονιού για σπορόφυτα είναι πολύ απλή. Εάν δεν είχατε ποτέ εμπειρία με την καλλιέργεια αυτής της καλλιέργειας, τότε οι οδηγίες σποράς με φωτογραφίες βήμα προς βήμα θα έρθουν στη διάσωση. Ετσι:

1) Στραγγίζουμε πρώτα.

Για να το κάνετε αυτό, βάλτε το κάτω μέρος από περλίτη, σπασμένο, τούβλο, διογκωμένο πηλό. Το κατάλληλο πάχος είναι 2 εκατοστά.

 

2) Γεμίστε το δοχείο μέχρι τη μέση με χώμα.

Γιατί μόνο το 1/2; Επειδή κατά τη διάρκεια της μετέπειτα φροντίδας, θα χρειαστεί να προσθέσετε χώμα στο δοχείο καθώς μεγαλώνουν τα σπορόφυτα.

 

3) Ποτίστε το χώμα.

Θα πρέπει να είναι καλά βρεγμένο, οι σπόροι θα χρειαστούν υγρασία για τη βλάστηση. Χρησιμοποιείτε μόνο καθαρό και καθιζάνον νερό.

 

4) Κάντε μια τρύπα στο κέντρο του φλιτζανιού (βάθους 3-4 εκατοστών).

Είναι βολικό να κάνετε μια τρύπα με ένα ξύλινο ραβδί, ένα μολύβι ή απλά με τα δάχτυλά σας.

 

5) Φυτό.

Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία, οι σπόροι του πεπονιού είναι αρκετά μεγάλοι:

 

Επομένως, μπορείτε να τα σπείρετε με τα δάχτυλά σας, ρίχνοντας απλά τον σπόρο στην τρύπα.

 

6) Τώρα πρέπει να γεμίσετε την τρύπα με χώμα.

 

7) Βρέξτε καλά το χώμα.

 

8) Φτιάξτε ένα μίνι θερμοκήπιο καλύπτοντας το δοχείο με καπάκι ή γυαλί.

Είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι βέλτιστες συνθήκες για την εμφάνιση δενδρυλλίων.

 

Φροντίδα δενδρυλλίων πεπονιού στο σπίτι

Για την καλλιέργεια δενδρυλλίων πεπονιού στο σπίτι, είναι απαραίτητο να φροντίζετε σωστά τα φυτά σε όλα τα στάδια – μετά τη βλάστηση και μέχρι τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος. Βασικοί κανόνες, κόλπα φροντίδας και γεωργικές τεχνικές για την καλλιέργεια δενδρυλλίων:

 • Μετά τη φύτευση και μέχρι τη βλάστηση, πρέπει να διατηρήσετε τη θερμοκρασία στην περιοχή των 23-26 βαθμών Κελσίου. Μετά τη βλάστηση των δενδρυλλίων (μετά από περίπου 5-7 ημέρες), πρέπει να το μειώσετε – στους 18-20 βαθμούς. Και μετά από μια εβδομάδα, πρέπει να ανεβάσετε τον t στους 22-25 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και στους 18-20 τη νύχτα.
 • Αμέσως μετά την εμφάνιση των βλαστών, πρέπει να αναδιατάξετε τα φυτά στο ελαφρύτερο, ηλιόλουστο περβάζι παραθύρου (κατά προτίμηση στο νότιο). Οι ώρες φωτός της ημέρας πρέπει να είναι 12 ή περισσότερες ώρες, επομένως, εάν είναι απαραίτητο, με έλλειψη φωτός, είναι απαραίτητο να φωτίσετε τα σπορόφυτα με fitolamps (διαφορετικά τα σπορόφυτα θα τραβηχτούν έξω).

Συμβουλή! Εάν δεν έχετε φυτολάμπα, τότε τις συννεφιασμένες, σκοτεινές μέρες συνιστάται να αναδιατάξετε τα σπορόφυτα σε πιο δροσερό μέρος ή απλώς να ανοίξετε λίγο το παράθυρο για να μειώσετε το t. Η μείωση της θερμοκρασίας με έλλειψη φωτός θα βοηθήσει στην αποφυγή τεντώματος των φυτών.

 • Το πότισμα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στη σωστή φροντίδα των δενδρυλλίων πεπονιού. Πριν από την ανάδυση, το έδαφος πρέπει να είναι πάντα μέτρια υγρό. Μετά την εμφάνισή τους, πρέπει να ποτίζετε καθώς το ανώτερο στρώμα της γης στεγνώνει, διατηρώντας μέτρια υγρασία του εδάφους.
 • Τα φυτά πρέπει να τοποθετούνται ελεύθερα έτσι ώστε τα φύλλα τους να μην αγγίζουν το ένα το άλλο, να μην ανταγωνίζονται για το φως.
 • Αν αρχικά φυτέψατε τους σπόρους σε φτωχό έδαφος, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ταΐσετε τα σπορόφυτα πεπονιού, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και ως προληπτικό μέτρο. Όταν εμφανιστούν μερικά αληθινά φύλλα, μπορείτε να λιπάνετε με ένα σύνθετο ορυκτό λίπασμα για σπορόφυτα. Μια εβδομάδα πριν από τη φύτευση σε ανοιχτό έδαφος, τα φυτά πρέπει να τροφοδοτούνται με λίπασμα ποτάσας, για παράδειγμα, τέφρα ξύλου (20 γραμμάρια ανά λίτρο νερού, επιμένουν 24 ώρες πριν από το πότισμα) ή θειικό κάλιο (τρία γραμμάρια ανά λίτρο νερού).

Παρεμπιπτόντως! Όταν τα κατώτερα φύλλα κοτυληδόνας γίνονται κίτρινα, συνιστάται η ελαφρά τροφοδοσία των φυτών με αζωτούχο λίπασμα, για παράδειγμα, ουρία, νιτρικό αμμώνιο, φλόμος.

Και αν τα φύλλα κιτρινίσουν και πεθάνουν στις άκρες, τότε αυτό δείχνει έλλειψη καλίου.

 • Ένα σημαντικό σημείο φροντίδας είναι το τσίμπημα των δενδρυλλίων πεπονιού. Είναι απαραίτητο να τονωθεί η ανάπτυξη των πλευρικών βλαστών στους οποίους εμφανίζεται η καρποφορία. Πρέπει να τσιμπήσετε την κορυφή (σημείο ανάπτυξης) τη στιγμή που μεγαλώνει το τρίτο αληθινό φύλλο.
 • Εάν τα σπορόφυτα τεντώνονται κατά την ανάπτυξη, πρέπει να αναλάβετε δράση. Τι μπορεί να γίνει σε αυτή την κατάσταση; Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να δημιουργήσετε βέλτιστες συνθήκες – μειώστε τη θερμοκρασία στο κανονικό, παρέχετε πλήρη κάλυψη – 12 ή περισσότερες ώρες. Μπορείτε να ποτίσετε τα φυτά με το σκεύασμα «Αθλητής», που βοηθάει στο τέντωμα. Πρέπει επίσης να προσθέσετε χώμα στο δοχείο.

Παρεμπιπτόντως! Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει πώς μοιάζει ένα καλό, υγιές δενδρύλλιο πεπονιού:

 

Όροι φύτευσης δενδρυλλίων πεπονιού σε ανοιχτό έδαφος

Η φύτευση δενδρυλλίων πεπονιού σε ανοιχτό έδαφος σε μόνιμο μέρος πρέπει να γίνεται μόνο όταν το έδαφος θερμαίνεται έως και 15 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία του αέρα είναι σταθερά μεγαλύτερη από + 15 ° C.

Τα σπορόφυτα αυτής της καλλιέργειας πρέπει να φυτευτούν σε ηλικία 25-35 ημερών, όταν φυτρώνουν 3-5 αληθινά φύλλα.

Πριν από τη φύτευση, συνιστάται ιδιαίτερα η σκλήρυνση των δενδρυλλίων πεπονιού. Για να γίνει αυτό, μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωση, πρέπει να αερίσετε το δωμάτιο για μερικές ημέρες και στη συνέχεια να βάλετε το φυτό σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία 15-16 βαθμών, για παράδειγμα, σε χαγιάτι ή μπαλκόνι. Ή μπορείτε να βάλετε τα φυτά έξω, ξεκινώντας από μία ώρα, και σταδιακά να αυξάνετε τον χρόνο καθημερινά.

Βίντεο: σχέδιο φύτευσης δενδρυλλίων σε ανοιχτό έδαφος.

Η τεχνολογία της καλλιέργειας δενδρυλλίων πεπονιού στο σπίτι είναι μια εντελώς απλή εργασία (ακόμη και για αρχάριους κηπουρούς). Το κυριότερο είναι να επιλέξετε αρχικά το σωστό υλικό φύτευσης, χωρητικότητα, μείγμα εδάφους και να σπείρετε τους σπόρους. Έτσι, μπορείτε να πάρετε μια νόστιμη, γλυκιά συγκομιδή αυτής της καλλιέργειας.

Υποβολή απάντησης