Master class για τη φύτευση σπόρων ντομάτας για σπορόφυτα στο σπίτι

Η ντομάτα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες λαχανικών, που καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την επικράτεια της χώρας μας. Είναι βέλτιστο να σπείρετε μια καλλιέργεια για σπορόφυτα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Αυτή η κύρια τάξη για τη σπορά σπόρων τομάτας για σπορόφυτα στο σπίτι θα σας πει για όλα τα κύρια στάδια της φύτευσης και οι φωτογραφίες βήμα προς βήμα θα τις απεικονίσουν.

Οδηγίες φωτογραφίας βήμα προς βήμα για τη φύτευση τομάτας για σπορόφυτα

Η φύτευση ντομάτας δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και πολλούς πόρους, απλά πρέπει να ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά και να προσεγγίσετε την εκδήλωση με υπευθυνότητα. Ένας οδηγός βήμα προς βήμα με μια φωτογραφία θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την εργασία:

Βήμα 1: Επεξεργασία σπόρων.

Η προετοιμασία πριν από τη σπορά βελτιώνει την ποιότητα των σπόρων, βοηθά στην απόκτηση φιλικών και δυνατών δενδρυλλίων.

 

Πρώτα απ ‘όλα, συνιστάται η απολύμανσή τους, για παράδειγμα, σε διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, χλωρεξιδίνης, υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Παρεμπιπτόντως! Μερικοί κάτοικοι του καλοκαιριού εξασκούνται κάθε εποχή βλάστηση σπόρων είναι μια άλλη τεχνική προετοιμασίας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τυλίξετε το υλικό φύτευσης σε ύφασμα ή γάζα, να το υγράνετε, να το βάλετε σε μια σακούλα και να το βάλετε σε ζεστό μέρος για μερικές ημέρες πριν από τη βλάστηση.

Και στη συνέχεια μπορείτε να μουλιάσετε τους σπόρους ντομάτας σε διάλυμα ενός διεγερτικού φαρμάκου, για παράδειγμα, Zircon, Epin-Extra, Hb-101. Ετοιμάστε το διάλυμα και μουλιάστε τους σπόρους σύμφωνα με τις οδηγίες. Στη φωτογραφία, οι σπόροι επεξεργάζονται σε διάλυμα Ζιργκόν:

 

Βήμα 2: Επιλογή δοχείου σπόρων.

Οι σπόροι ντομάτας μπορούν να σπαρθούν τόσο σε ένα κοινό κουτί όσο και σε μεμονωμένα δοχεία – φλιτζάνια, κασέτες, δισκία τύρφης. Σε αυτό το master class, θα χρησιμοποιηθεί ένα κοινό μπολ.

Βήμα 3: Προετοιμασία εδάφους.

Το έδαφος για την καλλιέργεια δενδρυλλίων τομάτας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αγορασμένο: καθολικό για σπορόφυτα λαχανικών, ειδικό χώμα για σπορόφυτα ντομάτας.

Και μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα εδάφους για ντομάτες με τα χέρια σας. Για να το κάνετε αυτό, ανακατέψτε τη γη από τον κήπο (1 μέρος) + τύρφη (3 μέρη) + πριονίδι στον ατμό (1 μέρος) + φλόμος (0,5 μέρη).

Μπορείτε επίσης να αναμίξετε χώμα κήπου (2 μέρη) + άμμο ποταμού (1 μέρος) + λίπασμα ή χούμο (3 μέρη) + τέφρα ξύλου (1 φλιτζάνι ανά 10 λίτρα χώματος)

Συμβουλή! Εάν χρησιμοποιείτε αγορασμένο χώμα, συνιστάται να προσθέσετε χώμα από τον κήπο όπου σκοπεύετε να καλλιεργήσετε ντομάτες.

Βήμα 4: Απολύμανση εδάφους.

Για την εξάλειψη των παθογόνων παραγόντων, της δυσμενούς μικροχλωρίδας, των προνυμφών παρασίτων, συνιστάται η απολύμανση του εδάφους για τα σπορόφυτα τομάτας. Εδώ παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τις μεθόδους και τους κανόνες απολύμανσης.

 

Βήμα 5: Γεμίστε το δοχείο του δενδρυλλίου με αποστράγγιση.

Ως υλικό αποστράγγισης μπορούν να χρησιμοποιηθούν διογκωμένος πηλός (φαίνεται στη φωτογραφία), βότσαλα, τυχόν μικρές πέτρες, σπασμένα τούβλα, περλίτης.

Το πάχος του στρώματος είναι 1,5 cm.

 

Βήμα 6: Γεμίστε το δοχείο με χώμα.

Γεμίστε το δοχείο με μείγμα χώματος, φροντίστε να αφήσετε ένα κενό μεταξύ των άκρων του δοχείου και του εδάφους, περίπου 2-3 ​​cm.

 

Ρίξτε ζεστό νερό από πάνω. Αφήστε την να μουλιάσει.

 

Βήμα 7: Απευθείας σπορά σπόρων τομάτας για σπορόφυτα.

Αν αποφασίσετε να φυτέψετε ντομάτες σε ένα κοινό κουτί ή μπολ, τότε πρέπει να γίνουν αυλακώσεις. Το βάθος τους είναι 1 cm, η απόσταση μεταξύ των αυλακώσεων είναι 3 cm.

Η φωτογραφία δείχνει ξεκάθαρα πόσο βολικό είναι να κάνετε σειρές χρησιμοποιώντας έναν κανονικό χάρακα.

 

Τώρα πρέπει να σπείρετε το υλικό φύτευσης σε σειρές. Οι σπόροι απλώνονται σε απόσταση 1-2 cm ο ένας από τον άλλο.

 

Μετά τη σπορά, πρέπει να πασπαλίσετε τους σπόρους λίγο με χώμα – περίπου 1 cm.

 

Μοτίβο προσγείωσης σε ατομικά κύπελλα πρακτικά το ίδιο:

  • πρέπει να κάνετε μια τρύπα στη μέση του δοχείου, βάθος – 1 cm.
  • βάλτε έναν σπόρο σε αυτό (ή 2 δύο, σε περίπτωση που ένας από τους σπόρους δεν φυτρώσει).
  • πασπαλίζουμε επίσης με γη, το πάχος του στρώματος είναι 1-2 mm.

 

Βήμα 8: Πότισμα με μπουκάλι ψεκασμού μετά τη σπορά.

Πρέπει να υγράνετε προσεκτικά, να χρησιμοποιείτε μόνο καθιζάνον νερό, καθαρό, σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Βήμα 9: Δημιουργήστε ένα μίνι θερμοκήπιο.

Απαραίτητο στοιχείο της καλλιέργειας δενδρυλλίων πριν από τη βλάστηση, καθώς ένα μίνι θερμοκήπιο διατηρεί τη βέλτιστη υγρασία και θερμότητα μέσα στο δοχείο, τα οποία είναι σημαντικά για τη βλάστηση των σπόρων.

Μπορείτε να καλύψετε το δοχείο με γυαλί, καπάκι ή μεμβράνη. Η φωτογραφία χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα:

 

Βήμα 10: Επισήμανση των δενδρυλλίων ντομάτας.

Συνιστάται να επισημάνετε με κάποιο τρόπο τα μελλοντικά σπορόφυτα ντομάτας, για παράδειγμα, να γράψετε το όνομα της καλλιέργειας, την ποικιλία και την ημερομηνία σποράς με μαρκαδόρο στο δοχείο, να επικολλήσετε ένα αυτοκόλλητο κ.λπ. Κάντε το όπως προτιμάτε.

Ο απλός χειρισμός θα αποτρέψει τη σύγχυση με τα φυτά.

 

Βήμα 11: Μετακινήστε το δοχείο σε ένα ζεστό και σκοτεινό μέρος.

Σε ένα δωμάτιο με μελλοντικά σπορόφυτα τομάτας, θα πρέπει να διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία – 22-25 βαθμοί Κελσίου.

Σχέδιο φύτευσης βλαστημένων σπόρων

Εάν βλαστήσατε σπόρους ντομάτας ως παρασκεύασμα, τότε θα πρέπει να τους σπείρετε για σπορόφυτα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως συνήθως. Δηλαδή είτε σε ατομικό κύπελλο, είτε σε κοινό δοχείο στα αυλάκια.

Σπουδαίος! Οι βλαστημένοι σπόροι πρέπει να αντιμετωπίζονται πολύ προσεκτικά, δεν πρέπει να αφήνονται να καταστραφούν.

 

Έτσι σπέρνονται οι σπόροι ντομάτας για σπορόφυτα στο σπίτι. Ελπίζω οι λεπτομερείς οδηγίες και οι φωτογραφίες βήμα προς βήμα να σας βοήθησαν να φυτέψετε μια καλλιέργεια λαχανικών με τον σωστό τρόπο και στο μέλλον θα μπορείτε να έχετε μια υπέροχη συγκομιδή ώριμων, ζουμερών και νόστιμων λαχανικών.

Υποβολή απάντησης